Днес е първият ден на есента, обичам я сякаш повече от лятото, не съм сигурна дали това е точно така. Иска ми се да изпратим лятото подобаващо, с чаша от официалната лятна напитка – вино розе. Но също, понеже ти готвя една страхотна изненада другата събота, розето ще ми трябва за нея.

Като вино, в последните години, розето стана толкова популярно, че вече е на път да бие продажбите на бяло вино. То даже не е толкова напитка, колкото е феномен. Според мен. И защо не? Хем супер изискано, хем лежерно-ежедневно, подходящо вино към почти всички храни, но и идеално за самостоятелна консумация, става за забъркване на коктейли, като напитка при сервиране на десерти и сладоледи, идеален подарък е като ходиш някъде на гости, но преди всичко – розетата все още държат изключително ниски цени – може да намериш бутилки под 30 лв и те да са много добри.

Розе. Как да го сервираме със стил. Какво трябва да знаем за него.

Всъщност вината тип розе въобще не са нова тенденция. Сомелиери смятат, че първите розета са се произвеждали още 7000 години преди новата ера, докато първите данни за производството на червено вино датират около 2500 години преди новата ера, бялото вероятно и още по-късно. Явно древните хора хич не са били толкова назад, колкото логично си мислим.

01 | Техниките

Розе се произвежда по специална технология от червени сортове грозде. Има няколко различни техники, но всички в общи линии се свеждат до горе долу едно и също. Малко след като гроздето се намачка и се сложи да ферментира (има производители, които и не го мачкат), сокът се разделя от джибрите – семките, люспите и месото на гроздето. Това позволява да се отдели гроздовият сок преди той напълно да се е оцветил и да е станал червен. Отделеният розов сок се пренася в отделни вани, където се продължава процеса на ферментация по технологията вече на бялото вино. В зависимост кога е отделен гроздовият сок от джибрите, розовите цветове стават по-наситени или по-бледи. Колкото по-дълъг е бил контактът на гроздовия сок с джибрите, толкова по-плътен и наситен цвят има розовото вино. А различните сортове грозде дават и различни червени цветове, което напрактика прави розовите вина с огромен цветови диапазон – според времето на първоначален престой и според сорта грозде.

Много рядко, наистина много много рядко, розе се получава като смесица на бяло с червено вино. Това е метод, който се използва предимно при евтините вина, но често при шампанизираните розови вина. Червеното вино оцветява бялото много бързо, така че розовите вина, произведени по тази технология, са бели вина с добавени до около 5% червено вино.

02 | Ароматите, вкусовете и храните

Розе! 6 неща, които трябва да знаеш за розовите вина

Въпреки, че цветовете на вината розе изглеждат еднакви за нетренираното око, в тази огромна и постоянно нарастваща категория вина има още по-голямо разнообразие от вкусове. Основните разлики във вкусовете при розе се получават от изходния сорт грозде, от който са произведени. Най-популярните вина розе се получават от следните четири сорта грозде – гренаш, пино ноар, санджовезе и сира. Ароматите им и храните, които най-успешно се съчетават с тях са различни.

Гренаш (Garnacha)

Най-популярните вкусове на розе идват от сорта гренаш или гренаш ноар – червен винен сорт грозде от Испания.

Вината най-често са с произход Испания и Южна Франция. Имат вкусове на сладки червени плодове и послевкус със сладка лимонена киселинност.

Аромати на вината, произведени от гренаш са ягода, малина, диня, лимонада и краставица.

Най-подходящите храни с тези вина са ястия с разнообразни подправки, също и червен пипер, домати, чушки, патладжани.

Най-добрите рецепти за него са от кухните на Мароко, Близкия изток и Индия – плодови салати, пълнени чушки, марокански печени зеленчуци, пилешки кебап, къри, такос.

Пино ноар (Pinot noir)

Пино ноар е стар червен винен сорт грозде от района на Бургундия и Шампан-Ардени, Франция.

Вината обичайно са с произход Калифорния, Франция и Орегон. Най-често са сухи и изобилстват от аромати, но са деликатни от към вкус.

Аромати на виното – ягода, портокалова кора, лимонова кора, диня, целина и бяла череша.

Подходящи храни – ястия с френски подправки, също мащерка или смеси. Всички зелени и флорални подправки. Печено пиле или печени сладководни риби, сьомга и бургери с нея, царевица и различни ястия с нея, клуб сандвичи.

Санджовезе (Sangiovese)

Санджовезе също е стар червен винен сорт грозде от района на Тоскана, Италия, известен още от времето на Римската империя.

Вината обичайно са с произход Италия и Калифорния. Санджовезе са вина със смели, избухващи, разнообразни вкусове на червени плодове, допълнени с ароматни нотки на фини месни подправки.

Аромати на виното – сладка череша, горска ягода, бахар, карамфил и кимион.

Подходящите храни тук са много, заради разнообразния вкус на розето. Обикновено, ако храна трудно се съчетава с друго вино, розетата санджовезе ще бъдат правилен избор, включително и за всички китайски ястия, тайландско къри, италиански специалитети като прошуто, салата капрезе – с домат, моцарела, зехтин и босилек.

Сира (Syrah)

Сира е е червен винен сорт грозде от Иран.

Вината обичайно са с произход Южна Франция и Калифорния. Нямат обичайния плодов вкус за розе, имат плътен, по-тежък за розе вкус с характерни тонове на екзотични цветя, пушек, розмарин.

Аромати на виното – бяла череша, бял пипер, лют червен пипер, кора от лайм.

Подходящи храни тук ще са рецептите от кухните на Южна Франция, Северна Италия и Северна Испания, включително лингуини – паста с печени зеленчуци, паеля, сандвичи със свинско месо, скариди с лимон и чесън, салата „Нисоаз” – с риба тон, боб и пресен лук.

03 | Генералните правила при съчетаване с храни

Розе! 6 неща, които трябва да знаеш за розовите винаПри съчетаване на вината розе с храните, генерално, е добра идея да се запомнят следните правила:

  • Колкото по-светло е розето, толкова по-сладко е то. Колкото е по-тъмно, толкова е по-сухо.
  • Сухите розови вина се съчетават добре с ароматни ястия, богати на билки и подправки. Само внимавай – при много тежки и подправени ястия, сухите розета трябва да са и с плътен, дълбок вкус, който да издържи тежестта на ястието.
  • Сухите, средно сухите и дори сладките розе вина са отлични за барбекю. Бирата не може да стъпи на малкия пръст на розето, когато става въпрос за барбекю.
  • Сладките розови вина са подходящи за пикантни ястия, при сервиране на десерти, в коктейли.

04 | Сервирането

Трите основни изисквания към розе са – да се сервира младо, охладено и в правилната чаша.

Младо вино

За вината тип розе, с много малки изключения поради сорт грозде или специфична много плодородна година, е препоръчително да са млади – не повече от 2 години след бутилирането им. Това е вино, което няма нужда да отлежава, не старее добре (освен в специални случаи) и може да бъде консумирано веднага след производството му.

Охладено вино

Вината розе се сервират охладени до около 10°С. Това са около 2 часа в хладилник. Като правило сухите вина розе може да се охладят и повече, докато сладките имат най-добър вкус при 10-12°С. След отваряне на бутилката, тя може да се остави леко да се стопли на стайна температура. Това ще помогне на вкусовете във виното да изпъкнат още повече.

05 | Правилната чаша

Розе! 6 неща, които трябва да знаеш за розовите вина

 

Формата на чашата за вино винаги ще бъде от значение, доколкото тя концентрира и насочва ароматите по правилния начин, за максимално удоволствие. При розе чашата варира в зависимост дали виното е сладко или сухо.

Сладките розови вина най-добре разгръщат вкусовете и ароматите в чаша с по-широк отвор, защото тя концентрира виното в частта на езика, най-чувствителна към сладко. Сухите розови вина се сервират в обратните чаши – с по-тесни отвори.

Във всички случаи, когато се съмняваш, или ако въобще нямаш никакво намерение да поддържаш чаши за розе, то:

  • за сладките розе вина избери същата чаша като тази за червено вино – по-ниска, тумбеста със стесняващ се, но широк отвор
  • за сухите розе вина избери чашата да бъде същата като тази за бяло вино – издължена, тип лале с широка долна към средна част и стесняващ се отвор

Формите на чашите може да видиш и в статията Как да избереш правилната чаша за вино.

Виното се налива до средата на най-широката част на чашата.

06 | И последно… декантирането

Въпреки, че декантиране на виното е задължително само за червените вина, розето може да се ползва от тази техника. Дори се препоръчва по-евтините розови вина да се прелеят в декантер, където да престоят 25-40 минути преди да се сервират. Това омекотява и балансира вкусовете им.

Така, готови сме за моята изненада другата събота…

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:   # monikahibbs.com | casadevalentina.com | winemag.com | crushculdesac.tumblr.com | camillestyles.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК