Обичам откритите пространства и смятам великолепна идеята да превърнем балконите си във вълшебни градини, които може и да ни откъснат за малко от градския живот. Ето защо съм щастлива с въпроса, който ми зададе Мирослава. Това написа тя:

Скъпа Вероник!

Бих искала да започна с благодарност за това, че списваш този прекрасен блог! Твоето място е прекрасно, просто прекрасно! Пълно е с толкова много идеи, красота, стил! Моля те, продължавай да ни вдъхновяваш!

Пиша ти днес и с една молба, по-скоро въпрос: Имаш ли идеи как мога да превърна един градски балкон в истинска градина? Със съпруга ми обмисляме как да направим това с балкон, който е с правилна правоъгълна форма, с размери 2,50 /10 м. Искаме да има много растения, барбекю и градински мебели. Настилката за под също ни затруднява – изкуствена трева, дървен под или имитация на павета. Ще се радвам, ако ми отговориш, ти винаги даваш толкова добри и разнообразни идеи!

Светли великденски празници!
Мирослава

Ехмм… Мира … чак пък толкова добри? Аз съм тази, която благодари от сърце за това, че си на страниците на моя блог и за този фантастичен въпрос, който идва точно навреме за пролетта. Онази, дето още я чакаме да дойде.

Градините са любима моя тема, балконите също. Докато живеех при майка и татко, бях им превзела и двата балкона във всевъзможни експерименти и аранжировки. Мисля, че си отдъхнаха, когато си тръгнах и баща ми най-сетне получи склада за ловно-рибарски принадлежности, за който вероятно е мечтаел още преди да се родя. И въпреки, че сега не притежавам голям балкон, имам мноооооого големи планове за него. Май са по-големи от самия него, но пък и крокодилът е по-дълъг отколкото зелен и това очевидно не му пречи.

Преди да споделя някои идеи с теб, искам да отбележа три конкретни неща.

Първо, когато заданието е да превърнем балкон в градина, моето решение ще е да взема всички добри идеи от великолепни градини от света (в това число и от света на приказките) и да ги приложа. И когато прекопирам мащабни идеи в малки пространства, решенията ми ще опират до елементарно скалиране на тези идеи. Нещо като да напъхаш слон в кибритена кутия. Можеш, разбира се, но трябва да го намалиш до там, че да влезе. Вероятно играчка от шоколадово яйце ще свърши работа. Това е идеята, с която искам да подходя към твоя въпрос, и може би идея, която ти би могла допълнително да пораздъвчиш, когато останеш насаме. Подобен подход би ти позволил да се сдобиеш дори и легендарния Фонтан на Младостта на балкона си, просто трябва да го нарисуваш на някоя стена в естествен размер с далечна мистериозна гора на заден план.

Как да превърнем балкона си във вълшебна градина

Второ, приказните градини идват с много приказни елементи и най-вече с високи порти с причудливо извити железни елементи. Балконите в днешно време не идват така, не знам дали поради липса на въображение у архитектите или желанието постоянно да се пестят средства у инвеститорите. Затова, в тази статия ще пропусна един елемент, който би имал същесвено значение – красивите извити железни парапети. Ще приемем парапетите му каквито са, и ще се опитаме да нагласим всичко останало. А пък ако го ги има, то още по-добре.

И трето. Бих искала да кажа, че част от идеите тук са приложими не само за големи балкони, като твоя. И за най-малките, като моя. А някои са подходящи и за истински градини.

Добре, разкрих си тайния подход и си споделих малкото задръжки. Да си кажа сега идеите. Ще карам горе-долу в реда, в който си подкарала ти.

01 | Цветята

Как да превърнем балкона си във вълшебна градина
Като ще е градина, то ще е с цветя. Това е ясно, да. Но има няколко момента, които искам да отчетем.

  1. Саксиите. Всички озеленители ни съветват, когато проектираме балконите си като градини да предвидим засаждането на цветята в еднакви саксии. Аз съм съгласна с този съвет. Има стил и внася ред в хаоса. Големите балкони може да си позволят цветя, засадени в общи продълговати саксии или големи кошници, но те всичките трябва да са еднакви.
  2. Мястото. Печеленето на място, дори и когато балконът е голям, е предизвикателство, което всеки проектант приема с удоволствие. Аз не бих поставяла саксии по периферията на балкон на пода, ще искам да спестя това място за разкош и приключения. Ще търся начини за разполагане на тези саксии във височината на стените и по периферията на парапета, но от външната му страна. Ефектът – ще имам едновременно и много цветя и много място. И… няма да се навеждам, докато си късам босилек за скучната на пръв поглед картофена крем-супа.

02 | Подът

Как да превърнем балкона си във вълшебна градина
Като човек, който присвои и стопанисва два открити балкона в продължение на години, искам да кажа за подовата настилка. Аз имам две изисквания към нея.

  1. Да се почиства бързо и лесно.
  2. Да е дълготрайна. Да не подлежи на ремонт при всяко падане на температурите под нулата.

И знам, че изкуствената трева е лесно решение в началото, но е най-трудното решение в последствие. Как точно плануваш да я чистиш, ми кажи? Не са й само това проблемите, но този блог си е обещал да не хули никого и нищо. Просто я пропускаме.

Питаш се и за дървените настилки с клик системи. Красиво решение са, несъмнено. Бързо решение са. Лесни са за монтаж. От моя опит обаче трябва да кажа, че всяко естествено дърво, което е изложено на външни условия изисква грижа и внимание. Това означава омасляване, поне на две ръце два пъти в година при смяна на сезоните. Чистенето на подобна настилка ще става само с течаща вода, за да отвежда всичко събрано под нея. И не на последно място, неизбежната деформация и измятане на дървото в резултат от излагането му на външни условия ще доведе до необходимост от ремонт на тази настилка още на петата година. Красиво решение, но изисква балконът да бъде защитен от навес/покрив. И дори да е защитено с навес от дъждове и снегове, дървото пак ще се променя с годините от влагата, слънцето и температурите.

Разбира се, има ги и съвременните плочки за външен монтаж, които варират до безкрай в материалите и разцветките си – от красиви източни мозайки, през много сполучливи имитации на дърво или камък. Ако аз трябва да взимам решението за подова настилка, това би бил моят избор. При качествени материали за полагане и спазване на технологичните изисквания към монтажа на плочките, мисля че ще се пенсионирам с тази настилка. (Ако преди това не дойдат извънземните, де.) Изборът на шарка ще е лично решение, но двата критерия от началото ще са спазени. Плюс, ще бъде толкова лесно да я почистваш до блясък, че по специални поводи може да слагаш и килим на балкона си. О йе!

03 | Мебелите

Как да превърнем балкона си във вълшебна градина
Тук започва разграничението между малките и големите балкони.

Всеки малък балкон ще иска да има маса, било то сгъваема, закрепваща се за парапета или достатъчно малка, за да изглежда елегантно. Към нея няколко стола. И това би било съвършеното мебелиране. За малък балкон.

Големите балкони обаче, могат да си позволят не само да мислят за по-трайно и по-обемисто мебелиране. Те могат да мислят и за зониране.

Например, зона за пиене на кафе на малка масичка с кокетни метални столчета. Зона за релакс с по-големичък диван, легло или пейка. С ракли за съхранение на одеяла, възглавници и градинарски пособия. Зона за хранене с напълно функционална маса, диван и столове. Може би зона с люлка от тавана. А ако имаш куче – и пуф, за да спи на него.

Сега вече разбираш, защо се опитвах да ти спестя място от цветята, нали? Искам да го усвоиш това място в моменти, емоции или накратко във функция.

При избора на мебелите за балкон е важно да се помисли за материалите, от които са изработени. Това си знам, че няма смисъл да го казвам, ти го знаеш. Най-често срещаните решения са ратан, дърво, желязо.

Но освен материалите, мисли и за дълготрайността, за поддръжката, почистването и за ремонта им. Мисли за зимата, и дъждовете, и за снега, и за мразовете. Когато дойде часът на избор между две и повече неща, винаги помни дълготрайността на материала, дори да се наложи да пожертваш малко красота. Така де, няма възглавница, която да не може да поправи тази жертва.

А ако успееш да избереш дълготрайни мебели с няколко функции в едно и място за съхранение, значи си се справила блестящо.

04 | Нещо на заем

Как да превърнем балкона си във вълшебна градина
Всяка великолепна градина си има беседка. И всеки балкон може да се възползва от този факт. Не, няма да те карам да рисуваш беседка на стената срещу Фонтана на Младостта. Но бих ти предложила да вземеш някой от нейните елементи и да декорираш стена с тях или да преградиш частично части от балкона си, което е подходящо решение, когато зонираш.

Обикновената дървена решетка може да свърши чудеса, и да те накара да се почувстваш сякаш наистина имаш беседка. Намери й място.

Може да я използваш и като таван на пергола, ако балконът няма навес.

Или като поредица от колони, между които да окачиш бели завеси.

05 | Осветлението

Как да превърнем балкона си във вълшебна градина
Тук искам да приложа две снимки от личната си колекция вълшебни градини. Двете снимки са много различни и в същото време много еднакви.

Снимката от ляво, ако се загледаме в детайлите е малко страховита с това дърво. Да си призная даже не харесвам модела на лампата, и въпреки това я пазя като също толкова магически вълшебна, колкото и снимката от дясно с прекрасния фенер и красивата пейка.

И какво е общото? Ти вече знаеш. Светлината. И ефектът, който тя създава в нощната градина.

Светлината е факторът, който може да обърне дизайнерския провал в успех. И същият, който да превърне всеки дизайнерски успех в абсолютен провал. Но искаш ли градина, значи искаш и вълшебно осветление.

Помисли не само за осветителните тела, които ще разположиш на своя балкон. Но и за това колко от тях ще палиш едновременно. Може да имаш тела от под. От таван, от стена. На различни височини. При това да ги включваш на различни кръгове, самостоятелно или заедно. И тук няма да има значение самият дизайн на лампите, които ще избереш. Ще има значение техният брой и тяхното разположение.

Не пропускай този детайл от своя вълшебен свят.

06 | Малко Уелнес

Как да превърнем балкона си във вълшебна градина
Е, все пак имаш насреща си Уелнес и Спа проектант. Не мога да пропусна този момент. Има ли голям балкон, има потенциална възможност за домашен Спа Център. Винаги.

Днес няма да чета лекция на тема Уелнес, но ще кажа мъъъничко по темата. В нашия бранш има 2 съоръжения, които са ключови за всеки Спа Център. Двете съоръжения, без които просто не може да наречеш мястото си Спа Център.

Сауна. Тангенторна вана.

И въпреки, че тангенторната вана може да изглежда малко идилична в условията на градски балкон, със сигурност това не се отнася за сауната! Не е задължително да я имаш веднага. Но може да я предвидиш, ако искаш безупречно здраве и младо лице по-дълго време.

07 | Малка кухня

Как да превърнем балкона си във вълшебна градина
Ето стигам и до твоето барбекю. Харесва ми твоята идея. Сега да я усложним, без да я оскъпим драстично.

Какво е големият балкон без място за вечеря със семейството. С гости и приятели. Да стоим до късно, гледайки звездите с чаша вино и без телевизор.

А мястото за вечеря предполага и малко място за приготвяне/претопляне на храна. Всичко, което ти трябва, освен твоето барбекю е неголяма мивка (не задължително), малък котлон и странична помощна конзола до масата за хранене, която да ти позволи да съхраняваш чаши, чинии и да ти помага при сервирането и отсервирането на масата.

08 | Отопление

Как да превърнем балкона си във вълшебна градина
Това е въпрос, който стои не само пред големите балкони. Пред всички. Защото балконът не е достатъчен само през лятото. Той е чудесно място и през зимата, стига да има елегантно решение за отопление. Не цялостно, частично отопление. Било то с преносима камина, инфрачервена лампа над масата и дивана, или газово отоплително тяло до тях.

Важното, според мен, е да се създадат условия, които ще ти позволят да се насладиш на градината си през цялата година, независимо от температурите навън.

Е, Мира това беше моят отговор на твоя въпрос и се надявам да съм ти била от помощ. В допълнение създавам една галерия в Pinterest с идеи за градина на балкона.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: # sisustusblogi.fi

01 | decoratingyoursmallspace.com | minhacasa.uol.com | shakemyblog.fr

02 | bloglovin.com | housepitalitydesigns.com | marieclairemaison.com | tonsoftiles.co.uk

03 | flickr.com | ikea.com | reelinki.blogspot.bg | ikea.com | onekindesign.com |

04  |  bhg.com | plant.filmcoolio.com | apartmenttherapy.com | thelagunabali.com

05 | designershowhouse.net | www.walmart.com

06 | zillow.com | saunamanufacture.com

07 | ikea.com | bjs.com

08 | frontgate.com | frontgate.com | whitestores.co.uk  | frontgate.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК