Темата за декорацията на дома със злато и сребро е моя много любима и ми седи в списъка от няколко години. И ето я – най-сетне си дойде на дневен ред благодарение на писмата, които ми изпратихте.

Така де, да започнем новата година с блясък. Много блясък. И дано на всички ни върви все така.

Когато се говори за интериорен дизайн и приложението на златните и сребърните аксесоари у дома има да се знаят няколко важни неща. Да ги започваме…

01 | Температурите

 Как да декорираме със злато, мед и сребро у дома
Преди всичко друго е важно да се знае, че златото и среброто имат различна температура.

 • Златото, в това число и медта са топли цветове
 • Среброто е студен цвят

Сега, защо това има значение? Защото когато започваш да декорираш своя дом едно от важните решения, които взимаш за него е как ще вървиш по отношение на топлите и студените цветове – дали само едните, дали само другите или микс от тях, и кои от тях ще преобладават в този микс. Това решение само по-себе си има много голяма тежест в интериорния дизайн и от него зависи климата, който ще създадеш, респективно начина, по който ще се чувстваш в този дом. Ако си спомняш статията за работата с тях, топлите цветове палят емоции, студените цветове активират разума. Колкото по-топли са цветовете, толкова повече емоции се активират и обратното – колкото по-студени са цветовете, толкова повече се стимулира разума, спокойствието, мисълта.

Тоест, решението дали да декорираш със златни или сребърни аксесоари не трябва да изхожда от гледната точка на естетиката – тя е еднаква и в двата случая, нито от гледната точка на личните предпочитания – това е от значение за избора ти на бижута към роклите. Решението дали у дома да преобладават златните или сребърните аксесоари идва преди всичко от решението за емоционалния климат, който създаваш.

Това решение никак не е лесно. Обикновено ние го взимаме, базирайки се на личните предпочитания – аз нося сребърни бижута, следователно ще харесвам сребърни аксесоари у дома. Но това не е точно така, защото сребърните аксесоари ще внесат голяма доза студенина и на теб това пространство може и въобще да не ти хареса толкова студено, особено ако в него властват и студени цветове като синьо, зелено, лилаво, бяло.

Правилото със златото и среброто е, че това са крещящи цветове. Ако червеният цвят е най-топлият в палитрата, то златният крещи с пълна сила. Той не е просто топъл или парещ, той е огнено горещ цвят. Същото и обратното със сребърните – те крещят „студ”.

И понеже златото и среброто крещят с пълна сила до небесата, те имат нужда да се балансират. Този баланс се получава по няколко начина:

 • Като се комбинират златни аксесоари със студени цветове, пример – златно със синьо, златно с бяло.
 • Като се комбинират златни аксесоари със по-студените нюанси на топлите цветове, пример – златно с розово. Това е много мека и приятна комбинация за дом, не прекалено топла и умерено „прохладна”.
 • И обратното за среброто. Комбинация на сребро с топли цветове, пример – сребърно и червено, сребърно и черно, сребърно и розово.
 • Комбинация между самите златни и сребърни аксесоари, пример – сребърни свещници за масата, златни прибори за хранене, или микс от златни и сребърни аксесоари из къщата, съответно преобладаващо златни – ако цветовете в къщата са студени, преобладаващо сребърни – ако цветовете в къщата са топли.

Крайните комбинации на злато и сребро ще бъдат:

 • Златно с топли цветове, например с червено или с черно. Това е крещящо топла комбинация, ако си забелязвала – казината и бардаците се изпълняват така – там това е цел, емоция до степен на безумие.
 • Сребърно със студени цветове, например със синьо или с бяло. Това е крещящо студена комбинация, ако се сещаш – кралството на Ледената Кралица е изпълнено така във всички филми, това е целта – студ да лъха дори през телевизора.

Изборът на златно или сребърно не е въпрос на стил. Въпрос е на емоционален климат, който се цели. И понеже у дома се цели топло и жизнерадостно общуване, но също така – спокойствие и релакс, то съчетаването на златното и сребърното е просто задължително условие те да сработят добре в условията на домашен интериор. При това балансът на топлите и студените цветове общо в интериора на дома, комбинирано всичко съвкупно, трябва да е равен, без превес нито на топлите, нито на студените.

Градските легенди, че злато не се съчетава със сребро не искам да ги коментирам, незнам как човек може да критикува безсмислени митове и да запази добрия тон. Може да се комбинират, разбира се – и в модата, и в интериора и навсякъде, при това най-великолепните комбинации се получават, когато се съчетава злато със мед и сребро.

02 | Материалите

 Как да декорираме със злато, мед и сребро у дома
Когато си купуваме златни или сребърни аксесоари, често сме толкова запленени от тяхната бляскава красота, че въобще не ни идва на ум да се запитаме от какво са направени. И ако със сребърните аксесоари това не е голям проблем, то със златните и медните това е.

 • Когато се купуват златни аксесоари, то най-добре е те да бъдат изпълнени от месинг. Не от метал с месингово или друго наподобяващо злато покритие, а месинг. Това ще ти гарантира, че онзи златен пепелник винаги ще изглежда толкова красив, никога няма да се олюпи покритието му, да се издраска или да падне от химикалите, с които ще го почистваш. Разбира се, не всички производители държат на качеството, често се правят красиви неща от метал с месингово покритие или дори със фолио, но купувайки тази вещ имай едно на ум и внимавай, когато я използваш.
 • Когато купуваме аксесоари с цвета на мед, отново искаме те да са направени от истински мед. Комбинацията метал с медно покритие, или дори неръждаема стомана с медно покритие е източник на риск за красотата на твоята нова придобивка и гаранция, че съвсем скоро ще стоиш пред дилемата как да почистиш това, без да му свалиш покритието.
 • Със сребърните изделия вече нещата не са толкова драматични, металите и стоманите повечето са със сребърен цвят, никой вече не посребрява съдове и аксесоари, че да се безпокоим за покритието и неговата цялост. Пък дори и да имаме вещи от сребро, те лесно се чистят и полират.

По отношение на останалите аксесоари като рамки за картини, декорирани текстили и рисувани повърхности е ясно, че те така или инак трябва да се ползват и почистват с внимание и грижа.

03 | Стилът

 Как да декорираме със злато, мед и сребро у дома
Ето, чак сега идваме до стил. Въпреки че златните и сребърните аксесоари са предимно у дома заради цвета си, то те също притежават стил и този стил е ясно различим. И когато ти си определила количеството злато и/или сребро, които искаш да внесеш у дома, когато си доволна от материалите, идва времето на въпросите за стила.

Това, което трябва да знаеш, че златните, медните и сребърни аксесоари от всякакъв род – лампи, крака на маси, вази, пепелници, свещи, поставки за чадъри, саксии, фенери, интериорни кутии, рамки за картини и огледала, дръжки за врати и гардероби, часовници, декорации и фигури – те винаги вдигат нивото лукс на дома. Придават на интериора блясък и разкош, които никой друг аксесоар не може да придаде и в този смисъл те са много подходящи за градските жилища или извънградските къщи, където се цели изтънчен и шикозен интериор.

Всякакви табли, чаши със златни кантове, прибори за сервиране и хранене, поставки за торти и свещи са много подходящи и за аранжиране на маса, когато каниш гости или просто искаш сервирането ти да се покачи на следващото ниво. По отношение на масата топлите цветове събуждат апетита и добрите разговори, така че за нея е винаги добре да вървиш преобладаващо с мед или злато, а ако държиш на сребро – може, но умерено малко в общата комбинация.

Дотук добре, но има и още – стилът на самата вещ. Ще бъде едно да имаш семпла ваза от месинг с гладки стени и извити краища, и ще бъде съвсем друго ако този месинг е допълнително декориран, гравиран, перфориран или инкрустиран. Така че стилът на отделния аксесоар е от значение и той е добавя стила си към общия стил на твоя дом.

Между един фенер от месинг и друг фенер от месинг има разлика не само в изработката, но и в стила и в този смисъл, и предвид всичко казано до тук, декорирането със златни и сребърни аксесоари не е никак лесна задача и въобще, ама въобще не е въпрос да излезеш един ден на пазар. Вероятно ще минат години преди на направиш своята собствена уникална колекция. Но с търпение, с добро желание и очи на четири, нещата се получават. У дома, предвид колко студени цветове съм завъдила навсякъде, декорирам с комбинация от златни и медни аксесоари. При мен тенденцията е повече месинг отколкото мед, но ето, горе-долу за две години посъбрах това-онова, почти ще стигна финала след десетина години.

04 | Цвят в цвета

 Как да декорираме със злато, мед и сребро у дома
Ние казваме златно, медно или сребърно, но всеки един от тези цветове има още стотици варианта. Сребърното не чак толкова, там горе-долу изходните метали за производство са едни и същи. Ако гониш само мед или само месинг, там също цветовете са еднакви, защото химическите формули са едни и същи, но ела да се справяш с изобилието от златни покрития на различните производители – едно с едно не могат да се съчетаят.

Златните и медните цветове, когато не са чист месинг или чист мед, когато са нанесени като покритие чрез боя, фолио или друга техника може много да се различават. Ще откриеш, че има медно-златно, житно-златно, състарено-златно и какво ли още не златно. По-лошото е, че когато ги поставиш в една и съща стая, те се четат като различни цветове и това лишава дома ти от добрия стил. Когато гониш истински шикозен дом, внимавай за златните цветове и техните вариации, дръж ги винаги едни и същи или поне много близки един до друг.

05 | Едно не е достатъчно

 Как да декорираме със злато, мед и сребро у дома
Помниш ли онзи пиянски лаф „без едно мога, но с едно не мога”? Е, той, колкото и да е странно, е 100% приложим за декорирането със златни и сребърни аксесоари у дома. Един аксесоар не е достатъчен. Трябва да са повече, да са разпръснати тук и там – една вещ на масата, две на скрина, една на пода под лампата, една по-голяма, друга по-малка… Те трябва да се разпределят хармонично у дома, да не са твърде много, но почнеш ли веднъж трябва да имаш достатъчно. Можеш да ги съчетаваш – златни със сребърни, златни с медни, да играеш с комбинации както пожелаеш, просто не можеш да имаш само едно. Това е, защото те са крясък в пространството, пик, който има нужда от баланс с повече като него. Когато аз започнах да декорирам у дома с мед и месинг, първите аксесоари ги държах в гардероба и чаках с нетърпение да се сдобия с повече, за да се разпръснат балансирано.

Едно просто не може. Помни това и се въоръжи с търпение.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest | Gold Copper and SilverПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК