Виното, вероятно в очите на мнозина от нас, е универсалната напитка за много и най-различни поводи, особено когато става въпрос за парти. Въпросите към виното са безчет, едно е без съмнение – има ли парти, не може да мине без хубаво вино.

Но ето, ти имаш всичко, перфектното меню,  цветя на масата, хубава покривка, великолепен сервиз. Сега искаш да внесеш доза от ресторантьорската елегантност при сервирането на вино. Как? На кого първо се сипва, в какви чаши, какви температури, как се представя виното на масата? Не че не може напълно да игнорираш съветите на специалистите, но ако искаш да овладееш изкуството на добрите маниери на масата, то днешните четири съвета за теб.

01 | Температурата

При сервирането на вина, температурата винаги стои на първо място. Защо? Защото имено тя влияе силно върху вкуса и аромата на виното, които ще усетиш. Ако вкусът на виното ти е твърде алкохолен, охлади го. Ако не се усещат никакви аромати, остави го да се затопли и ароматите веднага ще изпъкнат. Евтините вина и техните потенциални ароматни дефекти винаги може да се заглушат, когато се изстудят добре. Шампанизираните вина обичат да са ледени, макар че по-качествените от тях може да се сервират и по-топли.

Ето и конкретните температурни диапазони за охлаждане на основните категории вина:

 • Пенливите и искрящите вина, в това число Шампанско, Просеко, Креман, Кава, се сервират ледено студени. Температура 5-10°С. Съвет: постави бутилката във фризера за 1 час преди да отвориш, колкото по-скъпо и качествено е виното, толкова по-топло може да бъде.
 • Белите вина, в това число Совиньон Блан, Ризлинг, Шардоне, се сервират добре охладени. Температура 7-14°С. Съвет: колкото по-леко и пикантно е бялото вино, толкова по-студено може да бъде. Белите вина от дъбови бъчви може да се сервират и по-топли
 • Вината розе се сервират охладени до около 10°С. Това са около 2 часа в хладилник. Като правило сухите вина розе може да се охладят и повече, докато сладките имат най-добър вкус при 10-12°С. След отваряне на бутилката, тя може да се остави леко да се стопли на стайна температура. Това ще помогне на вкусовете във виното да изпъкнат още повече.
 • Леките червени вина, в това число Гренаш, Пино ноар, Зинфандел, Бургунди, се сервират охладени. Температура 12-17°С. Съвет: колкото по-плодов е вкусът на виното, толкова по-топло може да се сервира то. Остави бутилката в хладилника за 30 минути преди да отвориш.
 • Богатите червени вина, в това число Бордо, Кианти, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Риоха, Дуеро редс. Температура 17-21°С. Съвет: вината, богати на танини се представят по-добре с по-топла температура, правилото тук е – по-лесно ще затоплиш чашата, отколкото да я охладиш.
 • Десертните вина се третират според вида си. Белите десертни се сервират охладени, червените десертни – със стайна температура.

02 | Колко, в какво и в какъв ред

 • Когато за партито си имаш много и различни вина, винаги стои въпросът кое се сервира първо. Шампанското традиционно се сервира в началото на едно парти, вместо коктейл, преди хората да седнат. Няма правила, които да те спират да продължиш вечерята си с шампанско, но генерално, ако искаш да останеш част от множеството без да се набиваш на очи, може да  преминеш на червено или бяло вино, в зависимост какво е  сервирано с вечерята. Сладките вина винаги идват с десерта, в края на вечерта. При сериозните продължителни вечери последователността преминава от леки бели, богати бели, розе, до леки червени, високо-танинови червени и накрая до десертни вина. Не всички спирки са задължителни, просто това им е последователността.
 • В какво се налива? Традиционно, шестте основни вида вина имат и шест основни вида чаши, в които се сервират. Как да избереш правилната чаша за вино е статия, която ще ти помогне много в тази насока. Правилната форма на винена чаша е типичната, добра позната ни тумбеста форма, леко стесняваща се към горния ръб. Тя предлага най-добра презентация на винените аромати.

 • Сега, колко се налива в чашата. Това ще го видиш и в приложената тук картинка, но доброто правило гласи около 120 мл. Да, в ресторантите наливат повече, но при домашно парти ти не искаш да наливаш прекомерно, не за да пестиш, а да създадеш удобство на госта  си, да поддържаш питието му добре охладено, защото прекомерно налятата чаша се пие по-дълго, респективно напитката ще е едва до средата и вече ще е стоплена.

03 | Добрият етикет


Когато нямаш сервитьор на партито си или сомелиер, който да се грижи за вината, винаги е добре да познаваш винения етикет, освен температурите, чашите и вината. Тук възникват няколко въпроса, които ще те представят в отлична светлина пред твоите гости.

 • Когато наливаш вино по чашите, винаги започвай от най-възрастните и свършвай с най-младите. Сервираш вино, вървейки по часовниковата стрелка и първо сипваш на дамите, след това на господата.
 • Преди да си долееш собствената чаша по време на партито, независимо дали си домакин или гост, винаги питай съседа си дали иска да му налееш. Ако се случи така, че някой от отсрещната страна те чуе и си подаде чашата да му долееш през масата, ти стани и иди до него и долей чашата на място. Това ще те превърне нещо като в супергерой на вечерта.
 • Попитай за последната глътка. Ако в бутилката е останало съвсем малко и ти искаш да си го налееш, винаги попитай на глас нещо от рода „Иска ли някой да сподели последната глътка с мен?”. Почти 100% от останалите гости ще покажат добри социални маниери и ще те оставят да се насладиш сама на тази последна глътка.

04 | Отваряне и сервиране на виното


Някои от най-добрите ресторанти в света всъщност не отварят вино на масата. Те разполагат с отделна странична маса, за да свършат тази работа. Може и ти да подражаваш на тяхната техника, като отвориш бутилките си с вино преди вечеря, а ако се наложи и по време на, тогава на страничната маса, не пред муцуните на всички.

 • Колко вино трябва да предвидя? Обичайното правило е, че 1 гост ще изпие една бутилка вино (3-4 чаши) по време на вечеря, макар че от моя опит установявам, че изпива по половин. Но има нещо повече от това. Трябва да се предвиди място на или около масата, където да се разположат пълните бутилки, така че да улесниш хората да пият и да имат бутилка в обсега си. Ако масата ти е дълга, предвиди две или три места за ледарки с вино.
 • Как трябва да отворя бутилка за вино? Най-добре е да имаш опит и да се тренираш преди това, особено с шампанизираните вина. Ако нямаш опит с отварянето тогава изгледай някои видеа и тренирай за следващия път, а сега се уговори с някой от гостите си предварително, който има опит. Ще видиш, че дори и експлозивната бутилка шампанско може да се отвори с лекота и финес. Наливането на вино, без това да оставя петна по покривката или да полива чашата също има малка техника със завъртане и повдигане на бутилката в края, разучи я.
 • Трябва ли да декантирам виното? Като правило всички червени вина подлежат на декантиране поне 20 минути преди да бъдат сервирани, особено когато са тежки и дълго отлежали. Белите вина не се декантират, розетата е добре да се. Имай под ръка декантер у дома, продават се вече навсякъде и са с достъпни цени.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята  галерия в Pinterest | Table 101Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК