Как професионалните дизайнери успяват да сътворят онези невероятни интериори, които виждаме по списанията и в Интернет?

Как успяват да постигнат дизайн, в който всичко е толкова добре и тясно обвързано, последователно и свързано, че създава усещането за гениалност?

Не само гениалност, оставят ни с впечатлението сякаш всеки детайл е произведен специално за това конкретно помещение. А ние знаем, че това всъщност не е така.

Мислиш си, че това е техният уникален дизайнерски талант? Да… ок, някои от тях (нас) са наистина талантливи, но всички професионални дизайнери постигат един и същ съкрушителен ефект. Как?

Всъщност има трик, който стои зад всичко това и днес искам да ти издам този трик.

Днес искам да те запозная с един дизайнерски инструмент, който ще ти помогне да:

1. Определиш собствения си стил.
2. Решиш какво точно да купиш за дома си.
3. Съчетаеш отделните елементи от различните магазини.
4. Постигнеш съвсем сама онзи уникален, умопомрачителен баланс, който създава усещането сякаш всички мебели и декорации са създадени с единствената цел да съществуват заедно в твоята стая.

Този трик ще ти е на помощ независимо дали започваш от празно жилище или вече имаш красив дом и искаш да го подобриш. Това е дизайнерският борд с идеи.

Какво е дизайнерският борд?

Този дизайнерски трик ще реши всички проблеми при декорацията на твоя дом

Дизайн бордът е средство, което използват интериорните дизайнери от всички времена по целия свят, за да визуализират идеите си за дизайн и декорация на помещенията.

По същество това е събиране на всички идеи за даден дом, пространство или помещение на едно място, тоест на една дъска. Всички идеи се подчиняват на едно единствено условие: На теб и твоето специфично желание как искаш да се чувстваш в този дом.

Това позволява много бързо елиминиране на неподходящите идеи (макар и сами по-себе си те да са много вдъхновяващи) и редуцирането им до една, много конкретна и ясна до последния детайл интериорна концепция.

Как да съставиш собствен дизайнерски борд? По правилния начин.

Този дизайнерски трик ще реши всички проблеми при декорацията на твоя дом

Като за начало определи колко борда ще създаваш. Ще създаваш дизайн борд за целия си дом, или за всяка стая по отделно?

За всеки борд, който правиш трябва да назовеш поне 3 настроения, които искаш дизайнът да създава. Запиши ги на лист.

Намери си една доволно голяма купчина списания, в които има красиви снимки от интериорни дизайни, мебели, лампи, фотографии. Може да използваш модни списания с красиви фотосесии, или дори кулинарни списания – там има невероятни интериори също.

Избери всички снимки, които ти харесват и които най-добре обрисуват твоята идея за мечтан дом. Това може да са снимки на цялостен интериор, отделна възглавница, лампа, диван, чаша или маса. Отбележи ги, или направо ги изрежи от списанието.

Ключът за правилния избор ще остане във въпроса, който винаги трябва да си задаваш със всяка снимка: Как тази снимка ме кара да се чувствам? Със всяка снимка. В-с-я-к-а.

Освен всичко, което ти харесва, извади и всичко, което те вдъхновява. Понякога красива фотография на зебра, рокля или далечен екзотичен остров може да ти даде по-добра идея за цветовата комбинация на дома ти от снимка с реален дизайн.

След като мине първоначалният избор, избери втори път от вече избраните снимки. Този път само онези, които истински ти харесват. Това може да направиш и на следващия ден, когато първоначалната екзалтация е преминала.

Когато избираш наистина последната комбинация от снимки, не забравяй как искаш да се чувстваш в своя мечтан дом. Ако искаш спалнята ти да предизвиква усещане за топлина, снимка на спалня в сини и розови цветове няма да отговаря на това задание. По-добре я махни, независимо, че самата снимка много ти харесва. Водещо винаги трябва да бъде твоето чувство и настроение.

В света има много красиви интериори, неизбежно ще се почувстваш раздвоена, направо разкъсана между толкова красиви неща. Отново, помисли си как искаш да се чувстваш в тази конкретна стая, в този конкретен дом. Само отговорът на този въпрос ще направи избора между онова великолепно оранжево и това спокойното пастелно зелено лесен. Погледни списъка с настроения, който състави в началото. Сега по-лесно ли е да предпочетеш тази снимка пред онази?

Изрежи снимките от списанията и се опитай да ги разположиш една до друга, така че да нарисуват твоята стая.

Съчетай ги по начин, по-който изглеждат най-красиво една с друга. По начин, който за теб носи емоция и смисъл. И, разбира се, по начин, по който те застават в пространството: полилеите горе, килимите долу, онази красива чаша с кафе – от страни…

Докато създаваш реално своя дизайн борд може да си пуснеш музика или филм като фон, и гледай на това като на забавно упражнение.

Намери забавлението в това действие, не го прави по график. Забавлявай се с дизайн борда, не се задължавай с него.

Когато си готова с това, може да залепиш всички последни снимки върху голяма бяла хартия.

Ще видиш своя мечтан дом. Подовете, стените, аксесоарите, цветовете, лампите, картините. Ще видиш всичко.

Може да създадеш своя дизайн борд и на компютър ако умееш да работиш с Photoshop или Gimp и смяташ, че е по-забавно от по детски вдъхновяващото изрязване и лепене. Освен тези програми, има и специално предназначени сайтове за сътворяване на дизайн бордове, като Olioboard.com и Sampleboard.com

Как да използваш своя дизайн борд?

Този дизайнерски трик ще реши всички проблеми при декорацията на твоя дом
Когато искаш да купиш дадена вещ за своя дом, снимай тази вещ с телефона си или свали снимката от Интернет на телефона си. Доближи снимката до борда си, и прецени дали тази вещ пасва за твоя борд или не.

Или обратното, ако си на вън и пазаруваш, вземи снимка на борда в телефона си. Когато гледаш определен текстил, декорация, ваза или дори цвят доближи телефона си до тях и прецени как ще изглежда тази конкретна вещ на твоя дизайн борд.

Всичко което се иска е да сравниш. Сама ще се убедиш, че решението за това дали дадена вещ пасва на твоя дизайн борд или не ще става много лесно и бързо.

Така може да гледаш ваза в единия край на града и възглавница в другия, и пак да разбереш дали двете ще стоят добре заедно без въобще да си харчиш парите за тях.

Как да използваш дизайн борда, ако вече имаш достатъчно красив дом?

Ако искаш да подобриш своя дом и да го направиш още по-красив, аз напълно те подкрепям. И освен, че имам 5 идеи за теб, как да превърнеш вече красивия си дом във великолепен, мога да ти помогна и с този малък допълнителен трик:

Използвай снимка от стая в дома си, определена зона или кът и я разположи в центъра на своя дизайн борд. Изрежи и нагласи в празното пространство на листа аксесоари, картини, вази, цветя, килими, или всичко което ти хареса и смяташ, че ще подобри изгледа. Готова ли си? Доволна ли си? Добре, сега залепи всичко. Снимай с телефона този прекрасен дизайн борд и намери тези аксесоари или техните аналози.

Какво ще стане, ако след пет години промениш своето решение за това как трябва да изглежда стилът на дома ти?

Когато откриваш желания стил за своя дом чрез дизайнерски борд, ключово при това действие е твоят фокус върху настроенията и емоциите, които искаш да изпиташ там.

Те определят интериорния стил на дома, а не правилата от учебниците за стил, не модните тенденции.

Ако ти създадеш дизайнерски борд следвайки правилото на емоцията, вероятността след време да желаеш драстично да промениш цялостния стил е много малка. По скоро ще искаш да смениш някой и друг детайл, който може би ти е омръзнал, но за това също има трикове и решения.

Така че, освен ако не промениш характера си драстично, дизайнерския борд ще ти помогне да създадеш дом, който ще обожаваш много дълги години.

Трябва ли ти дизайнерски борд, ако вече имаш ясна концепция в главата си?

Познавам много хора, които сами създават дизайните в домовете си. Някои от тях се справят страхотно, но … им отнема години.

Създават една основа и започват да допълват, да променят, да заменят, да разместват, и отново да наместват. Ужким имат концепция и знаят какво искат, но тази картина не се оказа подходяща над онзи диван. И тъй като е донесена от Италия с много трудности и нерви, ще остане над него… Те работят в истинската среда докато тя стане хармонична. И да, може би това е забавно.. но отнема доста години и доста похарчени на вятъра пари.

За разлика от работата в истинска среда, работата по дизайнерския борд ще да отнеме от 1 вечер до 3 месеца – зависи колко си детайлна в своя борд и колко борда създаваш. Това ще ти спести – години грешки, ще знаеш какво конкретно да купиш, защото то вече ще е паснато хармонично на твоя борд и ще знаеш ефекта, който всяка вещ ще внесе в дома ти, още преди да я сложиш на определеното място.

Ти вече ще си професионалист. А да си професионалист означава минимум неприятни изненади, минимум излишни разходи, максимум удоволствие.

Сама реши.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: degrape.com | polyvore.com | sampleboard.com | titanlanding.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК