Как да съчетаем всекидневната украса и сервиране на маса в ежедневието по начин, който е едновременно практичен, лесен и ще превърне храненето у дома в истинска наслада е въпрос, който ми  зададе Любомира и ето какво написа тя:

Здравей Вероник,

Следя блога ти с интерес и бих искала да чуя твоите съвети относно декорирането на масата.

В много случаи трябва да се прави компромис между практичното ползване на масата за хранене и нейната декорация. Поддържането на една хубава покривка без петна е много трудна работа, а мушамата по мое мнение не е най-естетичният избор. С удоволствие бих прочела твоите предложения как да имаме красива маса, която можем да използваме за всяко хранене.

Поздрави,
Любомира

Люба, това е един невероятен въпрос и аз съм щастлива, че го задаваш на мен. Любовта към храната, аранжирането на маса и хубавите моменти у дома е тема, която ме интересува в пълна сила. Тези въпроси щяха да ме вълнуват независимо каква би била моята професия и ако някой ден си тръгна от проектирането на Спа Центрове, вероятно ще бъде, за да аранжирам маси… Но да оставим дизайнерството на страна, като човек, като телец и като жена – тази тема е моята тема.

Съгласна съм, че в ежедневието масите ни за хранене не трябва да изглеждат подредени като за Коледна вечеря. Не само, че би било излишно и трудоемко, но напълно лишава от смисъл празничното суетене и декориране когато дойде самата Коледа.

Независимо от това, обаче, също като теб, поддържам теорията, че ежедневната маса трябва да е красива. Възможно най-красива. И възможно най-лесна.

Смятам също, че всяко хранене трябва да се изживява като специален момент на истинска наслада и трите ключови елемента, които ще осигурят подобно изживяване са декорацията на масата, красотата на стаята и спокойствието на обстановката, в която се храним. Да ме прощават готвачите (упс, шефовете), които говорят само за невероятния вкус на ястията и мммм-кат от телевизионните екрани. Прави са и те, но само до някъде.

Също, знам, че храната е това, което обединява семейството в края на деня и когато се отнасяме с внимание и любов към този специфичен момент, въпреки че се повтаря отново и отново всеки ден, това би бил един от ключовете за изграждане на живот в хармонична и щастлива семейна среда.

В ежедневието, обаче, към условието за красота трябва да прибавим и още няколко условия, нали?

 • да е лесно,
 • да е практично,
 • да се постига бързо,
 • да не ни губи много много време за сервиране, украса и отсервиране,
 • да се променя със замах,
 • и при това да е с уау-ефект всеки път.

Как да постигнем всички тези неща в ежедневното сервиране на маса, още повече ако масата ни е малка, семейството – голямо, а оставащото пространство за декорация – нула?

Искам да ти дам 4 +1 решения за това. При това първите четири трябва да се приложат заедно, +единицата е по избор. Да ги видим.

01 | Материалът на масата

5 начина да превърнеш всекидневното хранене в истинска наслада
Не казвам, че не обичам покривките, но съм съгласна, че поддържането им без петна означава да се върти пералня до безобразие. И особено, ако денят ни е ангажиран, какъвто, да си признаем, е – пране, гладене и поддържане в безупречно състояние на покрива е абсурд. Мушамата… и аз не искам да я споменавам. Затова смятам, че от първостепенна важност е материалът на масата, на която се храним. А това често е въпрос, който се пренебрегва при покупка и първоначален избор.

Все още не съм имала възможност да говоря много много за материалите в този блог, малко по малко ще се случи и това. Материалите са ключови, когато говорим за дизайн и красота. По-ключови от решенията за цветове и по-ключови от решенията за стил. Ако имаше скала за степенуване по важност на елементите в интериорния дизайн, материалите щяха да стоят на върха, непосредствено преди осветлението.

И тук искам да дам три въпроса, които никога не си задаваме, когато избираме маса за хранене. Питаме се дали е красива, дали е елегантна, дали е достатъчно голяма, дали може да я разпъваме, дали я харесваме, дали е здрава конструктивно или се клати, дали ни удовлетворява цената, как ще я закараме у дома, как ще я сглобим, иии… пропускаме 3-те въпроса, които всъщност е трябвало да зададем в началото.

 1. Как ще се промени материалът на тази маса в един продължителен период от време?
 2. Как ще се почиства тази маса и до колко това ще промени нейния вид след няколко години?
 3. Подлежи ли тази маса на ремонт или и най-малката драскотина ще я съсипе?

Е, вече се сещаш, че ако отговорите на тези три въпроса, особено на третия са отрицателни – мушамата ще ни е в кърпа вързана след първото семейно събиране. Но ако сме ги предвидили предварително, няма да имаме нужда дори от ваза с цветя, дори на Коледното си парти.

И няколко примера за подходящи материали за маса за хранене:

 1. Дърво, винаги първо дърво. Истинско дърво. Невероятно красиво, с дълъг живот, без нужда от ремонт, макар че подлежи на такъв дори и да е лакирано, лесно за почистване. И още веднъж – красиво извън всякакво съмнение.
 2. Стъкло. Особено в комбинация с лазерно изрязани фигури в метал като основа.
 3. Керамика.
 4. Мрамор, гранит и производните естествени камъни.

Маса, чийто плот е от тези материали е достатъчно условие за красота. Всеки ден.

Малкият трик, който може да поправи вече направен грешен избор на материал за маса за хранене, какъвто например са ПДЧ и МДФ е, ако върху този материал се разположи матирано, боядисано или украсено от долната страна стъкло. В този случай повърхостта ще се превърне от ПДЧ в стъкло, което според декорацията си от долната страна може да стане дори и по-артистично от най-смелите хрумвания на Пикасо.

02 | Текстилът за маса

5 начина да превърнеш всекидневното хранене в истинска наслада
Ако условието за качествен – красив и дълготраен – материал на плота за маса е изпълнено, текстилът за маса ще бъде въпрос на чист каприз и ще има повече ролята на декорация, отколкото да изпълнява функция.

Дали ще решиш да го използваш или не, ето два варианта на използване на текстили в ежедневието, които смятам за приемливи.

 1. Подложки за хранене от плътно тъкани дебели платове, кожа, ратан, дърво, керамика, ноооо … без силикон, без пластмаса, без синтетика. Тяхното предназначение е не само да очертаят и фиксират мястото за хранене, но най-вече да поемат ударите от металните прибори по повърхността. Подложките за хранене подлежат на миксиране и съчетаване – тоест, не е задължително да са еднакви. Също са изключително лесни за поддръжка. Лесно се съхраняват, защото са малки. Лесно се слагат и вдигат от масата. Те са много приложими в ежедневието. На практика са съвременният аналог на покривките.
 2. Покривка или тишлайфер от естествени материали. Не са задължителни всеки ден. Може да се използват веднъж в седмицата, в специален ден – събота или неделя например, за да създадат усещане за нещо „по-така”. Покривката дори може да не е през цялата маса, а само наметната през единия край – ако масата е продълговата, достатъчно дълга и това не ощетява пространството за хранене. Тишлайферът пък, ако се използва, на практика заменя централната декорация, когато няма място за такава.

Мушамата ще остане само като вариант, когато си разточваш корите за баница и използваш за това масата за хранене.

Разбира се, възглавниците, които разполагаш в околното пространство и върху столовете за сядане, и по точно техните текстили следва да се считат, и реално участват в декорацията на масата. Не подценявай тяхното влияние в общото представяне.

03 | Сервизите за ежедневието

5 начина да превърнеш всекидневното хранене в истинска наслада
Те са тайната съставка на красивата маса и изборът на сервиз за ежедневно използване у дома е еднакво важен с въпроса за материала на масата от точка едно. Отдели си време и си изработи стратегия за сервизите. Весела, жизнена, закачлива, стилна, сезонна, романтична, меланхолична, винтидж или каквато и да е друга стратегия.

Подкрепям и всички варианти за миксиран и съчетан сервиз, защото никога не омръзва и създава невероятни възможности и безкрайни комбинации. При това с миксирани и съчетани чаши никога няма да се наиграеш с комбинациите. Но най-вече създава живот и весело настроение, което прави декорацията практически излишна.

Също подкрепям вариантите за повече от един основен сервиз. Почитател съм на сезонните сервизи – декорациите и настроенията им да са обвързани с природните сезони. Разнообразието си е разнообразие, особено ако приемеш идеята за специалните дни в седмицата, когато масата е малко по-така от обикновено. Тогава и сервизът може да е различен. Не е задължително, но е въпрос, който може да се обмисли и финансово да се предвиди в бъдещето.

04 | Начинът на сервиране

5 начина да превърнеш всекидневното хранене в истинска наслада
Тук искам да споделя един трик, който научих от Джейми Оливър.

В моето семейство всичко винаги се сервираше на порции, като в ресторант. Татко, господарят в нашата кухня и главен шеф, винаги сипваше на всеки по отделно порция за порция. Прави го и сега. На масата му няма нищо друго освен чиниите за хранене и солниците. Това правило той и до ден днешен си прилага, дори когато посреща гости. Правило, заради което аз преживях няколко кошмарни рождени дни, сервирайки по отделно на всеки следващ гост и на практика пропускайки цялото си празненство.

Джейми Оливър, от друга страна, пресипва всичката храна в красиви керамични, стъклени или порцеланови съдове – плата, купи, големи чинии, и ги поставя в средата на масата. Нарежда празни чинии по местата за хранене и е приключил със сервирането. Воала, сипвай си сам от което поискаш, яж каквото искаш и ме остави да се забавлявам. Е, как да не го обичам?

Стратегията за сервиране на Джейми практически отрупва цялата маса с прекрасно изглеждаща храна и по същество прави декорацията й излишна. Някъде може и да намести малка ваза с цветя, но това само ако някоя дупчица му остане празна. Всичко е пълно, цветно и чудесно. Храната е декорацията. Вече използвам неговия подход при сервиране у дома.

Получава се красиво. И е приложимо за всяко общо семейно хранене.

+1 | Декорация на масата или околното пространство

5 начина да превърнеш всекидневното хранене в истинска наслада
Да, именно декорацията е моето +1 предложение за ежедневието. Тя някак си застана… не, направо си отпадна съвсем самичка в тази позиция, ако отчитаме степени на важност във всекидневното сервиране.

На практика, декорирането на масата създава по-изискана, по-претенциозна и маааалко по-празнична обстановка. Красиво е като стратегия, особено ако имаш един специален ден в седмицата, в който масата да е по-различна от обикновено. Без повод, просто заради любовта и удоволствието, че си със семейството си.

Ежедневната декорацията на масата не е задължително да е сложна. Ето няколко елемента, които биха били напълно достатъчни, в комбинация или по отделно:

 1. Малка ваза с цветя. Или две малки вазички с цветя. Или фенер с цветя.
 2. Свещ, свещник или фенер със свещ.
 3. Купа с плодове и кана с вода.
 4. Красива табла, в която да са разположени тези неща.

Когато масата не се използва за хранене, декорациите може да са разположени в центъра. В този случай купата с плодове в центъра също би играла роля на декорация, а ако добавиш в таблата и красива кана с вода ще си улесниш двата основни етапа в борбата за здравословно хранене.

Когато масата се използва за хранене, цветята или плодовете може да се пренесат в нейния свободен край или ако няма такъв – да се преместят някъде в помещението. Погледът, когато попада върху цветя или запалена свещ, дори и те физически да не са разположени на масата ще отчете обстановката и мозъкът ще възприеме декорацията в общото цяло.

Това беше от мен по твоя въпрос, Люба, и се надявам моят отговор да е помогнал. Също, може да следиш и моята галерията с идеи за аранжиране на маса в Pinterest.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: Аранжиране на маса | ХраниПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК