През последните години видяхме в интернет огромно количество стратегии за сервиране – то не са порцелани всякакви цветове, форми и изработки, то не са керамики, стъкла, мрамори, камък. Свят му се завива на човек от световните идеи. Какво остава да търси себе си и да намери своите лични предпочитания в океана от изобилие. Трудна работа е това. А с днешната статия аз ще налея още масло в огъня, защото днес искам да ти покажа една много любима моя стратегия за сервиране. Сервирането с дървени съдове.

Генералното мое мнение е, че човек прави най-добрия избор и категорично може да заяви себе си тогава, когато е добре запознат с възможностите, които му се предоставят. Особено за дома. Там ние искаме да сме обкръжени от вещи, които изразяват нас самите. Това, в крайна сметка, се оказва единственото условие да обичаме дома си за дълго време и да се прибираме с радост в него. Така че за целта, човек трябва да се гмурне в океана, да разгледа това-онова, да помисли кое най му е на сърце от всичкото многообразие и да го реализира.


Но има и друго, не трябва да избираш само едно нещо. Винаги може да избереш няколко неща едновременно и това е особено валидно за сервирането на маса. Не е нужно да имаш само една бяла покривка завинаги, нали? Може да имаш тъмно синя и шарена освен бялата. Всяка една от тях ще ти дава различни възможности – тъмно синята ще прилича на нощното небе и настроенията, които ще създава ще бъдат различни от пъстротата и веселието на шарената ти покривка. Същото е със съдовете, които сервираш – белите порцелани създават едно усещане, дървените съдове – съвсем друго усещане.

Така човек стига до заключението, че може да поддържа у дома си няколко различни стила или стратегии за сервиране, дори и напълно противоположни една от друга – стига бюджетът и мястото му да позволяват. Това ти дава свободата да създаваш собствени творения на масата, не само от към храна, но и от към нейното сервиране. Разнообразни варианти, които да създават радост в ежедневието ти.


Дървото на масата създава много топла и ведра атмосфера, но също така и много непретенциозна, ежедневна красота, която не може да бъде подправена. Дървото е жив, истински материал и притежава великия чар на естествените материали. Няма едно с едно еднакво и макар в унисон с останалите, всеки съд е уникален за себе си.

Дървените съдове и подноси са подходящи и за ежедневието, и за срещи с близки приятели, особено  когато се сервират храни като пица, салата, сандвичи. Изключително удачно решение са, когато се правят плата със сирена, също и плодове. А от личен опит знам, че този тип непретенциозни събирания,  с не чак до там изискани ястия, често носят повече удовлетворение от дълго планирани префинени събития. Дървените съдове на масата, като част от твоята стратегия  за сервиране, ще подкрепят непринудеността на всяко парти.

Хубавото на този стил в сервирането е, че дървените материали се съчетават чудесно с подноси и плата от  мрамор и камък, чинии от стъкло, керамика и дори по-непретенциозните порцелани. Отлично стоят дори до златни прибори за хранене. С тях можеш да създадеш и много ежедневна и не чак до там ежедневна маса, според това с какво ги съчетаеш.

Също, за разлика от порцеланите с рисувани пролетни цветя и птици, които стоят на масата малко странно, когато навън фучи  зимната виелица, дървените подноси са подходящи за всеки сезон. С тях може да си сервираш всичко, когато си поискаш, без да се притесняваш доколко е актуална за сезона твоята стратегия.


В повечето случаи, за да реализираш подобна стратегия за сервиране, не ти е необходимо много. Трябва ти твоя си стандартен ежедневен сервиз, няколко интересни дървени плата, дъски и подноса, и горе-долу това изчерпва нещата. Разбира се, винаги можеш да отидеш и по-далеч с дървени чинии и купи за всеки или дървени подложки за хранене вместо тях, но това би бил подход, когато искаш да развиеш тази стратегия като свое основно сервиране в ежедневието. Когато е спорадична стратегия, са ти достатъчни само няколко съда за сервиране на храните в центъра на масата.

Дървените съдове са малко претенциозни откъм съчетаване с многоцветни материали в основата. Пъстра покривка няма да е добър избор за тях. Те биха стояли и биха показали пълната си красота, само когато са изложени върху едноцветни покривки, най-добре от лен или памук, или директно върху дървена маса. За сметка на това пък, отлично се съчетават с пъстри чинии от всякакъв род.

И последно. Относно поддръжката, дървените съдове са практически вечни, защото не се чупят, а щетите които им причиняваш обикновено ги правят по-красиви. Дървото е лесно за импрегниране в домашни условия и подновяване на импрегнацията с цел устойчивост на вода и замърсявания – трябва ти само зехтин и малко памук, за да сториш това. Също са устойчиви на химически препарати и дори белина, използвана от време на време с  цел тотална дезинфекция на материала, няма да нанесе щети върху никое дърво. Можеш спокойно да отидеш на пикник с дървени подноси и дъски за сервиране без притеснения от щети, но с гарантиран успех от към красота.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Пилотна снимка: H&M Home

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest | Table 101Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК