Това е третата Коледа на моя блог и все се оказва, някак си, че всеки път завършвам зимния сезон със статия за масата. Така че тази година реших, че е време да го превърна в официална традиция и да завърша и тази година с подобна тема.

Като погледна назад много имам написано за масите – за подреждането, за украсата, за сервирането, за чиниите, за материалите, за празничното настроение и пак за украсата. Затова днес не толкова за коледната маса, колкото за организацията на самия празник. Което само по себе си е доста обширно, дори има университети по света, където темата „как да организираш партита” се изучава 2 години. Накрая ставаш професионален парти организатор с диплома и право на практика. Накратко, работата по планирането е сериозна. Много сериозна. А за перфектното парти, особено по Коледа, трябва безупречна организация, за да мине всичко гладко и приятно, без стрес, без нерви, без непредвидени ситуации. Всъщност професионалист значи точно това – непредвидените ситуации са сведени до минимум, направо не смеят да се появят. И не че аз имам диплома по планиране на такива събития, но искам да си споделя опита от това, който не е малък, пък и да се позабавляваме заедно по Коледа.

Как да планираме перфектното коледно парти

Много е вероятно всичко казано тук да се използва и по всякакъв друг повод, разликата предполагам ще бъде само в елхата. Но както и да е, преди всичко нека уточня – парти у дома. Винаги съществува вероятност да искаш да организираш парти в някой парти център, но това ще бъде друго и различно. Нека днес гледаме на ситуацията парти у дома, без кетъринг.

Какво трябва да знаем и да направим, включително и кога да го направим, за да минат няколкото коледни часа с приятели безупречно. Това е моят въпрос днес, и как да го направим това без да имаме диплома по планиране на партита от университета в Ню Йорк.

01 | Предварително планиране на дата и гости

Как да планираме перфектното коледно парти у дома

Уточни датата на твоето парти най-много месец преди него и си състави списък с гости. Тоест къде 10 ноември, най-късно, трябва да имаш вече затвърдената идея, че наистина ще правиш такова нещо и на коя дата ще го правиш. Сега знам, че вече се намуси и си мислиш „бе Вероник нещо полудя”. Обаче не е точно така, защото по Коледа всички полудяват и не можеш да намериш никой след 17-ти декември, всички са се пръснали вече в преследване на техните си планове и твоето парти, ако имаш неблагоразумието да им го обявиш на 15-ти декември, ще остане празно. Празно. Затова отрано, проговори с приятелите си от списъка с гости някоя дата преди официалното полудяване на 17-ти, напиши покани – писмени или електронни, и ги прати. Също си подготви напомнителни покани, поне две, за да им напомниш, че твоето парти е преди всички други, най-рано си го обявила и следователно се ползваш с абсолютно предимство пред конкурентни събития, обявени на по-късни дати. Това без никакви възражения.

Тоест, още през ноември ти трябва да знаеш две неща – дата и списък с гости, да си им изпратила поканите и да имаш планирани две дати за напомняне и повторно изпращане на поканите, тоя път с друг дизайн, и малко по-различен текст.

Разбира се, понеже всички ще мислят, че е твърде рано и ще ти дадат уклончиви отговори, ти си го вметни в поканата весело от рода „бе знам, че е рано, но ти си запази датата, да не се разправяме по други начини…”

02 | Предварително планиране на коледния стил и храната

Как да планираме перфектното коледно парти у дома
Тук знам, че паралелът между интериор и храна не е много очевиден и вероятно с това изказване ще стресна много майстори на острите ножове, но нека обясня.

Ако планираш коледния стил от рано, ще имаш възможност да решиш менюто си спрямо него или обратното – ако планираш менюто си предварително, от там ще дойде и коледният стил, също и начинът на сервиране. Така ще имаш възможност да укажеш дрес код в поканата и да решиш и някои други детайли за самото парти.

Например:

 • Ако искаш да сервираш сурови гурме сирена на рядко красиви дървени подноси от орех и маслина, безглутенови сладки в криви керамични плата и засукани храни с чуждоземни имена като от някой суровояден-веган-гурме ресторант в още по-засукани артистични чинии, златната Коледа няма да е точно твоят стил на декорация, по вероятен ще бъде за теб рустикалният коледен стил.
 • Също, много вероятно ако дойда облечена на твоята рустик Коледа с черната си дантелена си рокля по модел на Долче и Габана, оная дето те си прешиват всеки нов сезон с различна дантела, няма да се чувствам много много на място докато ям от дървена чиния в рустик обстановка. Ще остана с горчивото усещане на принцеса в копринена рокля, попаднала на горски празник малко след като е валял пороен дъжд. Така че, дрес код в твоята покана ще ми е от помощ. А за дрес код ти трябва яснота по отношение на стил на коледна декорация и меню, или на меню и стил.
 • Може и да прозвучи странно, но ако планираш коледни игри за гостите си, стилът на декорация ще е водещ. Да кажем пак, ти ще вървиш с рустик Коледа – ето в тоя дух ти ще определиш едно място с рустик коледни аксесоари, които гостите ще слагат, за да се снимат с тях – например дървени еленови рога, шапка на Дядо Коледа, светещият нос на Рудолф, рустик чувал от зебло с подаръци, опаковани в рециклирана хартия и така… Е, добре, ма аз как да хвана рустик чувала с моята дантелена рокля и златните ми дълги обеци? Хубаво щеше да бъде да ми беше казала дрес код от преди, да не ми се налага да тичам към нас да се преобличам за снимките. Не че тази игра не може да се организира и за Коледа със златен стил на декорация, но тогава аксесоарите ще са съвсем различни и аз ще резонирам с цялото празнично настроение, ще остана доволна и догодина ще искам да дойда пак.

Накратко, има връзка между менюто, начина на сервиране, стила на декорация и облеклото на гостите ти. Колкото по-рано знаеш това, толкова по-рано ще можеш да им изпратиш точна покана с ясни инструкции за облекло.

Менюто и стилът. Кое да избереш от многото варианти? Е, тук ти си знаеш най-добре:

 • според своя бюджет за храна и декорация;
 • според това дали вече си го правила и искаш нещо ново;
 • според това колко труд искаш да вложиш при приготвянето – можеш да избереш да сервираш меню с малки и леки, но много сандвичи и сладки, или меню с предястие, ястие и десерти;
 • според това дали искаш, или дали ще се довериш на своите гости да приготвят и донесат части от храната и напитките те;
 • според това което обичаш и харесваш най-много.

Но която и да е причината за твоя избор на меню и стил на декорация на пространството:

 1. Направи го възможно най-рано, за да го включиш в поканата си указание за дрес код.
 2. Следвай избора си без да го променяш. Промени в последния момент винаги са свързани с непредвидени ситуации.

Дотук всичко вече е свършено наполовина, макар и да е само в план. Имаш дата, списък с гости, яснота за храната и декорацията. Това е всичко, което ти трябва. Имаш цял месец до партито, а вече знаеш всичко за него. И това ако не е професионализъм, не знам кое е.

03 | Планиране и предварително изпълнение на уж незначителните детайли

Как да планираме перфектното коледно парти у дома
Понеже до партито имаш близо месец, използвай го за да изпълниш и организираш дребните неща, които инак би претупала, ако ги правиш в последния момент.

 1. Избери си музика за партито. Подготви си списък с песни, също може и филми, и ги запиши на едно място в компютъра си, за да не се налага да търсиш после. Понякога подобно занимание може да отнеме цял ден, затова си избери някоя приятна събота или неделя и го отметни.
 2. Избери си игри за партито. Проучи списък с коледни игри, вече ти казах една, има още сто четиридесет и една. Избери си и ги подготви. Една от традиционните коледни игри е размяна на подаръци – може всеки гост да носи по нещо и да си размените подаръци. Ако ще организираш размяна на подаръци, тогава също укажи това в поканата си предварително.
 3. Направи си детайлен списък за пазаруване по твоето меню и си купи трайните неща от рано – например вината, брашната, зехтина, балсамикото и подправките. Колкото по-малко неща за носене имаш в последния момент, толкова по-добре и толкова по-малко стрес.
 4. Подготви си всички рецепти, по които ще се готви – всяка на отделен лист. Когато готвиш за парти, винаги винаги винаги гледай рецептата. Най-честата грешка при стрес е да си пропуснеш ключовата съставка от списъка, нещо което се е случвало много пъти в много практики, дори и авторът на рецептата да си самата ти. Затова се подготви за тоя момент от рано.
 5. Измисли меню за децата, ако ще има такива на партито ти. Възможно е някой от гостите да има малко четиригодишно момиченце, което ще води със себе си и то няма как да яде от твоя гурме шедьовър? Децата винаги идват със специфични изисквания за храна, а ако те нямат такива, може родителите им да имат. Уточни тези неща и се подготви, така че да няма изненади.
 6. Подготви си подаръци за гостите – малки коледни неща, например сапуни, свещи или коледни играчки за елха, които да им дадеш. И ги опаковай предварително, не искаш да мислиш за покупки и опаковки в последния момент, повярвай ми, лудницата ще е пълна.
 7. Определи с точност колко и кои чаши и чинии, какво в кое ще се сервира и имаш ли го това или онова плато въобще. Също коя покривка, изпрана ли е, има ли петна по нея? Кой тишлайфер, има ли следи от зъбите на кучето по него? Намери си арсенала овреме, прегледай си арсенала овреме. Ако се наложи, може от рано да си допълниш някоя и друга чиния от магазина, и салфетки за сервиране. Същото и за столовете – имаш ли достатъчно от тях? Ако не имаш ли идея от кой да ги вземеш? Възглавниците за седалките им чисти ли са, може би не е лошо да минат през пералнята сега? Тоест масата, преброй, намери и прегледай всичките й детайли. Подготви се, до войната останаха само две седмици.
 8. Направи си план на бойното поле. Масата я слагаме тук, елхата там, тази табуретка ще дойде така, тази ваза ще иде в другата стая. Тук ще дойде фенерът с двете коледни еленчета, тук фигурата на Дядо Коледа. На тази маса ще дойде греяното вино с чашите. Въобще не го мисли това в последния момент, защото ще ти изиграе лоша шега. Разпредели всичко предварително и като дойде моментът просто изпълни.
 9. Декорацията, която искаш да изпълниш, имаш ли всички нейни елементи? Или може би трябва да се купи нещо от магазина? Трябва ли нещо да се изработи, да се опакова? Да се действа?
 10. Планирай ден и почисти по-основно из дома. Пердета, килими, дамаски, шкафове, лампи…
 11. Определи си облеклото, провери онези лачени обувки дали не им е паднала капачката на тока и онази рокля още ли е толкова червена колкото я помниш, също и златната фиба за коса – още ли са й там всичките камъчета. Запиши си час за фризьор и маникюр от сега за деня на партито. Бъди сигурна, че ще изглеждаш блестящо.

Това може и за ден-два да го свършиш, знам това, но нека ти напомня за нивата на кортизол в тези дни и увеличаващата се вероятност от спешна спа процедура с последваща целодневна терапия при консултант по позитивно мислене. Не ти трябват главоболия. Действай си по малко, заприличва на приятна коледна игра.

04 | 7, 6, 5, 4, 3, 2…

Как да планираме перфектното коледно парти у дома
Седем дни до партито ти… Мисли му. Въпреки отличната ти подготовка до тук, сега нещата ще минат на бързи обороти, но пък ти имаш вече свършени толкова много неща.

Седем. Ако още не си декорирала дома си, днес е последният ден да направиш това. Онази декорация, която планира преди месец – действай сега. Елхата, еленчетата, всичко трябва да е готово до края на този ден.

Шест. Напомни на твоя списък с гости за партито си днес. Онази допълнителна напомняща покана, която си планира в началото – сега е моментът да я направиш и изпратиш, да проведеш някой и друг разговор с приятелите, да им дадеш идея за подаръка, с който да участват в играта и който те вероятно още не са купили.

Пет. Аз бих разместила бойното поле още тук. Като се има предвид, че ще имам още сто задачи в работата, ще използвам този момент за почивка и ще разместя за партито, ей тъй на за релакс. Ако ще взимам столове от някой приятел, защото моите не стигат, днес точно ще ида до там, да ги донеса, да ги избърша, да им вържа възглавниците и панделките. Ще погледна пак елхата, дали всичко ми допада, онези еленчета още ли ми харесват там до двата фенера. Ще си поиграя на декоратор преди лягане още малко.

Четири дни до партито са добър момент да подготвиш масата и декорациите за нея, да измиеш отново всички чаши и чинии, да огладиш покривките и салфетките.

Три. Ден за пазаруване на храните и напитките от твоето меню. Спокойно и внимателно си премини през списъка, набави си всичко, което ти трябва, направи уговорка за хляба в пекарната, ако няма да го печеш сама и всичко ще върви по мед и масло. И, според степента на сложност на твоето меню може да започнеш някои заготовки от сега, да се нарежат месата например, да подготвят и измият зеленчуците, да се изпекат десертите. Колкото повече неща имаш подготвени за деня на готвенето, толкова по-добре.

Две. Днес е денят за готвене. Извади си първо принтираните на отделен лист рецепти. От моя опит, когато подготвям предварително храни, винаги оставям най-ключовите за деня преди партито. Обичам да готвя, така че този ден за мен е празник сам по себе си. Моето меню има обичайно 17 точки, което ми отнема повече от ден в приготвяне и самото готвене, но не е задължително да бъде и при теб така. При стандартно с меню две-три предястия, ястие и домашен хляб, един ден в кухнята е достатъчен, при условие, че десертът е готов от преди. Обикновено влизам в кухнята още от рано и искам до вечерта да съм приключила всичко така, че да не пипна храна на следващия ден дори за миг.

Това е нощта преди партито, не забравяй да преди лягане да си сложиш някоя истински ефективна маска за разкрасяване по време сън, утре ще искаш да изглеждаш блестящо нали?

05 | Денят на партито

Как да планираме перфектното коледно парти у дома
Бъди спокойна, всичко е готово. Имаш час за фризьор и маникюр, ползвай ги, не ги отменяй. Дишай. Отбий се и пий кафе, поръчай си и кроасан с масло. Има време до вечерта. Мини през пекарната да си вземеш хляба. Всичко ще бъде повече от перфектно.

Ти си професионалист. Без диплома, но професионалист.

Весела Коледа на всички, благодаря за това, че бяхте с мен през цялата година. Пожелавам ви прекрасни коледни моменти със семейството и любимите хора. Ще се видим отново след празниците, през януари.

С любов,

Снимки: crateandbarrel.com | loombrand.com | magic-art.info | pinterest.com | pinterest.com | randigarrettdesign.com | blog.styleestate.com | hm.com | trendenser.seПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК