Един зноен летен ден двама мои приятели висят безпомощно от скалите край Шабла. Имат нерешим проблем. Заклещени са на това място без рулетка!

Защо им е рулетка, си казваш, на двама полуголи, дето висят от скалите? Не за да се измъкнат невредими, те са катерачи отдавна. А защото са поели да изпълнят работа на скалите, но са си забравили рулетката за това. Разбира се, установяват го, когато е твърде късно. Какво направили ли? Качили се обратно, стигнали до селото и започнали да търсят да си купят рулетка. Да, ама не. И тук питали, и там питали – не. Помолили тоя, помолили оня – пак не. Накрая, в пристъп на пълно отчаяние, седнали в градинката на по бира. Нещеш ли минала една супер нафукана мадама. С високи токове, копринена рокля и хубава прическа. Двамата били отчаяни, срам не срам ще питат. Извинете ни за идиотския въпрос – попитали плахо те – но дали случайно нямате една рулетка? И тогава станало чудо, мадамата бръкнала в гъзарското чанте, извадила една 5 метрова рулетка (по-често срещаните са 3-метровите, отбележи) и им я подарила.

Поуката от тази приказка не е да си носиш винаги рулетка в чантичката… не, не.

Поука няма, но има ситуации, в които най-неочаквано ще ти дотрябва рулетка и днес ще ти разкажа защо. Нали искаме да си профи дизайнер. Е, моето четвърто правило в поредицата как да използваш базови дизайнерски правила при обзавеждането на твоя дом е свързано с рулетката.

Правилото ми е, познавай базовите размери.

Базови размери и отстояния в интериорния дизайн

Много често се питаш колко да бъде това, на какво разстояние трябва да бъде онова. Мислиш си, че може и на око да го решиш, но зад теб стои цяла индустрия от работещи и практикуващи дизайнери и архитекти, които са определи идеални и оптимални размери, не защото така им е хрумнало, а защото практиката показва, че това са идеалните разстояния – едновременно функционални и красиви. Възползвай се от тази практика, вместо да се луташ в безкрайни опити докато постигнеш съвършенство.

Вземи си една рулетка и я използвай със следните базови размери при обзавеждането на твоя дом. Няма да ги карам в определен ред, както се сетя:

 1. Разстояние между масичка за кафе и дивана: минимум 30 см, максимум 42 см. Това разстояние може да се окаже ключово, когато избираш колко голяма да бъде масичката за кафе или дори самия диван спрямо конкретната стая. В големите апартаменти, разбира се тази зависимост няма да има значение. Разстоянията, обаче ще си останат така. Не искаш да ставаш и да вървиш три крачки, за да стигнеш до чашата си за кафе, нали? Нито пък да се пресягаш излишно.
 2. Разстояние за преминаване между мебели или между мебел и стена. Когато гониш оптимални отстояния, защото пространството ти го налага, то минималното разстояние за минаване между две плоскости е 80 см, често за по-големи хора 90 см. Това се отнася за разстояния като – от гърба на стола в трапезарията до стената, между диван и секция, между диван и стена, между два фотьойла. Разбира се, ако гониш минимума на всички минимуми, то може да работиш и с 60 см.
 3. Височина на поставяне на картините. Дръж центъра на картината на височината на очите, с други думи центърът на картината трябва да дойде на височина между 142 и 152 см.
 4. Когато поставяш картина над диван, минималното разстояние от долния ръб на  картината до горния ръб на облегалката на дивана е 20 см.
 5. Окачване на завеси. Когато прозорецът позволява, е прието пердетата да се окачват така, че да излизат извън прозореца с между 3 и 8 см.
 6. Отново завеси, ширината на плат за тънки завеси е равна на ширината на прозореца умножена по 3. За дебели завеси умножи дължината на прозореца по 2,5.
 7. Когато не искаш завесите ти да опират в пода, както е модерно сега, приетото разстояние от долен ръб на завеса до под е 3,5 см.
 8. Дължината на полилея. Обикновено около 16% от общата височина на стаята. Конкретно и много подробно съм писала тук.
 9. Разстояние до телевизора. Обикновено никой не се сеща, че максималната (оптималната) големина на телевизора ти е пряко зависима от разстоянието, от което ще го гледаш. А в апартаментите то не е много много голямо. И обратното, ако имаш достатъчно разстояние може да разположиш дивана си на оптимална позиция, а да избереш размера на телевизора си по страст. Най-лесните изчисления са имено тук: диагоналът на телевизора умножен по 2 дава оптималното разстояние, от което да го гледаш.
 10. Височината на поставяне на телевизора трябва да бъде такава, че положението, от което го гледаш (седнала или легнала) да не предизвиква извиване на врата и изкривяване на погледа в неестествена посока настрани, нагоре или надолу. Тоест, първо намери оптималната си позиция за гледане, проследи фокусната точка на погледа си в естествено състояние, определи колко високо ще поставиш телевизора спрямо това фокусната точка на погледа да съвпада с центъра на екрана, и чак тогава търси мебел за този телевизор.

Ето, десет базови размера и разстояния, които биха облекчили избора на мебели и дамаски в магазина. Не само, дори и незначителни на пръв поглед тези размери всъщност ще помогнат на пространството ти в много отношения. В това число и да успееш да изградиш правилни пропорции, така че да постигнеш наистина елегантен дизайн.

На практика, познавайки тези размери може да проектираш пространството си абсолютно съвсем сама. Всичко което ти трябва е да имаш една рулетка и да знаеш размерите на своята стая.

И ако щеш вярвай, аз написах кратка статия. Всъщност, нормална по всички интернет критерии, но ненормално кратка за мен. Отивам да празнувам по този повод. А ти иди да си купиш рулетка.

С любов,

Снимка: # bocadolobo.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК