Когато обявих ваканция от блога си през юли, получих няколко смъмрящи ме писма. Редно си е, да си знам мястото. Някои от вас ме заплашиха догодина да не си помислям да зачезвам отново, други си споделиха очакванията, за интересни летни постове, пълни със снимки на лято и приключения, трети и двете накуп. Надявам се предишната статия за цветовете на лятото да ти е харесала, защото днес отчитам вашите писма отново и – с реверанс към пропуснатите летни мигове заедно – искам да споделя някои любими снимки.

Като деца си правехме дневници. Лепяхме снимки от любими или красиви неща без значение какви, събирахме и прикрепяхме всякакви шарени салфетки, изрезки от списания и какво ли още не. После го оставяхме на приятелките си да го разглеждат и да напишат нещо в него. Всеки път се вълнувах дали харесват снимките, които аз съм си налепила, какво ли ще ми напишат. Вероятно признанието е изконна човешка необходимост, независимо от възрастта.

По подобен начин се чувствам и днес. Защото днес ще ти покажа любими неща от личната си колекция.

Не съм сигурна дали съм пораснала от онези години много много, защото аз продължих традицията. И до ден днешен си събирам снимки на любими неща. Без значение какви. Дълги години на моя си компютър, днес вече и онлайн в Pinterest. Научих толкова много за архивирането и подреждането на файлове по начин, по който да ги намерим и след 10 години, че вероятно биха ме избрали за главен библиотекар на Междугалактическата библиотека, ако разбира се доживея до свят, където извънземните си признаят най-сетне, че ги има.

И както четях поредното писмо с упреци и споделени очаквания за летни статии с море и летни къщи, за момент си представих, че седим заедно. Чакай, чувам се да казвам, аз имам толкова много снимки, които искам да ти покажа, толкова много мечти, толкова много идеи…

Особено много искам да видиш моята малка колекция от вдъхновяващи снимки на тема вечеря на открито. А какво по-лятно от това? Лятото е моментът да прекараме всеки миг навън. И особено вечерите.

Днес не само ще ти покажа любимите си снимки, но също искам и да споделя няколко неща за вечерите на открито, които ще те направят профи в организирането на такива „мини-събития”.

И преди да започна, дори не си помисляй, че тази статия не е за теб, че ти само си разглеждаш наоколо докато си пиеш съботното кафенце. Еми не.

Тази статия е за теб, независимо дали имаш къща или не. Защо? Защото дори да нямаш къща с двор, не означава че не можеш да започнеш вече да мечтаеш за нея. Така де, всичко си има начало и то обикновено започва с една простичка мечта. Защото дори да нямаш собствен двор (все още), може да използваш балкона си, градската градинка, или дори да си организираш следобедно-вечерен пикник в близката планина, долина, поляна, гора. Не само ще избягаш от градската реалност, ако по някакво злощастно стечение на обстоятелствата още си в града, но ще изживееш нещо вълнуващо и незабравимо. И сега…

Какво ни е необходимо, за да направим вечерята на открито незабравимо преживяване? Не много. Наистина.

01 | Първо ни трябва уникална обстановка

 Вечеря на открито? Три неща без които не можем.

И тъй като тази обстановка е навън, нямаме много много възможност да влияем върху нея, особено ако не е нашия собствен двор. Затова:

План А / Избери си място, което истински, истински те впечатлява. Аз обичам водата, ти гората… без значение, място, което ще ти се отблагодари с прекрасната си гледка. И по възможност място, което е сравнително спокойно или абсолютно спокойно. Макар че като се замисля, ние сме си организирали подобни вечери в градската градинка с шахматистите, младежите, играчите с огън, танцуващите двойки и циганите с тромпетите, и не са ни притеснявали. Дори напротив, веселяха ни.

План Б/ Ако имаш собствен двор, направи го незабравим по един твой си уникален летен начин. И използвай всяка възможност да прекараш вечерите си с любимите хора навън. Било то да си направиш палатка с памучни платове от дървото, или просто да украсиш с панделки мястото, все тая. Ти ще си решиш, но… Промени нещо. Украси нещо.

02 | Трябва ни светлина

 Вечеря на открито? Три неща без които не можем.

Голямата магия на онези незабравими вечери на открито не идва от музиката, нито от приятните разговори, дето и без това не ги помним след седмица. Идва от светлината. Онова магическо чувство за невероятна атмосфера, което ни кара да помним тази вечер и след десет години, идва от светлината. И затова:

План А/ Ако си на място, което не е твоя собственост и не можеш да прекараш ток, че да запалиш лампи, или ще те арестуват ако запалиш огън, вземи си свещи. Чаени или обикновени. Вземи си и буркани за тях, за да си независима от вятъра и капризите на огъня. Със сигурност ще намериш място за тях в багажника на колата, не мисли за транспорта, а за светлината. При това колкото повече от нея, толкова по-добре. Може да разположиш свещи на земята – ако сте на пикник или да ги провисиш от близкото дърво на корди – ако го има и не си на някой кей сред водата, например.

План Б/ Ако си си у дома, в твоята собствена градина, то задължително се погрижи – още в началото на лятото, да прекараш лампички по дървото. Измисли начин как да провисиш фенери от клоните му или от перголата над масата, ако имаш такава. Помисли и за някое по-закътано осветление в градината. Донеси фенер с голяма свещ до масата. Въобще, помисли още овреме за светлината.

03 | Трябват ни и цветни възглавници

 Вечеря на открито? Три неща без които не можем.

Почти съм сигурна, че ти идва да ме треснеш с нещо всеки път като спомена възглавници, но това е истината. Възглавницата е едновременно мебел и средство за интериор. Или както каза Марк (от Mistresses), докато клюкарстваше с Хари по повод преместването му с главната героиня в нов дом „Научих, че възглавниците всъщност били декорация!”. Ами да, всъщност да, Марк!

Трябват ни възглавници. Големи и малки, и още по-големи. Хем ти е мекичко, докато седиш на тревата, хем – на практика, няма нужда да носиш стол. Можеш да седнеш, да полегнеш или просто да си декорираш наоколо с тях, колкото по-цветно, толкова по-вълшебно. И сега като съм подхванала с план А и Б:

План А/ Къде ще помъкна възглавници в гората, викаш си? Ема не ги мъкнеш на ръка, вероятно ще ги закараш с колата, нали така? Или поне аз така правя. Имам си едни големи възглавници за разни подобни събития, мятам ги в багажника и всички си счупват краката да ми „помогнат с пренасянето”, тоест да си заплюят възглавница. Даже и да импровизираме с каквото и да е маса, или дори без нея, пак ни вършат чудесна работа. После ги прибирам обратно в багажника, натиквам ги в пералнята и така до следващия път. Лесно е. Пък и дизайнът на вечерта се пада на мен (йеййй!).

План Б/ Ако си у дома, то помисли за декорация на градината си с… възглавници. Не е нужно да са от специални непромокаеми материи, ще ти бъде лесно да ги прибереш по всяко време. Пък и може да останеш толкова доволна от това, което сътвориш, че да си подремваш на тях в кротките летни следобеди. Някои си правят и легло от възглавници – да си четат на него.

И още нещо, когато използваш възглавници, може да пресъздадеш всеки стил чрез тях. Искаш да се чувстваш като в приказките на Шехерезада? Или не, може би нещо стилно и едноцветно? А защо не и двете, просто смени калъфките другата седмица.

И в заключение, както обичам да си казвам от край време, трябва ти шпрей против насекоми. Одеяло – да се завиеш щом стане студено, или топла дреха (но е по-катоотфилмите с одеяло). Красива покривка или одеяло за пикник. Стратегия за меню, което да не цапа много много чиниите. Стратегия за сервиране. Или без стратегия за сервиране, кой-което-където сложи. Стъклени чаши и вино към тях. Запалка, за да си запалиш свещите. Плик да си прибереш остатъците от храна и да ги дадеш на някое куче/коте на улицата. А ако темата те интересува, може да напиша нещо някой път относно сервирането и храната за пикник.

Това е от мен, надявам се разходката в моя свят от любими снимки да ти хареса.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:  # make-self.net

01 | www.etsy.com | style-files.com | ana-rosa.tumblr.com | blog.stylizimo.com

02 | stylishcorrespondence.com | everythingfab.com | elpensadorsolitario.wordpress.com | tinywhitedaisies.tumblr.com

03 | pantaleonylasdecoradoras.com | style-filescomПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК