Какво е чаено парти и защо заслужава толкова внимание

Какво е чаено парти и защо заслужва толкова внимание

Англия, 1660 година.

Чаят, една екзотична китайска напитка, е въведен в английското общество и бързо става любим не само на изтънчените аристократи. 50 години по-късно Великобритания се превръща в най-големия консуматор на чай в света.

Англия, 1800 година.

Основните хранения са сутрешната закуска и вечерята. Обядът се възприема като леко междинно хранене, предимно от плодове и леки сандвичи. Вечерята се сервира късно вечер, при това часовете за сервирането й се отместват все по-назад и по-назад. Времето между лекия обяд и вечерята започва все повече да се удължава и с това гладът в следобедните часове става все по-натраплив и неприятен.

Откритието на една дукеса

През 1840 г. дукесата на Бедфорд, Анна Ръсел е на посещение при своя приятел – петият дук на Рутланд в замъка Белвоир и като всяка активна жена, Анна не обичала дългите следобедни часове без никакво освежаване. Тя установила че сервирането на чай към 16 часа, заедно с леки сандвичи и сладкиши създава перфектния баланс и започнала да прилага всеки ден следобедната закуска, наречена от нея – следобеден чай (afternoon tea). Следобедният чай станал такава важна част от ежедневието на дукесата, че тя започнала да кани и своите приятелки.
Какво е чаено парти и защо заслужва толкова внимание

Времето за чай (tea time) или чаеното парти (tea party), както в последствие придобива известност, много бързо се превръща във всеобща английска традиция и получава широко разпространение сред средните и висшите класи на английското общество. Ако днес четем за чаеното парти, ще ни бъде поднесена информацията, че то е форма на официално и ритуализирано следобедно ястие в компания. То е традиция на аристократичните семейства от викторианска и едуардианска Англия. Също особено популярно в Америка в периода от 1870-1900, Франция, Германия и Имперска Русия.

„Любовта и скандалите са най-добрият подсладител на чая”

Това изказване на Хенри Фийлдинг, автор от 18ти век, до голяма степен ни подсказва същината на чаеното парти – тази форма на следобедна закуска е претекст за комуникация и социализиране в изтънчена обстановка. Ама разбира се, защо ли си помислих друго?!
Какво е чаено парти и защо заслужва толкова внимание

Чаеното парти – една красива традиция

Официалното чаено парти всъщност е изключително специално и много, много красиво събитие. Всичко се сервира във фини сервизи от порцелан и костен порцелан с красиви декорации и най-различни цветове. С фините чаши и чини се използват и красиво орнаментирани сребърни прибори. Масите се украсяват, така че да изглеждат възможно най-прекрасни. Всичко се поднася изискано върху най-високо качествени памучни и ленени покривки и кърпи за сервиране, отново богато украсени с цветя в нежни пастелни цветове. Сандвичите, десертите и напитките се поднасят в най-изтънчен вид, разнообразни форми с интересни кулинарни украси.

Партито може да организирате както у дома си, така и в градината. То може да се проведе както с важни гости, така и в тесен кръг приятели. Всяко събитие, рожден ден, сватба или бал може да бъде организирано в духа на красивото чаено парти. Чаено парти може да организирате и за малката си дъщеричка, нейните приятелки и кукли, без повод!

Чаеното парти всъщност е не само форма на закуска и време за клюки. Чаеното парти е възхвала на красивото…
Какво е чаено парти и защо заслужва толкова внимание

Какво се сервира по време на чаено парти

Знам какво ще ви хрумне първо, чай. Да, чаят се сервира с мляко, захар или мед. В допълнение към чая през топлите дни се сервира пунш, през студените – горещ шоколад. Като форма на следобедна закуска, чаените партита всъщност изобилстват от храна и десерти. Сандвичите в различни форми са запазена марка на времето за чай. Хлябът е бял и тънко нарязан, винаги намазан с масло, понякога сметана или майонеза. Сервира се винаги със свежи зеленчуци – краставица, домат, аспержи, репички. Като десерти се сервират парчета кекс, сладки, бисквити, торти, бонбони и всякакви сладкиши.

Чаеното парти. Моята тайна антистрес рецепта.

Това е. Красивото е моето хапче против стрес. Не само това, съвременните теории за здравословно хранене искат от мен да закусвам всеки следобед. Така че решавам да обединя красивото със здравословното. Резултатът – малко чаено парти у дома, всеки път когато е възможно. 16 часа. Избирам най-красивите чаши, чинии и салфетки, слагам най-красивите покривки. Това е моята малка следобедна закуска, но всъщност е моето време за красиви мечти. Разбира се, в духа на английските традиции каня любимите си приятели, за да си поговорим и да подсладим чая с малко любов и скандали.
Какво е чаено парти и защо заслужва толкова внимание

И като всяка независима жена със собствено мнение аз поразширих списъка с питиета и храни, сервирани по време на чаеното парти. Добавих шампанско и вино розе, добавих кафе и кафе със шоколад. Към задължителните десерти сложих френските макарони и ябълковия пай, шоколадовото суфле и браунито. Мисля че дукеса Анна Ръсел би одобрила.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

P.S. Предполагам, вече се досещаш защо чаеното парти заслужава толкова внимание! Да, то е винтидж. Да, то е безкрайно романтично! И да, то е Шаби Шик! Всичко, което напоследък толкова ни вълнува.

Снимки: berengia.tumblr.com | elizabethannedesigns.com | myfotolog.tumblr.com | bellacupcakes  | hostesblog  | detodobodas.com | kochamwies.pl

 Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК