Когато започнах този блог си бях казала, че няма да говоря за интериорните стилове в обзавеждането. Това беше така, защото не можех да намеря забавен начин да представя по същество скучната и тромава информация от изисквания към стила. В последните месеци обаче, установих, че да покажеш интериорен стил може да бъде забавно, без да се изпише докторат по темата, затова си мисля моите статии с общото заглавие „10 начина да превърнеш дома си в някой си стил” да станат редовна рубрика. И ето го изборът ми този месец – бохемският стил в обзавеждането, или още наричан Бохо Шик.

Бохо Шик (от английски Boho Chic) е стил в модния дизайн, базиран предимно на хипи и бохемското влияние от миналия век. Той стана изключително популярен (отново) през последните години – осъвременен и с модерно звучене превзе модните списания, където фотографи и стилисти избълваха хиляди фотосесии, вариращо от безкрайно романтични до крайно дръзки, близо до пънк. Неизбежно беше на фона на невероятния бум, който предизвика Бохо Шик сред модните подиуми, бохемският стил да придобие популярност и в интериорното обзавеждане. Не само това, той спечели сърцата на хората, защото по един много елегантен начин издаде генерално разрешение за еклектика, което хиляди хора по Света тайничко очакваха, не че не си съставяха еклектични дизайни и преди това, де.

И така, бохемският стил е стилът на приключенеца, който странства по Света и се прибира у дома с късче от друга култура. Бохемският дом е място, където ще видиш лампи от Турция да висят над ръчно тъкан килим от индианците в Америка, вероятно до ритуалната вуду маска от Африка ще бъде разположена ваза от Индонезия, а пред картината с Айфеловата кула е много възможно да виси от тавана люлка от ратан.

Някои автори наричат бохемския стил „бягство” (Escape Style), защото той разказва за приключения далеч от дома, далеч от работната среда и нейния стрес.

Бохемският стил в обзавеждането е едновременно лесен и сложен. Лесен е, защото позволява да се внесат множество различни елементи в интериора – най-различни цветове, текстури и материали. Сложен е, защото макар и хаотичен на пръв поглед, той може би повече от всеки друг стил настоява за баланс между всички тези, толкова различни елементи. Накратко, може да внасяш елементи, текстури и цветове, но не до безкрай.

Аз харесвам бохемските интериори. Мисля, че са изключително подходящи за извънградска къща, вила край морето, дори барове и други обществени места. Разбира се, с известна доза умереност този подход може да бъде приложен и в градския апартамент или само в част от него.

Така че, днес те каня на приключение и ще ти предложа 10 лесни начина как да постигнеш Бохо Шик в интериора на дома.

01 | Цветовете на стените

Бохо Шик, бохемски стил в обзавеждането на дома

Ярки. Смели. Дръзки. Активни. Всичко, което представлява приключенският дух се изразява в цветовете на бохемския стил. Те са основата, в която се внасят всички останали многостранни елементи. Тук са позволени за интериорна употреба екстериорни мазилки, всестранни техники за нанасяне на бои, рисунки по стени, фризове, цветя и всякакви мотиви.

02 | Текстилите

Бохо Шик, бохемски стил в обзавеждането на дома

Бохо Шик ще позволи на дома ти да заприлича на каталог за текстили. В истинския смисъл на думата. Те ще внасят множество и най-разностранни настроения, но за да успееш да постигнеш баланса ще бъде добре да обединиш всичко в обща цветова схема, която да подчиниш на интензитета, яркостта на цветовете. Всичко ще ти е позволено – от индиански рисунки до японски цветя, стига цветовете на всички дамаски да са с една яркост. Статията как да съчетаваш десени като професионалист ще ти помогне много да постигнеш този баланс.

03 | Обзавеждането

Бохо Шик, бохемски стил в обзавеждането на дома

Ще ти хареса да работиш в бохемския дух, защото ще имаш възможността да се насладиш на всякакви мебели от всякакви части на Света. Бохемският стил е начин на мислене, мислене извън всякакви рамки и мебелите няма да са подчинени на никакви правила. Рисувани скринове, шкафове с дърворезба или причудливи форми. Този стил не оставя празни места в пространството, всичко е запълнено с чудеса от края на Света. При това не е необходимо да ходиш до там, за да се сдобиеш с такива мебели, макар че именно в това е смисълът на този стил.

04 | Вратите

Бохо Шик, бохемски стил в обзавеждането на дома

Няма да имаш истински бохемски дом, ако го направиш с еднакви интериорни врати по поръчка в най-близката фирма. Сериозно говоря. Тук може да имаш десет различни врати, при това не само с различни шарки и декорации, но и с различни размери по широчина и височина! Че на туй отгоре и различен монтаж и начин на отваряне. Хубавото тук е, че ако си се сдобила с красива старинна врата от някое забравено селце в Родопите, може да я монтираш като плъзгаща се, използвайки съвременните елементи за плъзгащи се врати и това ще бъде повече от добро решение. Ще бъде едновременно артистично и инженерно решение.

05 | Лампите

Бохо Шик, бохемски стил в обзавеждането на дома

И тук няма правила. Нито ще ти се налага да мериш и монтираш полилей в центъра на стаята. Е, може би ще ти се наложи да отскочиш до Истанбул и да се сдобиеш с няколко превъзходни стъклени лампи, да ги монтираш близо една до друга и на различни височини в някой ъгъл на стаята, но пък пространството ти ще придобие невероятна магия.

06 | Килимите

Бохо Шик, бохемски стил в обзавеждането на дома

Всеки интериорен стил си има своите килими, в този – килимите са много, килимите са все различни и даже са сложени един върху друг. Ярки цветове, различни десени, различни големини. И не забравяй за килима в банята. Това е Бохо Шик, банята не трябва да бъде ощетявана – имаш ли вана, пред нея трябва да имаш килим(и). И тук няма значение как си се сдобила с тях, дали от бляскав магазин или от тъмната уличка в Мароко. Важното е да ги има. При това колкото повече, толкова повече.

07 | Завесите

Бохо Шик, бохемски стил в обзавеждането на дома
Вече се сещаш, че не си говорим за завеси като завеси. А за завеси като картини или по-точно арт пана. Памучни с туземски мотиви или копринени с дантели, с везани лотуси или нарисувани тигри, или всичките заедно. А ако нямаш свободни прозорци, може да окачиш някоя от тези драперии на стената зад дивана.

08 | Ръчните рисунки

Бохо Шик, бохемски стил в обзавеждането на дома

Ако имаш онзи талант, който те кара да запретнеш ръкави и да искаш да свършиш нещо, но не знаеш какво, имам бохемска идея за теб – изрисувай някои стари дървени столове. Почерпи вдъхновение от нечия народна митология, било то нашата родна българска или някоя чуждоземна, купи си акрилни бои и се наслади. Не само ще ти хареса да четеш приказки и да разглеждаш народни мотиви, но и ще имаш автентичен дом, който ще се превърне в истински Бохо Шик, дори и сега да започваш с него.

09 | Кухнята

Бохо Шик, бохемски стил в обзавеждането на дома

Знам, че звучи лесно да приложиш Бохо Шик във всекидневната или спалнята, но въпросът е как да направим това с кухнята и банята – две места, където никой от нас не би се отказал от лукса и удобствата на съвременното оборудване. Но бохемският стил е приложим и тук, трябват ти многоцветни пъстри керамични плочки на стените и voila! кухнята от Икеа вече е придобила бохемски дух. Пък ако добавиш и някоя чудновата лампа от страна, чието име трудно произнасяш – вероятността да имаш Бохо Шик в кухнята и в банята ти е в кърпа вързана.

10 | Бохо, но с мярка

Бохо Шик, бохемски стил в обзавеждането на дома

Да кажем харесваш идеята за дом, в който са внесени множество и най-различни елементи, от най-различни народности. Идеята за дом, който принадлежи на Света. Но наред с приключенеца, в теб живее и стилната жена, която обича градския си апартамент, няма голяма къща, където да разгърне подобна идея в пълния й блясък, а търси това весело и приповдигнато чувство, което този стил донася. Е, Бохо Шик може да се постигне с много малко цветове, с монохромни дамаски, които имат меко етническо звучене, с не дотам пъстри килими и неконтрастни декоративни елементи, както предлагат двете приложени снимки тук.

Домът в бохемски стил си е направо като дом, който едновременно е излязъл от приказките на Шехерезада и от разказите на Индиана Джоунс. А ако нямаш смелостта да го приложиш в хола си, успешно може да обзаведеш стаята на детето си, независимо дали е момиче или момче, дете или юноша.

И ако искаш още повече вдъхновение може да следиш и моята постоянно обновяваща се галерия в Pinterest тук.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте супер!

С любов,

Снимки: Bohemian HomeПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК