Най-доброто и най-краткото определение за подложна чиния даде моята братовчедка Меги. Тя никак, ама никак не се интересува от аранжиране на маси. Има сто други хобита, също като мен, и ако за мен най-голямото увлечение в личен план е митологията, за нея е историята. Интересите ни в тези области датират още от детските ни години и са толкова дълбоки и трайни, че ако има междугалактическо състезание по темите, може да ни излъчат като екип за нашта си планетка (макар че ако има литература, аз и другопланетна митология ще подкарам – не ми липсва интерес).

Една зима скитосвам за коледни подаръци и гледам на една витрина пухено палтенце в един приятен медно-златен цвят. Викам си „Еййй, това е за моята братовчедка. Стига ходила по дънки с чорлави коси.“ Тя обаче облече палтенцето на Коледа, погледна се неодобрително в огледалото и каза „Не може ли ти да си го вземеш това палто, а на мен да ми подариш „Балканските войни“ – тамън са я пуснали в книжарницата…” От тогава все слушам лекции за величествените победи на българската армия, но отвръщам с насрещни лекции и аз. Нали ми е като сестра, плямпаме с часове.

Та, на една такава ответна моя лекция що е то подложна чиния, тя слуша слуша и накрая отряза „Ясно, нещо като малка табла за сервиране.“ По дяволите! Аз от сумати време предъвкам в малкия си плитък мозък как да се каже това с две разбираеми думи, братовчедка ми обаче, без да знае за тоя мой проблем, го реши на бърза ръка.

Та …

01 | Какво е подложна чиния

Какво е подложна чиния и защо трябва да я имаш в своя сервиз
Подложната чиния е  голяма чиния, върху която се сервират другите чинии.

Сега знам, че веднага ще ме попиташ защо. Защо ни е да трупаме още едни видове чинии, за да сервираме в тях други чинии? Отговорът е:

Защото е красиво!

При сервиране, подложната чиния, понеже е по-широка от останалите, създава рамка около чинията, която стои върху нея и с това масата изглежда по-красива. По протокол тази рамка трябва да е минимум 3 см.

Подложната чиния напрактика е най-голямата чиния в сервиза. Тя е с размери между 28 и 35 см в диаметър.

Подложната чиния се сервира в центъра на подложката за хранене (ако има такава) или в центъра на мястото (ако няма подложка за хранене). Тя е основата, върху която се сервират всички останали чинии.

Това обаче не е всичко. Както вече се сещаш, има и някои правила, свързани с нея. Правилата на елегантното сервиране, които са различни според това дали масата е официална или неофициална.

02 | Използване на подложна чиния при формално, официално сервиране на маса

Какво е подложна чиния и защо трябва да я имаш в своя сервиз
При официалната маса, подложната чиния декорира местото за сядане. Докато вървиш към масата ще я видиш.

Върху нея в началото няма сложени други чинии, но върху нея може да видиш разположени едно от следните неща:

 1. Платнена салфетка за хранене, обикновено сложена в специален пръстен.
 2. Табелката с твоето име.
 3. Менюто за вечерта.
 4. Някое малко подаръче.
 5. Някаква елегантна декорация.
 6. Или произволна комбинация от тези неща – зависи какво е решил домакинът за това.

При сядането си на мястото, ти ще вдигнеш тези неща, платнената салфетка ще сложиш в скута си (това вече го знаеш от статията тук) и пред теб на масата ще остане подложната чиния, приборите и чашите. Върху тази подложна чиния вече ще ти бъдат сервирани ястията от менюто.

При официалната вечеря никога не се сервира храна директно в подложната чиния. Никога. Тя се използва единствено с цел декорация и толкова. Тя е базата, върху която се сервират чините със следните ястия:

 1. Предястие / апетайзер.
 2. Супа.
 3. Основно ястие.

Подложната чиния се вдига от масата с приключването на тези ястия, но тук има една особеност, която касае супите.

Тъй като супите са течни, има вероятност някой гост да разлее от нея или при самото вдигане сервитьорът да го направи. Затова при официалните вечери, супата се вдига заедно с подложната чиния.

 • Ако менюто на вечерта започва със студено предястие, като риба например, и след това се сервира топла супа, то тогава при приключване на първия курс се вдига чинията с рибата, а подложната чиния остава и в нея се сервира супата.
 • Ако менюто на вечерта започва с топла супа, то след приключване на курса тя се вдига заедно с подложната чиния. Следващото ястие се сервира в нова подложна чиния. Тоест подложната чиния се вдига винаги със супата, независимо дали попада в първи или във втори курс, и се заменя веднага с нова.

В официалните вечери подложната чиния стои на масата до приключване на основното ястие. Вдига се с него окончателно.

03 | Използване на подложната чиния при неформално, неофициално сервиране на маса

Какво е подложна чиния и защо трябва да я имаш в своя сервиз

При неофициалното сервиране на маса подложната чиния не е задължителна. Дали ще се сервира в нея или не, е изцяло избор на домакина.

Също така, при неофициалното сервиране може да започнеш вечерта като натрупаш върху подложната чиния няколко от следващите чинии, в  които предстои да се сервират ястия – например може да имаш отгоре чиния за основно и чиния за предястие, че дори и чиния за супа върху тях. Така гостите ще си сипват сами от общите плата, а ти само ще вдигаш използваната чиния и ще си спестиш сервирането на следващата.

Ако ти, като домакин да вечеря, обяд или друго парти от неофициален характер, решиш да използваш подложните чинии за сервиране, добре е да ги вдигнеш преди десерта. Просто разликата в диаметрите между десертната чиния (18-21 см) и подложната чиния (28-35 см) е много  голяма и не изглежда красиво, когото са една върху друга. Разбира се, на неофициално събитие ти може да сервираш десерт и в чиния за основно ястие, тогава подложната ти чиния може да остане.

Хубавото на неофициалните вечери е, че правилата са само препоръчителни. Като се замисля колко красиво може да се сервира парче торта, ако се сложи в голямата чиния за основно ястие с декорация отстрани и поднесено в красивата подложна чиния, че да я сервирам в малката десертна по официалните правила ми се струва направо скучно. Добре, че  шеф-готвачите с техния стремеж за супер яка презентация на чинията са на мода сега, та да се поразчупят малко правилата.

И все пак, правилата трябва да ги знаеш, не само за да ги нарушаваш, но и ако случайността го изиска. В някои ситуации може да ти се наложи да ги извадиш от джоба за малко употреба.

При неофициалното сервиране подложната чиния може да се ползва и за всичко, което ти хрумне:

 1. Като чиния за пица, и без това е толкова голяма.
 2. Като плато за предястия или следястия.
 3. Като обща чиния за малки десерти.
 4. Като чиния за малки хапки и апетайзери при сервиране на напитките за добре дошъл.
 5. И ти си измисли още приложения… напрактика за всичко стават, защото са с много удобна големина.

04 | От какъв материал трябва да бъде подложната чиния?

Какво е подложна чиния и защо трябва да я имаш в своя сервиз

Сервирането в подложни чинии не е нова стратегия в аранжирането на маси. Дори напротив, датира от незапомнени времена. В миналото, богатите семейства са използвали подложни чинии от сребро. Те са били комплект с приборите и таблите. Предполагам, във Версай и други по-хай-енд места са били от злато.

Сега,  че ние няма да си купим подложни чинии от злато и сребро няма. Това ясно. От какъв материал може най-често да ги срещнем?

 1. Порцелан/керамика. В някои луксозни сервизи подложната чиния е част от комплекта, тя си е и означена като такава от самия производител. Но това е рядкост, в повече случаи се продават отделно и най-често с цена за брой.
 2. Прозрачно или матирано стъкло с декорирани в златно или сребърно краища. На мен лично тези много ми харесват.
 3. От дърво. Това би бил модернистичен поглед към сервирането на маса, от гледна точка на властващите тенденции за здравословно хранене.
 4. От метал. В златно или сребърно. Това би било добра имитация на подложните чинии от миналите векове, ако имаш сантимент към тях. Вероятно съвсем автентични такива може да се намерят и в антикварен магазин.
 5. От пластмаса, боядисани в златно, сребърно или каквото им е хрумнало на производителите. Не стоят никак лошо и са реална алтернатива на горните варианти, при това много евтина.

Какъв материал ще избереш за своите подложни чинии е наистина твое решение.

Най-добрата в дългосрочен план стратегия е да се заложи на материал, който  ще издържи на честа употреба и миене без да загуби красивия си вид.

Пък може да ги имаш и в няколко варианта, ако имаш място за съхранение и бюджет за това.

05 | В какви  цветове и форми трябва да са подложните чинии?

Какво е подложна чиния и защо трябва да я имаш в своя сервиз
Най-често те са в златно и сребърно с обичайна кръгла форма. Но. Това е не е задължително. Формата може да бъде и начупена, квадратна, в някои случаи – правоъгълна. Може да бъде бял или кремав порцелан с частична златна или сребърна декорация по външния бордюр. Може да бъде и в цвят – червено, лилаво, синьо – ако това е твоята стратегия за сервиране. Може и да бъдат без разноцветни декорации, но с обемни фигури по ръба.

Кое е важното в случая? Важното е подложната чиния, като база за сервиране, да се отличава и да създава една красива рамка около основните чинии. Това е целта. Нещо като рамка за картина. Ехмм, не нещо като, направо си е като рамка за картина. Без нея картината няма да е същата. Ти я избираш според собствения си възглед за красиво.

06 | Миксиране и съчетаване на подложни чинии

О да, във всички случаи, в които може да си го позволиш – позволи си го.

Златни и сребърни, кръгли и квадратни. Тук ще отчиташ преди всичко материалите. Най-добре е да се придържаш към един и същи материал на подложната чиния, но с различни форми, декорации и/или цветове.

+1 | И един трик за дома

У дома, дори и сандвич да ям, си го сервирам с чиния върху подложна чиния. Имам едни златни и сребърни пластмасови – ползвам ги в ежедневието. Красиво е.  Храненето се превръща в нещо като ритуал, някакво свещено време, някакво специално време. И не преминава през мозъка ми на бързи обороти, а му се наслаждавам. Сякаш тая красота ми заковава и погледа и ума в чинията, и забравям да мисля за друго, освен да й се насладя. Нали и Н. постоянно се опитва да ни втълпи в главите да ядем в спокойна обстановка, инак, в състояние на стрес и притеснителни мисли храносмилането спира. (Нейното видео по темата може да видиш тук.) Така че – ей ме на, подложната чиния е моето средство за антистрес.

Начин да внеса още малко красота, начин да превърна 1 час от ежедневието в празничен, начин да се порадвам истински на момента.

Пробвай, ефектът ще ти хареса.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Снимки:

# aislesociety.com

01 | eventsstyle.com

02 | junebugweddings.com | stoneblossomflorals.com

03 | stylemepretty.com | homegoods.com

04 | neimanmarcus.com

05 | Ralph Lauren Homepinimg.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК