Днес, без много предисловия искам да отговоря на един въпрос, който мисля, че е актуален за посрещане на гости у дома във всеки случай, в това число и наближаващите зимни празници и любимата ми Коледа. Идеята за тази тема идва от Силвия и ето какво написа тя.

Здравей, Вероник!

След два месеца имам рожден ден и бих искала да ми погнеш със съвети за менюто и масата. Ако това има значение ще бъдем около 10 възрастни и 6 деца. Благодаря предварително.

Желая ти приятна седмица.

P.S. Другото, което бих искала е като дойдат гостите да ги посрещна на вратата с питие за добре дошли, но незнам какво е за предпочитане и как точно да стане. А и не съм сигурна,че ще дойдат всички заедно. Благодаря още веднъж.

Благодаря ти, Силвия, за страхотния въпрос. За съжаление аз не съм шеф и не мога да давам компетентни съвети за съставяне на хармонично меню, дори и да искам. Все пак, някои насоки в съставянето му има тук. Когато съставям меню за моите си гости, аз просто избирам нещата, които умея да готвя най-добре. Но. Като човек, който е преживял това-онова и е сервирал това-онова, мога да ти помогна с някои генерални насоки, както и с въпроси, които са актуални за всеки домакин на всяко парти.

Как да сервираме така, че да не изпуснем забавата на собственото си тържество?

А менюто е най-важната част от тази концепция.

Основният, всъщност не – единственият проблем, когато каниш гости е не толкова в менюто, колкото в сервирането. Докато ти си заета със сервирането и отсервирането, партито те подминава. Разговорите те подминават. Вицовете, лафовете, цялата ти забава отива на кино. А това, понеже вече ми е се случвало няколко пъти, това няма да ти хареса. Имаш чувството, че всичко е свършило за пет минути и ти, някак си, не си била там, пропуснала си всичко.

Затова, преди гостите да цъфнат на прага ти, според мен, има да се реши един голям въпрос.

Как да направим така, че хем партито ни да е съвършено, хем гостите да са впечатлени от менюто и сервирането, хем и ние да участваме в цялата тая работа през цялото време. Без да се чувстваме като сервитьори на собственото си тържество. И без да наемаме сервитьори.

Голямата тайна да постигнеш това е в предварителното планиране и съставянето на един подробен план за действие. И понеже всичко в едно гости се върти около храната, този план е свързан с нея.

Как да сервираме вечеря за гости у дома, така че да не изпуснем забавата на вечерта

01 | Реши доколко официално ще бъде твоето парти

Основната разлика между официалната и неофициалната вечеря се състои в броя на ястията, които сервираме и за кого сервираме.

Официалните вечери са такива, които организираме за важни гости по наистина сериозни бизнес или политически поводи (политика от всякакъв род). И е прието такива вечери да вървят с меню, което е съставено от 7 ястия. Тези вечери вървят с официалното облекло и целия набор правила, в това число безупречно сервиране.

От друга страна стоят неофициалните вечери, според мен тук попадат рождените дни и празниците със семейството, каквато би била Коледа например. На тези вечери менюто ни може да бъде от 3 или 4 курса и цялостната обстановка да не е величаво официална, а елегантна и приятелска.

Когато насочиш своята вечеря по неофициалния път това ти дава едно голямо предимство, което което строгата официална не може да ти даде. Предимството да сервираш голяма част от ястията директно на масата, красиво в общи купи и/или плата по начин, който би спестил сипването на индивидуални порции и носенето им до масата отделно.

Мисля, че имено това е ключът ти да присъстваш през по-голямата част от вечерта.

Как да сервираме вечеря за гости у дома, така че да не изпуснем забавата на вечерта

02 | Как ще сервираш

Този въпрос има отношение към предната точка, но искам да го извадя самостоятелно, за да отбележа 3 възможни стратегии.

Стратегия А. Когато гостите се съберат ги каниш на масата и сервираш на всеки по отделно предястията/салатите/супите. Когато всички приключат вдигаш предястията и сервираш ястията в предварително нагласени чинии. Отново, когато всички са готови вдигаш празните им чинии и сервираш следястията – било то сирена или салати, според твоето меню. И накрая събираш всичко и сервираш десертите на всеки по отделно. Това, както се досещаш, те превръща в сервитьор за вечерта и напрактика мястото ти ще бъде винаги празно, а ти ще си все по пътя между кухнята и трапезарията.

Стратегия Б. Когато гостите се съберат ги каниш на вече сервирана маса с предястия и салати в общи плата по средата и две празни чинии една върху друга на всяко място – една за основно ястие отдолу и една за предястия отгоре. Без да ги караш да чакат с часове, демек около час след това, примъкваш две големи плата с основното ти ястие и гарнитурите към него, вдигаш празните плата и празните използвани чинии и всеки си сипва сам, разговорите си вървят и винцето също. Но най-важното – ти си там през цялото време и се забавляваш. Когато и това се изяде, събираш използваните чинии и плата, мяташ от съседната помощна маса чисти чинии за следястия и чисти прибори, примъкваш си платото със следястия и пак си там – във вихъра от разговори. И накрая може да донесеш тортата цяла, да я разрежеш по средата на масата и заедно да си сервирате чиниите с десерта. А пък ако е възможно и кафе машината да застане на допълнителната маса, за да може ако някой иска да си направи кафе. Неофициално, по приятелски. Ще стане великолепна вечер.

Стратегия В. При нея си ползваш всичко от стратегия Б, но за основното ястие използваш подхода от стратегия А. Това е удачно, ако имаш някакво специално аранжиране на чинията с основно ястие, но пък ще ти загуби много време в декориране на чинии и пак ще изпуснеш части от вечерта. Не че в стратегия Б не изпускаш, пак тук-таме ставаш за по нещо, но то е сведено до минимум.

Как да сервираме вечеря за гости у дома, така че да не изпуснем забавата на вечерта

03 | Как ще декорираш и организираш масата си

Това има отношение към впечатлението, което ще оставим у гостите си. От личен опит знам, че никой няма да се разсърди, ако го оставиш да си отреже парче хляб на самостоятелно отделена маса, но на повечето гости ще им направи впечатление красотата на масата и сервирането.

Кои са елементите на красиво сервираната маса:

 1. Съчетанието на цветове, които ще избереш за вечерта
 2. Покривката и тишлайферите, с които ще покриеш масата
 3. Сервизите и чашите, в които ще сервираш, в това число гарафите за вино, каните за вода, платата за предястията, ястията и десертите.
 4. Декорацията на стола и централната декорация на масата.
 5. Декорацията на околното пространство.
 6. Красивото подреждане на помощна маса в същото помещение с допълнителни чинии, прибори, чаши, допълнителни кани с вода и лед за изстудяване на бутилки, въобще всичко, което ще ти спести ходене до кухнята.

Има две статии в моя блог, които биха ти помогнали да постигнеш красива маса

Как да сервираме вечеря за гости у дома, така че да не изпуснем забавата на вечерта

04 | Напитката за добре дошъл

Както ти сама написа, повечето пъти гостите не идват по едно и също време. Все има някой да закъснее, нищо че в поканата ти си им указала точен час. На един мой рожден ден приятелката ми бейби В. дойде чак в полунощ. Всяко закъснение съсипва цялата ти стратегия за сервиране, особено ако тя е стратегия А.

Затова Светът е измислил напитките за добре дошъл. Те са едно буферно време, в което чакаме гостите да се съберат. То може да продължи 30-40 минути, но не повече. Колко ще продължи това време зависи от това коя стратегия си избрала да сервираш А или Б. При А напрактика нищо не може да започне без гостите да са заедно. В стратегия Б нещата са малко по-лежерни – все пак всеки си сервира от общо плато на масата, може и да остане нещо за закъснелите. Ако пък чак толкова закъснеят, просто ще хванат вечерта където я хванат, няма да има много смисъл да започнат от начало и без това.

Как да организираш напитките за добре дошъл? Лесно. Направи самостоятелна маса с чаши и леки напитки – шампанско, мартини, бейлис, някой и друг коктейл или каквото си решиш. Идеята на тази маса е всеки да се самообслужи, това стапя леда в началото на вечерта и създава една много ведра обстановка.

Маса с такива напитки може да бъде разположена и в хола ти, ако няма място в трапезарията и когато всички се съберете да се преместите заедно.

Тук не е задължително да организираш места за сядане. Предполага се, че всички сте прави и си пиете питието.

Маса с напитки за добре дошъл може да съдържа и чиния с малки хапки. Малки – не за наяждане, просто за разкош.

05 | Когато твоите гости идват с децата си

Би било чудесно ако има няколко деца едновременно, така те ще си правят компания. Децата живеят в друг свят, много различен от нашия. Ние сме им скучни, нашите разговори са им непонятни, нашата представа за добре прекарана вечер е много далечна от тяхната. Затова децата най-добре е да се разполагат на малка самостоятелна маса. Те не искат бели чинии със златни кантове, нито пък сребърни лъжици и кристални чаши. Те искат шарени покривки на принцеси, кончета, коли и самолети. И те си водят техните си разговори. Затова тяхната маса е най-добре да бъде отделна от нашата, близо до нас, за да ги наблюдаваме, но отделно от нас. За тях най-добре е да има и самостоятелно меню и това меню е препоръчително да бъде предварително консултирано с техните родители.

Как да сервираме вечеря за гости у дома, така че да не изпуснем забавата на вечерта

06 | Специалните хранителни режими на твоите гости

Когато съставяш меню за вечерта си, макар че не се наемам да давам препоръки за комбиниране на храни, има някои препоръки, които с удоволствие мога да дам от собствения си опит.

Проучи дали твоите гости и/или техните деца нямат специален режим на хранене.

Знам, че звучи странно, но е факт. Много хора днес правят опити да се хранят здравословно. Други пък са на специален режим поради заболяване. Някои не ядат глутен, други не ядат месо, трети не пият никакъв алкохол. Някои гости може да искат децата им да се хранят здравословно.

Затова отдели си време и състави меню, което е в унисон с хранителния режим на поканените от теб. Разпитай ги по телефона за това, ако не знаеш . Ако имаш и всеядни и вегетарианци, например, просто помисли какво ще сервираш на едните и на другите. Намисли си ястия, които всички биха яли и които с малко разлика биха станали безглутенови или безмесни. Например, ако имаш фондю и го сервираш със супер вкусни хлебчета (глутен), може да добавиш и чиния със броколи – за хората, на които не е позволено да ядат хляб.

И една вметка тук. Независимо колко странни ни изглеждат хранителните приумици на нашите гости и приятели, никога не им правим забележки или странни подмятания. Винаги се отнасяме към тях с уважение – понякога причините им може да са ни неизвестни. Тоест, ако някой не пие вино – това е, просто не пие вино. Не му се подиграваме, не му обясняваме колко е полезно за здравето, не му подмятаме сто пъти „ И сега няма ли една чашка поне да пийнеш?” Сервираме си му вода и толкова.

Как да сервираме вечеря за гости у дома, така че да не изпуснем забавата на вечерта

07 | Тайната на добрата подготовка

Аз не препоръчвам на никой да готви в самия ден на партито си. Още повече ако то е за рожден ден или голям празник. Все пак трябва да ти остане време и за самата тебе, за твоя тоалет и за сервирането на масата. Това научих от Джейми Оливър. Той подготвя повечето от храната от предния ден и оставя за празника само нещата, които се сервират топли, но пак си е направил заготовките за тях от преди. Какво значи това за нас:

 1. Да съставим меню, което изисква не повече от два дена приготовление.
 2. Да приготвим тортата или десерта два дена предварително.
 3. Да нарежем салатите по кутии за храна и да съхраним в хладилника. Повечето ще запазят пълната си свежест до два дни. Да извадим и овкусим непосредствено преди сервиране.
 4. Да подготвим платата с предястията и следястията от предния ден, да ги увием във фолио и да ги оставим в хладилника.
 5. Да сервираме масата в самия ден, да подготвим декорациите и букетите овреме без да се притесняваме в последната секунда за това.
 6. Да си подготвим страничната маса с допълнителни чинии и прибори за сервиране, каните, декантерите, панерите за хляб. Да имаме ясен план в главата си какво точно ще разположим на нея, колкото може повече, за да си спестим ходенето до кухнята.
 7. Да направим всички заготовки за основното ястие от предната вечер или направо да си го сготвим тогава – някои ястия са по-вкусни сготвени от предния ден и претоплени на следващия.
 8. И въобще, всичко което можем да направим като подготовка, да го направим.

Тези действия ще ти спестят толкова много време от самата вечер. Време, което ще прекараш в приятни разговори с приятелите си и ще се наслаждаваш на вечерта през цялото време.

08 | Не казвай „не“ на предложената помощ

Това може би трябваше да бъде първият ми съвет към теб.

Който, по което и време на вечерта да те попита дали имаш нужда от помощ, кажи ДА. Дори и да нямаш нужда от такава, четири ръце са по-бързи от две, пък и ще си правите  компания докато разнасяте/сервирате/отсервирате.

Е, това е моят отговор на твоя въпрос, Силвия и аз искрено, искрено се надявам да съм ти била от помощ. Пожелавам ти прекрасен празник!

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: www.casadeperrin.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК