Тази тема ми се върти в  главата от едно доста дълго време насам, но тя все си витаеше във виртуалните измерения, докато не се появи едно писмо. За съжаление това писмо, колкото и красиво да е то, ще остане непубликувано, защото не ми дава изричните права за това, но пък отваря тази тема, която да си кажа – незнаех дали има отношение към моя блог. С моя блог искам да обхвана преди всичко темите за дома, затова не ми се сърди, че не отговарям на писма с въпроси за обществени обекти като барове и заведения. Тези теми, колкото и интригуващи да са сами по себе си, са далеч от полезрението на моя сайт. Но офис? Хм?

Офис у дома не е вече страховито ново понятие, което хвърля в стрес работодателите. На някои мои приятели дори им беше предложена подобна схема на работа и те с радост я приеха. Друга част от приятелите ми пък работят за себе си (в това число и аз) от офиси у дома (в това число и аз) и даже си докараха милион (все още не и аз). Така че, мисля – да, от тази гледна точка, офисът следва да  е тема, която заслужава внимание в моя блог.

В интериорния дизайн и в декорацията има базови правила. Ти вече знаеш доста от тези правила и те ще остават непроменени, независимо дали проектираш дом, офис или бар. Преди обаче да се стигне до прилагането на интериорните правила, също както при проектирането у дома, има една съществена стъпка, която често се пропуска. Анализът на пространството и отговорът на двата ключови въпроса „Кой използва това пространство?” и „Защо използва това пространство?”. Интериорният дизайн е следствие от отговорите на тези два въпроса. Всеки интериорен дизайн. За всяко интериорно пространство. Без изключение.

Но ако за дома този анализ е сравнително лесен, защото отговорът на първия въпрос е „Аз и моето семейство”, то при обществените обекти това не е така, защото там отговорът е „Други лица”. А твоят офис, макар и у дома, лесно би станал обществен обект в момента, в който той започне да се посещава (дори и само виртуално чрез видео разговори) от твои клиенти, колеги, шефове, инвеститори… и въобще – от други, свързани с твоята работа лица.  И когато това е така, при проектирането на офис у дома, ти, напрактика, трябва да започнеш още от самото начало с въпросите за анализ на пространството.

Естествено, че темата за офиса у дома може да  бъде обърната в елементарни съвети от типа на – намери си  удобен стол, осигури си красива гледка, сложи принтера на място, на което няма да го риташ докато си сипваш вода, дръж работното си място подредено, защото това винаги създава добро впечатление… Но това далеч не е целта на моята статия.

Днес искам да ти подскажа ключови въпроси, които да ти помогнат да направиш своя офис наистина работещо място. И понеже тук генералните насоки при проектиране ще са две, нека почнем с по-лесната от тях.

01 | Когато отговорът на въпроса „Кой използва това пространство?” е „Аз и само аз, винаги и завинаги единствено аз.”

 Как да създадеш перфектния офис у дома

В този случай нещата остават със степента на сложност, позната ти от първоначалното проектиране на твоя собствен дом. Тоест, сравнително сложна, ако не можеш да отговориш на  следващите въпроси и по детски лесна, ако можеш да отговориш на тях. А въпросите в този случай са:

Кое ме активира и мотивира за работа? Кое ме кара да се съсредоточа и организирам за работа?

Да кажем, че ти си физик, който търси отговор на въпроса как тиктака Вселената и си избрала за бойно поле гаража, където си построила един ускорител за частици и си сблъскваш протони и електрони в търсене на отговори и доказателства. Това място също ще е пълно с една камара уреди за регистриране на елементарни частици, резервни части за ремонт, кабели, трансформатори, и още и още оборудване. Това ще бъде място, което ти вероятно ще обожаваш, то ще те вдъхновява и ти с удоволствие ще вършиш работата си. Вероятно някой ден ще вземеш и Нобелова награда, защото по случайност си открила не просто как работи Вселената, а какво е било още преди Големия Взрив.

Ако аз обаче съм писател на детски книжки, и по някаква случайност се засечем в кафенето на квартала, аз ти се оплача, че нямам офис където да си напиша красивите истории, дето са ми хрумнали, ти вземеш да ме поканиш да ползвам твоя „офис”, защото след поредното падане на тока в квартала от твоя ускорител в гаража, съседите са ти изпратили полиция и ти мислиш да им дадеш почивка за една седмица, то познай дали твоят гараж ще работи за мен? Вероятно от писател на детски книжки ще ме превърне в сценарист на филми на ужасите. Твоето любимо, вдъхновяващо те за работа пространство никога няма да бъде моето любимо, вдъхновяващо ме за работа пространство.

Затова, преди да влезнеш с четките и боичките, преди да започнеш да търсиш лампи, дамаски, бюра и удобни столове, преди всичкото последващо, си отговори на въпроса „Какво кара моя механизъм да тиктака?”. Коя е тази среда, която те вдъхновява за работа? Кои са цветовете, които биха те активирали за работа? Не моите, не приетите от теоретиците цветове. Твоите цветове. Кои са аксесоарите, вещите, мебелите, които биха извадили най-доброто твое „аз” и някой ден това най-добро твое „аз” ще промени света?

Тези отговори ще са различни от отговорите ти при създаване на дом (Как да създадеш дом, който обожаваш и Как да създадеш своя дом-мечта в 7 стъпки са две статии, които изобилстват от първоначални въпроси за дома), но по презумпция офисът не е твой дом. Да, той е място, в което ти прекарваш много време, но целта на това пространство не е да те приюти и защити, да ти осигури спокойствие и лично щастие. Целта на това пространство е да те вкара в работен режим. Поради това, то ще бъде различно като дизайн от онова, което създаваш като интериор за дома. Дори, драстично различно. И би било грешка да мислиш за офиса си като за дом. Това никога няма да те активира да откриеш тайната на Вселената, ще трябва да чакаме извънземните да кацнат, та да ни я кажат.

Това в общи линии са базовите въпроси, на които имаш да отговаряш, когато офисът е личен и само личен. Чак когато имаш отговори на тези въпроси, чак тогава може да влезеш в ежедневието със стандартни теми като удобство, комфорт и организация на пространството с цел улесняване на твоята дейност. И след това да започнеш да прилагаш несложничките правила за дизайн. Дизайнът е отговор и средство за постигане на цели, никога не е самата цел.

02 | Когато отговорът на въпроса „Кой използва това пространство?” е „Аз, но и други лица във връзка с моята работа.”

 Как да създадеш перфектния офис у дома
Независимо колко често други лица ще влизат в твоя офис, този отговор автоматично превръща твоето пространство в обществен обект, а тук нещата стават повече от сложни. Сложността идва от многото и различни взаимодействия между теб и другите лица и целите, които се преследват при всяко едно от тези взаимодействия.

Тук твоят офис вече не е само твой. Той е средство, с което ти представяш себе си пред други лица с най-различни цели. Например:

  • Да покажеш, че си благонадеждна, когато твоят шеф те посещава, и в него не трябва да остане частица съмнение, че е бил прав да те остави да работиш у дома.
  • Да покажеш просперитет, когато твоят офис се посещава от колеги/конкуренти, дори и този просперитет още да не е станал физически осезаем в реалността.
  • Да покажеш, че ти си правилният партньор, когато твоят офис се посещава от клиенти и те могат спокойно да се доверят на твоя професионализъм.
  • Да създадеш среда, в която клиентът да вземе ефективно решение за покупка или да получи качествена на услуга/консултация/лечение.

Накратко, твоят офис, освен в работна среда за теб самата, вече се превръща в средство за невербална комуникация, предаване на съобщения и убеждаване на други лица. Твоят офис се превръща в твоето лице. И ти трябва да си много внимателна, кое е лицето, което ще избереш да покажеш на своите клиенти/партньори. А тези хора няма да искат да те видят в светлината, в която те познава твоето семейство – забавната весела мадама, която обича да готви, гледа Супергърл всяка сряда и умее да шие. Те искат да видят твоето работещо „аз”. Те затова са там, ако ти показваш нещо друго, просто им губиш времето.

В подобна ситуация наред с въпросите от първа точка, ще са валидни и въпроси, произтичащи от взаимодействието ти с тези лица и понякога може да стане така, че да се наложи да пренебрегнеш някои отговори от личен характер, за да удовлетвориш тези от обществен.

Въпросите, които биха могли да се зададат към твоя офис, когато на него се гледа като на обществено пространство са много и от най-различен характер, според вида на твоята дейност. С предимство, обаче, ще бъдат тези, които имат пряко отношение към продажбения процес.

Тук искам да отворя скоба, защото знам, че за много хора термин от рода на „продажбен процес” звучи грубо и обидно. Но от гледна точка на търговската психология продажба е всяко взаимодействие, при което един индивид успява да убеди друг в правотата на своето твърдение. Ако ти убедиш детето си да не яде този чипс, а да си хапне тази вкусна червена ябълка, от гледна точка на търговската психология, това е продажба. Ти успяваш да реализираш тази продажба,  защото всъщност ти не продаваш продукт /ябълка/, нито продаваш услуга /знанието, че една храна е вредна, друга полезна/. В това взаимодействие ти залагаш собствената си способност да убеждава, ти продаваш себе си. Незнам как другите науки разглеждат процесите на продажба, преподавателите по търговска психология в университета преподават това. Върху тази гледна точка е построена индустрия, която изкарва милиарди и от нея следват решения от всякакъв род – какви да са цветовете в офисите, така че да въздействат върху решението за покупка, какви да са дизайните на облеклото, на столовете, на полеите. Всичко в един офис трябва да работи в подкрепа на твоята способност да убеждаваш други лица в своята благонадеждност. Отново, твоят офис е твоето лице и той трябва да убеди друго лице, че на теб може да се гласува доверие.

Казано в примери. На пазара срещаш две жени, които продават ябълки. Едни и същи ябълки, на едни и същи цени, еднакво лъснати, в еднакви кошници. Едната жена е млада и красива, с хубава дреха и бродирани ръкави, другата е стара, сгърбена и слаба, с прокъсани поли и кърпена забрадка. И двете ти казват, че са съседки, а ябълковото дърво расте на границата между двете им градини. От коя жена ще купиш? Аз бих купила от старата жена, защото от моята гледна точка, аз ще съм й помогнала – тя не само е сгърбена и стара, но слаба – вероятно недохранена, а и прокъсана – вероятно крайно бедна. Привидно изборът е мой, но всъщност продажбата принадлежи на старата жена и нейната способност чрез невербални средства да ме убеди, че тя има нужда от помощ. Когато всички други условия в една продажба са равни (една и съща ябълка при едни и същи цени), твоето решение за покупка ще се базира на лични критерии. В този случай, ако младата жена държеше бебе в ръцете си, моето решение би било различно. Изборът никога не е на купувача, винаги е на продавача.

Това прави твоят офис за теб. Той подсилва аргументите в твоя полза във всеки момент, когато ти взаимодействаш с други лица.

И конкретно някои въпроси, които касаят дизайна на такъв офис:

  • На какво се базира решението за покупка у твоя клиент? (Отново, тук под „решение за покупка” се има предвид всяко взаимодействие, при което твоят клиент получава и е доволен от онова, за което е дошъл – продукт, услуга, консултация, лечение, помощ – според видът на твоята работа. ) Емоционално ли е или е рационално? Въз основа на този отговор ще дойде и решението за цветовете на твоя офис, което в контекста на продабжите е може би най-важното решение. Но сам по себе си този отговор никак не е лесен. Топлите цветове активират емоциите, студените – разума. Най-яркият пример за влиянието на цвят при покупка е цветът на Ферари. Винаги е червено, само понякога жълто, но и двата цвята са активно топли, палят емоции и това е целта на тази кола, тя не е семейна кола, нито вечна кола. Това е кола, която караш бързо, емоционално, трошиш, и ако си жив след това да разкажеш – хвърляш, разказваш и се качваш в следващия модел.
  • Какъв е полът на твоите клиенти? Предимно мъже, предимно жени или и двете? В единият случай ти може да вървиш с аксесоари, цветове и дамаски, които се възприемат за типично женски – розовите цветове, златните вази, пухкавите килими, респективно с такива, които са типично мъжки, или неутрални. Спецификите в пола на твоите клиенти винаги са от значение, когато оформяш пространство, предназначено за тях.
  • Кои в своята същност са твоите клиенти? Какво обичат, как се обличат, какво работят? Всеки продукт е предназначен за конкретен тип хора и когато ти познаваш потребителя на своя продукт, ти ще имаш възможността да го поканиш в среда, която е любима за него, която да го накара да се отпусне и която да улесни решението му за покупка. Ако ти имаш деца, вероятността да си  купиш Ферари клони към минус безкрайност. Не само, че ти е мил твоят живот, но и този на твоите деца. Никога няма да ги качиш в тази кола. Но от Ферари знаят това, затова и те никога не апелират към теб, те знаят точния профил на клиентите си и използват всички средства, за да стигнат до тях. Това правиш и ти, когато проектираш своя офис – създаваш интериор, който резонира с точен профил на твоя точен клиент.
  • Свързана ли е твоята дейност с някоя конкретна националност, етническа принадлежност, географска местност? Ако да, то може би ще искаш да направиш реверанс към своите клиенти, канейки ги в среда, която ги пренася на тези конкретни места. Пример, едва ли ще бъде удачно да правиш тайландски масаж в масажен кабинет с интериор от индиански вигвам. Не че масажът няма да е добър като физическо действие, но цялостното преживяване и крайната оценка на клиента ще бъдат по-високи, ако е в типична за Тайланд среда.
  • Свързана ли е твоята дейност с твоето име или твоя талант? Тогава реверансът вече няма да бъде към клиента, защото той ще е дошъл да види теб на пиедестал. Пример, ти си известен със своите ултра-футуристични сгради архитект. Дошла съм при теб, защото искам да видя мощта на твоя ум с очите си. Ще очаквам офис, който да ме шашне с ултра-футуристичните форми, които съм виждала в проектираните и построени от теб сгради. Всяка среда, различна от това, ще разклати моето доверие в твоя талант мигновено.

И обобщено, понеже темите за идейното проектиране винаги са многолики, многопластови и въобще огромни по обем, доверието, което ние изграждаме у други лица във връзка с работата си е резултат не само от нашите професионални качества,  облеклото, прическата, видимото здраве и добрата ни хигиена. Доверието, което ние изграждаме е и чрез средата, в която работим – нашия офис. Затова, при създаването на неговия интериор, от ключова важност са не само въпросите, които касаят нашето собствено възприемане на това пространство като работно, но и въпросите, които касаят впечатлението и ефекта, които това пространство оказва върху външни посетители. И когато, ако въобще, възникне конфликт между въпросите, които задаваме  към себе си – как да направим пространство така, че то да активира на макс нашия работен потенциал, и въпросите, които задаваме с цел да предизвикаме доверие у други лица, то с предимство следва да се реализират вторите. Разбира се, тези приоритети са валидни, когато твоят офис е от една стая, когато са две и повече стаи, ти може да имаш различни дизайни във всяка, според отговорите на тези въпроси.

И в заключение, преди да дойде време за боичките, мебелите и дамаските, в които и да е интериор, винаги стоят въпросите на предназначението. Интериорният дизайн е следствие от функцията на пространството и никога не се разглежда извън нея. Бели или жълти стени, дивани с рози или дюс, цветни или монохромни килими? Всичките въпроси към интериора на един офис са следствие от ключовите въпроси към пространството – кой използва това и с  каква цел го използва. Когато знаеш отговорите на тези конкретни въпроси, решенията за функционална организация, цветова схема и материали са елементарни логически следствия, подчинени на простички интериорни правила и нищо повече от това.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Всички снимки от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest Home Office тукПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК