Преди да започна да пиша каквото и да било, искам да кажа, че тази статия се отнася не само до правилния размер на кристалните полилеи и тяхната пропорция в пространството на дома ни и в частност стаята, но и за всички полилеи въобще. Просто аз искам да вярвам, че ще си купиш кристален полилей, ще съм по-щастлива да си мисля така.

Аз съм почитател на полилеите. Не, всъщност аз съм почитател на кристалните полилеи. Спомням си първия път, когато влязох в магазин за кристални полилеи.. Чувството беше омагьосващо и завладяващо до такава степен, че приятелите ме изкараха на „буксир”, а главата ми продължаваше да е обърната нагоре.

Как да изберем правилния размер за своя кристален полилей

Полилеите и в частност кристалните полилеи създават толкова много възможности и въобще, ама въобще не са запазена марка само на жените. Виж фактите:

 1. Разполагането на кристален полилей в твоята трапезария, антре, спалня или баня веднага включва фактора елегантност, при това с няколко степени нагоре.
 2. Кристалният полилей е емблематичен за стила Шаби Шик. Неговата елегантност създава незаменимите атмосфери, създавани от Рейчъл Ашуел.
 3. Кристалния полилей с огромен успех принадлежи към всички интериорни стилове. Всички. При това винаги, навсякъде и по всяко време. Кристалният полилей в един екзотичен рустик дизайн, например, стои не само великолепно и елегантно, но едновременно допълващо и контрастиращо . Не само това, в тази обстановка той ще действа като машина на времето, която работи и в двете посоки – минало и бъдеще.
 4. Въпреки, че в миналото притежанието на кристалните полилеи в дома е било символ на висока класа, днес интериорните дизайнери от цял свят ги поставят във всякакви обстановки. Защо? Защото тяхната красота днес е достъпна за всеки.
 5. Кристалите имат уникалното свойството да отразяват всяка светлина, която може да попадне върху тях. А полилей със стотици малки искрящи кристали грабва окото с удивителната си красота и винаги става основен акцент на дизайна.
 6. Красотата на тези полилеи е като най-благословения подарък, който някога изкуството е направило на дома. Толкова благословен, че дори напълно лишен от живот интериор ще се сдобие с лукс, изящество и светлина, веднага.
 7. Фиксираният стереотип, че кристалните полилеи принадлежат на миналото и приказките за принцеси започна да се променя. Млади архитекти, артисти и дизайнери все по-често ги използват в модерните и дори минималистичните интериори. И то с какъв успех!
 8. Дори производителите откликнаха на възникналата необходимост кристалните полилеи да се появят в нови модерни форми, големини и цветове. При това успяха да запазят оригиналната им красота.
 9. Кристалните полилеи в интериора са като бижутата в модата. Не можеш да постигнеш цялото си великолепие докато не сложиш онази огърлица, нищо че роклята ти е на Долче и Габана.

Така че, какво чакаме всъщност?

И все пак, съществува онзи малък риск да се прибереш с прекрасен полилей у дома, но размерът му да не подхожда на твоето помещение. Ако е твърде малък, ще изгуби значимостта си. Ако е твърде голям ще превземе стаята.

Не искам да преживееш това разочарование и затова днес посвещавам деня на математиката.

Дизайнът е в голяма степен математика и ако си мислиш, че артистичността не ти е присъща, то простите математически формули, повярвай ми, са.

Как да изберем правилния размер за своя кристален полилей

Как да изберем размера на своя полилей?

Не засягам темата за стила и цвета му. Защо? Защото това ще определиш сама, можеш го. Аз ще ти помогна само там, където имаш нужда. Размерите, пропорциите и формулите. А това е лесно като детска игра.

Размер по две стени в стаята

Измери дължината и ширината на стаята си в сантиметри. Събери двете числа и умножи по 0,08 или 0,085. Ще получиш диаметъра на своя кристален полилей.

Пример, твоята стая е дълга 400 см и широка 330 см. По формулата събираме 400+330 и получаваме 730 см. Умножаваме 730 х 0,08 и получаваме 58,40 см. Ако умножим 730 х 0,085 ще получим 62,05 см.

Или накратко, за стая с дължина 400 и широчина 330 см правилният полилей ще бъде с диаметър между 58 и 62 см.

Размер по ширина на стаята

Друга стратегия е да вземеш широчината на твоята стая в сантиметри и я умножиш по 0,1667. Ще получиш диаметъра на полилея в сантиметри.

В примера от преди, стаята ни беше 330 см широка. Умножаваме 330 х 0,1667 и ще получим 55 см диаметър за полилея.

Важен фактор, който не бива да забравяш е, че горните две правила работят когато височината на стаята е пропорционална на нейните размери. Окачването на голям полилей в стая, която е само 240 см висока няма да работи.

Как да изберем правилния размер за своя кристален полилей

Височина на полилея

Измери височината на стаята в сантиметри. Ако стаята ти е с височина до 270 см, умножи височината по 0,1667 и ще получиш дължината на своя полилей също в сантиметри. Ако стаята ти е с височина над 270 см, умножи по 0,2 или 0,25 за да разбереш дължината на полилея.

Ето примерите:

 1. Стая с височина 240 см. Умножаваме 240 х 0,1667 и резултатът е 40 см дължина на полилея.
 2. Стая с височина 270 см. Умножаваме 270 х 0,1667 и резултатът е 45 см дължина на полилея.
 3. Стая с височина 300 см. 300 х 0,2 – подходящ полилей с дължина до 60 см.
 4. Стая с височина 330 см, 330 х 0,2 и 330 х 0,25 – полилей с дължина от 66 до 82,5 см ще бъде най-приятен за окото.

Когато смятаме дължината на полилея в това число влиза и веригата. Колкото е по-висока стаята, толкова по-дълъг може да бъде нейният полилей.

Генералното правило е полилеят да не стига по ниско от главата на висок човек. Отстоянието на най-долната висулка до пода трябва да бъде между 197 и 214 см.

Как да изберем правилния размер за своя кристален полилей

Размер на полилей, окачен над маса

Измери ширината на масата, когато тя е правоъгълна/квадратна или вземи най-широката й част, ако тя е овална/кръгла. Това число в сантиметри раздели на 2 и ще получиш оптималния диаметър на полилея си в сантиметри.

Пример, полилей окачен върху маса с размери 90 х 120 см ще бъде най-пропорционален ако е с диаметър минимум 45 см (90/2),

Ако полилеят ти е правоъгълен, тогава раздели дължината на масата на 3 и умножи по 2. Това ще даде дължината на осветителното тяло. В нашия пример, за маса с дължина 120 см делим на 3 и умножаваме по 2. Най-добрата пропорция за полилей ще бъде с дължина 80 см, точно две трети от дължината на масата.

Това правило важи и в случаите, когато разполагаш полилей над голяма мебел, диван или зона с килим.

Ако искаш да разположиш 2 полилея над масата си вместо един, тогава раздели нейната ширина на 3. В нашия пример делим 90 на 3 и получаваме диаметър на единия полилей 30 см.

Правилото е за дължината тук е, че полилеят трябва да слиза най-много до 76 см над ръба на масата. Ако стандартната маса за хранене е 70-72 см, тогава най-ниската точка на полилея от пода ще бъде 146-148 см.

Отново, тези формули работят само когато стаята ти е пропорционална в своите размери. Голяма стая с нисък таван (подобно на кибритена кутия) ще иска различен подход. Макар че за обратния вариант, малка стая с висок таван, формулите ще работят.

Как да изберем правилния размер за своя кристален полилей

Какво да направим ако стаята ни е твърде ниска

Знам, че височината на съвременното строителство в България е болна тема за много хора. Масовата височина от 240 е наложен стандарт, колкото и да се противим на това. И все пак, ако твоят случай е именно такъв и ти живееш в такова ниско жилище – не се отчайвай. Има решения за теб.

Генерално, мястото на един кристален полилей е в средата на стаята. Защо ли? Защото е толкова красив, че просто трябва да бъде сложен в центъра. За помещенията с ниски тавани обаче това може да се промени и артистичният център да не съвпада с реалния.

Научи правилата като професионалист, за да можеш да ги нарушаваш като артист.

– Пабло Пикасо

И точно това правим ние в критичните случаи. Работим артистично и дефектът се превръща в ефект. Чак дори мен ме хваща яд, че не ми е хрумнало за моя дом.

Онзи красив кристален полилей, но пуснат от ъгъла чак до 60 см от пода, как ти звучи?

Или може би два по-малки над нощното ти шкафче в спалнята? На различна височина, да.

Може да сложиш маса по средата, за хранене или за кафе, и над нея да пуснеш полилей – дължината му вече няма да пречи при преминаване.

Или просто ще намериш модел, който е достатъчно нисък, но изящен и невероятно красив?

Във всеки случай най-бързия начин да промениш живота си е да промениш дома си, затова не се отказвай. Височина 240 не е достатъчна причина за това.

Как да изберем правилния размер за своя кристален полилей

За финал, някои кратки данни за кристалните полилеи:

Първото използване на кристални полилеи се датира в Европа от 1150 г., въпреки това има основания да се смята, произходът им е в една от най-старите цивилизации на света Китай.

В началото са били използвани повече като декорация и са били осветявани от свещи.

От 1400 г. се възприемат от римляните, барокът през 1600 г. повлиява модата и елегантността им, а по време на викторианската епоха от 1849 г. стават изключително по-тежки и разкрасени.

Голям принос в развитието им имат майсторските изработки на остров Мурано, Италия (датирани от началото на 18 в. ), Джоузеф Палме от Бохемия, Чехия (1724г.), Джордж и Уилиам Пенроуз от Уотърфорд, Ирландия (1783) и разбира се Даниел Сваровски, когато в 1965 стартира производство им близо до Инсбрук, Австрия. Полилеи на тези майстори красят замъци и хотели в Прага, Монте Карло, Дъблин, Лондон, Венеция.

Днес артистите и дизайнерите привнасят множество и различни техники и авангардни елементи при разработката на полилеи и хвърлят предизвикателно ръкавицата към класическите занаяти и може би отваряйки нова страница за тяхната красота.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: upcycledtreasures.com | digitalfabricprinter.com.au | flickr.com | http://www.homedesignideas.eu | http://3.bp.blogspot.com | decorpad.com | vintagehomeca.tumblr.com | homedit.com

 Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК