Април е вече тук, пролетта трайно се настани и нищо, че още е малко студено от време на време, температурите ще стават все по-високи и все по-често ще бъдем навън. Вероятно точно сега е моментът, в който поглеждаш към градината си и почваш да кроиш планове за нея. Затова позволи ми днес да ти покажа един от най-романтичните и кокетни градински стилове – небеизвестния градински стил на малките селски къщички в Англия, от английски cottage garden.

Днес, в българския език, терминът cottage („котидж”), подобно на много други, не се превежда, защото практически с него човек трябва да преведе и дългогодишната му история. „Котидж” идва от архитектурата на Англия и първоначално се отнася до малка къща с един приземен етаж и спални, разположени под покрива. Тези къщурки са традиционни за английското селско строителство от Средновековието, типично разположени близо до езеро или река, и в тях първоначално са живеели селските работници и техните семейства, но освен къщичката, в термина „котидж” се включва обикновено ограден двор или оградено парче земя. Най-близкият и разумен превод на български език си остава „малка селска къщурка от английското средновековие с малък заграден двор”, но това като превод е толкова дълго, че човек в крайна сметка просто си взима думата „котидж” и почва да си я ползва с цялото й родословно дърво. Днес, разбира се, тези къщурки са толкова обичани и популярни, че се правят нови и нови, така наречените „фалшиви котидж” и се ползват като ваканционни вили или втори къщи за почивка сред природата. И защо не, от гледната точка на съвременния човек, това е най-романтичното място, където може да си изкара почивката. Но стига за къщурките, днес за техните градини.

Градинският котидж стил, както вече стана ясно, произхожда от Англия. Водени от чиста необходимост селяните насаждали градини около домовете си, състоящи се предимно от зеленчуци и лечебни билки. Между тях те разполагали и цветя, предимно за красота. Малките градинки съдържали всичко значимо за оцеляването на семейството, включително пчелни кошери и животни. Това създало много задушевна атмосфера – всяко налично пространство е било натъпкано с растения, но всичко е било много добре поддържано. Използването на огради е било само от необходимост да се държат животните далеч от растенията.

През 18-ти век градинският котидж стил неизбежно бива забелязан от обществото на богатите в Англия и бързо добива широка популярност сред тях. Те приложили концепцията на малката котиджна градинка в своите извънградски вили, но вместо зеленчуци използвали все повече и повече цветни декоративни растения. Така стилът постепенно се идеализира и се отдалечава от първоначалната идея да обслужва необходимостта. В градините си богатите също използвали всяко възможно пространство, както е в оригиналната концепция, но всичко било само за удоволствие, хаосът вече бил умишлено проектиран, за да копира оригинала и да запази неговия чар.

Главните елементи на градинския котидж стил са:

  • Множество растения с много малко или никакво отворено пространство, които са неформални и изглеждат разположени на абсолютно случаен принцип.
  • Стени или огради, покрити с увивни и катерливи растения.
  • Пътечки от естествени материали (камък, чакъл).
  • Няма определени граници и видими ръбове: растенията се разливат по пътеки и над огради.
  • Най-различни смесени цветове, текстури и височини.
  • Декоративни растения, смесени с лечебни и годни за консумация растения.

Накратко, английският градински котидж стил е абсолютната противоположност на формалната градинска структура на парковете. Уютен, чаровен, хаотичен и многоцветен, той заслужава не само твоето внимание, но и всяко вложено от теб усилие, защото ти обещава красота, по която спокойно можеш да си въздишаш и на която да се наслаждаваш с усмивка.

Разбира се, в условията на нашето съвремие, може да решиш да не засаждаш цялото налично пространство и да стигаш да дома си по криволичеща каменна пътечка, както някога е било. Може да го измениш по своя воля, да заимстваш само определени елементи, да си оставиш полянка-две за маса за кафе или джакузи, но при всички случаи градинският котидж стил със сигурност ще ти даде много идеи и вдъхновение.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята  галерия в Pinterest | GardensПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК