В прогнозите за времето са посочени 52% вероятност да вали сняг в неделя, което, както и да го погледнем, все си значи, че зимата е на прага ни. Аз веднага почнах да се оглеждам у дома къде ще вкарам цветенцата от балкона, а като гледам количеството саксии, които изведнъж се появиха в моя вход, вероятно и всичките ми съседки са се огледали като мен, само дето явно не са намерили решение и сега входът ни е като ботаническа градина.  Ако наистина завали сняг в неделя, ще бъдем като в рая.

В интериорния дизайн постоянно се засилва тенденцията към изчистени линии. Природата обаче не е точно на същото мнение и в резултат  – множеството цветя у дома, с всичките им шантави форми и приумливи израстъци, внасят пълен хаос  и са точната противоположност на съвременните тенденции в интериора. Интелектуален ред срещу природен хаос. Трябват ти само пуканки докато съзерцаваш тоя сблъсък отстрани.

Обаче, ред или не, няма как човек да си остави цветенцата на балкона цяла зима и ще преживее малката доза хаос, която те ще му внесат, въпреки модните тенденции в интериора. Затова на мен ми се ще днес да прегледаме начините и средствата, с които да намерим баланс между двете крайности. Да получим нещо като подреден хаос. Обмислен, пресметнат, дизайнерски изчислен и да се насладим на цветенцата си у дома през зимата.

Като цяло няма кой знае  какво да направи човек срещу природния разкош от форми и багри. Дизайнерските трикове за интериор в това отношение са малко, аз общо взето ги сведох до 3.

Как да приберем балконските цветя през зимата без да нарушим интериорната хармония на дома.

01 | Използвай саксии в един и същи стил

3 интериорни съвета за разполагането на цветята у дома през зимата
При това този стил трябва да отговаря на интериорния стил от твоя дом. Цветенцата си идват с различни големини, но когато ги разположим в еднакви по стил и материал саксии у дома, въпреки разните големини, те стават хармонични с интериорната среда и всъщност  вече не ти изглеждат като да са хаотични. По-скоро като да са внесли доза веселост.

Ако използваш пластмасови саксии, то би било добре да обмислиш вариант за стилни кашпи от качествени материали – камък, глина, керамика, порцелан, в които да скриеш пластмасите. Генералното правило в интериора е  – не на пластмасата, но това аз вече съм го казвала. Стилен дом, уютен дом, красив дом имаш тогава, когато единствената пластмаса са хвърлените празни бутилки в кофата.

Често може да се използват еднакви като дизайн саксии, но с различни големини. Вместо разноцветни в един стил, саксиите ти може да са еднакви. Също като чиниите – един сервиз или миксиран и съчетан сервиз. Това е въпрос на личен избор и двата варианта ще са добро решение за  дома.

Също, ако имаш много цветя и ги внасяш в различни стаи, които стаи имат различен стил или различен цветови климат, може да имаш стилово различни кореспондиращи си със стаята саксии, според това кое цвете в коя стая внасяш.

Това, както вероятно се сещаш, не е нещо, което можеш да свършиш в последния момент. Създаването на колекция от стилово принадлежащи си саксии за цветя е стратегия, която отнема време, за да бъде изпълнена, затова почни да мислиш от рано по нея.

02 | Разположи ги на групи

3 интериорни съвета за разполагането на цветята у дома през зимата
За мен начинът да се насладим на цветенцата си у дома през зимата е да ги подредим в красиво аранжирани групи в нечетни числа – по три, по пет. Но дори и числата да са четни, по-важно е цветята да са добре асамблирани във височините си, така че да получиш красив кът. Дали ще бъдат разположени близо до прозореца, групирани в някой ъгъл или на самостоятелна стойка, за мен цветенцата трябва да са заедно, а не отделно разпръснати без логика тук и там, и там, и там… ох, ма и там…

Вероятно някъде по света може би ще съществува някой дизайнер, който ще ти каже друго. Но аз не мога да ти кажа друго. И не само защото на тема ред страдам от обсесивно-компулсивно разстройство със задълбочаващи се признаци. Искаш ли да е стилно, подредено и в духа на новото време – разположи цветенцата в красиво аранжирани групи, а когато имаш достатъчно място, може да ги събереш всичките пред една стена, пред един прозорец – ще получиш нещо като живо пано.

Това не само ще те облекчи в грижите за тях – ще ги поливаш и ще овлажняваш въздуха им вкупом, но води и до някои интересни промени в дома ти през зимата, защото се създава нов фокус в помещението. При това живеещ фокус с ведро настроение, а чрез саксиите – и с елегантно наложен стил.

03 | Приложи нестандартни подходи

3 интериорни съвета за разполагането на цветята у дома през зимата
Когато имаш много, ама наистина много растенийца, които да спасяваш от студа и малко пространство у дома, тогава може да подходиш нестандартно към тяхното разполагане. Например:

  • Може да освободиш три рафта с книги, да ги бухнеш на тавана, а на тяхно място да сложиш временно саксийките с цветя.
  • Да ги внесеш всичките на импровизирана стълба с рафтове през стъпалата или специално монтираната стълба до прозореца. Ще спечелиш място във височина.
  • Да прежалиш триетажната стойка за сладкиши тази зима и да разположиш част от тях в нея.
  • Да провисиш част от саксиите от тавана.
  • Да си направиш специални рафтове за стената, подобно на джобове, където да пъхнеш саксиите си. Подобни рафтове може да монтираш конкретно за случая и да сваляш през лятото. Ще бъдат като живи картини на стената ти.

Ето, реално погледнато не е много, което да направим, но достатъчно за да запазим дома си подреден и уютен, въпреки новите обитатели за зимата.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest | Indoor plantsПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК