Днес искам да се възползвам и да благодаря на всички за това, че ми пишете и оставяте своите въпроси и мнения в моя онлайн дневник. Вашите съобщения ме държат в правилния път и аз се усмихвам всеки път и благодаря за всяка ваша дума. Не само това, вашите въпроси са ценни за мен, защото дават и правилна посока на този блог – вашата посока. Да си кажа, някои от въпросите, които ми оставяте са си истинско предизвикателство за ума и да, ще им отговоря когато успея да превърна предизвикателството в поредица от лесни стъпки.

Днешната тема как да обзаведем малко жилище идва от вашите въпроси, и по-конкретно задава го Ели. Темата си е направо тема с главно Т. Предизвикателство си е за отговор в блог-статия, но пък аз вече имам известно предимство, защото съм написала някои базови неща по нея, днес просто ще обединим това, което вече знаем в едно и ще добавим някои хитрини.

Ели, благодаря за страхотния въпрос. Бях намислила да пиша по него още от преди половин година, но някак си все го забравям и се отнасям по странични пътечки. Ти ми дръпна юздите обратно в правилната посока.

Под малко жилище аз разбирам всеки дом, който не предоставя достатъчно площ за да извършваме в него всички дейности, които ни се иска да извършваме. В този смисъл малко жилище може и да е такова от 300 квадрата, ако не ти стига да поканиш балетна трупа за рождения си ден. И обратното, 50 квадрата ще са голямо жилище, ако все не можеш да измислиш какво да правиш в онази стая, която вечно стои заключена.

Така че, ако твоето жилище не е достатъчно за теб и ти е малко, то днес аз мога да ти предложа 8 прости стъпки как да поправиш това.

 Как да обзаведеш малък апартамент със стил

01 | Зонирай

Фактът е, че множество хора, не само в България живеят в малки жилища. Но също е факт, че техните нужди не са по-различни от тези на хората, които живеят в големи жилища.

Човекът си е човек в малък или голям дом и неговите нужди са си същите (ехмм, повече или по-малко).

Да зонираш означава да определиш зони в дома си и конкретно означава следните неща:

 1. На първо място да разпознаеш сегашните си нужди (дейности).
 2. Да предвидиш бъдещите си нужди (дейности).
 3. Да определиш коя дейност къде точно ще извършваш у дома.

Подценяването на тази стъпка води до главоблъсканици в последствие, размествания и потрошени нерви, които ти не искаш да си причиниш. Затова – дай си време, вземи си лист и молив и запиши:

 1. Всичко, което искаш да правиш в този дом.
 2. Всичко, което не искаш да правиш в този дом.
 3. Всичко, което може да се наложи да правиш в бъдеще в този дом.

Когато знаеш това, дай приоритет на своите нужди.

 1. Приоритет по важност. Кое от всички твои нужди е най-важно, по-малко важно и най-маловажно? Може ли да си сложиш процент на важност? (Не че цифрите са задължителни, но аз бих си поиграла малко с тях. Статистиката онагледява по начин, който често подценяваме.)
 2. Приоритет по време. Какво е времето, което ще прекарваш извършвайки това или онова у дома?

Тези въпроси се задават не само към теб, но и към хората, които живеят заедно с теб или тези, които ще дойдат в бъдеще било за кратко или постоянно. Разбира се, на гостите, които пребивават за кратко в твоя дом им се отнемат всички други нужди освен сън, храна и баня не защото гостите са маловажни, а защото жилището ти е малко. С едно бъдещо бебе обаче нещата няма да стоят така.

02 | Планирай

Вече знаеш нуждите си и техния приоритет. Време е да планираш.

 1. Да планираш пространството. Кое къде ще извършваш и колко място ти е необходимо за това? Вече знаеш какво искаш, сега определи къде, точно къде, в коя стая и в кой ъгъл ще го извършваш. При планиране на пространството следва да се съобразиш и с някои негови конкретни дадености – например може да не е удачно да разположиш пералнята си в коридора, просто защото няма водопровод и канал за нея там.
 2. Да планираш вещите, които са ти необходими във връзка с твоите нужди и дейности. Може и да ти се струва странно, но преди да определя с какъв размер искам да бъде моята собствена гардеробна стая аз преброих всичките си настоящи дрехи и включих в тази бройка всички, които искам да имам, но още нямам. Така изчислих броя на необходимите ми закачалки и от там линейните метри, необходими ми за тях. Същото направих с бижутата, козметичните продукти и гримовете за да изчисля от колко голяма тоалетка имам нужда. Това направих с чашите и чиниите си и същото със спалното бельо и одеялата, да да и с обувките и всичките ми други вещи. Това искам да направиш и ти. Ревизия. Ревизия на твоите вещи, всички твои вещи (сегашни и желани в бъдеще) и какво е точно мястото, което ти е необходимо за тях.

Когато знаеш какво искаш да правиш, къде искаш да го правиш и колко място ти е необходимо да го правиш идва ред на още една стъпка преди да започнеш да обзавеждаш.

03 | Комбинирай

Комбинирай е единствения добър съвет към всички, които живеят в малки жилища.

Комбинирай не нуждите си. Комбинирай зоните (местата), където ще ги извършваш.

Например, диванът в хола може да бъде място за релакс, за четене на книга, за гледане на телевизия, за следобеден сън, за забавление с таблет, за гримиране, за маникюр, за работно място с лаптоп, за посрещане на гости, за място за хранене…

Банята може да се използва освен в двете си основни функции и за място за грим, кола маска, педикюр, разкрасителни процедури, спа процедури, фризьорски салон, сушилня за дрехи, място за домашна химия, място за пералня и сортиране на пране, за съхранение на хавлии и кърпи.

Когато знаеш какво и къде ще знаеш какви мебели са необходими, къде трябва да бъдат разположени и какво количество вещи ще трябва да съхраняват.

Например, ако ще се гримираш и фризираш в банята, може би там ти трябва и тоалетка за съхранение на гримове и четки, но ако ще правиш това в хола може би ще намериш добро място за тези вещи в красиви кутии под масичката за кафе. Ето, една и съща дейност, но обслужена от съвсем различни мебели.

Важното в случая е да се разположат правилните мебели в правилните зони. Това е условието да създадеш дом, който ще те подпомага в твоите мечти и начинания вместо да ти пречи.

04 | Многофункционалност на мебелите

 Как да обзаведеш малък апартамент със стил

Комбинирането има още един аспект и той е по отношение на мебелите. За съжаление малките жилища имат необходимост от мебели, които изпълняват повече от една функция едновременно – многофункционалните мебели. Това позволява различни зони да бъдат съвместни на едно и също място. Да видим някои примери:

 1. Падащо легло от стена, или легло на два етажа.
 2. Издърпващо се второ легло изпод първото.
 3. Отварящо се бюро от стена.
 4. Ракла зад легло и рафтове над легло.
 5. Издърпващи се чекмеджета под легло.
 6. Пейка за сядане с ракла за съхранение, за коридор или в спалня, или и на двете места.
 7. Престилка за легло, врата или диван с джобове за малки ежедневни вещи.
 8. Табуретка с място за съхранение.
 9. Масичка за кафе с повдигащи се плотове за хранене и място за съхранение във вътрешността.
 10. Разтегателен диван.
 11. Разделящ се диван с функции за двойно легло, диван и табуретки, диван маса и табуретка.
 12. Диван с място за съхранение и функция на единично легло (моят e такъв).

Ще останеш искрено изненадана какви хрумвания имат съвременните мебелни дизайнери. Някои са си направо гениални.

Колкото повече функции в една мебел толкова повече пространство за живот, почивка и забавление! Толкова повече зони в една.

Плюс, многофункционалните мебели ще те спасят от пре-мебелиране. Честа грешка в малките домове.

Затова възползвай от съвременните предложения за многофункционални мебели без нито секунда двоумение.

Те могат да ти позволят да имаш спалня, хол, работен кабинет и трапезария в едно. Не само, че това е възможно, но също е реално изпълнимо тази стая с четири генерални функции да изглежда просторно, дори когато е разгъната в две или три от тях (особено ако леглото се прибира към, а телевизорът е монтиран на стена).

И ако табуретката с отваряща се седалка и място за съхранение под нея ти се струва двойно по-скъпа от стандартната – не се двоуми. Ще останеш доволна от всяко кътче, в което можеш да прибереш вещите си, защото това ще даде на дома ти три изключителни предимства, и те са описани в точка пет.

05 | Елегантност, елегантност, елегантност!

Това че един дом е малък съвсем не означава, че трябва да го лишим от елегантност.

Може би големите пространства търпят компромиси в това отношение, но малките настояват да бъдат елегантни.

Какво означава един дизайн да е елегантен писах миналата събота. Сега, да погледнем елегантността през призмата на малкия апартамент.

Елегантен дизайн ще се постигне в малък апартамент ако се спазят следните насоки:

 1. Изберат се малки мебели, с изящни извивки и декорации, елегантни крака, повдигнати корпуси от под. Обемисти корпуси, широки облегалки на дивани, високи облегалки столове, маси с широки крака, полилеи и лампи с огромни абажури, обемисти рамки на картини и огледала – това са всички елементи от обзавеждането на малък дом, които ще превърнат пространството в тромаво, примерът за слон в стая. Те може да не заемат реално място, но ще създадат усещане за тромавост. Отново, ако е възможно да избереш три отделни единични гардероба в три ъгъла на стаята е по-добре от един общ трикрилен гардероб.
 2. Прибрани и подредени вещи. Малките пространства изискват всички плотове да бъдат освободени от вещи. Това означава да прибираш и подреждаш вещите си и да се възползваш от всички възможни места за съхранение, които съвременните многофункционални мебели предоставят. Колкото повече вещи извън полезрението, толкова повече въздух и пространство, толкова повече елегантност. Това включва и постоянно прибиране на връхни дрехи, обувки и чанти. Правилото за елегантен малък дом е всичко да е прибрано. По-добре единичен висок затворен гардероб в коридора, отколкото палта и чанти по закачалката. Плюс, до гардероба може да разположиш красива висока ваза с цветя, да направо поставена на пода.
 3. Елегантни декорации. Формата на декорациите, които поставяш в дома си може да даде или отнеме елегантност дори и точки едно и две да са налице. Особено в малък апартамент декорирай добре подредения си дом с елегантни вази, рамки за снимки, изящен фенер, някоя красива кутия за бижута и тн. Изяществото на декорациите се изразява не само в техния обем – в малкия апартамент търсим издължените форми, но и в самите им орнаменти (ако имат такива). Например рамката на огледало в коридора на малък дом може да бъде богато орнаментирана стига да не е твърде обемиста. Тук ни трябва баланс, малко пространство – елегантни детайли.

Накратко, елегантен малък дом означава визуално усещане за повече пространство, емоционално усещане за повече въздух.

06 | Спечели място с елементарна математика

 Как да обзаведеш малък апартамент със стил

Ако ти дам квадратна дървена кутия и 16 дървени кубчета, които влизат в нея. При това ти кажа, че ако успееш да ги подредиш вътре за 20 секунди ще ти дам 200 лева как ще постъпиш? Ще приемеш предизвикателството и ще подредиш кубчетата дори за половината от даденото време. Защо? Защото няма да се опитваш да ги наместваш под широк ъгъл спрямо стените на кутията. Ще започнеш да ги подреждаш успоредно на стените, и най вероятно ще паснеш първото си кубче в първия прав ъгъл на кутията, а не под ъгъл 30° спрямо него например. Елементарна геометрия, която ти идва някак си естествено.

Сега я приложи у дома, ще ти спечели пространство. Всички опити да се „разчупи” пространството в малък дом като се завърти дадена мебел под ъгъл спрямо стените водят до загуба на място. Това не е дизайнерско решение, а недомислено решение.

Малкият дом изисква да бъдат взимани **оптимални** решения и това означава: прави ъгли, прави ъгли, прави ъгли (ако стаята е с прави ъгли, разбира се, повечето малки жилища са с такива). Ако стаята има извивки и обли участъци, ще следваме тях.

Малка правоъгълна стая изисква разполагане на мебелите успоредно на стените, всяко завъртане на стол, маса, фотьойл, секция или гардероб увеличава мисления пространствен габарит на тази мебел и намаля не само от мястото за живот и преминаване, но и от визуално възприеманото пространство.

В малък апартамент пространството може да се „разчупи” ако се внесат декорации с особени форми. Ваза, статуетка, лампа с футуристични или абстрактни форми ще придаде много повече живот, отколкото стол под ъгъл 30 градуса спрямо диван.

И въпреки, че много често дизайнери съветват диван да не бъде допиран плътно до стена в реалността на малкия дом аз бих казала – прибери колкото може повече мебели към стена, за да спечелиш пространство в средата. Въпрос е на конкретно помещение и брой мебели, но търси повече свободно място в центъра, дори това да означава да разместиш дивана и масата пет пъти преди да го намериш.

07 | Избери своята цветова схема

Въпросът за цветовете на малкия дом е много много деликатен. Коя цветова схема е подходяща за малък дом? Дали са по-добре тъмните цветове? Или може би светлите цветове? Трябва ли да се примиря със светли цветове, при условие че харесвам тъмни?

Нека ти кажа моето мнение, ти реши дали ще следваш всички съвети които постулират – малък дом означава светъл цвят. Еми, аз не мисля така.

Не е вярно. Не е задължително.

Просто е най-лесно да направиш малкия дом да изглежда по-светъл със светли цветове. По-светъл дом създава илюзията за повече пространство.

Това съвсем не значи, че трябва да се съобразяваш със всеобщото мнение, още повече като знаеш, че то е издигнато за улеснение на дизайнерите от самите дизайнери.

Ако обичаш светлите цветове, направи дома си с тях. Съвети към теб:

 1. Която и да е цветова схема ще работи добре за теб, още повече ако избереш неутралната основа със сменящи се цветни декорации.
 2. В малкия дом със светли стени ще бъде грешка ако работиш с тъмни мебели. Бяло, светли неутрални и пастелни цветове на мебелите са решението тук.
 3. Ако търсиш контраст може да го постигнеш чрез отделни аксесоари.
 4. В малък дом подбирай малки шарки за тапети и дамаски.

Тъмните цветове са драматични и трудни за работа. Те изискват безупречно проектирано и подредено пространство. Ако ги обичаш обаче имам два съвета за теб.

 1. Тъмни стени с тъмни мебели настояват за интериорно осветление. Тъмните цветове като правило ще отнемат от обема, но доброто осветление ще придаде дълбочина и живот, които нито един светъл дизайн не може да постигне (дори след полунощ). Това означава – интериорна лампа във всеки възможен ъгъл при това на различни височини, а пък другите нека си говорят, че малките пространства не се били правели в тъмни цветове.
 2. Тъмните стени обичат белите мебели. Ако не смееш да скочиш в дълбоките води на дизайна, работейки изцяло с тъмни цветове… но все пак ти се иска да поемеш малка част от предизвикателството, то да – тъмни стени с бели мебели е вариант, който никога никога никога не може да доведе до грешка. Още повече в малки пространства.

08 | Преоткрий огледалата

Това е моят последен съвет за днес що се отнася до малкия дом. Огледалата имат огромно значение по следните три причини:

 1. Те отразяват светлината. Това позволява да се постигне добра осветеност в малък дом, където по правило и прозорците са по-малко като брой и площ. Ако е възможно разположи огледала срещу прозорец или в близост до прозорец.
 2. Те удвояват пространството. Фън Шуй обича поставянето на огледала в трапезарията. „Така удвояваш изобилието при сервирана маса” твърдят те. Аз обаче искам да удвоя пространството ти – огледало по продължение на коридора ще направи визуалната му широчина двойна. Тогава до малкия елегантен гардероб, ще разположиш съвсем спокойно и пейка за сядане, където да прибереш обувките си и няма да ти изглежда тясно. Освен това ще имаш и две вази на цената на една.
 3. Те прикриват габарита на мебелите. Обемисти мебели, които са ни необходими могат много лесно да изчезнат като с магическа пръчка от стаята. Как? Лесно, просто трябва външните им врати и стени са покрити с огледала. Големият гардероб в спалнята ще изчезне ако вратите му са огледални отгоре до долу. Необходимият скрин в хола ще се изпари за секунди, ако чекмеджетата му бъдат облечени с огледала. Огледалата отразяват околното пространство и по този начин там където трябва да има гардероб всъщност продължава подовата настилка, във височината се появява отражение на прозорец или диван и окото престава да брои обема на тази мебел. За очите тази мебел вече не съществува, и това ни кара да възприемаме пространството като по-голямо. Знаем, че е там с мисълта си, но не попада в полезрението ни. Същото важи и за всички маси и столове от стъкло.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: lauraashley.com | worthingcourtblog.com | home-designing.com | ikea.bgПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК