Обикновено ме виждаш да казвам, че когато обичаш цветовете не трябва да се страхуваш да ги използваш у дома. Днес искам да отида една стъпка по-далеко и да кажа, че това важи не само за нормалните цветове, но и за онези ярки, смели и дръзки, които почти никой не вярва, че стават за интериор. Днес искам да ти кажа, давай смело, разбира се че и те стават за интериор. Всичките, да. И тези бунтарски розови, вадещи-очите цикламени и зелени,  лилави и жълти, и онези неопределимите синьо-зелени и зелено-сини, които понякога дори са повече нещо друго отколкото просто сини и зелени. Всички те могат да бъдат част от твоя дом, стига да ги обичаш. Днешната статия е посветена на именно на това – да ти вдъхне смелост да ги използваш у дома чрез няколко професионални трика, които да облекчат главоблъсканицата, произлизащата от въпроса „Ама точно как?”.

Смели цветове у дома. Аз имам само четири точки, толкова е лесно…

01 | Избери цветовете


Когато се работи интериор, които гони да печели състезания, човек винаги си отваря диаграмата на цветовете и работи по нея. Когато се работи интериор, който е просто за радост на окото на собственика си, колелото с хармоничните съчетания на цветове отива малко по дяволите, защото често собственикът има съвсем различно виждане за цветообразуване от това на цялата професионална гилдия. Само дето професионалната гилдия няма какво да му каже, дори и да не е съгласна, щото става въпрос за неговия личен дом.

В случая с ярките цветове нещата въобще не стоят така. Работата с ярки цветове е като да работиш с огън – трябва да спазваш правилата, инак изгаряш. Емоционално поне със сигурност. Затова моят първи съвет към теб е, подбери много внимателно цветовете, които искаш да използваш в интериора у дома. И използвай за това диаграмата на цветовете, която ще видиш тук.

Обикновено тези цветове са толкова активни, че само един или два са напълно достатъчни за дома. Да кажем, ти си ентусиаст, искаш не един, не два, искаш три смели цвята. Е, добре, всичко е позволено, стига да спазваш хармонията между цветовете.

Полезно, мисля, ще бъде да кажа отново някои неща от преди.

  • Един дързък цвят може да се използва с неговите разнообразни нюанси, сенки и тонове, и той пак се брои за един (горе втората снимка – монохромен дизайн в синьо)
  • Два цвята се съчетават успешно и хармонично, когато са един до друг в диаграмата (горе първата снимка – лилаво и синьо) или когато са един срещу друг на нея (трета снимка – лилаво и жълто – класическа и хармонична дръзка комбинация, също като черно и бяло). Затова, когато искаш конкретен  ярък цвят, отвори си диаграмата и намери съседния на него, или този срещу него, за да го допълниш в интериора на дома.
  • Три цвята отново се съчетават по диаграма или като изберем един основен и два допълнителни, или два основни и един допълнителен. От горните снимки, снимка номер 4 е пример за нехармонично съчетание на цветове. Тя показва интериор, в който, поне от ъгъла на заснемане, се виждат 3 смели цвята – черно, червено-лилаво и синьо-зелено. Докато черното не се брои за цвят по хармоничната теория, защото е неутрален и може да участва винаги и навсякъде, другите два цвята не могат да се съчетаят успешно сами, те имат нужда от трети цвят, който да ги обедини и той, по диаграмата, е жълто-оранжево (дръпнах един фотьойл към снимката за пример). В този случай може да кажем, че жълтото е допълнителният цвят – той е цвят-необходимост, наложен там от желанието ни да съчетаем предните два, които са несъчетаеми сами. Този допълнителен цвят може да бъде там под всякакви форми, включително като възглавница, но трябва да бъде там.

Накратко, ако искаш нещата да изглеждат не само много смели, но и много чудесни, винаги работи по теорията за хармоничните цветове, нищо че домът си е само твой и няма да ходиш на състезания с неговите снимки.

И последно, когато искаш смели цветове у дома, винаги ги дръж в обсега на цялостния стил на пространството. Но понеже това е по-лесно да се каже, отколкото да се приложи, идват следващите точки.

Сега вече имаш точно определени цветове. Да видим от тук нататък.

02 | Избери стратегия


Горе-долу съм си очертала 3 стратегии, които може да се приложат в случая с ярките цветове. Те си вървят от най-несмелата към най-смелата.

Стратегия 1 Действай умерено

Да действаш умерено означава да използваш само няколко интериорни елемента, които имат дързък цвят. Например:

  • Един фотьойл или един диван с одеяло към тях
  • Няколко вази и възглавници
  • Една картина и няколко възглавници/вази
  • Покривка или тишлайфер за масата и една ваза

Въобще, все такива леки, лесни, малки, но активни в своите цветове елементи. Това е стратегия, която скоро и много подробно описвах  в статията тук. Пример за тази стратегия е първата снимка горе.

Стратегия 2 Използвай фокусна точка

Фокусната точка е тема, която аз си дъвча от близо година, затова съм сигурна, че ти знаеш за нея. Когато знаеш какво искаш да подчертаеш в своето пространство,  когато вече си определила кое искаш да бъде центърът на твоята стая, първото нещо което ще се вижда, когато влезеш там, тогава може още повече да подсилиш впечатленията като използваш за фокуса си и ярък цвят. Пример за тази стратегия е стаята с камината горе.

Освен стена с ярък цвят, това може да бъде картина, екзотична мебел – шкаф или скрин, ярки завеси на прозореца, декоративно артистично пано на стената.

Когато нямаш фокусен център в своето пространство, винаги можеш да си разположиш един прекрасен и дързък килим на пода, или дори на стената.

Стратегия 3 Миш-машът е пълен, но си има логика

Тази стратегия напрактика обединява горните две в едно. Ползваш от всичко – и завеси, и килими, и възглавници, и столове и картини, че и стени, но не безхаберно и разхвърляно. За да работи тази стратегия ти трябва фокусен център, който да даде логика на всичко ярко и да го обедини, да му даде смисъл защо е там. Обикновено този център съдържа всички смели цветове, които използваш по хоризонтал и по вертикал.

Пример за тази стратегия е горната снимка 4 с черната стена и ярката картина над камината. В случая камината, въпреки че може да бъде фокусен център, не се използва като такъв, защото е боядисана също като стената и остава незабелязана на пръв поглед. Фокусът тук е картината – тя дава логика и обединява всички ярки цветове – мебелите, табуретката, рамката на прозореца, възглавниците, вазата, дори поставените на масата книги. Смело, логически аргументирано и хармонично изпълнено пространство.

03 | Тайната е в повторението


Независимо по кой начин ще подходиш от горните три стратегии, при работата с цветове, всякакви цветове, включително и десени има една тайна, много голяма тайна. Тайната е в повторението и разпръсването на цветовете/десените в пространството. Това създава логика, без да имаш фокусен център, създава кореспонденция и известна доза симетрия.

Помниш ли още точката от началото и снимката, която ти дадох като пример за нехармонично комбинирани цветове? Ето тук, във втората снимка, те са същите, но вече са хармонични, дори само с 3 малки жълти възглавнички. Тук ще видиш ярко боядисана стена в червено-лилаво, която кореспондира с тишлайф на масата и същия цвят възглавници. В конкретния случай това е най-често срещаният цвят и поради това е основният. Другите два цвята го допълват и хармонизират, но дори и те са повторени – синьото чрез вазата, жълтото – в двата края на дивана.

Повторенията са тайната и на невъзможните, нелогичните и дори абсурдните комбинации, както е горният невероятен и, в моите очи, абсолютно дивашки, но и балансиран фотьойл. Този тотален миш-маш работи, защото е дублиран почти навсякъде в околното пространство – чрез килима, лампата и табуретката.

Повторенията създават симетрия и преди всичко логика. Това е, и дори да не можем да я четем съзнателно, възкликнем ли „О, колко е  красиво тук!”, значи сме я прочели подсъзнателно.

В интериорните пространства повтаряме един и същи цвят/шарка на две, три и повече места, ако това е нашият основен цвят. Всеки следващ и допълнителен цвят носи все по-малко повторения и така докато остане един единствен, който обикновено е там от необходимост да държи баланса на цялото в едно.

04 | Балансирай с неутрални цветове


Това е моят последен съвет по темата за дръзки цветове у дома. Не може всичко да е пламъци. Не трябва всичко да е пламъци, особено когато говорим за личен дом. Неутралните цветове като основа на дома правят това – гасят пожара, но също и създават среда, която позволява на ярките цветове да изпъкнат, да се обособят и да завладеят въображението без да създават прекалено много емоции. Това е съвет, който би бил неприложим в едно казино, но там се цели точно обратното – емоции до степен пълна неразумност.

Неутралните цветове са всички бели, черни и сиви, но и всички натурални като цветовете на вълната и памука, дървото и лена. Когато пространството е главно неутрално, използването на определени дози смели цветове го оживява. Дръзките цветове се балансират в неутрална среда, едната палирта изпъква, другата минава на заден план и успокоява. Ин и Ян. Балансът е постигнат.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Снимки: # pufikhomes.com

01 | pinterest.com | ethanallen.com | pinterest.com | pinterest.ca

02 | jossandmain.com | crownpaints.ie | thefoxandshe.com | pinimg.com

03 | treshautediva.com | pinterest.com

04 | pufikhomes.com | macys.com | pinimg.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК