Обикновено, когато говорим за интериорен дизайн, говорим предимно за естетическите аспекти – как да постигнем определен вид, как да декорираме със стил, кои са новите дизайнерски тенденции, и все подобни. Това, обаче, е само една част от пъзела.

Една област, която не винаги се взима под внимание е психологическият ефект на интериорния дизайн върху нашето подсъзнание.

Всички избори, които правим по отношение на това как да изглежда домът ни и кое къде да бъде разположено имат силен ефект върху нашите емоции, възприятия, нагласи и върху нашите цели.

Домът може да работи с нас и нашите лични цели, но може да работи и против нас. Например, цветът на стените в кухнята може да допринесе за нашата тревожност и ако имаме лична цел да се храним здравословно, то със сигурност не добре уредената и причиняваща ни тревожност кухня няма да е най-добрата подкрепа за постигане на тази наша лична цел.

Така че, ако искаш домът ти да създава правилните за теб емоции, нагласи и настроения то това четиво е за теб! Използвай тази информация и създай своя дизайн, който работи с теб и за теб.

Преди да продължим обаче, искам от теб да кажеш три думи, с които да опишеш как искаш да се чувстваш всеки път у дома. Запиши си ги. Може и повече думи, дори ако решиш може и за всяка стая по отделно. Докато четеш това, опитай се да определиш доколко твоят дом допринася за току що написаното от теб.

В следващите статии, ще ти дам съвети и конкретни насоки от торбата с трикове на интериорните дизайнери, но днес ще се концентрирам върху два основни момента от психологията ни.

1. Как цветовете засягат нашите настроения и защо това да има значение?

Цветовете на околната среда (било то дом, офис и всяко място, където пребиваваш) определят качеството на твоя живот, защото зад всеки цвят има един допълнителен слой значение, и този слой определя силно твоите настроения и емоции.

Настроенията и емоциите ни на свой ред оставят отпечатък върху всичко, което правим и мислим.

Те имат влияние във всеки момент от нашия живот и определят:

 1. Как общуваме с хората.
 2. Как и какви лични цели си поставяме.
 3. Как възприемаме себе си.
 4. Как определяме своята собствена стойност.

Така че, това което искаме от дома си е неговите цветове да внасят точно определени от нас настроения и да предизвикват само желани от нас емоции. В крайна сметка, това е средата, в който прекарваме най-много време и единствената, на която може да влияем.

Затова е добре да знаеш какво правиш с тези цветове. Ето някои основни моменти при работата с цветове.

Когато работиш върху концепцията на дома си, бъди сигурна че не използваш цветовете самоцелно, а за да създадеш определено настроение в пространството.

Винаги задавай въпроса: Защо искам този цвят? Как ме кара да се чувствам? Този цвят отговаря ли на моята представа за това как искам да се чувствам, когато прекарвам времето си в тази стая? Е, ако отговорът те задоволява – цветът е твой.

Ако, обаче, не можеш да отговориш на тези въпроси, използвай интуицията си – онова първо усещане за нещата, което казва ДА в твоята глава. Разбира се, никога не е зле да потърсиш помощ и от психологията на цветовете.

Съвременната психология на цветовете датира началото си още от началото на 19-ти век, когато Йохан Волфганг фон Гьоте публикува книгата си „Теория на цветовете”. Въпреки, че има дебати по отношение на въздействията на някои нюанси, изследователи, интериорни дизайнери и маркетинг специалисти са единодушни за следните основни цветове:

 1. Червено: Символизира сила и страст. Може да се използва, за да стопли пространство и да се почувства повече интимност.
 2. Оранжево: Извор на енергия и иновация. Най-добре се използва като акцент, защото твърде много от него може да те претовари.
 3. Жълто: Свързва се с щастие и творчество. Работи добре в комбинация с неутрални цветове и в помещения с много естествена светлина, за да се създаде спокойна обстановка.
 4. Зелено: Успокоява и е перфектният избор за фоайе или коридор, защото улеснява прехода от външната среда към вътрешната.
 5. Синьо: подсилва чувството на спокойствие и свежест. Това е добър избор за стаите с висок „трафик”, като кухни и бани.
 6. Пурпурно: Цветът на царското великолепие и лукса. Чудесен избор за официални дневни или големи спални, защото тя добавя дъх на пищна изтънченост.
 7. Сиво: Придава чувство на спокойствие и тишина. Използвай сивото и неговите нюанси в пространства като домашни офиси или бани.
 8. Кафяво: Също както и зелено, връзката между кафявите цветове и природата създават усещане за релакс. Избери го за помещения, където семейството се събира, този цвят ще подстрекава разговорите.
 9. Черно: Абсолютен израз на власт. Може да го използваш и като акцентен цвят, когато искаш да привлечеш погледи в определена част от пространството.
 10. Бяло: Дава усещане за чистота. Твърде много бяло, обаче, създава усещане за стерилност, така че използването му е препоръчително с други цветове.

Един трик от света на професионалните дизайнери. Когато решаваш цветовете на своя дом, помни правилото:

Три цвята са винаги по-добре от един.

Неутралните цветове са добър избор за мебелите и големите площи на стените, таваните и подовете. Когато имаш тази основа е време за драматичните акцентни цветове – третият цвят, който не само ще накара аксесоарите и другите декорации буквално да изскочат в интериора, но и ще внесе цветните настроения, които искаш.

2. Твоите вещи разкриват личността ти, … но и променят живота ти!

В книгата си „Системата на предметите” социологът Жан Бодрияр твърди, че всяка вещ в нашия интериор – от аранжираните места за сядане, през картините на стената, до аксесоарите върху масичката за кафе – са израз на нашия характер и желания.

Когато каним гости в домовете си, казва той, те инстинктивно оценяват нашите интериори (отделно от моменталната преценка за тяхната стойност) по четири критерия:

 1. Функция: Дали тази вещ отговаря на нуждите ти? Кухненската маса достатъчно голяма ли е, за да побере цялото семейство?
 2. Цена-Ефективност: Дали тази вещ си струва цената? Няма ли да е по-добре вместо този диван за 15 хиляди да се обзаведе цяла спалня?
 3. Символика: Има ли този елемент емоционална стойност? Избра колекция от семейни снимки за твоя декор или разпечатка на картина?
 4. Предназначение: Има ли този елемент определено предназначение или просто показва статус? Тази вещ дизайнерска ли е или не?

Използвайки тези критерии, човек, който избира малкия дизайнерски диван вместо големия, удобен за цяло семейство такъв се счита за много загрижен за своя социален статус. Обратното, ако вратата на хладилника ти е покрита с детски рисунки и картички от пътувания, то ти ще си възприемана като по-приветлива и сантиментална, отколкото човекът с минималистична кухня.

Тук няма грешни отговори. Но все пак помни Бодрияр когато купуваш неща за дома си и бъди сигурна, че те създават впечатлението, което ТИ искаш.

Тези впечатления, обаче, не са само за твоите гости!

Ти ежедневно си създаваш впечатления, използвайки собствените с вещи.

И това променя теб, твоите нагласи и възприемането на околния свят.

Твоите нагласи определят какво ще се случи в живота ти и как ще се реализират твоите мечти.

Ден след ден, погледът към онази красива картина променя твоето подсъзнание и възприемането на красотата като част от собствения ти живот става по-лесно и ти започваш да работиш за нея съзнателно.

Ден след ден вечерята на красива маса с луксозни чинии и покривки променя твоето отношение към лукса и благосъстоянието, ти ставаш отворена за този живот и готова да приемеш повече пари в живота си без само-саботаж.

Ден след ден ще се променят твоите нагласи според вещите в твоя дом, а с промяната на твоите нагласи и очаквания се променя и твоят живот.

Затова бъди сигурна, че когато променяш дома си, той ще работи за твоите цели.

Нали знаеш поговорката: Облечи се за работата, която искаш, не за работата, която имаш! И това може да изглежда като моден съвет, но той е абсолютно приложим у дома.

Ако искаш да промениш живота си, започни с промяната на дома. Лесно е, и работи.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: imgfave  | Zara HomeПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК