За никого вече не е тайна, че красивата маса е въпрос и на красиво поднесена храна. Факт, първи. Факт втори – от красотата, която представяме в чинията, зависи до голяма степен нашето удоволствие от храненето. Удоволствието от храненето пък беше равно на по-малко стрес, по-добро храносмилане, по-пълноценно усвояване на храната и там всичко по-, дето ни го натякват здравословните спецове. Прави са, така е. И още един факт, последен. Отмина това обидното отношение към жените и готвенето. Вече не е срамно да си жена и да готвиш, напротив вече е ултра модерно, гъзарско, арогантно дори. Просто телевизии като 24 Kitchen, предавания като Кухнята на Ада, Топ Шеф, и още дузина култови, дори и Мастер Шеф в това число, промениха отношението към хората, които държат ножовете. Те поставиха нови правила в готвенето, изхвърлиха старото скучно сервиране по часовниковата стрелка и промениха правилата със такъв замах, че на нас ни се зави свят. Или поне на мен. Даже мъжагите с китарите вече не са толкова популярни колкото готвачите, по дяволите. И кой сега, в тази ситуация, не иска да е като тях? Аз не съм за Мастер Шеф, нямам амбиции за слава, но имам амбиции в собствената си кухня, старая се, дерзая ден след ден, и вече се усещам как и аз почнах да държа ножа с арогантен поглед и искам да чуя „уахаа” като сложа чинията пред някого. Жертва съм, разбира се, на тая вълна, но защо пък не? Веднъж модна тенденция да си заслужава. И да има истински смисъл от нея.

И така, днес, няколко съвета от звездните готвачи, които ще ти помогнат да аранжираш храната си красиво в чинията, както му казват – презентация на чинията, или поне ще те подтикнат да мислиш в тази посока.

 Как да аранжираш храната си красиво в чиния

01 | Знай базовите правила

Винаги се почва от някъде, и това все са базовите правила. Опитът ще ни направи блестящи,   все по-смели и все по-дръзки, но правилата трябва да се знаят. Има, разбира се, определени правила, които трябва да следваме, за да овладеем някои от съвременните техники за представяне на храната:

 1. Чинията никога не трябва да бъде претоварена с храна, но не трябва да бъде и очевидно празна.
 2. Големината на чинията е от значение, и винаги трябва да бъде подбрана.
 3. Външната част на чинията, по ръба, винаги трябва да бъде оставяна празна/чиста/недекорирана.
 4. Чинията трябва да бъде аранжирана балансирано, нито твърде в единия край, нито твърде в центъра.  Това все пак е въпрос на лично (и артистично) виждане, така че както ги виждаш нещата ти – така.
 5. Позволено е смесването на всичко – малко и голямо, меко и хрупкаво, ярко и тъмно, стига вкусовете да се съчетават и да подхождат на ястието.
 6. Най-често за декорация на ястието се използват подправките (в суров вид), или част от съставките, с които е приготвено. Това не е задължително, но е добра отправна точка при декорацията и информация за ястието, още с неговата презентация.
 7. Важно е количеството декорация да не превишава количеството на ястието или да го отрупва прекомерно. Храната трябва да е центърът на внимание, все пак.
 8. Когато се сервират едни и същи порции за много гости, трябва да придържаме те да са еднакви.
 9. Не бива да се прекалява със сосовете, ако са необходими за декорация на чинията – тук-таме някоя драскулка – да, но за предпочитане е те да се сервират отделно.

02 | Нечетните числа винаги са по-добри от четните

Правилото на нечетните числа е широко разпространено, включително и в интериора, и аз съм го говорила, имам и статия защо работи.

При чиниите логиката е същата. Нечетните числа не позволяват да се създава симетрия, а симетрията се възприема странно, когато става въпрос за представяне на красива чиния.

Нечетните числа винаги ще работят по-добре от четните, особено ако сервираме малки хапки или няколко десерта в една чиния. Три и пет са по-добре от две и четири.

Помни също, че правилото на нечетните числа важи и за цветовете.

03 | Използвай бял или едноцветен фон

Нещо като художниците, винаги почват на бяло платно. В случая за предпочитане бяла чиния. Най-брилянтно аранжираните и красиво сервирани храни са все върху бели чинии. Белият цвят създава неутрална основа, върху която ще изпъкнат всички други цветове. Също, той създава контрастна база, върху която ще бъдат видими всички форми.

Сервирана върху бяла чиния, храната изпъква, цветовете й изглеждат по-живи и презентацията е по-въздействаща.

Разбира се, това правило може леко да го промениш, като сервираш в цветни, но монохромни чинии, стига цветът на чинията ти да подхожда на ястието, което сервираш. Няма да е като върху бял фон, но пък ние не се състезаваме за първо място в Кухнята на Ада.

Все пак когато избираш цвят за чинията си, помни правилата на топлите и студените цветове – топлите цветове възбуждат емоциите и апетита, студените цветове събуждат ума и подтискат апетита. Бялата чинията е ок, черната е стил, червената е твърде топла, синята е твърде студена. Внимавай с избора на основата си, когато е различна от бяла, черна или сива – цветовете влияят на нашите възприятия.

 Как да аранжираш храната си красиво в чиния

04 | Търси контрастните в цветовете и сервирането

В противовес на горното правило за белите чинии, тук идва правилото на контраста, което казва – сервирай контрастно. Светлите храни в тъмни чинии, ярките храни в бели чинии.

В голяма степен ние консумираме храната и визуално. Контрастните цветове на храните, комбинирани и сервирани на едно място създават красива чиния, красива обща картина, подчертават една или друга форма и създават по-вълнуващо преживяване.

Факт е, че храните идват с толкова много и различни цветове, и ние можем да се възползваме от това, когато ги аранжираме в чинията. Съчетавай дръзко и смело както намираш за красиво, ако нямаш идея от къде да започнеш винаги можеш да използваш базовите съставки и подправки, които участват в приготвянето на самото ястие.

Това което трябва да спазваш тук е, че все пак вкусовете трябва да си хармонизират. Цветове – да, но не като самоцел.

05 | Намери алтернативна чинията

Един от основните трикове на звездните шефове е да използват големи бели чинии и навсякъде ни казват все това – ползвай големи бели чинии, за да поднесеш храната си. Нооо… много често ги виждаме да презентират в различни, нестандартни по форма и материали съдове. Това предизвиква несъмнен интерес, излиза от класическото и действа истински вдъхновяващо. Направо вълнуващо.

Тук всяка идея, която ти хрумне, е добре дошла – може да използваш каменни, дървени, дори подложки от естествени полускъпоценни камъни (вече и те се появиха на пазара).

06 | Научи инструментите

Чиниите от снимките, които ни карат да въздъхваме, обикновено не се редят с пръсти, а с инструменти – пинсети, декоративни четки, криви ножове, ножици, специални лъжици. Тук изключение прави владетелят на хаоса – Джейми Оливър, но той си е роден е с този талант и твори дивотии, които пък му се получават прекрасни. Аз не съм Джейми. Така че за мен, за теб, за нас – пинсетите, шпатулките и ножичките. Те ни дават доза прецизност, по-малко грешки при аранжиране на чинията, повече бързина. Малко търпение в усвояването им, и работата с тях ще ни стане втора природа.

07 | Използвай цветя без ограничение

Вкусът е главният водещ елемент и чак след това идват цветовете при презентацията на чинията, така ни казват. Да, но всяко правило може да се наруши с известни условия. Искаш да имаш лилаво и жълто в чинията си, но да ползваш лимон и боровинки не е точно най-доброто решение за твоята рецепта? Е, ползвай цветя. Никой не ги яде, всички знаят, че повечето са неядими, но пък красотата, която ще създадеш с тяхна помощ е несъмнена.

Но освен цветя, в чинията никога не бива да се аранжират неядливи неща. Никога.

 Как да аранжираш храната си красиво в чиния

08 | Не търси симетрията, търси фокуса

Когато погледнеш бялата чиния и тепърва започваш, почни първо с фокуса, също както в интериорите – това, което искаш очите първо да видят, после декорирай около него и върху него. Фокусът ти може дори да не е самото ястие. Фокусът може да не почва от центъра. Не търси симетрията, не търси конкретната форма. Почни от страни, почни с нещо абстрактно, неконкретно. Поръси празните пространства с подправки, сосове и цветя. Освен ако не е за деца, които искат да им рисуваш мечета и принцеси, симетрията не ти е помощник тук. Симетрията изглежда странно в чиния. Намери артистичния подход. Намери замаха в ръката си. Имаш го, просто трябва да се престрашиш.

09 | Декорирай пред гостите си

Много храни са подходящи да се декорират пред самите гости. Да не говорим за веселието, играта и чистото забавление, когато правиш това пред тях. Повечето ще искат да помагат, да участват, да им даваш инструкции. Вместо да прекараш сама часове в кухнята да редиш красиви чинии, направи го пред тях, ако мястото ти позволява, и се насладете на детските мигове.

За да се случи това трябва да:

 1. Имаш ясна концепция какво точно и как ще аранжираш, да си го репетирала, и да знаеш, че ти се получава.
 2. Да имаш напълно подготвен плот/маса в близост до гостите или пред самите тях, с наредени инструменти, нарязани и разположени по отделни места съставки, цветя, сосове, подправки.

Напрактика няма храна, която да не е подходяща за декориране пред гостите. Може би ще искаш да ги посрещнеш в красиво подредени чини с предястия или салати, но след това можеш спокойно да си аранжираш супите, основните ястия, студените следястия и десертите пред тях. Дори желателно пред тях, да те виждат. Просто не си давай зор, не си вкарвай обороти, декорирай си спокойно, пий си винцето и участвай в разговорите. Току виж се оказало, че всички се струпали около теб от любопитство как ги правиш тея красиви чинии.

10 | Забавлявай се

Стресът ни е в повече. На всички. Не ти трябва стрес и тук, затова се забавлявай в максимална степен и възприеми презентирането на чинията като игра. Отпусни се, лети и не страхувай от провала. Ще има грешки, но ти ги приемай със смях. Ще има зверски провали, но това е просто забавление, не е състезание на живот и смърт. Ще се изяде.

Търси вдъхновението си навсякъде, не се отказвай от своята артистична страна – притежаваш я, намери я – прекопирай ако трябва в началото, учи се по картинки, повтаряй, репетирай, но винаги търси забавното в това. Търси формите от природата, или пък не ги търси. Не питай дали е красиво, достатъчно е за теб да е красиво.  Почивай си и се наслаждавай. Просто си играй.

И накрая. В готварската книга на дядо ми пише така: „Първият път може да не ви се получи, но вие не се притеснявайте. И вторият път няма да ви се получи. Но на третия – бъдете сигурни – ще стане.“

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: hotspicesofindia.blogspot.bg | instagram @dessertmasters | drizzleanddip.com | kraut-kopf.de | instagram @karloevaristo | theartofplating.com | feastingathome.com | instagram @ror0roror0ro | instagram @royalebrat | instagram @army_of_chefsПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК