В света на красивите маси и сервиране, изборите в днешно време са толкова много, че човек може да се изгуби. И преди няколко години аз се чувствах точно така, купувайки основния си сервиз с прибори за хранене за дома. Общо взето прекарах няколко месеца в четене на какво ли не, докато накрая вече можех уверено да кажа – това да, това не, въпреки че е красиво.

В света на приборите за хранене, факторите, които трябва да вземеш под внимание са много и с тази тема искам да ти помогна, ако ти предстои избор и покупка.

 Какво трябва да знаеш, когато купуваш прибори за хранене

01 | Материалът на приборите

Най-качествени са приборите с материал от неръждаема стомана. Неръждаемата стомана е комбинация от хром и никел в различни пропорции. Колкото повече никел се съдържа в неръждаемата стомана, толкова по-лъскава изглежда тя. На етикетите това съотношение е отбелязано с числата 18/10, 18/8 и 18/0. Първото число е съдържанието на хром, второто – на никел. Ако търсиш лъскави прибори за хранене, е, значи търсиш производителят да е отбелязал съотношение 18/10, което означава 10% никел. Матираните прибори са отбелязани с 18/0. Съдържанието на никел в метала е въпрос изцяло на личен избор, защото ако приборите са от неръждаема стомана това е гаранция за дълъг живот с минимални усилия по поддръжка.

Когато в полезрението ти са попаднали прибори, които са от комбинирани материали – например неръждаема стомана и дръжки от дърво/кост/пластмаса/порцелан/керамика/друго, тогава поинтересувай се за качествените характеристики на втория материал – дълготрайност, устойчивост на ръжда и домакински препарати, устойчивост на износване, надраскване. Все пак искаш да ползваш този комплект дълго време, знай какво купуваш и как ще го поддържаш.

02 | Броят на местата за сервиране

Преди всичко броят на приборите се определя от тяхното предназначение.

 1. За ежедневна употреба. Когато това е твоят случай, най-честият избор е да се търси комплект за сервиране на 6 човека, макар че ако твоето семейство е по-голямо, може спокойно да търсиш общоприетия комплект от 12.
 2. За гости. Правилото тук е прибори за 12 човека.

 Какво трябва да знаеш, когато купуваш прибори за хранене

03 | Пълнота на комплекта прибори за хранене

Хубаво е да имаш повече от по 1 вилица или по 1 нож за човек, особено ако комплектът от прибори за хранене е предназначен за гости, защото често менюто при събирания и празници и по-богато, включва салати, предястия и винаги се налага да имаш поне две вилици за човек и поне два ножа.

Какво е хубаво да включва един комплект за едно място за сервиране:

 1. Лъжица за супа
 2. Нож за основно ястие
 3. Нож за предястие
 4. Вилица за основно ястие
 5. Вилица за салата
 6. Лъжица за десерт
 7. Вилица за десерт
 8. Нож за десерт
 9. Лъжичка за кафе
 10. Лъжичка за чай

Освен това ще са ти необходими единични бройки прибори за сервиране на храна

 1. Черпак за супа, шпатула за торта, прибори за сервиране на салата, нож за торта, черпак за сос, лъжичка за захарница и други.
 2. В допълнение, може би ще бъде добре да имаш още и ножове за сирене.

Подобен списък много рядко може да бъде видян в една кутия. Факт, който не само ме кара да се чудя защо го правят, но и ме изкарва извън орбита редовно. Обикновено, в такива случаи, купуваш възможно най-пълния комплект прибори за хранене и сервиране, и след това търсиш да допълниш списъка с отделни модули, обикновено продавани в пакети по 6 или 12 от същия производител.

Уловката тук e, че много често производителите престават да произвеждат една серия, защото тя става демоде, въвеждат нови и ако чакаш твърде дълго време да допълниш комплекта си, след две години това може вече и да не е възможно. Затова действай веднага с допълването на основния комплект, докато сериите са налични.

Разбира се, аз съм страхотен почитател на стратегията миксирай и съчетай в интериора, на масата и въобще в живота генерално, така че от мен ще чуеш успокояващия съвет – е, чудо голямо като не са еднакви, по-красиво е като са различни, дори и златни и сребърни. Писах статия по темата за различни прибори тук.

04 | Дизайн на приборите за хранене

Чак когато изпълниш предните точки, чак тогава стигаш до дизайна. Дизайнът на приборите за хранене е изцяло твоя воля, но е добре той да бъде съобразен с цялостната стратегия, която ти имаш за дома и сервирането си на маса. Той най-вероятно ще отразява и твоя личен поглед към живота.

Най-лесният начин да вкараш ред в стотиците дизайни на прибори за хранене е да ги определиш в три основни категории:

 1. Модерни. Напълно изчистени, без декорации, обикновено силно полирани, сатенирани или комбинация, със минималистични, понякога дори авангардни форми. Подходящ избор в ултра модерно обзаведен дом.
 2. Романтични. Това са всички онези прибори, чиито дръжки са богато украсени с орнаменти и цветя. Често изпълнени като комбинация между мат и гланц, за да се създаде контраст и да се подчертаят самите фигури. Подходящ избор са за всеки дом, особено при сервиране в градина и по Коледа.
 3. Класически или още наричани традиционни. Това са приборите, които имат добре познатите ни извивки – изтъняват към основата и се разширяват към края на дръжките. Често те са декорирани по кантовете на дръжките, но не пребогато, просто достатъчно за класически и изтънчен вид. Подходящ избор са за всеки официален и неофициален случай, както и за всеки дом, който не гони твърде модернистичния или романтичния изглед.

 Какво трябва да знаеш, когато купуваш прибори за хранене

05 | Големина и тежина на приборите за хранене

Когато купуваш прибори за хранене е добре да ги видиш с очите си и да ги подържиш в ръцете си. Като цяло  големините им могат да се различават, а по-големите приборите се чувстват некомфортно в по-малка ръка. Същото е и по отношение на тяхната тежина. По-тежките прибори са неудобни в малка ръка, докато по-леките се приемат добре дори и от хора с по-големи ръце.

Като цяло, качествено изработените прибори са по-тежки и по-масивни без да са груби и дебели, не се поддават на огъване, не се увреждат лесно и цените им са по-високи.

Но когато си говорим за прибори за хранене, винаги съветът е бил един – инвестирай в най-доброто. Не само ще се поддържа лесно и няма да се драска, но вероятно и ще се пенсионираш с тях, а те все още ще изглеждат като нови.

06 | Поддръжка на приборите за хранене

Ако избереш прибори от неръждаема стомана, практически си осигуряваш живот без проблеми. Мият се лесно в миялна машина и дори нямат нужда от полиране след това, въпреки че полирането им с памучна  кърпа след миене се препоръчва от повечето производители. Това е с цел отстраняване на останали при сушенето петна от вода.

Когато имаш чисто нов сервиз, препоръките са първите няколко пъти да го измиеш на ръка преди да го предадеш на грижите на миялната машина.

+ 01 | Кутия за съхранение

Това е съвет, който има значение в случаите, когато комплектът ти прибори за хранене е предназначен за гости. Кутията за съхранение е важна при избора на прибори със своя дизайн и дълготрайност, защото тя, най-вероятно, ще бъде и основното място, където ще съхраняваш своите прибори между вечерите и празничните събирания със семейство и приятели. Затова, ако твоят случай е такъв, обърни й внимание и не я подценявай.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:   freutcake.com | casadeperrin.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК