Не съм си обновявала списъка с интериорни стилове от сумати време, а от толкова отдавна се каня да вмъкна индустриалния стил на страниците на моя блог. И както се случва с всички съвременни стилове, и този често се използва с думичката шик. Индустриален шик.

Както говори самото му име, индустриалният шик възниква след 2000-та година, когато огромни индустриални фабрики от миналия век остават празни и биват отдавани под наем – за магазини, ресторанти, жилищни площи. Вместо да преграждат и ремонтират изцяло огромните помещения, архитекти и дизайнери започват да мебелират и декорират във вече съществуващата база, без да я променят. Воала! Интериорният дизайн се сдоби с нов, визуално много интересен, съвременен ърбан стил и той още не е слязъл от звездния небосклон. Дори стигнахме до там, че пространства, които не са оригинално създавани като фабрики, търсят и постигат имено него. Магазини и ресторанти, също и частни домове, ателиета, големи тавански помещения, въобще всякакви нови обекти се оформят визуално като индустриални. Мода…

Накратко, не е необходимо да наемеш стара фабрика и да я превърнеш на жилище, за да имаш индустриален стил. Само ти трябва да знаеш няколко негови отличителни, ключови характеристики и да ги приложиш у дома. Като цяло, те са логическо следствие от историята на възникването на стила – целта е да постигнеш вид на стара изоставена фабрика (или склад), възродена за различен живот и нови функции. Сега да видим как.

10 характерни черти на индустриалния шик, които ще ти помогнат да го пресъздадеш у дома.

10 начина да постигнеш индустриален стил у дома

01 | Цветовете

Да започнем първо от тук, защото всички се страхуват от пустите му цветове, само че в индустриалния шик не се задава нищо страшно от към този фронт. За да го постигнеш ти трябва рустик палитра – от неутрални и натурални цветове – микс от различни сиви, черни, дървесни и керемидени. Нищо непонятно или сложно за комбиниране. Тези лесни цветове са прекрасна и неангажираща основа, върху която лесно ще мебелираш и декорираш.

02 | Откритите тухлени стени

Материал от миналото и ключ към усещането за стара изоставена фабрика. Но не само, имено тухлените стени – неизмазани, оставени открити без декорация, са този елемент от индустриалния шик, който създава усещането за несравним уют и чар. Според мен, имено те са причината този стил да придобие огромната си популярност. Новите сгради вече не се строят с тухли, но пък затова се появиха десетки изпълнители на пазара, които артистично и много реалистично успяват да изпълнят финиш на стена като тухлена. Така че нищо страшно или невъзможно и тук.

10 начина да постигнеш индустриален стил у дома

03 | Бетоновите подове

Евтини, бързи и много трайни. Били са, дори още са, най-успешното решение за индустриалния свят, където функцията стои преди всичко, където красотата – ако въобще се получи, е незабележим и случаен резултат. Е, светът взе че се влюби в бетоновите настилки от фабриките и дори започна производството им за нуждите на частни и обществени обекти, дори луксозни такива.

Ако бетонът не е приемливо решение за подова настилка на твоя дом, може да го замениш със старо дървено дюшеме. Колкото по-износено, напукано и рустик е то, толкова по-близо ще се доближаваш до желания стил.

Отметка тук са килимите, които са позволени не само от декоративна гледна точка, но и с цел визуално обособяване на по-малки зони в огромните непреградени халета. Което ни води до следващата характеристика на този стил.

04 | Огромното негативно пространство

Или забележителното количество празно пространство. Поради произхода си, индустриалният шик се развива в огромни и много високи помещения, които в повечето случаи са и непреградени. Дори след мебелирането им и дори след декорацията им, празното пространство остава преобладаващо както по хоризонтал, така и по вертикал. Напрактика това е непостижимото на този стил, защото съвременните помещения за жилищна цел просто не се проектират с тези големини, още по-малко – с тези височини, и индустриалният стил става практически неизпълним в стаи с височина под 2,40 м освен ако не се спази условието за достатъчно и преобладаващо негативно пространство.

10 начина да постигнеш индустриален стил у дома

05 | Видима конструкция

Видимите конструктивни елементи в таваните, стените и помещенията са следващата съществена характеристика на индустриалния шик. Масивни видими дървени греди и бетонни колони, груби бетонни тавани. Но индустриалният стил маже да понесе тези грамадански чудовища и дори да ги направи чаровни, имено чрез огромните площи, в които се развива той и съразмерността на конструктивните елементи към общия пространствен обем. Когато пресъздаваш този стил у дома и искаш да имаш красивите открити тавани от индустриалното минало, то при изпълнението им ще трябва да съобразиш обемите, които изграждаш чисто декоративно към големината на пространството. Това ще бъде всичко, което ще се иска от теб по този параграф.

06 | Неприкритите инсталации

Еми да, защо й е на фабрика да харчи пари за скриване на тръби, вентилация и кабели? Но все пак, находчиви дизайнери са видели красотата на това и са оставили инсталациите открити в дизайнерските си проекти. Просто нямаш индустриален стил, докато не видиш индустриалната инсталация. Решението за дома тук биха могли да бъдат частично видими инсталации по стени близо до таван, изпълнени чрез по-интересни материали като медни и метални тръби, чийто общ обем, отново, трябва да бъде съразмерен с общото пространство. Казано с други думи, голяма фабрика – масивни тръби, малък дом – тънки тръби.

10 начина да постигнеш индустриален стил у дома

07 | Големите прозорци

Факт, който не бива да бъде пренебрегван за максимално доближаване до оригиналния индустриален стил. Огромните прозорци от под до таван, през цели стени, изпълнени с рустик дървени или черни железни дограми са фактор, който определя добрата осветеност и респективно вдъхновяващия чар на индустриалния шик. Незнам какво може да замени това, ако то не е налично в пространството, в което ще изпълняваш този дизайн, но смятам, че ако се спазят оригиналните материали на дограмите, ефектът индустриален стил, макар и с уговорка, ще бъде постигнат.

08 | Индустриалните лампи

Ето, още един много специфичен елемент, от който няма кръшкане. Поради огромните височини, осветленията на този стил са предимно подови лампи. Големи висящи метални, железни или медни осветителни тела също са често срещани, редовно дори истинските запазени оригинали. Това търсиш и ти за индустриален шик – индустриални лампи, и в своята форма (дизайн), и в своите материали.

Голямото изключение тук са великите кристални полилеи, за които световната дизайнерска задруга отдавна постигна безмълвно съгласие, че принадлежат на всеки стил. Индустриалният ърбан дори ще ти даде да направиш и крачка повече, защото не само ще ти позволи да имаш различни като дизайн кристални полилеи, но и да ги разположиш на различни височини, защото пространствата, в които се развива, позволяват да направиш това.

10 начина да постигнеш индустриален стил у дома

09 | Мебели

Тук ще останеш приятно изненадана, защото този стил, макар и да се твърди, че има специфични мебели, той всъщност няма специфични мебели. Защо? Имено поради историята на произхода са. Дизайнери използват старите фабрични бази, и декорират в тях без да ги променят, но всеки дизайнер има собствена интерпретация на пространството и различен поглед за него. Общото между всички тях е рамката – големите халета с огромните височини, тухлените стени, бетоните в подове и тавани, видимите дървени конструктивни греди и открити тръби, несменените стари фабрични лампи. И общото свършва до тук.

Когато загледаш мебелирането обаче, ще видиш че едни използват кожени и тръбни мебели, други кадифени дивани и класическо обзавеждане, трети вървят към минимал, четвърти с рустик визии. Дори може да се видят и марокански, индийски и всякакви обзавеждания с етнически мотиви. И всички тези разработки представят индустриалния стил с една и съща стойност. Което, събрано от световната практика на едно, значи – може да си мебелираш както искаш, дори и с мебели от шведите.

Накратко, индустриалният стил е повече в рамката, отколкото в мебелирането и този факт праща термин като „еклектика“ на извънгалактически полет с еднопосочен билет.

И все пак, ако много настояваш, може да се очертаят рамки на мебели, които да принадлежат на индустриалния стил:

  • Мебели от метал, желязо и мед, в това число нови, стари или състарени,
  • изпълнени с дърво и кожа, включително състарени и необработени.
  • Столове и кресла с високи и тънки крака.
  • Груби дървени повърхности.
  • Ергономичен и функционален дизайн без разточителство с оглед на удобство, но и максимизиране на негативното пространство.
  • Открити рафтове, открити метални стойки, мебели на колела.
  • Мебели, които играят роля на прегради в големите отворени пространства, като кухненски острови, отворени от две страни библиотеки.
  • И всичко това по възможност в черно, тъмно сиво, керемидено червено, кафяво или естествените дървесни цветове.
  • И, ако трябва да сме максималисти, от истински, висококачествени естествени материали.

10 | Декорация на минимум

Това ясно, от една страна защото търсиш максимално празно пространство, а от друга страна защото индустриалният шик е бъбрив стил, заради многото си материали и отворените мебели с видимо съдържание, и декорациите ще го направят излишно още по-бъбрив.

Така че тук нямаме възглавнички, нямаме вази, нито цветя, нито златни и сребърни кутии. Нямаме пердета. Имаме само килими и то заради функционалната им особеност да обособяват зони в пространството.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Всички снимки от тази статия и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest – IndustrialПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК