Когато създадеш дом, който обожаваш дори Фън Шуй специалистите няма да имат какво да напишат в предписанията си. Защо? Защото всичко в твоя живот ще тръгне като по вода и ти никога няма да ги повикаш за помощ.

За да обожаваш дома си, той трябва да отразява твоята уникална същност. Той трябва да подпомага твоя начин на живот, да отразява твоите цели и стремежи. За да стане това обаче, ти трябва да откриеш своя индивидуален, собствен стил.

Какво значи собствен стил?

Когато говорим за интериора на дома, водещ винаги ще остане неговият собственик, това значи ти. За разлика от дизайните на обществени пространства, интериорът на дома не следва да се подчинява на никакви стилови правила.

Винаги и първо основно правило ще си остане твоята емоция и твоето желание.

Това ще ти помогне да разгърнеш себе си и да постигнеш целите си, защото твоят дом ще те подпомага в тяхното изпълнение.

Как да разберем собствените си емоции и да ги облечем в дизайн?

Лесно е да зададеш въпроси като: Как искаш да се чувстваш у дома? Или: Опиши ми с три думи как искаш тази стая да те кара да се чувстваш? Иди им отговори обаче.

Въобще не е лесно да се отговори на това, аз пробвах. Опитах се да бъда клиент за момент… Иии? Еми, тези въпроси ми причиниха тотален дискомфорт. Аз просто не мога да им отговоря.

Поне не веднага. Трябва да помисля, да потърся вътре в себе си, да анализирам ежедневието си и какво обичам да правя, да дам сметка за мечтите си и за това как възприемам дома си.

Това е място, където живея и творя? Или място, където искам да се скрия от стреса на околния свят? Място за сън и весели моменти с любими хора и семейство? Или всичко това?

Проблемът на формулата „създай дом въз основа на собствената си емоция“ е в отговора на въпроса „коя съм аз?“ А това… това е много сложен въпрос! Не само за мен, сигурна съм.

Но аз обичам математиката, както знаеш, и съм склонна да докарам всичко до елементарните плюс и минус , включително и тежки житейски въпроси като този.

Така че, ето я новата ми

Формула от три прости стъпки в отговор на сложния въпрос: Как искаш да се чувстваш у дома?

Не просто да отговорим с думи, истински да разберем това, от което сами имаме нужда.

Ако успеем да отговорим тук, рецептата ни за успешен и силно персонализиран дизайн е 90% готова. Ще добавим малко разбиране на лесни базови правила, щипка увереност, голяма лъжица забавление и готово.

01 | Реши какво искаш и не искаш да правиш у дома

Това ще ти помогне да определиш зоните в своя дом (какво ще правиш и къде ще го правиш). Отговаряйки на това лесно ще знаеш коя стая за колко и какъв набор от дейности точно ще се използва (не винаги всичко е лесно като готвене – в кухнята). По принцип всеки архитект ще ти поиска пари за това.

Какво искаш да правиш? С какво се занимаваш в свободното време и у дома?

 1. Работиш ли у дома?
 2. Готвиш ли и имаш ли нужда от специални уреди на лесно достъпни места?
 3. Посрещаш ли често гости?
 4. Как гледаш телевизия, трябва ли ти двойно легло за теб и приятеля ти пред телевизора или и диван ще свърши работа?
 5. Четеш ли, на притъмнено с iPad в ръка или в светло пространство с истинска книга?
 6. Къде искаш да спиш, до прозореца ли?
 7. Искаш ли да ходиш на сауна у дома?
 8. Може би съпругът ти има екзотично хоби като точене на ножове и иска да прави това в хола?
 9. Или играете на шах и всяка партия трае месеци?
 10. Искаш ли да спортуваш у дома? Играеш ли пилатес пред телевизора и колко място ти трябва за онова упражнение с въртенето на краката?

Какво искаш да правиш всъщност в този дом?

И какво не искаш да правиш, не забравяй да определиш и това. Мой приятел тотално отказва да работи у дома, неговият компютър е сведен до най- обикновени параметри, просто за развлечение. Той знае какво не иска. Не иска да рисува до посред нощите работни проекти и даже и да му се налага – не може. Удобно! А ти? Какво не искаш да правиш у дома. Кои са причинителите на стрес в твоя живот. Елиминирай ги, ограничи ги и не им давай дори шанс да се намъкнат по пантофи на твоя килим!

02 | Отправи се на лов за вдъхновение и се позабавлявай с игра на асоциации

Тук искам да отдам голяма почит на декоратора Holly Becker, защото успях да вникна истински в съдържанието на този съвет, благодарение на нейната книга Decorate Workshop. (Благодаря Н., че ми я препоръча!)

Вдъхновението ще разгадае емоциите и желанията ти вместо теб. Ти само трябва да асоциираш, да си запишеш и да запомниш.

На лов за вдъхновение, добре, но къде? Ето къде:

Следиш Интернет на лов за невероятни снимки – интериори, мода, фотография, рецепти, приказни герои и плакати от филми? Пазиш ги на компютъра си и ги споделяш с приятели? Да знам, аз правя същото. Тези всички снимки са твоето вдъхновение. Просто трябва да разгадаеш емоцията, която ти изпитваш с тях. Прерови архивите си, намери онези снимки, които най-силно са повлияли твоето настроение и вземи скалпела на асоциациите. Защо харесваш тази снимка? Как те кара да се чувстваш? Искаш ли да да пресъздадеш и запазиш тази емоция у дома?

Кои са местата които обичаш да посещаваш, защо точно тези места? Харесваш този ресторант? Обичаш онова кафене? Обожаваш как са подредени чиниите по рафтовете в онзи магазин? Нямаш търпение да тръгнеш по пътеката в планината? Или се върна от авантюристичното пътешествие в Турция с цял килим за спомен? Защо? Какви са емоциите или спомените, които твоите любими места предизвикват у теб и коя част от тях искаш да пресъздадеш у дома? Особено когато говорим за спомени, това означава и килимът от приключенията в Турция да намери място в хола, да!

Каква музика обичаш? Музиката ти е твоята тайна и твоята същност. Отговори си какво чувство предизвиква в теб тя и ще откриеш емоцията, която ще създаде твоя изключителен дом.

Не подценявай и ароматите в своя живот, кои са те – твоите любими. Защо? Какво изпитваш, какви асоциации предизвикват те. Превърни тези емоции в дизайн като асоциираш ароматите с цветове и форми.

И последно цветовете. Забрави какво казват Гьоте и психолозите за влиянието на цветовете върху нашето настроение. Ти какво мислиш за тях? Кои са твоите любими цветове и защо? Кои са цветовете на любимите ти рокли? Кои емоции свързваш с тях? Какви спомени предизвикват те?

Отговори си тук и забрави посещенията при дизайнер и психолог, твоят дом-мечта е вече проектиран.

03 | Превърни вдъхновението в интериорен дизайн

Взимам тази снимка на Джейми Оливър от неговия блог (до скоро не знаех, че той снима сам своите неща).

Тя ще бъде моят инструмент в този пример как да превърнем вдъхновението в интериорен дизайн.

Намерих своето вдъхновение, идва ред на играта на асоциации. Започвам:

 1. Обожавам тази снимка. Обичам цветовете й и всичко около нея.
 2. Напомня ми за лято.
 3. За широки открити пространства с много светлина.
 4. Спомням си едно чудесно време в Созопол, когато с приятели пиехме подобни прозрачни коктейли и се заливахме от смях в сенчесто кафене край морето.
 5. Обичам светлите и нежни цветове в тази снимка, аз съм жена и тези пастелни цветове отговарят на това как аз възприемам женствеността – нещо, което не искам да загубя у себе си. Взимам ги у дома си като напомняне на моето желание за (още повече) женственост.
 6. Тези цветове са дори част от моя гардероб с рокли, по дяволите!
 7. За мен от тази снимка звучи любимата ми музика, имам чувството, че всичко, което си пожелая ще се сбъдне сега.
 8. После, тази снимка предизвиква картини в моята глава – на небрежно следобедно лятно градинско парти, с музика, забава и смях. И шарени дълги рокли с широкополи шапки.
 9. Също харесвам колко артистична е тази снимка, с дръзки контрасти, но и хармония. Джейми е истински художник! За мен това също създава усещането за успех. Успехът и величието на Джейми, искам това чувство да живее с мен всеки ден у дома.

Накратко, тази снимка предизвиква у мен един куп неподозирани емоции, които отразяват моята същност (може би това е като е ефекта на мастиленото петно) и да, това са емоции, които искам да взема със себе си у дома. А си мислех, че отговорът бил труден.

как да превърна тази снимка в интериорен дизайн на моя дом?

Първо, ще взема нейните цветове, шарки и техните съотношения. Ще ги транслирам в цветове на стени, мебели, пердета и възглавници в същите съотношения.

 1. Ще взема светлото дърво от задния план за моите стени, и тъмния цвят на масата за моя под.
 2. Вероятно ще взема светло розовото от първата кана със зърната от нар за прозрачни пердета и ще гарнирам по края с пердета с цвят като самия нар. Ще се заиграя с текстурите, прекопирани от каната, за да постигна ефекта от снимката.
 3. Харесвам светло зеленото от шишето с мента и лайм и вероятно ще се снабдя с такъв цвят на дивана, а възглавниците ще комбинирам в тъмно зеленото и бяло. И отново ще следя за текстурите, ще спазя формите и съотношението както вътре, така и тяхната тежест в цялостната снимка.
 4. Ще взема оранжевото от чашата с портокалите и ще избера фотьойла за четене в този цвят, възглавниците му ще са две – тъмно оранжево и жълто.
 5. Накрая вероятно ще взема цвета на гарафата със сок от малини за цвят на моя килим с пасващи снимката шарки, вероятно ще оставя на пода и една тъмна възглавници за акцент.
 6. Ще използвам красиви копринени цветя и голяма картина със същите цветове и ще създам баланс и връзка между всичко това чрез тях.

Второ, ще взема пропорциите и линиите от тази снимка.

 1. Те отговарят на правилото, че малките пространства нямат нужда от сложни форми, а аз живея в малък дом. Так че правите линии и леките овали ме устройват. Ще спазвам правите линии под формата на мебелите и техните вратички, масата в хола и всички контури на стените. Ще взема елегантните овали от тук и ще ги преведа в моето пространство с някоя ваза, крак на масата или подлакътник на дивана.
 2. Ако пък живея в просторен и висок дом, вероятно ще искам линията на тази гарафа да се появи в някоя стена или колона, и ще мога да си позволя елегантната извивка на дръжката от чашата да се появи дори и във облегалката на моя фотьойл.

Това е. Джейми всъщност направи моя дизайн.

Сега си ти на ход! Не забравяй, най-бързия начин да промениш живота си е да промениш дома си. А вече имаш и най-лесните първи три стъпки как да откриеш собствения си уникален стил. Давай смело!

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: Zara Home Flora Collection 2015/16 | Jamie Oliver

 

Харесва ли ти тази статия?

Помогни ми, така че моето начинание за живот, пълен с красота да докосне и вдъхнови повече хора. Сподели статията с приятелите си или я харесай от бутона долу.

Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК