Идеята за миксиран и съчетан сервиз за маса се оказва брилянтна, съдейки по огромния интерес към тази стратегия, и в световен мащаб. С изключение на един детайл. Стъклените чаши.

Още от деня, в който разказах на дълго и широко концепцията пред моята приятелка Н., тя ми обяви война.

Война за различни и цветни стъклени чаши.

Миксирани и съчетани разноцветни чаши… които стратегията за миксирана и съчетана маса всъщност не подкрепя.

Как да миксираме и съчетаем чаши от цветно стъкло

Още веднъж, и накратко, да си припомним правилата по отношение на стъклените чаши в една добре аранжирана маса с миксиран и съчетан сервиз:

 1. Цветните чаши са позволени, когато всички видове чаши са с един и същи цвят или с два нюанса на един цвят. Например, миксиран и съчетан сервиз, комбиниран със светло и тъмно розови чаши. Тук изборът на цвят наистина няма значение, може да бъде който и да е, стига всички чаши да са с него.
 2. Цветните чаши, макар и позволени, всъщност не са препоръчителни, тъй като изместват погледа от красотата на добре съчетаните различни чинии. Но не само. Цветните чаши променят цвета на напитките, особено на виното и това ги прави неподходящи за официални маси и много строги случаи. В тъмни чаши бялото вино изглежда по-бледо, а червеното изглежда мътно. Ето защо е препоръчително да се използват чаши от прозрачно стъкло. За всички видове напитки.
 3. Горните две правила не се отнасяха в 2 случая: когато миксираш и съчетаваш едноцветни чинии без никакви декорации по тях и когато чиниите ти са стъклени и едноцветни. В тези случаи е възможно и позволено да се комбинират и съчетават стъклени чаши с различни цветове – розово, лилаво, синьо, зелено и т.н. в подходящи тонове с чиниите.
 4. Чашите от порцелан (за чай и кафе) не се подчиняват на правилата за стъклени чаши, при тях е допустим пълен микс дори и при официалните маси.

Също е важно да се отбележи, че аз не пиша никакви правила. Не си ги измислям, само ги обобщавам.

Не си представяй също, че някъде в някой тъмен кабинет в Лондон седи един чичко, който дегустира храни и напитки по цял ден и в късния следобед пише правила. Не. Правилата се диктуват от красотата. Те са подчинени на удобството, на функционалността… и на красотата. Те даже не са и написани, просто такъв е израза.

И в тях никъде не „пише“ нищо за миксирани и съчетани цветни чаши в комбинация с миксирани и съчетани чинии. Те просто не могат да бъдат част от правилото. Какво да направя?

Но Н. оспори тези правила и пожела микс от разноцветни чаши. И не беше само тя.

Няколко месеца след публикуването на статията „Не купувай друга чаша или чиния преди да прочетеш това”, която всъщност полага основите и разказва за концепцията на миксирания и съчетан сервиз, моята поща не престава да се пълни с мнения и въпроси по отношение на стъклените чаши.

Сигурна ли съм, че описаните правила са така? Дали не е грешка, че чашите трябва да са едноцветни? Дали правилно съм разбрала, че чашите е желателно да са прозрачни всичките? И много подобни. И все в тоя дух.

Че не стига това, а отсреща на имейла Н. ме бомбардира с различни аранжировки на маси, където чашите са цветни. Но с колкото и снимки да ме бомбардираше Н., нито една от тях не беше в противовес с правилата. Тя нито веднъж не успя да ми покаже маса, където хем чиниите, хем чашите са съчетан микс.

Така независимо от епохалната канонада срещу мен, никой не успя да даде аргумент срещу правилата. Само израз на недоволство срещу тях, но без реално аргументирано възражение защо не. И още повече без реален снимков материал.

Въпреки военните действия, аз си живеех кротко и усмихнато, вярвайки, че печеля войната. Миксиран и съчетан сервиз се прави с едноцветни стъклени чаши! Точка.

Но когато толкова много хора искат от мен да нарушавам правила… (е, да кажем, че имам склонност да угаждам на подобни желания…) то аз упорито продължавах да търся някакъв аргумент, който да даде достатъчно основание да го направя.

И този аргумент най-накрая се появи. Под формата на тази фотосесия на градинска сватба, заснета от Suburbanite Photography и Winey Blonde Events, публикувана тук.

Как да миксираме и съчетаем чаши от цветно стъкло

Нямах дори секунда за губене. Веднага щом я видях, я изпратих на Н. с думите: „Печелиш, Н.! Може да имаме миксирани разноцветни чаши.“

Накратко, изгубих войната взривявайки сама собствените си окопи, но пък с какво удоволствие направих това! Красиво е. Оставаше ми само да намеря логиката зад нарушеното правило и всичко щеше да си дойде на мястото.

Масата е заснета на градинска сватба и по същество не само показва великолепно миксиран и съчетан порцеланов сервиз, но и абсолютно различни като цветове и форми стъклени чаши. И ако това не е Mix& Match!

Точно това ме питахте всички, нали? Дали може да направим това?

Преди да си отговорим със сигурност кога може да съчетаем подобна маса нека видим и една друга великолепна снимка. Маса, аранжирана от Royal Albert

Как да миксираме и съчетаем чаши от цветно стъкло

Royal Albert е водещ английски производител на порцеланови чинии и посуда. Неизменни класици. Любимият ми бранд. По същество, те показват класически миксиран и съчетан сервиз, комбиниран с безцветни стъклени чаши, вази и кани. При това всички стъклени чаши са абсолютно еднакви.

Сега, ако дори Royal Albert не са успели да те убедят, че миксиран и съчетан сервиз се аранжира с еднакви прозрачни чаши, да видим как да нарушим правилата елегантно.

Лично аз харесвам съчетаването на разноцветни чаши по същите причини поради които харесвам и съчетаването на разноцветни чинии, затова да видим какво ли пък ще излезе ако не спазваме всички правила. Няма да е чак толкова фатално, нали?

01 | Разноцветните чаши са неофициални и екстравагантни

За разлика от многоцветно миксираните чинии, които могат с голям успех да принадлежат към аранжировка на една официална маса, цветното стъкло не спада в тази категория.

Цветните стъклени чаши, още повече когато са различни по форми, декорации и обеми принадлежат към неформалната маса. Те са екстравагантен начин за сервиране.

Това означава, че са чудесен избор за ежедневието, за тесни (пък и не чак толкова тесни) приятелски кръгове, празненства, рождени дни, празници и следобедни чаени партита.

Това също така означава, че ако ще каниш шефа на мъжа си, за да му скриеш шапката и да го оставиш без думи, разноцветните чаши ще са правилен избор само ако поканата е за следобедна закуска. Разноцветните чинии да, но чашите ще трябва да по правилата ако поканата е за стилна и официална вечеря. И за да поясня защо, ще напиша точка 2:

Как да миксираме и съчетаем чаши от цветно стъкло

02 | Разноцветните чаши са абсолютното изключение от правилото…

… и като такова не се подчиняват на никакви правила. Няма правила по отношение на това кое питие в коя чаша сипваш.

В една официална маса, аранжирана по правила, където различните курсове ястия се сервират с различни питиета, ще се изискват и различни чаши в съответствие с напитката. Вероятността да миксираш и съчетаеш различни чаши за различни видове напитки, при това с различни цветове е много малка, затова при разноцветните чаши всъщност ще имаш само 3 вида.

Не за вино. Не за шампанско. Не за мартини. Ти просто ще трябва да имаш:

 1. Чаши с високо столче. Подходящи за вино, шампанско.
 2. Чаши с ниско столче. Подходящи за бира, вода, безалкохолни напитки, лимонади. Дори коняк и различни аперитиви.
 3. Чаши без столче. Подходящи за уиски и други твърди алкохоли, вермути, вода, безалкохолни напитки, сокове, лимонади.

Това е. Цветните чаши и по-точно многоцветните чаши всъщност свалят строгите правила на сервиране на напитки и вместо да поддържаш по 12 броя от всеки вид чаша за всеки вид питие, ти имаш чисто и просто три вида чаши.

И ако това не е лесно!

Още веднъж, ако си решила да оставиш шефа на мъжа си да заеква в нечленоразделна реч от възхита тази стратегия не е подходяща.

03 | Разноцветните чаши трябва да са съчетани

Да припомня, че стратегията е не само да миксираш, но и да съчетаеш. Не може да направиш само едното. Това означава, че трябва да се съблюдава съчетанието в следните насоки:

 1. Цветовете. Би било добра идея да съчетаеш цветово чашите си с чиниите, покривката и другите елементи от аранжировката. Тъмно сива или черна чаша не би била подходяща например за маса със светлорозови чинии с жълти и светли цветя.
 2. Степен на декорация на чашите. Ако тръгнеш с орнаментирани чаши – с различни фигури и рисунъци, така ще трябва да вървиш до край. Няма да е добра идея да съчетаваш орнаментирани чаши с гладки чаши. Съблюдавай и съчетай декорацията на чашите с декорацията на чиниите ако има такава.
 3. Дълбочина на орнаментите. Богато декорираните чаши се различават не само във вида на орнаментите, но и според дълбочината, с която тези орнаменти са гравирани в стъклото. Тънките кристални чаши обикновено са декорирани с плитко вдълбани орнаменти и те не биха се съчетали добре с дебели чаши, украсени с дълбоко гравирани елементи.
 4. Стилът на орнаментите. Отново, живеем в модерен свят, където съвременните дизайнери зачеркват класическите елементи в декорацията и търсят нови и нови методи да изразят модерните си виждания. Чаши със съвременни, дори футуристични декорации не биха се съчетавали добре с класическите.
 5. Степен на полиране на материалите. Не мисли, че когато си говорим за стъкло означава, че темата за материалите е изчерпана. Стъклените чаши могат да бъдат полирани в различна степен. Някои да бъдат матирани, други замъглени, трети полирани до блясък. И това е фактор, който не бива да пренебрегваш. Просто избирай всяка отделна чаша с мисъл за общия ансамбъл. При това не пропускай да отбележиш и в каква степен да полирани чиниите.
 6. Съчетанието между материалите. На чинии и чаши. Фини порцеланови сервизи е добре да се съчетават с тънки чаши.

С други думи – това, че ще нарушиш правилата не означава, че не трябва да спазваш правилата. Съжалявам, че го казвам.

04 | Размерът има значение

Всъщност красотата на подхода идва и от това, че обемът и размерът на чашите ще са различни. Това е така, защото вероятността (теоретична и практическа) да намериш различни по цветове и орнаменти чаши с еднакви височини и обеми клони към нула. Ехмм, не клони, направо си е нула. Затова и различието в обемите и височините е позволено, но не означава произвол.

Би било чудесно да се опиташ да съблюдаваш сравнително еднакви височини на чашите с високи, ниски и без столчета. Същото и по отношение на обемите течност, които биха побрали. Няма да е елегантно да сервираш вино в чаша с големина на бокал за магически ритуали, докато съседния гост пие от чаша с двойно по-малък обем.

Как да миксираме и съчетаем чаши от цветно стъкло

05 | Формите са от съществена важност

Формите са неизменен елемент на стила, заедно с цветовете, материалите и дебелините на чашите. Макар и условно формите на чашите могат да се причислят към два основни вида: класически и модернистични. И от тук…

Ако вървиш в миксиран и съчетан модернистичен сервиз, ще бъде добра идея да вървиш и с модернистични форми в чашите.

Ако пък избираш класическия подход, футуристичните форми в чашите няма да са правилното съчетание.

06 | Разноцветно съчетаните чаши не означават тотално отказване от общоприетите стандартни чаши

Ето, да кажем ти искаш да организираш изключително стилна и официална вечеря. Имаш поне 5 курса различни ястия и за всяко от тях предвиждаш и определена напитка, вино, аперитив, десертно вино и така. Искаш да се представиш блестящо и знаеш, че за това ти трябват оригиналните, официалните стандартни чаши с високи и ниски столчета, предназначени за различни питиета, всяка със собствена точно определена форма.

Няма как да избягаш от това.. но искаш да покажеш и прекрасния си микс от разноцветни различни чаши. Как?

Просто сервирай някоя напитка в момент (началото или края), когато чиниите още или вече не участват в общата масовка и когато различните разноцветни чаши няма да се появят на фона на класическите прозрачни.

Помисли, нагласи менюто си така, че да си доставиш този кратък момент на триумф… Дори и официалните училища по етикет ще ти свалят шапка за това.

07 | Разноцветните чаши изместват акцента

В аранжировката на Royal Albert всичко на масата е абсолютно неутрално и това ти позволява да видиш сервиза. Да го видиш. Акцентът е върху сервиза. Масата е изключителна демонстрация на подход, който позволява на един елемент да изпъкне пред всички останали. Допълващите еднакви прозрачни чаши, неутрална покрива, прозрачни кани и вази имат обединяваща роля, те са обединяващият елемент.

Какво ще се случи обаче когато към миксирания порцеланов сервиз добавим и миксирани цветни чаши? При това не само с различни цветове, но и орнаменти и височини? Ще стане миш-маш. Акцентът ще си отиде. Всъщност, макар и красива снимката от градинската сватба е демонстрация на абсолютна липса на акцент. При това ако обърнеш внимание ще видиш, че дори и салфетките са различни, барабар със столовете. В такава ситуация фокусът пада върху неутралната маса и слава богу, че при тях е от толкова красиво дърво. (Не ми се мисли ако беше от стъкло.) Истината е, че тази маса няма обединяващ елемент. Опитът за тишлайф през средата не е достатъчен. Едноцветна кремава покривка и същите панделки през столовете биха изиграли тази роля по-добре.

Казано с други думи. Масата на Royal Albert е като фотография на красива жена, снимана на размазания фон на тълпа от хора. А масата от градинската сватба е като снимка на многоцветна тълпа, където всяко лице е на фокус – не знаеш какво точно е снимал фотографът.

Не казвам, че прекомерният Mix&Match e неправилен подход. В него има много живот и екстравагантност. Просто искам да ти обърна внимание на това, че различните елементи на масата трябва да бъдат обединени по някакъв начин. В стратегията с едноцветни чаши – те играят тази роля. Нещо като панделка, която свързва всичко на масата. Когато те липсват, ролята трябва да се поеме от нещо друго.

С това би трябвало да се съобразиш когато слагаш покривка, когато избираш салфетки, когато обличаш стола или аранжираш централната декорация. Може би ще бъде по-добре да се откажеш от миксирани и съчетани салфетки за сервиране, когато имаш различни чаши, или ще помислиш за друг обединяващ неутрален елемент, който да позволи на масата ти да заприлича на шедьовър.

Как да миксираме и съчетаем чаши от цветно стъкло

И за финал. Ако харесваш стратегията на многоцветните чаши, но вече имаш безцветни неорнаментирани чаши по 12 броя от всеки вид. Не се безпокой! Аз също. И за да бъда конкретна – имам 9 вида чаши по 12 броя от всеки вид. При това към всеки вид чаша имам и съответния вид кана, гарафа, декантер (по 2). Мислех, че съм приключила. Сега обаче приключението продължава, защото тепърва ми предстои да миксирам и съчетая нови 36 цветни чаши (по 12 от всеки споменат вид), както и да им добавя цветни кани и гарафи (за цветен декантер дори не смея да мечтая).

И това ще бъде удоволствие. Истинско.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК