Ако ме питаш първо трябваше да напиша статия с другите въпроси, които според мен са ключови при избор на подова настилка у дома. Обаче, аз докато се намотам, докато стигна до тая тема, вие си ме застреляхте с въпроси за нейния цвят. Тюх, аз съм по-бавна от вас, но ще си напиша статията през февруари, а днес ще отговарям не на две, а на три ваши писма. Благодаря на Валентина, Краси и Еми за днешната тема, аз ще избера едно от трите писма. Кликам със затворени очи… Краси, ето какво написа тя.

Здравей Вероник,

Благодаря ти за този чудесен блог. От теб научавам много полезни неща и вече имам самочувствието, че сама мога да изпълня дома на мечтите си. Толкова лесно изглеждат нещата, когато за тях пишеш ти.

В момента обзавеждам новия си  дом и бих искала да ми помогнеш с насоки при избора на цвета на пода. Тъмен или светъл? Кои цветове са подходящи? Как да ги съчетая в общия стил, стените, мебелите?

Целувки,
Краси

Благодаря за милите думи и този страхотен въпрос. Темата с подовите настилки още не е засягана тук, а пък за мен тя е ключова при ремонта у дома. Аз причислявам подовите настилки към т.наречената „базова рамка на дома”. В интериорния дизайн няма такъв термин, той си е само в моята глава. Към тази „рамка” аз причислявам няколко неща, които ще ми причинят адски главоболия ако ми се наложи да ги ремонтирам след години. Смяна на подова настилка би била едно от най-кошмарните неща, които биха ми се случили в един работещ на пълни обороти дом.

И да, аз може и да говоря колко са важни въпроси като износоустойчивост, водоустойчивост, влагоустойчивост и бля бля, обаче цветът на твоя под никак, ама никак не е за пренебрегване. Ако говорим за подовата настилка като базова, несменяема част от дома (поне в следващите 10-20 години), то тя наистина трябва да бъде избрана с цвят, който ще издържи на всичките ти промени в настроенията, смяна на цветовете на стените, смяна на стиловете в мебелирането, и кой знае какво още ще ти хрумне през тези години. Което значи – цветът е ключов, съгласна съм. И като такъв, нека видим, как бих могла да ти помогна при избора на цвят за подовата настилка у дома.

01 | Виж формата

 Как да избереш точния цвят за подовата настилка у дома
Много популярно е схващането, че цветът на пода оказва огромно влияние върху начина, по който ще възприемаш пространството. Всеобщо се разпространява, че малките пространства трябва да се правят със светли подове (задължително било), а големите пространства търпят и тъмни цветове. Аз, обаче, не поддържам това мнение. Според мен начинът, по-който ще възприемеш обема на едно пространство зависи не от цветовете, а от контрастите, които създаваш в него и конкретно в случая – от контраста между под и стена. Ето в примери:

План 1/ Тъмен под, светли стени.
План 2/ Светъл под, тъмни стени.
План 3/ Тъмен под, тъмни стени.
План 4/ Светъл под, светли стени.

Всеки път, когато създаваш контраст между под и стена, ти всъщност подчертаваш контура на стаята, респ. подчертаваш нейната форма. Окото ти възприема обема чрез формата. Тея измервания стават инстинктивно, ти не ги осъзнаваш. Имаш ли контраст – ясна граница между под и стена, окото веднага си измерва разстоянията и мозъкът си изчислява обема. Това се случва при планове 1/ и 2/. Съответно, ако ти имаш голямо помещение и искаш да подчертаеш неговата големина – контрастен под е твоят избор – 1 / или 2/.

И обратното, ако имаш малко помещение, смяташ това за недостатък и искаш да го маскираш – то, за да постигнеш това, ще трябва да направиш границата на пода „невидима” за периферното зрение като приложиш план 3/ или 4/. Ако имаш криво помещение, чиято форма трябва да скриеш, то 3/ или 4/ са вече задължителен избор.

Като цяло, вариант на планове 3/ и 4/ е случаят, при който правиш контрастен под, но вдигаш висок перваз по стената с цвета от пода. Тогава хем имаш контраст (ако го търсиш) хем маскираш форма и контур.

02 | Виж светлината

 Как да избереш точния цвят за подовата настилка у дома
През различните часове на деня светлината в стаята се променя. Но не само. В различните апартаменти осветеността е различна – с различни височини на таваните, близост и височина на околни сгради, разположение на прозорец спрямо посока на света, височина на етажа и още сто такива фактора… Избор на цвят на подова настилка в магазина е едно, но излагането на същата подова настилка у дома, при конкретната осветеност на помещението е съвсем друго нещо. А освен това. Промяна в цветовете се получава и при наблюдаването на настилката при естествена и изкуствена светлина. Затова винаги искай мостра, ако не дават такава безплатно – купи си я. Колкото по-голяма мостра, толкова по-добро впечатление ще добиеш за реалното поведение на цвета в точно твоя апартамент. А този цвят се променя, понякога изненадващо неприятно.

Мостра от подовата настилка ще ти е необходима и в последствие, за да избереш и съчетаеш подходящите бои за стени, а на следващ етап и цветовете на мебелите. Мостра от подовата настилка ще ти е необходима и след пет години, когато решиш да си смениш фотьойла в хола, затова си я запази на тавана, заедно с мостра от цвета на стените. Никак не се шегувам.

03 | Виж топлината

 Как да избереш точния цвят за подовата настилка у дома
Когато Н. направи парти в новия си дом, аз и един приятел (той е зверски талантлив художник) си стоим кротко на две столчета, щото диванът беше зает, и обсъждаме какви ги е натворила.

– Цветът на тоя под на мен ми е твърде топъл. – казвам аз.
– На мен пък ми е твърде студен. – казва той.
– А на мен пък ми е таман! – казва Н., която преминавайки покрай нас чула разговора.

Няма правило, което да казва дали цветът на пода ти да бъде топъл или студен. Всичко е въпрос на личен избор и най-вече на твоето лично усещане за красиво. Аз харесвам студени и тъмни цветове, но ти може да харесваш топли и светли цветове и в това няма нищо лошо, нито нередно.

Твоят под дава общата насока по отношение топло и студено усещане в стаята и когато тръгнеш в студената гама, трябва да я задържиш така в повечето време. Пример, ако избираш под от дърво с топло жълт цвят, то полагането на студен сив килим върху него ще бъде грешка. В моментите, в които съчетаваш студени с топли цветове, за да създадеш баланс, те трябва да са възможно най-равно противоположни. Тръгнеш ли с топли цветове – вървиш с топли, а студените, които включваш за баланс трябва са близки по усещане и не твърде контрастни.

И с малка вметка тук. Всеобщо е възприето да се говори, че ако искаш уют трябва да работиш с топли цветове. Това не е вярно. Изборът ти трябва да бъде основан не на това какво се говори, а на това какво е твоето лично усещане. Ако обичаш студените цветове, върви с тях, уютът е въпрос преди всичко на светлина и материали.

04 | Виж във времето

 Как да избереш точния цвят за подовата настилка у дома
С времето ние се променяме, животът ни се променя, възгледите ни се променят. И това веднага, на секундата дава отражение в начина, по  който ние започваме да виждаме дома си.

Възможно е днес ти да избереш страхотен под от щампован бетон в синьо и да направиш невероятен дизайн и обзавеждане върху него, базирайки се на този цвят. Но утре нещата може да се променят и да усещаш това синьо сякаш ти боде очите. Също е възможно ти да си тръгнала по модата на върлуващия до скоро Шаби Шик и да си монтирала красиво частично избелено дюшеме. Но днес, когато този стил вече залезе, ти ще погледнеш пода си със съвсем друго око. И ако лесно ще се отървеш от състарения скрин или синия фотьойл, то смяната на подовата настилка ще те вкара в приключение.

Затова виж във времето и заложи на цвят подова настилка, който ще остане актуален за теб, независимо как ти ще си променяш мнението или как ще променяш интериорния стил на своя дом. Цвят, който ще издържи на вихрушката от настроения.

В интериорния дизайн за такива  цветове се приемат неутралните цветове – белите, дървесните, сивите, черните. Върху неутрален цвят под винаги може да сложиш син килим. Е да, няма да е ултра гъзарския син бетон, просто ще е ултра гъзарския сив бетон с подобаващо гъзарски син килим, само че ще можеш да изхвърлиш синьото в секундичката, в която вече не го понасяш.

Ето, Валентина, Краси и Еми, това е моят отговор на вашия въпрос и аз искрено се надявам тези съвети да са ви от помощ.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:

# picasaweb

01 | lovechicliving.co.uk | surfaceview.co.uk | fashiion-gone-rouge | poshhome.info

02 | lovechicliving.co.uk

03 | comfydwelling.com | curadebt.com

04 | zillow.com | sketch42blogПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК