Един следобед през мрачния октомври пред моята врата стоеше един мрачен човек. Приятел e. Брилянтен дизайнер, чийто талант отдавна прескочи границата на гениалността. Мрачен и вечно свъсен арогантен мъжкар, който е разплакал не един и двама колеги с неумолимата си критика.

Този човек стои на моята бяла входна врата. Облечен е в черно. Аз в бяло и розово. Зад него е сумракът на октомври. Зад мен е белият ми светъл дом, пълен с вази розови и бели копринени цветя почти на всеки ъгъл. За момент ми се стори сякаш Барби се сблъска с Дракула.

Сигурно този въпрос се е зародил в главата му още там на белия ми праг, но го зададе доста по-късно.

– В., от къде купуваш тези цветя?!

Цветята ли? От къде купувам цветята? Наистина ли точно този човек ме пита точно това?

– Ехмм.. има ги навсякъде – казвам, от Бриколаж за 2 лв на брой, през Икеа за 5, до Домко за 15.
– И как ги чистиш?
– С прахосмукачката – вдигам вече и една вежда в недоумение – не ги пера, защото водата разтваря лепилото и те се разпадат.
– Аха.

Продължихме с военен екшън, много оръжия и битки с извънземни, но два месеца по-късно…

Два месеца по-късно, аз прекрачих с розовата си рокличка черния праг на неговия дом. И там, в черно-белия му хол се беше появила една изящна лилава ваза, пълна с розови копринени цветя…

Имат ли място изкуствените копринени цветя в нашия интериор?

Как да използваш цветята като инструмент за дизайн (Снимка на Надя Петрова)

О не, това са изкуствени цветя. Не може според Фън Шуй. Не и не, най-красиви са истинските.

Днес ще отговоря на всички тези изказвания и мисли. Не сте прави! И ще кажа защо.

Първо. Във Фън Шуй цветята са на почит без значение дали са истински или не. Важно е да са красиво изработени, добре аранжирани и винаги добре почистени. Истински, но увехнали цветя са лош Фън Шуй, блестящите копринени рози до лампата са добър Фън Шуй. Красиво ли е за очите, позволено е от фън шуй.

Второ. Щастливи сме да живеем във век, в който производителите разполагат с технологии и средства, които им позволяват да копират природата почти едно към едно. На мен дори ми се налага да правя опити да скъсам листата на цветята в ресторант, защото не мога да разбера истинско ли е това, по дяволите, или не!

Трето. Окото не прави разлика между истинското и качественото изкуствено цвете. Въпреки, че флористите не са съгласни с мен. В интериора на дома окото е естествено привлечено от природните форми, таке че ако копието е правдоподобно ние изпадаме в тих възторг и настроението ни се приповдига. Естествен рефлекс от допира с природата.

Четвърто. Да, един букет от 9 изкуствени копринени божура в Домко струва 126 лв, но ще краси дома ти следващите десет и повече години. Нещо, което не можеш да твърдиш за истинския аналогичен букет, който не само ще ти излезе 50+ лв, но едва ли ще живее повече от пет дни.

Пето. Благодарение на ниската цена и правдоподобността на тези цветя ние може да си позволим много повече от два, три букета у дома. Дори може да поддържаме и сезонни декоративни букети, които да сменяме през зимата и пролетта също както сменяме декорацията на дома си за Коледа.

Шесто. Природата е творец, но и ние сме. Изкуствените цветя може да дойдат в цветове, форми и големини, каквито не съществуват в природата. А фентъзи темата и приказността са част от интериора, която аз приветствам горещо и на която съм посветила целия си живот чрез проектиране на приказни съоръжения каквито са Спа Центровете.

Седмо. Цветята са невероятен начин да оживиш интериора на дома, дори и да нямаш пет хиляди за картина. Голяма и висока ваза в центъра пред стена може да се справи също толкова добре със задачата да изгради декоративен център, колкото и картина на любимия ти художник.

И последно. Лично аз не обичам откъснатите цветя. Жал ми е за тях също както ми е жал за болното гладно куче на улицата. Не правя разлика между двете и не само не давам пари за откъснати цветя, но и винаги моля да не ми подаряват такива. Е, разбира се, че не плача по сватби заради отрязаните божури в булчинския букет, но за себе си спазвам правилото неотменно.

Накратко, изкуствените цветя … не, нека кажа качествено изработените изкуствени цветя са най-уникалният съвременен инструмент в ръцете на всеки, който иска да създаде великолепен дом.

И няма да е съботно четиво без моя очевидно любим въпрос как, последван от номера…

Как да използваме цветята като дизайнерски инструмент? Независимо дали ще избереш изкуствени или естествени.

Как да декорираме великолепен дом с нисък бюджет без да го превърнем в джунгла или павилион, зареден за Свети Валентин.

Как да използваш цветята като инструмент за дизайн

01 | Спазвай цветовата схема

Е, не може без тази точка. Какво да направя? Цветовите схеми винаги са на първо място, когато говорим за дизайнерски изпълнени интериори. Имаш ли вече готова цветова схема? Спазвай я, независимо дали е съставена от монохромни, аналогични или допълващи се цветове.

Букетите не само са част от цветовата схема на дома. Те я изграждат и всъщност много активно участват в нея. Успешно заменят декораторски инструменти като дамаски, десени и килими.

Само чрез цветя може да съставиш атрактивен интериор с двойно допълваща цветова схема и да го промениш след месец на аналогична!

Пример. Стените, мебелите и всичките ти дамаски са неутрални, но ти вече искаш повече живот и повече разкош. Да, ще го постигнеш с цветя, но в кои цветове?

Вариант едно, продължаваш да се придържаш към монохромността и съставяш букети от монохромни цветове – само бели, само розови, само сини в зависимост кой цвят искаш или не искаш да внесеш.

Вариант две, сменяш цветовата схема само чрез цветовете на цветята и техните големини. Искаш смело и активно – избери две двойки допълващи се цветове от палитрата и състави букети с тях. Искаш нещо по-семпло, избери си пет близки цвята от колелото и аранжирай букетите си с тези цветя.

Помни също, цветовете на вазите се подчиняват на същите правила и по същия начин участват в цветовата схема на интериора.

02 | Определи броя на вазите

Това е точката, която ще те различи от павилиона на ъгъла на Графа и Славейков. Колко е достатъчно?

Броят на вазите в една стая зависи от големина на стаята и възможността за разпределение. Вариантите са ти:

  1. Една голяма ваза или група от няколко по-малки в центъра на стаята, най често върху централната маса.
  2. Ако центърът не може да се използва за разполагане на букет(и) използвай като артистичен център празна стена и разположи красива ваза с цветя пред нея.
  3. Диагонално. Подходящ при дълги тесни помещения каквито са коридорите. Една ваза в единия ъгъл и още една в противоположния.
  4. Две срещуположни стени.
  5. Четири вази в четири ъгъла на стаята.

03 | Определи големината на вазите

Големината на вазите винаги ще зависи от два фактора – отново големината на стаята, но и от разположението, което избра в точка две.

Голяма стая позволява голяма ваза да бъде поставена в центъра. По-малкото помещение може декорираш също в центъра с група от три по-малки вази с различни височини.

Голямото помещение ще позволи висока ваза пред стена, поставена на пода. По-малкото ще изиска по-малък букет, поставен върху елегантна масичка пред стената.

Когато вазите са повече от една, техните големини трябва да са подчинени една на друга.

Обикновено за основен и най-голям се избира този букет, на който погледът попада първо и най-често. Останалите са допълващи, винаги по-малки и винаги по-ниско поставени.

Поставени в един диагонал или на срещуположни стени, размерите ще трябва да се подчинят един на друг. Едната ваза е основна и по-голяма, другата е по-малка не само като размер, но и като брой цветя.

Когато диагоналите са два, най-красиво за очите стоят кореспондиращи големини. Това означава, единият диагонал държи две големи, вторият две малки вази, но всички отново са си съподчинени.

04 | Определи височините

Как да използваш цветята като инструмент за дизайн
Каква е височината на която се поставят картините в картинна галерия, знаеш ли? 145-148 см е височината, на която трябва да застане центърът на картината. Защо? Защото статистиката казва, че това е оптималната височина на погледа на правостоящ.

Също и тук, центърът на букета трябва да застане в погледа.

За правостоящ човек това са 145 см, но ако говорим за стандартен малък дом това е малко високо от  гледна точка на обзавеждане. Височината е подходяща за големи домове, за малък апартамент ще искаш да я свалиш, например до ок. 120 см. За седящ човек височината на очите е около 115 см от под.

Може да коригираш височината на букета си според това дали в помещението предимно се седи или се преминава. Съобрази се с това дали вазата попада в гърба на седящия и той я вижда само когато е прав малко преди да седне, съобрази и места като коридорите, където предимно стоиш прав.

Ако използваш две или четири вази, основният букет е пожелателно да застане на преобладаващата височина на очите. Допълващите вази може да слязат по-ниско и дори последната да е малка кошница на 50 см от под.

05 | Спазвай пропорциите

Как да използваш цветята като инструмент за дизайн
Пропорцията ваза-букет е приблизително 1 към 1. Разбира се, малките бонсай правят изключение, както и някои други специфични растения, правилото може да варира и поради специфичната форма на вазата или големината на самата  китка, но генерално пропорцията е красива, когато е 1:1 или 1:1,1.

06 | Избягай от стереотипа

Как да използваш цветята като инструмент за дизайн
Вазите не са единствените ни опции, в които може да разполагаме цветя, още повече ако цветята са изкуствени и нямат нужда от вода. Разкош не винаги значи лукс и в този дух всичко, което може да държи цвете е добре дошло. Виж какво става като избегнем шаблона:

Фенери, декоративни клетки за птици, железни стойки за чадъри, кошници, плетени кошове, бутилки от шампанско и джин, уникални буркани, дървени щайги, в торба зад вратата, в стара кофа, в гумени ботуши и какво ли още не.. Помогни ми, списъкът е дълъг.

07 | Спазвай стила

Ти си знаеше, че аз ще го кажа. Стилът превръща интериора в дизайн и го различава от арт изпълненията. И въпреки, че цветята не принадлежат на нито един стил, и едновременно принадлежат на всички не можем да твърдим същото за вазите.

Стъклото и кристалите принадлежат в една категория, керамичните вази в друга, сребърните силно декорирани в трета, порцелановите в четвърта и така нататък.

Виждаш, че Рейчъл Ашуел прави Шаби Шик предимно с рози и божури, е не се опитвай да го постигнеш с калии. Определи своя стил и се придържай към него.

Някъде по статиите пак ще ти напомня за това. И ще те видя следващата събота!

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: Надя Петрова | denisejackson | vintagerosegarden | etsybystephanielynn | Rachel Ashwell | Laura AshleyПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК