Темата на днешната събота – как да изберем дизайн на бъдещата си камина идва с писмото на Гергана, и тя пише:

Здравей, Вероник!

Скоро си купихме апартамент и предстои да сбъднем дългогодишната си мечта да имаме камина. Когато започнахме да обсъждаме как да изглежда тя, със съпруга ми се оказахме на различни мнения. Той харесва груб камък и клони към дизайн, подходящ за хижа или вила. Аз пък го засипвам със снимки на камини от парижки апартаменти, но не съм убедена как ще се впишат в бъдещия ни софийски дом. Доверявайки се на великолепния ти вкус и солиден професионален опит, те моля за съвет – Как да изберем дизайна на камината си, така че да ни харесва за поне 10 г. напред и да пасва на интериорна среда, която ще се променя през годините?

Гергана, това е фантастичен въпрос. И да си призная, хич не е лесен за отговаряне. Хубавото при теб и съпруга ти е, че и двамата искате камина. Моят случай например е точно обратният, любимият ми мъж ненавижда камини, а аз (разбира се) ги обожавам. Не смея дори да си представя хонорара, който биха ми платили от Холивуд за фантастичния сценарий на военен екшън с елементи на изтребление между видовете, ако някой ден стигнем до там, да правим съвместен дом…

Ако аз правех камина в дома си, щях да се разкъсам между вашите две идеи съвсем сама и без никаква чужда помощ, защото и в двете намирам много красота. Така че сега, бих искала да погледна през очите на двама ви.

01 | Камината от парижкия апартамент

Как да избереш дизайн на камина, която ще харесваш и след 10 години
Всеки път, когато взимаме идея за дизайн от някоя невероятна фотография с намерението да я приложим у дома, следва да се съобразяваме със следните 3 фактора:

 1. Площ на помещението от снимката сравнена с реалната площ, където ще я прилагаме.
 2. Височина на помещението от снимката, сравнена с реалната височина на нашето пространство.
 3. Осветеността на помещението от снимката, сравнена с осветеността на нашето пространство. Или, броя и големината на прозорците и количеството светлина, което попада през тях.

Сега да си дадем сметка какво точно означава парижки апартамент. Това е нарицателен и обобщаващ термин, който зад себе си крие няколко константи:

 1. Площта на апартамента е над 200 и дори 300 кв.м.
 2. Височината на помещенията е между 3,60 и 4,20 м.
 3. Всекидневната е с минимална площ между 70 и 100 кв.м.
 4. Главната спалня е с минимална площ около 30 кв.м.
 5. Главната баня е поне 15 кв.м.
 6. Прозорците са много и са от под до таван.
 7. Класически и неизменни елементи от интериора на парижките апартаменти са богато украсените с первази и елементи стени и тавани. В 99,99% от случаите в снежно бяло.

Как да избереш дизайн на камина, която ще харесваш и след 10 години
Накратко, парижки апартамент означава огромно и страшно високо пространство с много светлина. В този дух са изпълнени и камините на този апартамент – с огромни отвори, елегантно извити форми и богато декорирани.

Дали може да си позволим подобна камина у дома?

Да, ако домът ни е също толкова огромен.

Ако това обаче не е така, то камината ще трябва да се намали пропорционално, така че размерите й да се вписват елегантно в реалните обеми на помещението. Мини апартамент – мини камина.

Намаляването на обемите спрямо реалните пропорции означава и изчистването на декорациите. Големите пространства позволяват богатата декорация по стени и тавани (в това число и камини), малките изискват по-умерен подход.

Парижка камина е едновременно и невероятно красива и много задължаваща, именно заради формите и орнаментите си. Имаш ли подобна камина е направо задължително да декорираш стените и таваните си по подобен начин, както и да обзаведеш всичко с класически мебели. Не би било удачно да имаш камината, а срещу нея да стоят секция от ПДЧ и диван със синтетична дамаска, а над нея страховито да е надвиснал псевдо-дизайнерски таван от гипсокартон с неясни форми и лунички вместо кристален полилей. Просто не може.

Изборът на тази камина е великолепен, но той ще задължи теб и дома ти в един много определен стил. При това, няма да ти позволи да излезеш от него. Нито ще ти позволи да го промениш след години.

Камината от парижки апартамент може, обаче, да се промени и да се изчисти от богатство на форми и декоративни елементи, така че да се впише в една съвременна обстановка и същевременно с това да запази романтичния си дух. Ще стигна и до там, но нека сега погледнем и през очите на твоя мъж.

02 | Класическа камина с каменен комин

Как да избереш дизайн на камина, която ще харесваш и след 10 години
Е, не е великолепна като парижката, но пък тя не поставя никакви изисквания и чудесно се вписва във всеки интериор.

Какво й е особеното на тази камина и защо всички я наричат класическа? Защо всички я обичат?

Хм, вероятно по няколко причини, да видим за колко ще успея да се сетя сега:

 1. Камъкът е естествен материал и като такъв е много удачен за комбинация с почти всички други материали.
 2. Камъкът е чудесно решение не само за рустик обстановки. Съвременните дизайнери удачно го комбинират дори и в изключително луксозни интериори с класически мебели, кристални полилеи, копринени килими и пердета. Той също блестящо се вписва и в модерния дом с модерните минималистични решения. Накратко, камъкът принадлежи на всички стилове.
 3. Камъкът е отличен материал за облицоване комина на камини, защото задържа топлина и респективно отдава топлина по-дълго време. Нагрятите камъни продължават да отдават топлина дълго след като камината е загаснала.
 4. Камъкът идва в най-различни форми, размери и цветове и това дава на дизайнерите невероятни възможности и творчески размах. Също така позволява да се съобразят размерите на отделните камъни – по-големи или по-малки, така че крайният визуален ефект да е в синхрон с общия обем на помещението. Голямо и високо помещение ще позволи облицоване на комин с едри камъни, докато в малко помещение може да се използват и малки и тънки.
 5. Камъкът се възприема много положително от сетивата ни, заради естествения си произход. Създава усещане мекота и за уют.
 6. Камъкът се поддържа изключително лесно. Не търпи промени във времето. Не изисква боядисване и пребоядисване, макар че удачно може да бъде подложен на такова. Не променя цвета и формата си. Тези му свойства се подсилват още повече ако е лакиран – при това лаковете подсилват някои тънки жилки в структурата му, те стават видими и още повече допринасят за красотата му.

Накратко, класическа камина с каменен комин е подходящо решение както за луксозен, така и за рустик дом. Както за градско жилище, така и за извънградска вила. И най-важното – е решение, което би се вписало в една променяща се среда.

И за да докажа тези думи, ще приложа една снимка от интериора на хотел 51 Degrees Thermal Resort в Швейцария, която беше публикувана от дизайнерите му Marc-Michaels Interior Design Inc. преди 2 години.

Как да избереш дизайн на камина, която ще харесваш и след 10 години

Какво виждаш на снимката? Рустик таван. Каменна камина. Луксозен класически кристален полилей. Модерни столове, дивани и килими. Три в едно. Невероятен контраст. Блестяща идея.

Може би мъжете в крайна сметка имат право. Но и ние сме прави да изискваме красота, финес и елегантност.

Кой е прав тогава? Чие мнение да остане валидно? Възможна ли е среща по средата?

03 | Елегантната среща по средата

Как да избереш дизайн на камина, която ще харесваш и след 10 години
Ако всеки един от нас погледне през очите на половинката си, направи крачка назад и отстъпи малко, е възможна среща по средата между функционалността и елегантността. При това с изход, който вероятно е по-добър от първоначалните идеи.

Приложените тук две снимки представят едно, според мен, великолепно обединение на две толкова контрастиращи концепции. Класическа каменна камина с декоративна дървена бяла и умерено декорирана външна облицовка, без извивките и обемите на парижките камини. При това в две различни обстановки – едната в класическо елегантно обзавеждане, а другата с диван и маси, сякаш купени от Икеа.

Работи ли? Работи.

04 | Сценарий без компромиси

Как да избереш дизайн на камина, която ще харесваш и след 10 години
И все пак, когато говорим за истински желания и дългогодишни мечти, възможно ли е да се постъпи така, че и двете страни да получат каквото искат? Без да се прави компромис? И двете идеи да се реализират?

Ако разположението на комина позволява, реално може да се вгради камина, която е с две лица. Едното към банята, другото към спалнята. Едното към трапезарията, другото към хола. Едното с камък, другото с мрамор и бяло дърво.

Ако разположението на комина не позволява монтиране на камина с две лица и все пак натежи идеята за каменната, то все още няма да е късно да реализираш и парижкия дизайн … като монтираш декоративна камина.

Как да избереш дизайн на камина, която ще харесваш и след 10 години
По своето същество декоративната камина е неработеща камина – не е свързана с комин и не може да поддържа огън, но във всяко друго отношение прилича на камина. Създава същото усещане. Играе същата роля на артистичен център. При това може да се реализира успешно в спалнята, банята, библиотеката или всяка друга стая на която и да е стена. Тя няма да е обвързана със специфична големина на отвора, който съответства на изчисленията за затопляне на въздуха, нито ще има задължителна височина и дебелина. Ще бъде такава каквато я измислиш ти. При това в нея може да палиш свещи, да разполагаш фенери или вази с цветя. Върху нея може да разполагаш снимки, лампи и декорации, а по Коледа – борови клонки и чорапи с подаръци.

Възможностите са наистина много, просто си избери.

И сега идват твоите два ключови и в своята същност наистина сложни за отговаряне въпроси

01 | Как да изберем дизайн на камина, който ще обожаваме дълги години наред?

Когато стартирах този блог, започнах с една серия от статии, които отговарят на този въпрос и които обединих тук: Открий своя уникален стил. Но не пречи да разкажа някои от нещата отново.

Ключът към истинската любов е сърцето. И тук не говоря за поезия. За емоция.

Обожаваме средата си тогава,

 1. Когато сме успели да изразим себе си в заобикалящото ни пространство.
 2. Когато чрез пространството сме задоволили всички свои физически и емоционални нужди.

И това конкретно означава да отговориш на въпросите: Какво изразяваш ти в този дом? Какво искаш да кажеш, да си спомниш, да постигнеш или да си напомняш всеки ден като поставяш елегантната парижка камина? Какво изразява твоят съпруг, настоявайки за камина от камък? Каква емоция стои зад това решение и склонна ли си да пренебрегнеш собственото си желание за изява? Какво в твоя емоционален свят ще бъде нарушено ако направиш компромис? …

Но също и серия от въпроси: Къде искаш да разположиш камината си? Защо точно там? Защо толкова висока? Защо с този рафт или без него?

Емоцията. Тя е ключът, който прави дизайна на твоя дом непреходен. Тя е онова, което ти трябва да откриеш и да изразиш в дома си.

Тогава и само тогава ти ще го обичаш завинаги, вероятно никога няма да ти хрумне да го променяш и животът ти ще се промени. За добро.

02 | Как да изберем дизайн на камина, който ще се вписва в една променяща се среда?

За да може един основен елемент от дома (каквато е камината) да остане без промяна и да се вписва великолепно, независимо от промените в обзавеждането или стила, той трябва да отговаря общо взето на 3 условия:

 1. Да бъде с неутрален цвят или от неутрален материал. Такива са бяло, сиво, бежово. За материалите – камък и дърво.
 2. Да се списва елегантно в пространството, тоест да се спазват пропорциите на елемента към общото пространство. В случая с камината – да не е прекомерно голяма или твърде малка, да не е твърде висока или твърде ниска.
 3. Да бъде премерен във формите си и степента си на декорация.

Когато тези условия са спазени, камината ти ще принадлежи едновременно на всички стилове. Както и да променяш дома си – неговото обзавеждане, цветовете на стените, килимите или дамаските, тя винаги ще изглежда сякаш е проектирана именно за това пространство.

Това беше моят отговор на твоя въпрос, Гергана и наистина се надявам да е бил от помощ.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК