Най-сетне дочаках да ме попитате нещо на тема Спа. Три години чакам да ме стреляте с въпроси за Спа у дома, та най-сетне дочаках. Едно не много дълго писмо от Евгения, всъщност тя ми изпрати само един ред със своя въпрос „Как да постигна усещане за Спа в банята“, но пък да си кажа не се бях сещала човек да си направи банята като от Спа център, без реално да ползва функциите в него. Виж, да ме питаш как да вкараш в баня метър на метър сауна, парна баня и джакузи – ще го измисля, ма да се сетя да пиша за дизайн на баня с усещането като от Спа центровете, това не ми хрумва. Така че, благодаря, Евгения. Вярвам твоят въпрос ще бъде полезен на много момичета.

Концепцията за Спа

Как да постигнеш усещане за Спа в банята у дома
Като начинаещ спа проектант, някъде през 2000-та година, нямах представа защо всички твърдят, че в Бали са най-добрите Спа центрове. Гледам снимки – нищо сложно от проектантска гледна точка. Едни хорица дигнали едни дървени навесчета, метнали едни завески бели, вградили – къде успешно, къде неуспешно – каменно джакузи някъде сред храсталака и това е, останалото само природа. От дизайнерска гледна точка също нещо не виждах някакви големи върхове. Гледах и се чудех, бе къде е тая голяма работа, дето говорят за нея? Тогава се впечатлявах от мега луксозните изпълнения в Дубай, където проектантската работа и работата на дизайнерите беше видима. Имаше сложност и предизвикателство. Това беше в началото. Спа тогава, както за мен, така и за всички клиенти, които тръгваха по този път в България, трябваше да бъде грандиозно, луксозно и трудно от към проектиране, инженеринг и дизайн. Колко бяхме глупави тогава.

После, един ден брат ми ме закара на някаква река, тука по наште планини, не помня много от този случай – май кръстосвахме с някви мотоциклети по Рила планина ли, какво беше точно съм забравила, но помня реката. Ей богу, дива и бърза река, със скокове, малки водопади и вирове с водовъртежи. Седях на едни камъни къде 40 минути и оставих водата да ме блъска по гърба с пълна сила. Не помня джакузи да ме е масажирало така, а съм сядала в над 100-тина от най-добрите хидромасажни вани на света. Нищо общо с реката. И помня това не заради великия масаж, който свали цялото напрежение от гърба ми за седмици напред. Помня това заради великата емоция от досега с природата. Дива, неподправена, без сложни инженерни инсталации, без дизайн, без лукс, без нищо. На един камък едва се държах да не ме отнесе водата и крещях от еуфория с усмивка до ушите. Емоция и природа. Тогава подразбрах защо Бали, а не Дубай.

И същото ми се случи в Бургас, на обществените кални бани със солените басейни между Морската градина и Сарафово. Отиваш, те са встрани на асфалтовия път директно влизаш, не плащаш, няма мрамор и лукс, вървиш по черната пътека с глина под слънцето и вятъра, топиш се в солния басейн, вадиш си черната глина изпод дъното, мажеш се и после се мяташ в морето. Емоцията е един път, ефектът – в Спа центровете не могат да го постигнат. Да го сравня с префинения спа център в Германия на гиганта в нашия бранш Клафс, където бях на кална баня… еми, не може да има сравнение. Да, немецът се беше постарал, дизайн, осветление, кал пречистена и префинена – бяла за лице, зелена за тяло, черна за коса – голям гъдел, да! Ама Бургас и калните бани са веднъж. Диво, сурово. Емоция и природа. И тогава си казах, да Бали. Разбрах защо.

Спа е не толкова в ритуала по измиване и разкрасяване. Спа, в истинската си същност, е концепцията за пречистване на духа. Ти излизаш от реалността със всичките й дребни проблеми, забравяш сложните изчисления и премислени калкулации, свързани със стресовите ситуации на ежедневието ти, сметките за ток и парно, проблемите със съседа и кривите джанти от дупките по улиците. Едничката цел на Спа центъра е да те извади от ежедневните мисли, да ти върне равновесието и баланса, да те накара да прогледнеш за красотата на тоя прекрасен живот и да си вземеш спокойно дъх. Дишаш и си щастлива от този простичък факт. Тялото ти е пълно с прекрасни емоции, мислите са се успокоили, а проблемите са останали на входа и сега изглеждат някак си далечни. Спа е като ново начало за твоя мозък и твоето тяло. Това, че кожата ти е мека и красива след процедура там е просто странична полза. Влезеш ли в Спа център с проблемите в главата си и излезеш ли от там пак с тях, значи проектантите не са си свършили добре работата. И всъщност луксът и грандиозността не могат да реализират спа концепцията в нейния същински замисъл. Но природата, досегът с естествения свят – те могат. Природата е най-мощния ни лечител и най-доброто средство да се върнем към истинската си същност. Съчетай я с прекрасни ритуали по измиване и разкрасяване, които и да са от тях, и вече имаш Спа център. Природата и фантастичните светове.

Това е по същество. И сега естественият въпрос – хубаво, генералната идея е ясна, но сега, конкретно, как точно да го пресъздам това у дома, в малката баня, така че да имам усещането за Спа център.

01 | Дизайнът

Как да постигнеш усещане за Спа в банята у дома

Това първо. Целта на Спа центъра е да те извади от реалния свят и да те въведе някъде другаде. Сред природата. Сред приказките. Сред вълшебствата и фантазиите. Ти си избери къде от тези три места, но ако искаш банята ти да бъде с усещането за Спа център, трябва да забравиш за стандартните плочки от магазина, за стандартните форми и да погледнеш на нея като на място, което е като кабина за телепортиране. Влизаш там и вече не си в света на стреса.

Отново, трите генерални концепции за дизайн са природа, свят на приказките или свят на фантазиите. И трите работят еднакво добре и могат да се реализират в стотици хиляди варианти, в зависимост от твоята представа за успешен телепорт. Баня като от дворците в приказките на Шехерезада, баня като от вила на отдалечен остров с изглед към океана или баня, която те кара да имаш чувството, че летиш в безвремието на Космоса. Ти избираш къде искаш да отидеш, но със сигурност това трябва да е място извън всеки стандарт, който познаваш.

02 | Материалите

Как да постигнеш усещане за Спа в банята у дома
Ключът към успешният дизайн на твоята баня като от Спа център е в материалите. Те винаги трябва да са естествени, без компромис, без имитации, независимо колко добри са тези имитации:

  • камък и дърво за пода и стените;
  • мед, камък, дърво, керамика, порцелан за уредите в банята като мивки, тоалетни, вани;
  • лен и памук за кърпите;
  • стъкло, дърво, ратан, камък за аксесоарите.

Скъпи са да, но са трайни, практически вечни и много красиви. В моите очи дори изключително красиви, и може би най-лесният начин да пресъздадеш света на природата в малката баня, респективно – най-лесният начин да влезеш с банята си в света на Спа.

03 | Аксесоарите и цветята

Как да постигнеш усещане за Спа в банята у дома
Често виждаш снимки от Спа центровете, които показват няколко прекрасно подредени аксесоари за измиване и разкрасяване. Те не са просто нагласени за снимка. Те са си по протокол такива. Което за нас значи – край на различните пластмасови шишета за шампоан, душ-гел и сапунерка, край на пластмасовите аксесоари за тоалетна хартия и четка, край на всички неща с различни шарени етикети, които идват от модерната реалност.

Баня като от Спа център  ще означава, освен предишните неща, и идеално подредени и добре помислени красиви аксесоари от стъкло, дърво, мед, камък. Пресипани в красиви стъклени шишета шампоани, качествени ароматни сапуни, някое и друго цветенце сред тях, подредени хавлии на руло или с безупречни ръбове на рафт или в кош. Това, което не може да бъде заменено – да бъде скрито в шкафчета. Ако решиш да палиш или поне да излагаш свещи в банята си – то те също трябва да са красиво аранжирани в поднос.

Ред и красота в аксесоарите, които са на показ – може да звучи тривиално, но ще помогне на твоята баня да добие усещането за Спа.

По отношение на цветята – знам, че такива в банята не оцеляват, освен ако тя не е с прозорец, но може да помислиш за една или няколко малки вазички с по едно стръкче, които да подменяш лесно. Цветя също се приемат положително и когато са нарисувани по стените, по детайл някъде в огледалото, стъкленото шише или дори коша с хавлии.

04 | Формите

Как да постигнеш усещане за Спа в банята у дома
Формите, особено причудливо извитите, са лесен и бърз начин да извадиш банята си от реалността. Което не значи задължително да изписваш арки по тавана или овали в стените, но може да ги имаш като екзотичен умивалник или кранчета за вода, изрисувани в плочките или по стените, чрез формите на ваната, лампите или дори аксесоарите. Търси нестандартния поглед, излез извън шаблонните форми, които познаваш до болка. Това е малкият трик с голямото въздействие, което ще направи разликата и дори без грандиозни ремонти, ще даде на банята ти дозата екзотика, от която имаш нужда за да се сдобиеш с усещането за Спа.

Ето Евгения, това е моят отговор на твоя въпрос и аз искрено се надявам да съм ти била от помощ.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята  галерия в Pinterest | Home SpaПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК