Винаги съм обичала зимата, може би дори повече от всеки друг сезон. И то не защото съм мазохист и обичам студа, а защото съм луда по приказките.

Зимата в моите очи е сезонът на приказките. Зимните приказки, където действието се развива в някое малко планинско градче, улиците на което са отрупани с пухкав сняг, а малките схлупени къщурки са обградени от високи борови гори.

Зимата в моите очи е сезонът на магията. Магията на огъня и светлината на фенерите в сумрака на зимния следобед. Топлината и уюта на дома в контраста на бушуващите вън студове и снежни виелици.

Зимата е моят сезон.

Но аз също като теб живея в града и зимата – онази нашата, градската, не е точно сезонът на приказките и магията. Направо си е пълната противоположност на това. Е, има някои дни, които са си изключение..

Когато се разхождаш в късните следобеди през приказното осветената Витошка и за твой късмет вали нежен пухкав снежец.

Но това са редки моменти. Много редки моменти.

И тези редки моменти на мен не са ми достатъчни. Ама никак.

Нямам и никакво желание да чакам до безкрай на вън да завали сняг.

Така че още с идването на декември аз каня зимата и снега на гости у дома. И не ги пускам да си идат чак до февруари.

Това ме спасява всеки път от постоянните атаки на живота и опитите му за ми отнеме въображението, спасява и детето в мен поне за още една година напред.

Как да поканиш зимата у дома и да я задържиш чак до февруари независимо как изглежда твоя град или селце навън ли? Лесно, всичко което се иска от теб е  да разкажеш една зимна приказка.

Разкажи зимна приказка

Как да превърнеш дома си в зимна приказка

Онази приказната зима, със снега и малкото планинско градче, със запалените фенери през нощта и приказните герои. Със снежните шейни, теглени от кончета и боровите гори стигащи чак до луната. Това е приказката, която аз разказвам в моя дом.

Твоята може да абсолютно различна! За малкото градско момиче, което обича да кара кънки и нейните зимни приключения. За онази елегантна дама с двете хрътки, която ги разхожда в парка. Или може би за дебелия пекар и неговата жена, за вкусните кифлички които пекат заедно?

Приказката е такава каквото я измислиш ти.

А как я разказваш ли? С декорация.

Декорацията на дома ти разказва твоята зимна приказка не със думи а със сцени. Тези сцени може да разположиш в пространството по различен начин, те може да изобразяват различна част от твоята приказка – цялата концепция, една история или само един отделен детайл.

За успешната зимна декорация последователността, общата история, която обединява всички отделни елементи е от ключово значение

Елегантността и уюта на дома, както и общия стил на отделните елементи и цялата визия в синхрон с общата цветова схема на дома са задължителното поле, на което се развива декорацията. Затова първо превърни дома си в уютен (тук имам малки 7 правила за това), разчисти дома си и му придай елегантност и тогава пристъпи към декорацията му.

Има три подхода за разполагането на декорациите в твоя зимен дом.

  1. Разпръснати из целия дом. Един или два елемента тук, други в ъгъла на съседната стая, трети още в коридора.
  2. Обособени във всяка стая, като централен артистичен център върху масата, на някой скрин или подобно.
  3. Комбинирания подход, при който имаш както един център със своя история, така и множество допълващи елементи навсякъде из дома. Освен ако не си професионален декоратор или поне хоби разказвач на зимни приказки този подход е доста скъп за изпълнение и ти трябва място да съхраняваш всички декоративни елементи през годината. Сега когато имаш концепция какво да разкажеш може да започнеш с някои по-малки неща и да продължиш да допълваш всяка следваща година. Вероятно след три, четири сезона 1/3 от тавана ти ще е склад за зимни артикули, но няма да си единствена – аз вече съм така. Към настоящия момент мога да украся с личните си декорации вероятно площ от над 100 квадрата, но когато започвах нямах нито дори една зимна къщурка.

Разликата между Коледна и зимна декорация

Под коледна декорация разбирам празничната декорация по повод Коледа (в дните между 10-ти декември и 10-ти януари).

Под зимна декорация разбирам сезонната декорация (от декември поне до февруари) на дома с всякакви идеи, които показват зимата в нейната приказна красота.

Сега, искам да дам и малкия си принос към множеството идеи как да поканиш зимата и снега у дома, като споделя няколко концептуални подхода, които ще ти помогнат да намериш своя личен в огромното море от зимни идеи и декорации.

01 | Създай зимни сцени

Как да превърнеш дома си в зимна приказка

Има много начини на да направиш това. Може да разположиш малко изкуствен сняг и фигури, изкуствени борчета или мини модели на къщички на някоя табла у дома. Да направиш собствен малък зимен град, или да използваш някои зимни статуетки с фигури или животни, за да създадеш сцена, която искаш. Може да ги похлупиш под стъклени капаци с изкуствен сняг, да ги сложиш в буркани или фенери.

02 | Използвай изкуствен сняг и фенери

Как да превърнеш дома си в зимна приказка

Фенерите са приказни още със своята същност, особено сега е толкова лесно да се сдобиеш с тях – има ги почти във всеки магазин с най-различни форми, материали и големини. В зимната приказка винаги наред със снега участва и огъня, покажи ги у дома.

Фенерите са изключително подходящи за разполагане в тях не само на свещи и светлинки, но и на фигури или къщурки, шишарки или борови клонки.

03 | Смени снимките в старите рамки

Как да превърнеш дома си в зимна приказка

Едно е да мечтаеш за зима, друго е да я видиш. Разположи любими свои зимни картички в рамки за снимки и ги изложи на видно място. Сигурна съм, че ще се усмихваш всеки път, когато ги погледнеш.

04 | Украси със заскрежени цветя

Как да превърнеш дома си в зимна приказка

Обожавам цветята в декорацията на всеки сезон, и дори през зимата вазите ми са пълни със заскрежени цветя. Може и да не са зимни въобще като вид, но са заскрежени и това ми напомня за снега.

05 | Създай реални асоциации

Как да превърнеш дома си в зимна приказка

Има неща, събития, сцени и/или елементи, които ти свързваш със зимата, а аз например не. Това са твоите асоциации и независимо дали навън вали сняг или не, видиш ли ги – ти мислиш за красотата на зимата и снега. Е, искам да ги откриеш.

Какво в зимата те кара да я обичаш? Назови го, покажи го, виждай го всеки път, когато си у дома. Зимата ще придобие по-различен смисъл и може да ти стане любим сезон.

Сега вече няма значение дали на вън е сива студена градска зима или може би вали дъжд.

У дома е приказка. Зимна приказка. И това променя всичко.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК