5 съвета от света на интериорния дизайн, които ще превърнат дома ти от красив във великолепен

По-рано този месец бях поканена на малко женско парти при една приятелка, вечерно гости с розе и спагети.. И както винаги става с женските вечери, разговорът вървеше с пълна сила, всяка говори и всяка надвиква всяка.. хаос, но аз обожавам тези вечери, освежаващи са. Та именно тази вечер, някъде в лудницата от думи, чух едно изказване:

И как смяташ да оправиш живота си, когато не си си оправила дома!?

Замислих се за моя си живот, сравних го с този, който имах преди ремонта на апартамента си, преди да дам на този дом, всичко което професионалния дизайнер в мен винаги е искал да направи. И си дадох една кратка сметка, че аз всъщност обожавам живота си след ремонта, обожавам дома си повече от всякога, а кратката справка с моята приходна програмка показа, че само за февруари тази година аз съм регистрирала приходите, които имах през цялата предходна!

Чист късмет или просто магията в дома ми направи своето? Започнах да чета по темата и така научих, че всъщност красотата и лукса, с който се обграждаме, променят нашата нагласа за всичко, включително и за парите! Не било магия, било човешка психология.

Животът ни се променя в унисон с промяната на нашите нагласи.

Така се роди тази статия, за да помогне и на теб да промениш дома си. Тя ще ти помогне дори и вече домът ти да е достатъчно красив, но да ти се случвало да погледнеш и да си помислиш „тук има нужда от още нещо… просто не зная какво”.

И да знам, че си нетърпелива да прочетеш 5-те неща, за които съм си намислила да пиша днес, но нека преди това те предизвикам с един въпрос:

Коя част от твоето облекло неизменно и винаги без компромис подобрява външния ти вид?

Да, точно така… бижутата и аксесоарите. Без правилните бижута, обувки и чанта роклята и гримът ти никога няма да изглеждат така, както ще изглеждат с тях. Пак ще си много хубава, но с аксесоарите ще си великолепна и красива. Същото се отнася и за интериорния дизайн! Гледай на интериора на дома си по същия начин, както на облеклото си и успехът ти е сигурен.

01 | Правилният килим

Как да превърнем дома си от красив във великолепен

Нищо не създава хармония в стаята така, както правилният килим. Той обединява логически всички елементи на дизайна и създава един своеобразен център.

Правилният килим ще ти помогне да постигнеш желаната цветова схема, да добавиш допълнителен цвят и да унифицираш отделните елементи на стаята. Мисли за килима си като за елемент, който балансира, обединява и синхронизира всички елементи в стаята.

Съчетаването на килима ти само според цвета на ключовете и контактите не е критерий за избор, още по-малко е дизайнерско решение. Поставен в центъра на стаята, килимът по-скоро трябва да дава логически завършек, и не предизвиква въпроси от типа … защо точно този килим?

И знам, че това звучи отнесено и теоретично, но ето ги въпросите, които ще ти помогнат конкретно:

  • Стаята ти твърде цветна ли е? Тогава търси килим в неутралните цветове и по-малко шарки.
  • Ако пък стаята ти е монохромна, тогава замисли се за килим с повече цветове и повече шарки.
  • Не желаеш да внасяш допълнителен цвят в неутралната стая? Килимът със смели шарки, макар и в неконтрастни неутрални цветове ще сътвори магията, от която се нуждаеш.

Текстурата и шарките наистина имат значение! Действай смело.

02 | Цветята

Как да превърнем дома си от красив във великолепен
Човешкото око е естествено привлечено от форми, които се срещат в природата и всяка стая ще спечели от този факт.

Чудесен начин да постигнеш това е с растения и цветя. (Истински или изкуствени? Няма значение, окото не прави разлика, особено ако изкуствените са с високо качество.) Те правят стаята по-интересна, като й придават цвят и живот.

Как да решиш това дизайнерски без да превръщаш стаята си в джунгла? Лесно, ето ти 4 различни дизайнерски подхода:

  1. Една голяма ваза с истински или качествени изкуствени цветя в центъра на стая.
  2. Две вази в два диагонални ъгъла на стаята. Едната ваза може да е по-голяма и по-високо поставена от другата. Може да бъдат както на пода, така и на масичка, разбира се ако обичаш стайните саксии – използвай тях.
  3. Цветя, разположени в четирите ъгъла на стаята, като големината на цветята, височината на разположение и мотивите трябва кореспондират по диагонал. Пример от моя хол, в единия диагонал разполагам голяма ваза с цветя почти до височина на очите в насрещния ъгъл малко по-ниско красива клетка за птици, пълна с цветя. В краищата на втория диагонал съм разположила един малък буркан с цветя, противоположно и по-ниско – средно голям фенер, пълен с рози. Този вариант е особено подходящ с многоцветни изкуствени копринени цветя, на които аз съм особен почитател.
  4. И последния, приложим най-вече за живи стайни цветя: една централна декорация към стена. Това може да е красив цветарник, разположен централно на основната стена по периферията на стаята без да пречи на ходовите линии.

03 | Подходяща картина, или казано с модерни думи – подходящ арт

Как да превърнем дома си от красив във великолепен
Никоя стая не е изцяло завършена без подходящата картина. Често среща грешка при повечето хора е, че не избират достатъчно голяма картина!

Погледни критично в стаята си – имаш ли усещането, че картините са твърде малки и се губят на стената или изглеждат така, сякаш мебелите са ги превзели – това е вероятно защото са твърде малки. Ако случаят ти е такъв – събери картините близо една до друга, така че да образуват красиво централно пано, нещо като стена-галерия и проблемът ти е решен.

Ако пък все още нямаш картина на стената си, то е време да се сдобиеш с голяма такава.

Ако пък не обичаш картините, или просто сега не ти се дават пари за тях смени идеята – рисунка на стената, или централно залепен тапет с рамка ще изиграят същата роля. Арт ли е? Арт е!

04 | Осветлението.

Как да превърнем дома си от красив във великолепен
Това е любима тема на всички професионални дизайнери, включително и на мен.

Лампите са важни за великолепието на помещението, не само защото сами по себе си те са красиви, но и защото могат да те накарат до погледнеш на дома си по съвсем различен начин.

Лампите – техният брой, разпределение, степен на осветимост – са тази единствена съставка на интериора, която може да създаде минимум 5 различни настроения. И повярвай ми, ти искаш да направиш това, за да използваш магията на дизайна в пълната й сила.

Темата за лампите, обаче, е толкова обширна, че заслужава да бъде описана в самостоятелна книга, така че аз ще кажа тук само някои базови правила на истински доброто осветление.

Първо. Нямаш истински красива стая, докато не й сложиш красив централен висящ полилей. Модернистичен или ретро, кристален или от плат, с цветя или футуристични форми, с шарки или без – бъди себе си в решението за това, но го направи.

Второ. Допълнителното осветление има значение. Това са стенни абажури и нощни лампи, скрити зад/под дивана светлини, лампи на пода, лампи на малки масички, лампа на перваза на прозореца, светещ фенер под масата… доби представа, нали? Простото правило на допълнителното осветление е: имаш ли ъгъл – имаш лампа.

Трето. Димирай светлината, защото това създава магия. Ако все още нямаш димерни ключове, може би е време да смениш стандартните с такива. Към контактите, в които включваш допълнителните лампи добави димерни превключватели, продават се навсякъде. Така ще регулираш интензитета на всяко осветително тяло в стаята си. Какво значи това ли? Никога няма да ти омръзне да си играеш с комбинациите от светлини и настроения!

05 | Текстилът

Как да превърнем дома си от красив във великолепен
Текстилът и дамаските са ключови за красивия дизайн на стаята. Те придават топлина и комфорт, внасят цвят и чрез текстурата си създават определени усещания.

Тук говорим за тапицерията на диваните, възглавниците, пердета и одеялата, ако последните участват като част от интериора. Това са елементите които превръщат просто красивото помещение в дом.

И ако в момента прозорците ти са декорирани единствено от щори, то обмисли да сложиш и красиво перде пред тях или поне ги смени с римски щори. Защо? Защото само това единично действие ще превърне домът ти в по-уютен.

Прекрасна и лесна възможност да допълниш това усещане са възглавниците. Използвай ги, за да променяш пространството. Искаш повече цвят, искаш сатен и коприна, искаш малко блясък и пайети? Добави възглавници. Бам! Готова си.

Промени дома си, за да промениш живота си!

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: # Laura Ashley SS 2015 | 1. bluebellgray.com | 2. Jars by Kathy Fornal | 3. Marie Forleo’s NYC studio, designed by Zach Bliss | 4. upcycledtreasures.com | 5. vintageandchicblog.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК