Незнам дали ми вярваш, но аз вече мисля за Коледа. Все още не на 100, но  със сигурност вече превишавам 45-те процента. И си представям вечерите с приятели край масата и елхата, въобще еуфорията скоро ще ме завладее напълно. И покрай това, си мисля, от рано да почнем с масите, поне да сме отхвърлили тази тема овреме и да сме готови. Покрай Коледа и другите празници, аз вечно се сещам за масата, нали съм теле – все храна ми е в главата по тея времеви отрязъци, но и, като всяко теле, храната за мен не е достатъчна, трябва и да е красиво поднесена, инак не е храна въобще.

Коледа е дълъг празник, започва на 1 декември, свършва на 6 януари, много вечери са това, много чудо, много приятели, много маси. И никак не върви винаги да са украсени като за сватба – с хиляди букети и декорации.

Днес ми се иска да намерим тайните на истински красивата маса. Тази, която няма нужда от букети, свещи и декорации, за да бъде луксозна. Затова и тази статия започва с подобна пилотна снимка. И понеже аз вечно задавам въпроса защо, днес пак ще го чуеш. Защо нещо толкова семпло като масата, показана там, е толкова красиво и празнично, без да е декорирано с нищичко?  Без дори да има ярки цветове и пъстри храни?

Къде й е тайната на тая красота и как да я постигаме винаги у дома, така че да имаме празнична маса, даже неочаквани гости да ни изненадат неподготвени на вратата.

01 | Красотата и качеството на сервиза

Тайните на истински красивата и луксозна маса
Това мисля е първата тайна на красивата маса. Факторът, който би променил всичко, дори да сервираш на дървен дънер в гората. Материалите са от съществено значение не само в интериорния дизайн, винаги ще бъдат от съществено значение навсякъде и красивата маса ще бъде резултат от красивия сервиз. С автентични рисувани или вдълбани шарки, с качествена изработка и преди всичко от качествен материал – порцелан или керамика.  Да, на пазара съществуват още сто материала за изработка на чинии, но нито един от тях няма да бъде като класическите порцелан и керамика.

Стилът и цветовете на твоя сервиз ще се определи от твоя личен вкус – някои обичат винтидж и романтичните изработки от миналия век, други харесват модерните изпълнения с покрития като камък. Аз ужасно си падам по ръчно изработените сервизи от керамика с криви форми и даже бейби В. като се връщаше от Бали тая година и ме попита какво да ми донесе, казах без да се замислям „Искам най-кривата ръчно изработена чиния в Убуд!”.

За всяка от нас има един сервиз, или микс от такива, но той трябва да е с качество извън всякакво съмнение. И бюджетът не е много лек в тази насока, но си заслужава до последната стотинка, не само защото  ще радваш гостите си, а защото ще постигаш красота за теб и твоето семейство. Всеки ден ще е като празник без да се стараеш.

02 | Материалът на покривките

Тайните на истински красивата и луксозна маса
Вече имаш красивия сервиз, и да, може да го използваш и на дънер в гората, но истинската наслада от качеството няма да ти позволи да го разположиш на пластмасова маса, освен ако не я покриеш с лен. Ленът е материалът с главно М, когато става въпрос за красиви и луксозни маси. Труден материал, но истински материал. Красив извън съмнение и приятен при допир. Даже и неогладен да го разпънеш на масата, пак е красив по дяволите. Дори, както се вижда в началната  снимка към тази статия, и тотално смачкан, пак е тотална наслада. Нищо друго не може да скочи до висотата на лена, нито памук, нито сатен, нищо.

Покривките и салфетките към тях може да са със или без шарки, едноцветни, многоцветни и въобще в цветове, който ти обичаш, но винаги ги избирай от лен.

Когато масата ти е изработена от красив и качествен естествен материал – дърво или камък например, тогава самата тя е източник на красота и няма нужда да се покрива. В тези случаи може да използваш тишлайфер, вместо покривка, с подходящи салфетки за хранене към него – просто заради допълнителната красота, която ще внесеш с ленените материи.

03 | Дизайнът на приборите за хранене

Тайните на истински красивата и луксозна маса
До тук нямаме нито едно цветенце или свещ на масата, но вече всичко потъна в разкош. Сега да добавим приборите и, повярвай ми, те също са източник на красота, макар да нея забелязваш от далече. Когато обаче седнеш на местото си и вземеш вилицата в ръка, тогава нещата се променят. Вече не виждаш цялото, вече виждаш детайла и този детайл може да те накара да се усмихнеш дори на безсолната салата.

Приборите за хранене и прилежащите им солници и оливерници, също и приборите за сервиране, са онзи малък детайл, който прави масата красива. Затова подмини евтините комплекти от супермаркета, избери си прибори от неръждаема стомана с качествено покритие и, ако харесваш, красив естествен материал на дръжките. Избери си дизайн, който ти допада и когато ти се прииска да изпиеш хапче за високо кръвно на касата, знай, че тези прибори ще бъдат с теб завинаги, и дори тогава пак ще са като нови.

04 | Малко златно тук и там

Тайните на истински красивата и луксозна маса
Златото, за разлика от среброто е много подходящо за аранжиране на маса. Среброто е студен, златото – топъл цвят. А имено топлите  цветове се гонят тук – подобряват апетита, стоплят отношенията, подпомагат общуването. Златните кантове в чинии, чаши или чрез прибори са подходящи за всяка маса – празнична или ежедневна. Ако нямаш такива сервизи, това не е фатално, защото златно може да се внесе чрез подносни чинии, бродерии в ленената покривка или салфетките. Чрез ваза, обща купа за салата или дори солници, някоя и друга златна или месингова купичка за сос или пастет. Въобще, трябват ти малко на брой, но все златни елементи на масата.

За красота и лукс, но и със социална и физиологична функция.

05 | Дърво и/или камък

Тайните на истински красивата и луксозна маса
Дърво. Която и гледна точка да заеме човек при анализа на този материал, дървото винаги печели. Винаги. Красиво с неповторими естествени шарки, която и дървесина да е използвана. Неутрален цвят, поради това подходящ винаги и навсякъде. Лесен за ремонт и реставрация материал. Дори и без нужда от поправки, когато е надраскан, защото става още по-красив.

Но автентичната дървена маса си върви и с автентичната цена, и тя не винаги е по силите на дома. Не само, дървото принадлежи повече към рустикалните стилове и вероятно няма да го видиш на луксозен бал с дълги копринени рокли.  Но пък и колко пъти правиш такъв у дома?

За масата си  може да имаш редица дървени подложни чинии, табли и дъски за сервиране, купи за салата и дори лъжици, които да използваш в ежедневието или през зимните празници. Също като златото, натуралните дървесни са топли цветове и са подходящи не само за зимата, но и за всеки ден.

Абсолютно същите думи, с изключение твърдението за лесния ремонт, важат и за камъка при сервирането. Автентичен, нестандартен, особено подходящ за зимните празници, както под формата на маса, така и под формата на съдове за сервиране.

Двата материала отлично се допълват заедно и създават много драматични и красиви маси.

06 | Красотата на чашите

Тайните на истински красивата и луксозна маса
Предполагам, че вече се сети и сама за това. Чашите са неизменна част от масата и като такава не бива да ги пропускаме. И да, тук материалите са повече от ясни – стъкло и кристал, керамика и порцелан. И все пак, има стъкло и стъкло. Когато избираш чаши за себе си и своята маса, приложи същите критерии, които прилагаш за гости. Тънкостенни чаши с добра и фина изработка. Елегантни, с високи столчета. С красив дизайн, рисунки или фигури. Дори в ежедневното сервиране, чашата със столче за вода има приложение. Даже ежедневното кафе, сервирано в порцеланова чаша с красива тънка дръжка, има значение.

07 | Не забравяй, че всичко това е за теб

Тайните на истински красивата и луксозна маса
Тази точка е моя последна и в нея искам да ти покажа две снимки, които демонстрират всичко казано до тук, но приложено в ежедневието. Всеки ден е еднакво важен, празник или делник, защото е ден, в който се радваме на живота. Всяко хранене, със или дори без семейството, заслужава да е в красива обстановка, на красива маса. И луксът не е само за гости, не е само за празници. Луксът е преди всичко за теб, затова не пропускай никога да се поглезиш.

Вече знаеш, че може да направиш това без вази, без цветя и без нито една декорацийка.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:

# danielle-moss.com

01 | instagram @ anastasia_ropalo | Lindsey Emery suiteonestudio.com  ignataceramics etsy.com

02 | svenngaarden.com | instagram.com @ newenglandfineliving | lonny.com  |lonny.com

03 | crateandbarrel.com | pinterest.com

04 | pinterest.com | kellywearstler.com  |ruffledblog.com | pinterest.com | pinterest.com

05 | lonny.com  | pinterest.compinterest.com | crateandbarrel.com | pinterest.com

06 | happywedd.com

07 | pinterest.com | pinterest.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК