За всички гости на моя рожден ден от преди пет години партито беше супер. И как не – колко пъти ти сервират руло Уелингтън по оригинална рецепта на Гордън Рамзи от Кухнята на Ада (Gordon Ramsay Hell’s Kitchen), гарнирано с перфектно задушени бейби морковчета и френска селска торта за десерт? За мен обаче тази вечер беше пълен провал. Като се сетя и направо ми иде да се скрия вдън горите. Защо ли? Защото чиниите ми бяха потресаващ ужас.. и чашите. Не не, това им е малко.. Ужасяващо потресаващ ужас (на трета), това бяха те. Перфектният повод, перфектното ястие, но сервирано в най-ужасяващия еднотипен сервиз от чаши и чинии. Уфф…

Казах си „Ааа не! Това ти е за последно. Не партитата (с тях тепърва започваш) и не готвенето (там да кажем, че ти върви). Но с чиниите и чашите… ето, за това ще си помислиш и ще си направиш стратегия. Като ще е гарга, да е рошава (по две)! “

Не купувай друга чаша или чиния преди да прочетеш това

На следващата сутрин още преди да се събудя вече обмислях рождения си ден след една година и не какво, а във какво ще сервирам. Два месеца по-късно всичко, което можеше да бъде прочетено се изчете. Всичко, което можеше да бъде видяно, се видя. И всичко, което можеше да бъде пипнато, се пипна.

Но, о свещен ужас! В света на аранжирането на маси има толкова красиви неща. А аз, аз ги искам всичките! Какво да правя?

И то не се свършва само до тук. Ами като си купя този прекрасен сервиз от 12 пълни части, барабар с платата и супника, и утре счупя някоя от тях? Тогава какво? Ще хвърля цялата тази красота и всичките й добре похарчени пари за нов пълен комплект? Не не. Имам нужда от нещо друго. Имам нужда от стратегия, която

Първо, да ми позволи да чупя на воля, без цялостния ми комплект ми да пострада от този факт.

Второ, да мога да сервирам моите 12 желани гости, но ако по случайност влезе 13-ти да не се чудя в пластмасови чинии ли да му сервирам или директно да го карам да куса от супника.

И трето, да се сдобия с **всички** красиви сервизи, които са на пазара и да не ми се наложи да си продам колата заради това (че и склад ще ми трябва).

Как реших проблема ли?

Кодово име на стратегията Mix & Match. Официалният й, но никога не използван в разговори превод: Миксирай & Съчетай. Разбира се имах малко помощ от ebay по въпроса. В последствие се оказа, че аз не съм нейния единствен почитател и далеч не съм единствената жена с горните три изисквания. Стратегията Миксирай & Съчетай вероятно е родена в далечния 17-ти век заедно с чаените партита на дукеса Ана Ръсел, днес използвана като основен подход и от Рейчъл Ашуел в нейния Шаби Шик.

Какво по същество е Mix & Match?

Не купувай друга чаша или чиния преди да прочетеш това

Сега ще видиш колко е лесно. Означава миксиране на чинии, чаши и елементи от различни сервизи било то както за ежедневна употреба у дома, така и за строго официални вечери и празненства.

Какво означава това превърнато в ползи за теб?

Означава, че:

 1. Може да купиш само две чинии (примерно) или една от онзи сервиз, две от другия и да сервираш в тотално различно плато печеното месо, и в съвсем различна купа салатата.
 2. Може да счупиш който и да е елемент във всеки един момент и да го замениш с различен, защото това е целта.
 3. Когато излезе нова красива оферта на пазара ти няма да се ядосваш, че вече имаш сервиз… Защото твоя сервиз всъщност е един страхотен микс и тази нова чиния е точно като за теб.
 4. Няма да дадеш две хиляди лева на куп и да трепериш всеки път докато миеш след гости. Пак ще дадеш доста пари, но ще бъде на малки части и през цялото време ще се забавляваш.
 5. Ще ползваш всички тези красиви чинии в ежедневието си и не само, че очите ти винаги ще бъдат пълни с красота, но и няма да се налага да прибираш изсъхналите чинии от сушилнята – те сами по себе си ще станат част от интериора.
 6. Броят на гостите няма да има значение и ти ще се зарадваш дори ако на вратата се появи непредвиден човек, защото имаш чинии и за него.. И оооо да, те са различни. Всичките!
 7. Роклята, която ще избереш за гостите си също няма да е голям проблем. Всеки цвят ще се съчетае с твоя микс.

Не купувай друга чаша или чиния преди да прочетеш това

Много е хубаво, за да е истина, мислиш си. Къде е уловката?

Няма уловка, има тайна. Тайната на този миш-маш е в съчетанието. Стратегията не е само mix, тя е и match (не само да миксираш, но и да съчетаеш)! Да да, сега ще стигна и до това как.. Само да кажа най-хубавата част..

Mix & Match означава, че ще скриеш шапките на всички. Гости, майки, случайно преминаващи приятелки, съседки, колежки .. всички, включително и всички от мъжки род. Ще те питат .. Ма как? И ти, разбира се, ще разказваш далечна, богато украсена история от света на барон фон Мюнхаузен и ще се смеете от сърце.

Сега, как? Кои са правилата за успешната Mix & Match стратегия за аранжиране и сервиране на маса?

Най-напред нека кажа кои са двете условия тази стратегия да се развие успешно.

Първо. Ти си шефът. Ти започваш, ти завършваш. Това означава, винаги избираш ти. Не питаш мен дали ми харесва, не питаш и Мария, още по-малко я оставяш да избира тя. Винаги избираш ти. Защо? Защото във всеки от нас има последователност, която е уникална и присъща само за него. Когато избираш само ти, твоята последователност на избор ще обособи твоя уникален стил. А за да съществува красива маса, тя трябва да е подчинена на някаква обща идея, в случая – твоята.

Второ. Търпение и постоянство. Няма да откриеш перфектните 36 чинии за твоите 12 гости сега и със сигурност няма да видиш най-прекрасното плато днес. Ще се случи, но ще минат години. И това е красотата всъщност – винаги ще остане нещо недовършено у дома, нещо което твоето постоянно продължаващо приключение малко по малко завършва. Започни с няколко чинии и чаши, които ще използваш със семейството си всеки ден и остави животът да те отведе до всички останали части от твоя микс.

Така, когато горното е казано мога да продължа с правилата.

Как се миксират и съчетават толкова много различни чаши и чинии за сервиране, за да придобие масата уникална красота?

Лесно, разбира се, и ще го сведем до 4 стъпки.

01 | Знай колко искаш

Направи си списък с видовете и бройки чаши и чаши, които ти трябват. Не искам тук да мислиш за цени. Напиши всичко, което ти искаш и прибери списъка да ти е под ръка, най-добре в телефона. Трий от него, когато си готова.

Пример от моя списък: искам чаши за бяло вино, червено вино, шампанско, мартини, бейлис, вода, бира, твърд алкохол, газирано безалкохолно, шейк или смути, сладолед, чай и кафе х 12 от всеки вид. Искам чинии за салата, супа, основно, пица, спагети, десерт, подложни чинии х 12 от всеки вид. Искам плато, супник, купа за салата, кош за хлебчета, чайник, кана за вода, гарафа за бяло вино, декантер за червено вино, кана за сок, кана за кафе, поне х 2 от всеки. Лесно е, нали? Ти може да искаш плато и чинии за риба, добави си ги. Това е моят реален списък, между другото, и съм малко тъжна, че в частта чаши вече е събран.

02 | Знай какво искаш

Не купувай друга чаша или чиния преди да прочетеш това

Избери си посока, в която ще развиеш своя микс и я следвай. Отговори си на въпроса, кой от тези 4 подхода искам аз (на снимката 1-4 от ляво на дясно)?

 1. Романтичен винтидж. Фини порцеланови изделия най-често с цялостни рисунки на хора, птици и пейзажи – гори, градини, събития. (Това е част от стила Шаби Шик.)
 1. Класически винтидж. Фини порцеланови сервизи с различни по големина рисувани цветя, най-често на бял фон. (Това също е част от Шаби Шик.)
 1. Модерен романтизъм. Фини порцеланови или не толкова фини керамични чинии с цветя, птици и подобни романтични нотки.
 1. Модерен минимализъм. Порцеланови, керамични или стъклени чаши и чинии в различни цветове без никакви рисунки.

03 | Знай кое да миксираш (и кое не)

 1. Може да миксираш и съчетаваш всичко от порцелан, в това число тотален микс на чашите за кафе и чай (те също са порцелан) и дори техните чинийки.
 2. Може да миксираш формите, стига чиниите да влизат една в друга красиво.
 3. Когато имаш твърде цветен микс ще бъде добра идея да се появява тук таме и чист плътен неутрален цвят – като първа чиния например.
 4. Може да създадеш съчетание за мъже и за жени, или пък един микс за семейство Иванови, друг за семейство Тодорови – твоите редовни гости.
 5. Може да имаш един микс за вечеря с печено месо и съвсем друг за вечеря с пица. И да, може тези два микса да прескачат от класически винтидж за класическа вечеря и модерен минимал за пица.
 6. Може да имаш един микс за основните ястия и съвсем различен за десертите (Ще бъде сякаш всички сте се преместили на друга маса когато отсервираш телешкото и сервираш тортата).
 7. Може да имаш таен микс само за момичетата, които идват на гости всяка последна неделя да гледате филми.
 8. Не може да миксираш изделията от стъкло. За стъклото просто правиш избор на цвят и модел в началото и го следваш до край – 12 светло розови или прозрачни чаши за вода от този модел – това е цветът и моделът и на останалите. Ок, за цвета на чашите мо-о-о-же леко да изварираш розовото в по-тъмно и по-светло, но до там.
 9. Изключение от тези правила ще бъде само случаят, в който си избрала модерния минимализъм от самото начало. Нямаш шарки и рисунки? Значи нямаш забрани, пълен микс на цветове, форми и модели както за порцелан така и за стъкло, както за чаши така и за чинии. Оо йе!
 10. Когато миксираш цветните винтидж порцелани ще искаш да имаш едноцветна покривка – така шарките от твоя миксиран сервиз ще изглеждат като цветна рисунка на празна стена.
 11. Когато съчетаваш едноцветните чаши и чинии от модерния минимал, тогава ще може да си позволиш многоцветна покривка, или ще избереш нещо по-лудо като едноцветна покривка в тон с твоя микс, но шантави многоцветни и различни кърпи за сервиране.
 12. Не е добра идея да съчетаваш чинии от фин порцелан с керамични такива. Все едно да сложиш вълнени чорапи на дантелена рокля.
 13. На този етап не е добре да миксираш приборите за хранене.

04 | Знай как да съчетаваш

Понякога със сърцето, но винаги с телефона си. Ей, не се смей!  Този дизайнерски трик се прилага още от времената, в които дори е нямало ток и на хората им е коствало месеци да съставят и да съчетаят всичко на дизайнерската си дъска преди да го реализират. Днес от теб се иска просто да снимаш вече съчетаните чинии или чаши у дома и да сравниш тази снимка с реалния артикул в магазина, който харесваш и мислиш да купиш като допълнение. Това е техника, която професионалните дизайнери винаги използват, време е да започнеш и ти.

Мога ли да постигна красив миксиран и съчетан сервиз в България?

Да! Следващата снимка направи Надя Петрова специално за тази статия. (Благодаря, Н.!) Снимката е от нейния собствен Mix&Match сервиз, който тя подкара под темата модерен романтизъм и аз не само го обожавам, но вероятно ще стигнем някой ден до бой за чинията точно под жълтата чаена.

Не купувай друга чаша или чиния преди да прочетеш това

Mix & Match във вариант винтидж

ще имаш много лесно, кратка обиколка из аникварните магазини, ebay и amazon.

Mix & Match в модерния вариант

е най-голямото приключение. Има толкова много магазини в моловете, по улиците и онлайн. Любими и често посещавани места са Крео, English Home, Рино, (Надя току що ми добави Salt & Pepper – не ми го беше споделяла, ах ти..).

Много от големите марки също продават единични чинии, обаче.. когато това не е така – съберете се момичета и разделете сервиза. Не искаш всички 4 чини от онзи Villeroy & Boch, добре раздели го с приятелки. Убеди ги за Mix & Match, няма да ти е трудно.

И последно

Когато обградиш себе си (чрез дома си) с красиви ежедневни вещи твоят живот ще се промени драстично, макар и постепенно. Твоите нагласи бавно ще се премоделират, ти ще свикнеш с красотата и неусетно ще започнеш да я търсиш, дори да я изискваш и още по-важното – да повярваш истински, че я заслужаваш. Това (да повярваш, че заслужаваш) е голяма стъпка в посока позитивна промяна и за нея психолозите тарифират на час. Промени дома си, за да промениш живота си. Ти го заслужаваш.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

 

 

Снимки: romanticcottage | macys.com | rubylane.com | hubpages.com | thevintagetable | nancycnotes.blogspot | alowcountrywed.com | madeliefje-madelief.blogspot | gabytaangeles.tumblr.com | myplace4tea.blogspot | housetohome.co.ukПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК