Колкото повече гледаме звездните готвачи по екраните и техните невероятни снимки в социалните медии, толкова повече почнахме да обръщаме внимание на кухнята си и начините на сервиране. Добре, но не всеки от нас е толкова талантлив в  красивото подреждане на храна, въпреки че и това следва някои принципи и съвети… пак, не става всеки ден да си играеш с пинсети да редиш марулки и черешки, за да направиш перфектната порция.

Лесното би било да имаш перфектния сервиз, който да превръща сервираната от теб маса в произведение, достойно за снимка в списание, но тук големият въпрос е: Кой, по дяволите, от всички тези прекрасни нови сервизи е моят сервиз? Разнообразието е огромно, изборът труден. Миксирането на разноцветни чинии настоява те да се съчетават така, че да попадат в един и същи стил. И ето тук идва моята статия.

Днес искам да ти покажа 5 от най-красивите съвременни стилови тенденции в сервирането на храна. Може да миксираш и съчетаваш вътре в стила колкото си искаш, стига да успееш да определиш кой е твоят стил. За мен това е много трудно, защото аз ги харесвам всичките. Еднакво много, без предпочитания. Тюх и драма…

01 | Елегантните порцелани ръчна изработка с позлата

5 от най-красивите тенденции в сервирането на храна
Тук никой не крие несъвършенствата на ръчната работа, напротив кривините и неравностите са особения чар на тези чинии. Дори не всеки път са кръгли, понякога овални, нещо като квадратни или правоъгълни, в повечето случаи и несиметрични.

Финият порцелан и красивите златни кантове ги правят елегантни и достойни за вечеря в елитен ресторант, а кривите и неравни форми им дават доза непринуденост и някак си те избавят от усещането, че трябва да играеш роля на дукеса по време на пищен вечерен прием в кралския дворец.

Какво им харесвам? Елегантни, фини, тънкостенни, непринудени, шикозни.

02 | Керамиките с дъх на античност

5 от най-красивите тенденции в сервирането на храна
В много отношения това, може би, въпреки всичко, е моята любима тенденция. Керамични изделия с разнообразни, най-често вдлъбнати, но понякога и издадени шарки. Често се изработват в различни пастелни или неутрални и земни цветове, рядко чисто бели и не винаги равномерно оцветени. Модерният почерк и изработка си личат, но напомнят на красивите съдове от античността, дори повечето от тези колекции носят по някое антично име.

Дебели, често по-тежки от колкото предполагаме, тези сервизи имат своя невероятен чар. Смятам ги много подходящи за дома, за ежедневно хранене, дори за гости в непринудена атмосфера.

Какво им харесвам? Непретенциозни и претенциозни едновременно, красиви, автентични, практически можеш да сервираш всичко в тях – от сандвич и пица до руло Уелингтон и торта Павлова.

03 | Авторските керамични съдове

5 от най-красивите тенденции в сервирането на храна
Много автентични, срещани дори с имитация на камък.  Красиви уникати,  без значение дали формите и овалите им са правилни и не, обикновено гладки, но по-дебели като изпълнение, в най-разнообразни цветове.

Всеки един съд тук е като произведение на изкуството, няма два еднакви, нищо че идват от един комплект и са много подходящи да се съчетават с други от същия стил, но с различни цветове, защото обикновено са едноцветни и, освен меланжираните цветове, по тях няма други декорации като рисувани или вдлъбнати фигури.

Смятам, че са много подходящи за дома, особено когато той е изпълнен с уклон  към рустик материали, също и за хижа или  къща сред природата.

Какво им харесвам? Автентични и красиви. Непринудени и не навяват мисли за строги официални партита. Но затова пък биха били чудесни на маса, на която сядаме с любими приятели за да споделим прекрасни моменти, без значение от храната.

04 | Етно мотиви

5 от най-красивите тенденции в сервирането на храна

В тази категория напоследък видяхме страшно много разработки. Аз лично съм огромен почитател. Често дори не са с точно с етнически мотиви, но много наподобяват такива с многобройните си повтарящи се разноцветни шарки. Изработени от керамика или порцелан, ръчно рисувани или серийно произведени, тези чинии за мен са прекрасен начин да превърнем ежедневието в пъстър празник. А, ако са ръчно изработени авторски порцелани, биха били и много подходящи за сервиране при официален повод.

Какво им харесвам? Весели, пъстри, ежедневни, красиви каквото и да сервираш в тях и респективно ще създадат уникална и впечатляваща маса.

05 | Колекция цветове

5 от най-красивите тенденции в сервирането на храна
За мен това е една достъпна тенденция в съвременното сервиране, освен че много приятна. Тук единичната чиния сама по себе си не е произведение на изкуството, както в предните 4 точки, няма шарки и декорации, обикновена едноцветна чиния от керамика или порцелан, но … когато я събереш с други сходни едноцветни чинии с различни цветове, комплектът вече е източник на красота.

Казвам достъпни, защото често са серийно произведени, могат да се намерят лесно, да се съчетаят лесно и са на приятни цени.

Разбира се, винаги има по някое изключение и да се намерят ръчно произведени, малко кривинки тук-там, меланжирани като цветове, но пак попадат в същата тенденция.

Защо ги харесвам? Създават цветна и весела маса, подходящи са за ежедневието много, заменяеми са – дори да счупиш някоя, просто я заменяш с друга с подходящ цвят, лесни са за съчетаване, могат да бъдат тематично подбрани по цветове според сезона.

Това. Петте най-красиви тенденции в сервирането напоследък, според мен. Ако трябва да избирам за дома си, бих вървяла (и понастоящем вървя) с номер 2 и 4 в ежедневието, и номер 1 при официалните и нечак дотам официални вечери с приятели. Кой би бил твоят избор? Намери ме във фейсбук и ми кажи тук.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК