Днес е последната събота от месец юни. А това значи, че моят блог става на една година. Йейййй! Една година, в която бях с вас, и ми се стори прекрасна. Мисля да продължа и следващата година, а?

Също искам да благодаря за стотиците прегръдки и писма, които получих през тази една година, за подкрепата и за поддръжката. Поне в 100 писма ми казвате да продължавам! Благодаря от сърце!

И сега, като ще е празник, да бъде с точната празнична тема. А темата си дойде с въпроса на Надя и ето какво написа тя:

Здравей, Вероник!

Благодаря ти за този страхотен страхотен блог, който пишеш за нас. Вдъхновението е невероятно!

Знам, че не си гурме шеф, но пък знам, че си гурме зодия, затова се осмелявам да ти дам една задачка. Разкажи ни повече за това как и кога да сервираме сирена? Всички те имат невероятни вкусове, но кога е подходящо да сервираме сирене на масата, колко и кои видове сирене? Кои са видовете ножове, които ни трябват? По магазините е пълно с най-различни предложения, в интернет – с картинки, но може би ще се съгласиш да разкажеш ти?

Благодаря за вниманието,
Надя

Надя, толкова благодаря този въпрос. Той е две в едно. Хем е на празнична тема за една година на моя блог, хем се изпълни желанието ми точно на този ден да отговарям на читателски въпрос.

Съгласна съм. Темата със сирената не е много, много лесна и ми трябваше едно известно време в проучване, за да нарисувам картинката в главата си.

Мисля, че на тема сирене може да се пише отделен блог. Толкова е голяма. Ма и интересна. (Пфу, защо започнах блог за дизайн?!) Така че днес, нека останем с уговорката, че тази статия е началото на нещо, свързано със сиренето. А на стари години може да си пиша с наслада блога за сирене, ако ме дочака до тогава. Или аз него.

Мисля да разделя темата както си я разделила и ти. В 5 опорни въпроса.

 Как и кога да сервираме сирене?

01 | Кога е подходящо да сервираме сирене?

Как и кога ще сервираме сирене, зависи винаги от повода, който имаме. Ето няколко основни начина да го направим:

 1. Като предястие на вечеря. В този случай обикновено се сервира една обща чиния, красиво подредена. Избират се до 3 вида сирене, и се аранжират с плодове, ядки, хляб и други (другите след малко). Като правило плато за 10-12 човека трябва да съдържа до 3 вида сирене.
 2. Като следястие на вечеря. Сервирането на плато сирена след вечеря и преди десерта предоставя идеален начин да си довършиш виното след ястието, да си прекарате малко време в приказки преди да се сервира десертното вино и десерта. В такива случаи може да се подберат до 4 вида сирена на голямо плато, което да се аранжира с простички неща като плодове, ядки и други (и пак, другите след малко). Хляб също може да се сложи в този случай, в малък кош отделно.
 3. Самостоятелно. Понякога, когато приятели дойдат на гости, всичко, което се иска, за да се получи превъзходна вечер е да направиш прекрасно плато от сирена, да сервираш вино и воала!
 4. На пикник. Не в планината на пикник, както веднъж моята приятелка Кети ме подлъга да тръгна и ме заведе на горска поляна на 100 км от дома, това е излет. Пикник е по луксозному, по лежерному в градския парк на тревата. С одеалце, покривчица, кошница, сиренца, стъклени чаши вино, копринена рокля и обувки на токове.
 5. След лека вечеря. Дори и да не сервираш десерт, както е в точка две. В този случай отново, ще удължите времето си заедно на масата, и ще си допиете винцето. С гости или без гости.
 6. По време на дегустация. Ако организираш дегустация на различни видове сирена, вероятно вече си професионалист и нямаш нужда от моята статия. Но нека да го спомена тук, в случаите, че присъстваш на такава като гост. По време на дегустация на вино и сирена е прието всяко сирене да се сервира на отделно плато, по стил или регион на производство. Към всяко плато са разположени и подходящите за сиренето вина. Спазва се точна последователност на дегустиране на сирената, обикновено те са подредени по реда, по който трябва да се дегустират или всяко на отделна маса.

 Как и кога да сервираме сирене?

02 | Как е подходящо да сервираме сирене?

Най-често срещаният подход е сирената да се сервират на общо плато, аранжирано красиво в центъра на масата.

Освен общото плато за всеки гост се слага нова чиния с чист нож, който да използва за сирене. Това може да бъде всеки нож от твоя сервиз, стига да е отделно поставен, чист и да е с ясното предназначение само за целта. Никой не иска да смесва вкусовете, особено тези на сирената с нещо друго.

Разбира се, ако не искаш да сервираш празна чиния може да разположиш предварително върху нея няколко тънки резена препечен хляб, някой и друг плод. Дали ще го направиш, ще зависи от това с колко време разполагаш въобще за аранжирането на чиниите, особено ако гостите са много. Но е напълно приемливо да аранжираш единствено платото, а да сложиш за всеки гост празна чиния с нож и вилица към нея.

03 | Какво да сервираме като допълнение към сиренето?

Ок, вече стана ясно, че като правило избираме 3 до 4 вида сирене. Основната причина за това е, че сирената, отново като правило, се сервират на големи късове или цялата пита (ако е по-малка) и не се режат предварително на хапки. Имайки повече от 3-4 сирена става трудно да се аранжира плато, още повече да се реже. От вечерта, в която бяхме заедно на сладки приказки на по чаша вино, ще се превърне на странната вечер, в която се покъсахме да кълцаме сирена.

Най-честият избор в тройката сирена е: някой вид меко сирене, един вид синьо сирене и едно твърдо сирене.

Освен сирената, платото може да съдържа една от долните, или всички от долните съставки:

 1. Плодове – ягоди, грозде, смокини, сливи, череши.
 2. Хляб – различни видове, тънко нарязани хлебчета, препечени филийки, крекери и подобни.
 3. Ядки – бадеми, лешници, орехи.
 4. Сладко – от каквото ти дойде на ум. Сладко с цели плодове, нарязани плодове или конфитюр.
 5. Пресни или обработени зеленчуци – маслини, запечени гъби с масло, чери домати.
 6. Песто – по която рецепта си знаеш.
 7. Салам – тънко нарязани парченца от висококачествен салам, един или няколко вида.
 8. Масло – да масло, масло със сирене. Маслото ти може да е овкусено с парченца нар, дори и тънко нарязан копър, каквото ти хрумне.

Това ти трябва върху платото. За максимално удоволствие. Всеки да си комбинира както му харесва. И ако някой шеф, ако ще и със сто мишлен звезди да е, ти каже, че сладко от кайсии не се сервира с незнам кое си сирене, му кажи да иде да си сторши звездите. Никой не може да каже на никого кое с кое се яде, факт. Вкусовете ни са толкова различни, че това което аз намирам за божествена комбинация, за теб може да е само причина да сбърчиш вежди неодобрително.

Особеността тук е, че сирена, които са мариновани в мазнина или друго се сервират върху чиния, която чиния аранжираш върху платото. Маринатата може да остане в чинията. Дори желателно.

 Как и кога да сервираме сирене?

04 | Какви ножове ни трябват?

Първо ти трябва да знаеш, че за това сервиране ще имаш нужда от два различни вида ножове. Едните са ножове, с които се реже сиренето от платото. Те обикновено се разполагат до самото сирене, за което са предназначени. Вторият вид ножове е ножът, който сервираме на госта си, за да си маже сиренцето върху хлебчето докато си говорите.

Ножът, който ще използва гостът ще бъде просто някакъв нож от твоя сервиз. Няма значение, стига да е чист, тоест да не е ял гостът ти преди това с него.

Но ножовете, които разполагаш върху платото са специфични като форма и дебелина, и е добре да се снабдиш с такива. Какви са тези специални ножове? Различните ножове идват по две основни причини:

 1. Твърдост на сиренето. За меките сирена ти трябват остри ножове с дупки в тях. Дупката в ножа пречи на сиренето да залепва по стоманата, когато режеш. За твърдите сирена ти трябват дебели, здрави и остри ножове, те са без дупки. Тоест имаш два основни вида ножа – за меко сирене, за твърдо сирене.
 2. Брой на сирената, които разполагаш върху подноса си. 4 вида сирене – четири ножа. Може два по два да се повтарят, но всяко сирене трябва да има собствен нож, с който да се реже. Отново, за да не се смесват вкусовете.

Това би трябвало да ти отговори на въпроса, защо в магазина комплектите за сервиране на сирене включват три или четири вида ножа. Е, защото те са най-често използваните ножове – два меки плюс два твърди, или три меки плюс един твърд, или нещо от този род.

Защо платото винаги е дървено ли? Заради рязането. Може да сервираш и върху каменно плато, но тогава рискуваш да си притъпиш ножовете от ударите в камъка при рязането. Може да сервираш и върху порцеланова чиния, тогава пък рискуваш да надраскаш нея при рязането.

Колко голямо да е твоето плато сирена? Според големината на масата. Според това, за колко човека сервираш. Според броя сирена и добавки които сервираш.

Може ли да имаш две плата например? Може и три, въпрос на аранжировка.

Да кажем, не искаш да спазваш правила. Че защо пък 3 вида сирене, аз ще сервирам 5. Оооок! Но трябва да имаш пет различни, съответни ножа за рязане на тези сирена. Демек, в магазина ще трябва да си купиш два комплекта ножове, защото никой не продава по 5, просто защото всички други спазват правилата.

И още една реплика в темата за ножовете. Освен ножове за сирене в магазините е пълно с алтернативни гилотини, триони, слайсери и какво ли още не. Те си остават, обаче, имено това – алтернативи. Тоест да, може да сервираш нещо по-интересно, като вместо стандартен нож за рязане на сирене избереш някоя гилотинка и я сложиш на платото до сиренето. Или някой мини трион за сирене. Ще бъде забавно, а нали това е целта. И ще ти спести купуване на два комплекта ножове. Ще сервираш n на брой сирена, о йе!

И последно, има ли значение формата на ножовете за сирене? Дали дупките са кръгли или правоъгълни? Не, няма значение. Имаш два вида ножа – за меко и за твърдо сирене, точка. Другото е въпрос на дизайн и твой личен избор.
 Как и кога да сервираме сирене?

05 | Какво още ти трябва обезателно да знаеш за сервирането на сирена?

Това е точката, в която искам да обобщя онова, което не успях да кажа по-горе.

 1. Никога не се сервира студено сирене. Вади се от хладилника 1 час по-рано и се сервира със стайна температура. Докато стои на открито в стаята, най-добре да се похлупи с тънък тензух.
 2. Никога не се замразява сирене.
 3. Никога не съхранява едно сирене с друго сирене, за да не си смесят вкусовете. Щом ще правиш парти със сирене и вино, то го направи по правилата. Съхранявай сирената по отделно, в отделни кутии.
 4. Повечето сирена са ядими изцяло. Не им махай корите при сервиране.
 5. Когато питата сирене е твърде голяма и не може да бъде сервирана цялата, то предварително отрежи парче от нея.
 6. Когато питата сирене е средно голяма, и се събира чудесно на твоето плато сирена, сервирай я цялата.
 7. Ако сирената са оформени в по-малки пити, сервирай няколко от тях, според количеството си гости.
 8. Когато режеш парче от по-голяма пита сирене, затопли ножа си под вода и подсуши.
 9. Може да аранжираш платото си сирена, като нарежеш от питата едно или две малки хапки от всяко сирене, или само от някой определен вид. Това с чиста цел за по-интересен дизайн. Ииии … за да покажеш на гостите си как според теб трябва да си режат парченцата.
 10. И най-важното, колкото и да се изкушаваш да режеш парченца от питите предварително, не го прави. Просто е прието сиренето да се сервира ненарязано. Има си стил в този начин на сервиране, придържай се към него. Пък и по-малко работа за теб предварително.

Това е от мен, Надя, като за първа статия на тема сирене. Искрено се надявам да съм сложила малко ред в хаоса, но най-вече, да съм ти била от помощ.

Благодаря на всички ви за тази страхотна една година заедно. Вие сте невероятни!

С любов,

Снимки: mydomaine.com | whatsgabycooking.com | thechalkboardmag.com | howsweeteats.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК