Да си призная през живота си не съм виждала често красиво подредени елхи. Честно. Дори като се замисля, освен по филмите и коледните картички имаше само една елха, която ми направи страхотно впечатление. Беше елхата на моята приятелка Снежи и беше наистина добра.

Винаги съм се питала, как така? Защо не можем да направим истински впечатляваща елха, нали уж всички гледаме еднакви коледни филми и картички?

Не мисля, че елхата е просто Коледната декорация и не би трябвало да я нареждаме само заради малчуганите. Би трябвало да го направим за себе си.

Истински красивата елха превръща Коледа в същинска магия. От онези магии, които сбъдват желания през цялата следваща година.

Да си подарим частичка вълшебство и да повярваме, че всичко най-прекрасно и добро тепърва предстои. Това за мен е елхата. Вълшебен подарък. Един кратък момент в годината, в който ми е позволено отново да бъда дете и да мечтая със силата и смелостта на дете.

Е, аз и си въздишам като дете. Даже на Коледа спя под елхата като тях. Сигурно съм за освидетелстване…

Днес искам да си направим анатомия на истински магическата елха

В моето полезрение попада класическата елха и тук прилагам една снимка, която ме съпътства от години. Никога не я губя, независимо колко компютри троша. Винаги имам резервни копия на разни тайни места. Не мога да си позволя да я загубя, защото в моите очи това е истински красива класическа коледна елха.

Да видим как са я направили.

Как да украсиш истински красива коледна елха

01 | Елхата

Преди всичко е изборът на елха. Големината й в помещението, където я разполагаш е от ключово значение и елхата трябва да е голяма. Влизайки в стаята тя трябва да е първото, което виждаш. Дори да се наложи времено да качиш онази масичка на тавана, голямото си е голямо.

Второ е нейната височина. Впечатляващите елхи са високи, започват от пода и стигат почти до тавана. Искаш уау ефект? Е, трябва си височина.

На трето място е видът на самото дърво. Аз съм почитател на изкуствените елхи, не само заради природата. Но и заради това, че формите им са красиви, симетрични, а клонките са гъсто и равномерно разположени един от друг, в това число отрупани с множество малки иглички и никога не падат, дори като ги чистиш с прахосмукачката. Не че не мога да се сдобия с истинска елха със съвършени форми и пропорции – природата е майстор артист… но .. изкуствената е по-евтина, знам върху каква точно форма имам да работя и е предвидима. Освен това я плащам един път. Пък и не съм причина да се безчинства и бракониерства из горите.

Веднъж, когато имаш голяма, висока гъста и красива елха остава да й намериш място. Това може и да не е лесна задача за малък дом, но около елхата трябва да има празно пространство. Да не се опира плътно в мебели или стени. Идеалният вариант е да я разположиш така, че да може да я обиколиш без да си потрошиш капачките на колената в масички и табуретки.

02 | Светлините

Истински магическата елха свети в нощта със загадъчните си малки светлини. И към тях има няколко изисквания.

Първо, да са много. Това означава един дълъг дълъг кабел или два с тази дължина. Светлините поставяш винаги преди всичко друго. Може да започнеш от основата или от върха, но дължината на кабела трябва да е достатъчна, че да направиш красива спирала както във вътрешността, така и в периферията на клонките. Аз имам два кабела – единия завъртам в основата около самото стебло на елхата, с другия обикалям периферията.

Второ, да са един цвят. Топло жълт. Може да имат програма – да утихват правно или да прескачат, но ако искаш истински приказна елха, не се подмамвай по китайски предложения с много и различни светлини – червено, синьо, бяло. Ужасни са. Може би в някоя паралелна Вселена са красиви, в нашата не са. Топла жълта светлина с елементарни елегантно утихващи програми е всичко, от което се нуждаеш. Ако пък подходиш с два отделни кабела, като мен, вероятността двете програми да не се изпълняват в едно и също време е голяма, а с това и магията на елхата ти е още по-силна.

03 | Основните играчки

Тук пак имаш две правила.

Основните играчки, предимно топки трябва да са еднотипни. Сега е много лесно да постигнем това, навсякъде се продават пакети с по 10 или повече повтарящи се топки. Еднотипни топки означава да бъдат три-четири различни но сходни вида с три-четири различни големини. Пример – 20 златни мат, 20 златни гланц,  20 златни с брокат и 20 златни комбинация мат с брокат. 80 основни топки създават добра база и запълват една средно висока двуметрова елха сравнително добре. Тези четири вида може да варират в големините си. Дори е желателно, за да създадеш повече настроение. Не е задължително формите им да са топки – може да са елхички, шишарки, други. Тук ключовото е да вървят в серии по много.

Второ, основните топки разполагаш веднага след светлините и те се редят шахматно. Взимаш всички от първия вид и редиш шахматно. След това правиш същото с втория вид и така вид по вид запълваш елхата си. Шахматното подреждане ти осигурява баланс и красиво равномерно разпределение.

Всяка година може да си добавяш нова колекция основни топки. Сред три години например може да имаш шест вида и да разположиш по 15 от вид вместо по 20 или просто да подредиш втора малка елха на балкона или в двора – за радост на съседите.

Базовите топки не бива да са шарени. Тук не търсим акцент, търсим плътност на декорацията и симетрия. Златните топки са чудесна база, защото са топъл цвят – за разлика от сребърните, и защото златното е традиционен цвят на благосъстоянието и Коледата.

04 | Панделките

С панделките навлизаме в етапа на същинската декорация на елхата. Подготовката ни е свършила и сега е време да започнем с декорацията.

Панделките са акцент, но не бива да са много и различни. Тук трябва да подходиш отново както и с основните топки. Три-четири вида панделки. Три-четири големини. Отново с шахматна подредба.

Панделките подреждаш по големини. Започваш първо с най-големите и когато завършиш с тях преминаваш към следващия вид.

Какви цветове може да бъдат панделките? Ако се стремиш към класическа Коледа – това са зелено, червено и златно. Но може и панделки на точки – червени панделки с бели полка точки. Карирани панделки – зелено и червено например. Раирани панделки – червено с бели райета. Червени панделки със златен или сребърен кант. Златни панделки със сребърни бродерии.

Панделките се връзват лесно от платнени ленти, които продават по кинкалериите. Може да са плътни или прозрачни. По-лесни са отколкото предполагаш. Може да започнеш с 20 по-големи златни и 30 по-малки червени. За следващата Коледа вече ще си професионалист на двуметровите елхи.

Панделките имат алтернативен вариант за връзване, като вместо една по една се пускат цели ленти от върха към основата или завиват красиви спирали от основата към върха, но тогава се слагат последни.

05 | Акцентните играчки (топки)

Тук е моментът на откровението и истинската веселба. Това също е момент, в който може да повикаш малчуганите, че и мъжа си. Позабавлявайте се. Акцентните играчки и топки могат да бъдат всякакви форми и цветове. Те се разполагат хаотично в истинския смисъл на думата и единственото, което може да се спазва при тях е големините. По-големите в долните редове. По-малките в горните редове.

Хубавото на акцентните играчки, е че всяка година може да си добавяш нови и нови. Аз харесвам тази традиция. Всяка година си купувам някоя и друга различна топка или играчка, и я слагам на елхата си с пожелание. На следваща година я виждам и си казвам… хмм, това вече се е сбъднало.

Макар и различни, акцентните играчки е все пак добре да държиш в стил. Една лилава нова топка на елхата ти не е добро решение ако цялата е изпълнена в златно, зелено и червено. По добре три лилави, различни – да, но с един цвят.

И генерално по отношение на акцентите. Стилна Коледа означава спазване на цветовете на празника, нищо че китайците са произвели розови фигури за елха. Какво ли разбират те от Коледа въобще? Накратко, не слушай какво ти предлагат китайците и уличните търговци, остави лилавото, оранжевото и розовото за някой друг сезон. Придържай се  към класиката, все пак искаме истински красива елха. Истински.

06 | Коледните фигури

Фигурите са чудесната добавка към коледната елха и са изключително подходящи да създадеш пълнота и живот. Тях слагаш последни. Коледните и приказните герои (дядо и баба Коледа, еленчетата, ангелите и всички останали) са невероятно много и не е задължително да се сдобиеш с всички тях още тази година. По малко, постепенно.

Намери и окачи тези фигури, които харесваш. Аз издирвам комични приказни герои например.. Имам една свръх дебела фея, два три различни еднорога, една очарователно смешна принцеса-жаба и някои още подобни, които ме разсмиват всеки път. Тази година се надявам на нови попълнения и с нетърпение очаквам някоя събота в разходка из коледния пазар в градската градинка.

Освен приказните герои, подходящи фигури са подаръчета, снежинки, звездички, джуджета, еленчета, ангели, пеещи деца, пързалящи се със шейни деца и всяка друга висулка, която има смисъл за теб и има отношение към този зимен празник.

07 | Шишарките

Шишарките винаги слагам последни. Задължителни са, защото са естествена част от елхата, и си запълвам празните пространства. Отварям чувала с малки и големи шишарки и редя, докато вече наистина няма къде повече да подредя. Красиви са.

08 | Основата

Основата е логическият завършек на всяка елха и въпреки, че я изписвам последна, за нея трябва да помислиш първо. Какво ще разположиш в основата на елхата си?

В западните страни и Америка особено популярни са престилките за елха. Кръгли платнени, декорирани платове, ушити специално за повода. Те обикновено спазват цветовете на Коледа и са страхотно решение. За съжаление тук още не съм виждала такива и вероятно тази година ще си ушия такава сама.

Под елхата може да разположиш подаръци, някоя сцена с фигурите на дядо Коледа и еленчетата, или просто кошница със шишарки.

Цветовете и стилът на Коледната елха

Как да украсиш истински красива коледна елха

Това са два момента, които може да варират, но елхата отново да остане традиционно коледна.

  1. Вариант едно, всички цветове са типично коледни – златно, червено и зелено, елхата е с всички описани тук елементи, фигури и панделки.
  2. Вариант две, всички елементи са отново същите, но елхата е изпълнена в стил заскрежено дърво и всички цветове са само бяло и сребърно.

Дотук с традиционната Коледа.

Искам да изброя някои елхи, които са популярни в момента, но са далеч от традиционни:

  1. Модернистичните варианти, където различните акцентни играчки липсват, коледните фигури са заменени с еднотипни подаръчета и всички цветове са само златно, сребърно или някой пикантен, неясно защо асоцииран с Коледа цвят.
  2. Артистични изпълнения, които са украсени само с коледни картички, с бижута, с пера, какво ли още не. Но те са си арт изпълнения и радват душите само на създателите си.

Не мисля, че този празник трябва да подлежи на модни тенденции и няма моден цвят за него, още повече годишни тенденции в цветове или декорация.  Коледа си е Коледа и спазвайки традиционните елементи и цветове, според мен, е най-красивият подход.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК