През декември плачех от радост с първите снежинки, в края на февруари вече нямам търпение да дойде пролетта, да извадим копринените рокли и да си организираме следобедно парти. Пролетно парти, по женски. Истинско чаено парти. Да сервираме в красиви чаши, с пъстри чинии и весели чайници. С вкусни разноцветни храни, на сладки приказки с чаша вино или чай.

С Н. си направихме такова парти посред люта зима. Беше истински красиво и забавно. Изглеждаше така.. или май сложихме после още неща?

Как да организираш съвършеното следобедно пролетно парти

Тогава беше зима и още е, но вече съм на прага на търпението си. Имам нужда да примамя пролетта, от далеко да я призова: Пролет, пролет, моля те, ела!

Следобедното чаено парти може да бъде много семпло или много сложно събитие. Да бъде организирано по повод или без повод, за семейството и приятелите, дори за кралски особи или много важни гости. Всичко зависи от теб и твоята идея.

Днес искам да ти покажа как да направиш пролетно чаено парти за следобед с приятелки в неофициална обстановка. Ще бъде незабравимо и оригинално.

Подготовката

Как да организираш съвършеното следобедно пролетно парти

За подготовката ни трябват няколко неща, но най-вече тема и покани.

Темата. Реално чаеното парти може да бъде организирано под всяка тема, и съответно подходът в реализирането му ще бъде различен. Когато, обаче, темата е пролетта, тогава всичко трябва да напомня за нея. Пъстри покани, пъстри рокли, пъстри разноцветни сервизи, салфетки и храна в най-пъстри цветове.

Поканите. И те трябва да носят пролетния дух. Може да са хартиени, електронни, изпратени по Viber или Facebook. Нашето поколение вече не прави реална разлика между хартиена и виртуална покана. Аз дори рисувах отделен сайт преди години по повод на рождения си ден и вероятно беше най-атрактивната покана, която ми е хрумвала до сега, работих 20 часа, той съществува по-малко от 8 часа, но си заслужаваше. Затова, прегърни пролетта и изработи красиви картички с покани за приятелките си, и не забравяй няколко неща.

Първо, покани любимите си приятелки рано следобед. Някъде към 14:00  за класическо следобедно парти по светло. Избери ден, в който всички сте в добро настроение и свободни. (Събота?)

Второ, не забравяй да наложиш облекло. Не им позволявай да дойдат по дънки с черни тениски. Изрично им кажи. Искам всички да сте с красиви светли рокли с цветя, в розово, синьо, жълто.. или каквито цветове си измислила за това парти. Зная, че през март е студено, за да идват по копринени рокли, но ти им предложи място да се преоблекат при пристигането си или… им предостави рокля от собствения си гардероб. В това няма нищо лошо, особено когато видиш приказния резултат накрая.

Трето, помни, че да поискаш помощ е сила, не слабост. Помоли приятелките си да ти помогнат с храната. Да направят и да донесат палачинки, ябълков пай, сладко от боровинки, течен шоколад или да се включат по различен начин. Разпредели им задачите, сервирайте заедно, обединете сервизите и каните… Въобще, направи ги част от приключението. Те ще са щастливи, а масата ти ще бъде пълна с разни вкуснотии и дори Лудият Шапкар ще си смачка шапката от яд.

Четвърто, подготви си фотоапарат и снимай на воля. Всичко.

Как да сервираме масата

Как да организираш съвършеното следобедно пролетно парти
Първо, ще ни трябва красива пролетна покривка. В светли, пъстри пролетни цветове. Шарена, ако сервизите ти са едноцветни. Или едноцветна, ако сервизите ти са многоцветни.

При сервирането на чаено парти има няколко различни стратегии, днес искам да опиша неофициалната от тях. Приятелската, ежедневната, по-лесната стратегия.

Ще ни трябват следните прибори и чинии:

 1. Десертна чиния или по-голямата й посестрима, салатената. Или двете, една върху друга.
 2. Десертен нож, слагаме от дясно на чинията.
 3. Десертна лъжица, от дясно на десертния нож.
 4. Десертна вилица, от ляво на чинията.
 5. Табелка с име или пожелание за твоята приятелка, по средата върху чинията.
 6. Платнена салфетка, под вилицата. Ако е сгъната красиво и необичайно може да застане на мястото на табелката. Тази салфетка разполагаш върху коленете си, за да не се изцапаш.
 7. Чаша за чай и чинийка, от ляво на чинията над вилицата. Дръжката на чашата трябва да сочи на дясно за удобство на ръката на гостенката ти.
 8. Малка чиния за отпадъчета като пакетчета чай и лимони, от ляво на вилицата, леко нагоре.
 9. Чаша за вода или безалкохолно, от дясно над върха на ножа. Колкото по-разноцветни, толкова по-пролетно и неофициално.
 10. Чаша за бяло вино, шампанско или розе, от дясно и над чашата за вода. Ако имаш и трите напитки, разположи чашите на отделна маса със съответните бутилки или гарафи, всяка ще си сипе по желание.

Готова си, а ако всичко това е миксирано и съчетано, даже жената на английския посланик ще си прехапе устните, че си й и откраднала занаята.

Какво още ни трябва?

Как да организираш съвършеното следобедно пролетно парти

 1. Красив чайник. Може и няколко с различни видове ароматен чай. Не търси еднакви чайници, а различни по всички показатели – големина, украса, извивки на дръжката. Кафето може да разливаш също от чайник, по-семпъл от другите, например.
 2. Красива захарничка с лъжичка за захар в нея.
 3. Красива необичана чаша за мед, ако твоите приятелки подслаждат чая си здравословно.
 4. Каничка за сметана или мляко. Ако имаш някои тайни аромати за чайовете си, може и няколко канички с различно съдържание.
 5. Една триетажна стойка, за малки сладки и френски макарони.
 6. Една двуетажна стойка, за плодове например.
 7. Една тортена чиния на стойка с красив стъклен капак. Нож за торта и шпатула за сервирането й в основата върху салфетка.
 8. Други плата или големи чинии, особено ако са на различна височина, в които да разположиш различни хапки и вкусни неща.
 9. Кана за вода, кана за лимонада или сок. Ако сервираш газирани безалкохолни или готови напитки от картонени кутии, не забравяй да ги скриеш от погледа, дръж ги под масата например, или пресипи сока в красива кана. Отново, каните ти може да не са еднакви. Може да имаш синя, розова, жълта. Колкото повече различни цветове, толкова по-добре.
 10. Гарафа за бяло вино, гарафа за розе. Съд за шампанско. Единствено шампанското може да се разлива от оригиналната си бутилка. В следобедно пролетно парти с приятелки всички други напитки се пресипват в гарафи и кани.
 11. Пъстроцветни хартиени салфетки с пролетни цветя. За цвят и декорация, за попиване на капки и използване от гостите.

Тези елементи може да разположиш по 2 начина. Единият е върху масата, ако тя е достатъчно голяма и има място да побере това. А другият е на странична маса/бюфет/конзола, до която всеки гост има лесен достъп. И двата варианта са абсолютно приемливи за следобедно парти, не изискват от теб да сервираш и това ще ти позволи да се насладиш на всяка минута от този следобед. Възможно е и Алиса да прескочи при теб, от Страната на Чудесата.

Как да украсим

Как да организираш съвършеното следобедно пролетно парти

Целта на украсата ни ще бъде не само да напълним масата с цветове, но да създадем пролетно настроение в цялата стая.

Когато партито е неофициално към декорацията няма конкретни изисквания, може да я разполагаш където си поискаш. Не е задължително да спазваш център, може да е разпръсната между чиниите или навсякъде в стаята.

Кои са препоръчителните елементи?

 1. За пролетно парти най-добре с пролетни цветя. Естествени или изкуствени, изцяло по твой избор. Поне три пъстри букета.
 2. Може да използваш и свещи в светли пастелни цветове. Или фенери със запалени светлини.
 3. Фигури или пролетни декорации, ако разполагаш с такива.
 4. Както и всяка друга еднократна украса, която ти хрумне и може да изработиш с ръцете си – хартиени цветя, сърца, панделки, дантели, кристали, цветни камъчета.

Какво да сервираме?

При неофициалното чаено парти в следобед с приятелки може да сервираш всичко, за което се се сетиш и всичко накуп, без да спазваш последователност. При това няма да е наложително да спазваш и правилата за комбиниране между напитки и храни, просто се позабавлявай с менюто. Все пак имаш и вино, което много увеличава възможностите ти за добри комбинации.

И не забравяй да помолиш приятелките си за помощ, когато си готова с точното меню.

Сега, ако ме оставиш да се позабавлявам с едно примерно меню и аз, ще съм щастлива, пък може и да кажа нещо, което да не ти е хрумвало до сега. Да видим до къде ще го докарам:

 1. Сладки. Шоколадова торта. Сметанова торта. Френски макарони. Чийзкейк. Крем брюле. Шоколадово суфле. Палачинки с ягодово сладко. Шоколадови трюфели.
 2. Солени. Малки сандвичи с краставица, сьомга, синьо сирене, бри.
 3. Плодове. Грозде, ягоди. Друго, което може да се изяде пред обществеността без загуба на достойнство.
 4. Чай, поне 3 различни вида. Кафе. И различни аромати и подправки за тях – сметана, канела, ликьор, шоколад, ванилия.
 5. Лимонада. Хубава изворна вода.
 6. Розе или бяло вино. Шампанско.

Готова си. А ако английската кралица има нещо да ти възрази, прати ми я на мен.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: Надя Петрова | Royal Albert | Още в моята галерия Tea Party в PinterestПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК