В областта на интериорния дизайн на дома винаги има много решения, които се взимат. Едно от тях обаче е много, ама истински много спорно. Завеси или щори за прозорците? И подобно на двата големи лагера „кока-кола срещу пепси”, ситуацията при дизайнерите е същата. Завеси срещу щори е практически най-голямата битка сред дизайнерите на домове. Аз съм твърд посланик на завесите. Завинаги. Това е причината да избягвам темата завеси срещу щори вече четвърта година, ма ей на – в моя онлайн дневник вашите въпроси по темата с всяка изминала година се множат и ще ми се наложи да отговоря, не конкретно, но с едно обобщено сравнение между двете.

Но преди да се гмурнем в това сравнение, да кажа генералното правило на покриването на прозорци, независимо с какво. Покриваш прозорци, когато:

  1. Гледката през прозореца е нещо, което никак не ти харесва и имаш нужда да отделиш интериорното пространство чрез някаква красива преграда от това, което се вижда навън.
  2. Да скриеш погледи от вън, които надничат вътре в дома ти.
  3. Да намалиш нивото на шум, което идва от вън.
  4. Да повишиш енергийната ефективност на дома си, така че през зимата да не позволяваш генерираната вътре топлина да излиза навън, а през лятото – да не й позволяваш да влезе вътре.
  5. Да създадеш обстановка с усещане за уютен и луксозен дом.

 Завеси или щори? Кое е по-добро за дома?

Това са петте условия да искаш да поставиш завеси, подредила съм ги от най-важно към най-маловажно и от тази гледна точка, ако гледката през прозореца ти е подобна на тази от снимката, която H&M Home направиха тази зима за каталога си, то е ясно, че пердета хич не ти и трябват. И дори с тази гледка, интериорът на снимката има пердета. Очевидно дизайнерите на H&M Home играят в отбор „Завеси” – също като мен.

Параметрите, по които можеш да сравниш завеси и щори, така че да вземеш правилното за себе си решение са няколко.

01 | Дизайн

 Завеси или щори? Кое е по-добро за дома?
По отношение на интериорния стил, тънките пердета и плътните завеси предоставят множество възможности за изпълнение и много голяма доза усещане за лукс. С тях е практически реализируем всеки интериорен стил, защото платовете, цветовете, десените, плътността на текстилите за пердета и завеси са хиляди, да не казвам милиони. И също, поради гъвкавостта на платовете съществуват и множество начини на окачване, за по известните от тях имам статия тук, което напрактика дава много свобода и творчество при декорирането на прозореца.

Със щорите нещата не стоят точно така. Там, дори и десените на платовете за щори да се увеличават и изборът да става сравнително голям, той все още не може да се сравни с огромния избор на материали при пердетата. Също, начините на окачване все още се броят на пръсти. С щори е невъзможно да се постигне усещането за лукс и уют – те просто покриват прозореца в неговата рамка и не могат да излязат извън нея, не могат да стигнат до пода, освен ако не стига и самия прозорец, камо ли да говорим за интересни завъртания, прехвърляния, красиви дипли, къдри и начини на окачване. С тях най-много да се постигнат минималистични интериори, скандинавски интериори, офисни и работни среди, но ако се гони нещо друго, те няма да успеят да отговорят на изискванията на повечето стилове.

Тоест, по отношение на дизайн, всички специалисти ще се съгласят, че гъвкавостта, която предоставят пердетата с огромния набор от десени, плъстности и възможности за окачване, поставя завесите преди щорите. А дизайнът в случая е водещ критерий за избор, статията за основните критерии за избори на завеси може да си припомниш тук.

По тази точка – завеси.

02 | Разходи

 Завеси или щори? Кое е по-добро за дома?
Разходите, вечните разходи. Когато бюджетът участва като критерий при избора между пердета и щори, то първите водят резултата убедително. Поради огромния избор на материали и лесното им ушиване, да се сдобиеш с перде дори на огромен прозорец може да се изпълни с бюджет до 200 лв. Да, ако отидеш при професионалисти, да вземат размери, да избират платове от девет планини в десета, от коприна и сатен, да ги шият и поставят – тогава да, бюджетът за завеси ще стане колкото бюджета за нов семеен автомобил, но в повечето случаи българската жена си шие завесите сама, в това число и аз. В това сравнение щорите просто не могат да се класират дори за участници – сами не можем да ги ушием, трябва си професионалист, механизми за окачване, за развъртане на щората, прибиране, отваряне, специален плат, ако са платнени. А за това отиват добри пари.

По тази точка – завеси.

03 | Почистване и поддръжка

 Завеси или щори? Кое е по-добро за дома?
Вероятно за трета позиция на сравнение могат да спорят почистване и степен на пропускливост на светлина, но за мен чистота е с по-голяма тежест, затова нека я сложа като точка три. Кое се чисти по-лесно завеси или щори?

Завесите ги сваляш от корниз за, да кажем, 5 минути, макар че всъщност няма и една, переш в пералнята за 40 минути, в моя случай пера 2 пъти по 40 минути, защото ми се струва недостатъчно първото пускане, окачвам обратно и гладя с новите ютии за гладене във въздуха на пара, така че това е още 5 минути работа. За по малко от 2 часа всичко блести със звън, а аз не съм си мръднала пръста да работя нещо съществено – откачване, закачване, преглаждане с парата. Детска игра.

С щорите нещата не са точно така. Там трябва да се почистят и обезпрашат всички механизми, релсички, шнурчета и въженца, да се свали плата, да се мине с прахосмукачка, да се вземе специален препарат за петна, да се опъне щората на масата, да се почисти с внимание и прецизност, да се върне обратно. Вероятно пак ще е два часа, но това са два часа плътен неуморен труд. Да, лек труд, но 2 часа. Сравнено с ефективните ми 10 минути откачване, закачване и преглаждане на пердета, това почистване на замърсени щори не бих си го причинила. Всички производители казват – о, вижте колко лесно се чисти, но то не е дори на половина толкова лесно, колкото се пере едно перде. Еле па ако щорите са дървени, метални, пластмасови и събират прах за секунди.

В тази точка често се споменава фактът, че платовете избеляват с времето, прането и стоенето на слънце, но същото важи и за щорите от плат. За щори от дърво, пластмаса или метал дори не искам да коментирам – дългограйни, но невъзможни за почистване до блясък, което на баланса чистота – трайност, ще предпочета да сменя пет пердета, вместо да имам зле почистени щори 50 години.

И по тази точка – завеси.

04 | Управление на светлината

 Завеси или щори? Кое е по-добро за дома?
Добре, ето я точката за светлината и нейния контрол. В това отношение завесите позволяват пълно прибиране, и особено ако са плътни завеси, ще осигурят абсолютен мрак посред бял ден. Пълно отваряне за максимален достъп на светлина, и междинни положения – полудръпната завеса, частично, с покриване само на част от прозореца. Положения на завесата – стотици, а ако са две: тънко перде и плътна завеса, контролът на входната светлина става още по-голям.

Щорите предлагат същата възможност – пълно прибиране, пълно отваряне и междинни положения – според вида на самата щора и механизмите й – повече или по-малко междинни положения. Това, което обаче тук се пропуска е:

  1. Дори плътно прибрани, ламелите на щората, освен ако не е от дърво, пак не могат да осигурят пълен мрак в помещението, защото между тях остават малки процепи светлина.
  2. Освен ако не е монтирана много над прозоречната рамка, римската щора никога не може да осигури пълно отваряне на прозореца, респективно пълно пропускане на светлината – тя винаги закрива горната част на стъклото.

Малко известен факт, и вероятно в нашето европейско общество без значение, но Фън Шуй мрази ламелните щори. Направо ги ненавижда. Те режат светлината като с нож и това съсича добрата енергия, която влиза у дома – тя вече не е добра и съответно не може да донесе нищо добро. Фън Шуй консултант ще предпочете да спи в „позата на мъртвеца”, вместо да сложи ламелни щори – толкова е важна положителната енергия според тяхната наука.

По тази точка – ламелни щори с механизъм за управление отваряемостта на отделните ламели.

05 | Управление на звука

 Завеси или щори? Кое е по-добро за дома?
От гледна точка на прозоречните покрития като средство за изолиране на дома от околния шум, завесите нямат равни на себе си. Те са плътни, тежки и много гъвкави, което задържа нахлуващия от вън шум в голяма степен. Щорите никога не могат да постигнат това, които и да е от тях.

По тази точка – завеси.

06 | Икономия на енергия

 Завеси или щори? Кое е по-добро за дома?
Когато зимно време включиш радиаторите или климатиците у дома, ти ще искаш да запазиш генерираната от тях топлина вътре в помещението и да ограничиш топлоотдаването през прозорците до минимум. В тази ситуация нищо няма да ти помогне повече от тежки плътни завеси, които да имаш пред стъклата си, особено през нощта. Плътните завеси ще създадат по-добри условия за добра икономия на енергия от щорите, освен ако щорите не са от истинско дърво.

Тук изключение би била единствено ситуацията, при която радиаторът ти е монтиран точно под прозорец, а завесите в дръпнато положение покриват радиатора. Тогава очевидно ще топлиш вън, а завесата ще спира тази топлина да влиза вътре. В този случай, също както щората, завесите ще трябва да се монтират над радиатора, за да са ефективни.

Идентична е ситуацията през лятото, когато охлаждаш въздуха в дома си с климатици. Плътните завеси или дървените щори ще ограничат топлообмена на хладния въздух вътре с топлия отвън, но за да направят това те трябва да са плътно спуснати.

По тази точка – плътни завеси или дървени щори.

И в заключениe

В този сравнителен списък не включвам точка красота. Както знаеш красотата не може да бъде обективен критерий – за мен може да е красиво, за теб – не. Завеси или щори? По-красиво е онова, което ти смяташ за такова. Затова, по точка красота си отбележи резултата, който ти е на сърце. И понеже красотата е и с неопределена тежест, за теб тя може да е най-важната точка от всички, в крайна сметка, изборът ти между завеси и щори да се сведе само до това – красиво ли е или не в твоите очи. Така да бъде, когато домът е твой, решенията винаги трябва да са твои.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest | CurtainsПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК