Днешната събота за мен е много специална, защото е съботата преди моя ЧРД, който тази година се пада във вторник. И като такава специална събота, аз си нарекох да бъде и на специална тема. Темата, която – както си знаеш, ме вълнува отдавна: аранжирането на маса.

Да прегледаме какво знаем до сега, искаш ли?

 1. Знаем да миксираме и съчетаваме различни чинии.
 2. Знаем да миксираме и съчетаваме цветни чаши.
 3. Знаем кое как да сервираме за официални и неофициални маси.
 4. Също знаем вече и как да сервираме за следобедно парти.

Ок, изглежда знаем доста. Но не е точно така. Не искам да те плаша, още сме в началото. Защото сега наред е големият проблем с приборите за хранене. И то проблемът не стои кое къде да разположим на масата. Това вече ние си го знаем.

Къде се крие проблемът с приборите ли?

В дългогодишното ми търсене, аз така и не попаднах на сервиз, който да ми предложи всички всички, ама всички необходими прибори на едно място. Може би не съм търсила достатъчно, ще ми кажеш… И да, вероятно ще си права, но не съм само аз в тази позиция, нали?

Ако говорим за стил и изискано сервиране, и само като се замисля за базовите варианти на меню, вече ми трябват:

 • 5 вида вилици – за основно хранене, за салата, за предястие, за торта, за плодове.
 • 4 вида лъжици – за супа, за кафе, за чай, за десерт.
 • 6 вида ножове – за основно хранене, за салата, за предястие, за торта, за плодове, за масло.

Да не почваме със специализираните прибори, каквито са за риба например и да не навлизаме в темата с приборите, с които сервираме ястията.

Еми, няма такъв сервиз. Вероятно някъде в някое супер професионално място има. Но аз не го знам.

Това, което се предлага на пазара за крайни клиенти е недостатъчно да се сервира няколко степенно меню в домашни условия за повече от 6 човека. Факт.

Не само това, дори и да вземем решение да сервираме салатата и предястието с един и същи по размер прибори, не можем да си позволим да караме нашия гост да ползва същия комплект, нали? Би било неучтиво. Да сервирам салата, след нея предястие и да го карам да ги яде с едни и същи прибори? Не. Ами ако салатата идва след основното, тогава би означавало да накарам госта си да пази приборите от предястието през цялото време, защото ще му трябват за салтата след основното. Разбираш абсурда на подобно нещо. Трябва да извадим чисти прибори, а да мием прибори на посред гости просто не е вариант.

Какво правим ние? Ние, които искаме да сервираме няколко степенни менюта, поне няколко пъти в годината. Ние, които имаме толкова приятели, че не можем да ги съберем на една стандартна домашна маса, а пък ги обичаме всичките и искаме да сме заедно. Какво да правим ние?

Въпросът, разбира се, не е към теб, а към Royal Albert и всички фирми от този ранг и бранш, които само ни хвърлят големите обещания, пък сервзите им не стигат дори до салатата.

Докато те намерят начин да ни отговорят, мисля да предложа нещо аз.

Ние миксираме и съчетаваме приборите. При това без да му мислим и днес ще ти покажа, че това може би и по-добрата стратегия.

01 | Миксираме и съчетаваме всякакви варианти на дръжки

 Как да сервираме, когато приборите ни за хранене не достигат

Сблъсках се с проблема на недостатъчното прибори вече няколко пъти, и последно за новогодишния обяд. Исках да впечатля гостите си и го постигнах. Е, не сготвих месото аз, сготви го татко с точни наставления в реално време по телефона. Но пък аз сервирах, и то безупречно.

При това в шкафа открих два невероятно противоположни сервиза. Един полиран до блясък ултра модерен за 12 човека, и един матиран винтидж с онези богато декорирани сребърни дръжки за 6. Разлика освен в декорациите и степените на полиране, както вероятно се досещаш, имаше и във формите на приборите. Рекох си, какво пък толкова – слагам ги заедно без никаква умисъл кое къде, да бъде хаос и без това друг избор нямам.

И хаосът роди красота. Вероник, която постоянно натяква, че когато съчетаваме, модерното трябва да си остане модерно, а винтиджът да си стои в неговия ъгъл, установи, че за прибори това правило не важи. О йе!

Просто ги мятаме всичките видове прибори на масата. Подреждаме ги хаотично, но по учебник с всичките им отстояния и позиции, и гледаме арогантно – сякаш сме го мислили това съчетание една година. Тове е единственото правило, което ще чуеш днес от мен. (Да да, знам, че ме обичаш. И аз теб!)

Това е правилото за всички прибори с дръжки от метал. Ако към съчетанията прибавяме и прибори за хранене с дръжки от дърво, пластмаса или друг материал, ще трябва малко да се внимава.

И за да ти покажа как изглежда това, направих следващите картинки. Всички снимки на прибори и чинии взех от Worldmarket. На сайта си те имат програма, която ти позволява да миксираш и съчетаеш чинии. (Линк към програмата съм дала в края на статията.) Не предоставят много много опции, но колкото толкова. Ето какво взех аз, за да съчетая маса за четирима.

 1. 4 различни подложни чинии
 2. 4 различни чинии за основно ястие
 3. 4 различни чинии за салата/десерт
 4. 4 различни комплекта прибори за хранене
 5. 4 различни салфетки

 Как да сервираме, когато приборите ни за хранене не достигат

Ето какво получих след пет минути в моя фотошоп. За чиниите спазих правилата, които си знаем от преди. Но приборите буквално разположих напълно хаотично, без умисъл. Получи се това.

 Как да сервираме, когато приборите ни за хранене не достигат

Приборите за хранене имат значение. Но декорациите им, формите и моделите им всъщност нямат, стига да са изцяло от метал. Миксирането и съчетаването им е напълно успешно, дори с миксирана и съчетана маса.

И сега идва още една хубава новина.

02 | Миксираме и съчетаваме златно и сребърно

Винаги съм била почитател на златното и сребърното в съчетание. Златното във всичките му оттенъци. Това са позволени комбинации в модния бранш – дрехи, бижута, обувки, чанти. Защо да не важат и за приборите?

Проверявам с моята маса за 4-ма, съставена със снимките на Worldmarket. Оцветявам в златно случайни прибори и воала! Получи се дори по-добре от преди. По-живо, по-смело, по-красиво.

 Как да сервираме, когато приборите ни за хранене не достигат

Сега си мисля, че ако Royal Albert излязат с предложение за сервиз, който включва всички видове прибори вече няма да го погледна. Искам миксирана и съчетана маса от начало до край. С миксирани и съчетани чинии, салфетки и прибори за хранене. И дори да ме поканят да сервирам за президента, пак ще мисля така.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: # hellofashionblog.com | parishotelboutique.com | worldmarket.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК