Днес искам да започна една серия от статии. И в тази серия искам да те науча да използваш 5 базови дизайнерски принципа при обзавеждането и въобще изграждането на концепция за интериорен дизайн в твоя дом.

И нека започна с принцип номер едно.

Фокусен център

Когато стоиш в празното пространство.. Е, добре де, може и да не е празно, в случаите когато ремонтираш вече съществуващо място, отрупано с мебели и чудеса – тогава си го представи като празно… та, когато стоиш в празното пространство и се чудиш от къде да започнеш. Въртиш и се кахъриш тук ли да бъде дивана или тук да бъде леглото, кое къде да поставя?

Това е точният момент, в който да се сетиш за базовите принципи на интериорния дизайн и конкретно – принцип номер едно. Намери централна фокусна точка. Тя е началото, базата и центърът, около който ще разположиш всичко останало. Нещо като интериорна котва.

Това не е геометричният център на стаята. Не. Това е точка, върху която ще се фокусира окото. Артистичният център. Първото нещо, което ще се види в стаята, когато влезеш в нея. И не е задължително да бъде разположена в центъра на стаята, или в центъра на дадена стена, макар че симетрията е друг важен принцип. По-важното е да имаш фокусна точка. Всички изключителни интериорни пространства имат такава.

Фокусният център на стаята е първият и най-важен момент. Определи го в самото начало и всичко останало ще с е подреди като с магическа пръчка, защото всичко около този център – мебели, цветове, дамаски, декорации – всичко наоколо допълва вече определения фокус.

И затова, когато се чувстваш изгубена още в началото на ремонта на дадена стая, намирането на централна артистична фокусна точка ще ти даде отправния момент, около който да изградиш своето любимо място.

Много стаи идват с предварително зададени от архитектите фокусни центрове. Голям прозорец със страхотна гледка, камина, каменна стена. Но ако твоя стая няма такава, ето базови правила, които да използваш.

  1. Определи предназначението на стаята, после реши каква да бъде нейната фокусната точка. Например, ако искаш да имаш стая за четене това може да бъде самата библиотека с твоите книги – не само ще видиш първо нея, но веднага ще разбереш за какво служи тази стая от първия поглед.
  2. Използвай симетрия при разполагането на фокусна точка, ако е възможно. Например, в твоята стая за четене разположи два еднакви фотьойла от ляво и дясно на самата библиотека. Не само влизаш и разбираш къде си, но и изглежда дизайнерски подредено. Симетрията винаги има този ефект.
  3. Чудесна роля на артистичен център игрят също картина на стена, голямо огледало, голяма красива ваза в центъра на стаята или дори да не е в центъра, а до някоя стена.
  4. След като веднъж определиш фокусния център на стаята, декорирай около него, така че да обслужиш функциите, които си предвидила в тази стая, но и да подчертаеш фокуса й. Един вид да подсилиш фокуса. Например, ако имаш голям прозорец с красива гледка от вън, то би могла да го подчертаеш като разположиш мебели за сядане пред него. Разбира се може да подчертаваш фокус с цветове и допълнителни аксесоари, по-надолу   ще ти покажа как.
  5. Отново, не е задължително фокусната точка да бъде в център на стена, център на стая. Центърът на твоята всекидневна, например, е диванът с масичката за кафе. Но фокусният център може да бъде извън фукнционалния център. Това може да е красива картина на стената зад дивана. Разбира се, фокусният център може да съвпадне с функционалния център, ако на масичката за кафе имаш уникална голяма ваза с винаги свежи цветя. Фокусна точка е всеки елемент, който пръв привлича погледа и може да бъде разположена буквално на всякъде. Великите интериори центрират фокусните точки и използват симетрия. Но великите интериори обикновено са правени в големи пространства, проектирани изконно с много логика и с оглед на симетрията. Дори това да не е твоят случай, фокусният ти център може да бъде всяко артистично асиметрично решение. Пак ще е велико.
  6. Когато веднъж определиш централния фокус в дадена стая, това вече е предпоставка да изградиш балансирано интериорно пространство около този фокус. Важно е да помниш, че артистичният център не трябва да доминира прекалено в пространството и също не трябва да се конкурира с обзавеждането и декорацията. Звучи трудно, хем да не доминира хем да е първото дето виждаш.. Просто трябва да е голямо, активно, не гротескно. И всичко наоколо да го допълва.
  7. Имай предвид, че фокусният център е източникът на основното настроение, което носи конкретното пространство. И ти, като част от пространството, ще се подчиниш на това настроение. Затова внимавай какво избираш.

Да, да, имам си тенденция да теоретизирам сякаш ще пиша учебник. Ето, спирам се. Почвам с кратки примери и картинки.

01 | Картина

Когато не знаеш от къде да започнеш интериора на своя дом ...

Картината е най-лесният начин да се създаде наистина впечатляващо пространство. Лесна е, защото всичко, което се иска е да е голяма и да я имаш налична. Останалото – и без това никой няма да му обърне внимание. Горе-долу.

Трудна е, защото красивите големи картини обикновено изискват бюджет.

02 | Прозорец

Когато не знаеш от къде да започнеш интериора на своя дом ...

Когато твоето пространство разполага с голям прозорец, още повече ако е с прекрасна гледка, то ти вече си имаш артистичен център. Единственото нещо, което ти остава да направиш е да го превърнеш централната използваема атракция на стаята. И как? Като подредиш мебелите така, че прозорецът да бъде част от наредбата. Но и още, като избереш мебели, който не конкурират гледката, а остават незабелязани.

Избери семпли мебели, които да допълнят гледката по начин, който да позволи тя да изпъкне и да се вижда активно в пространството.

03 | Материал

Когато не знаеш от къде да започнеш интериора на своя дом ...

Особено подходящ подход в пространства с монохромна цветова схема. Облицоването на една стена с различен, красив материал би придало дълбочина и характер в стаята. Използвайки материалите може постигаш различни настроения. Бляскавите гладки материали придават студенина. Естествените камъни, тухли, дърво – придават повече топлина и мекота.

Тук трябва да знаеш, че материалът може да е контрастиращи цветове спрямо основните, но може да не е. Самото наличие на различен материал на една стена, автоматично я превръща във фокус.

И също, тук говорим за материал на която и да е повърхнина – стена, под или таван. Всяка от тях може да бъде акцентна точка.

04 | Цвят

Когато не знаеш от къде да започнеш интериора на своя дом ...

Цветът, за разлика от картините, е евтин и, също като картините, лесен начин за постигане на акцент в пространството. Това е най-често срещаният подход в интериорите. Една стена с различен цвят. Или таван с различен цвят. Или просто един пъстър килим в чисто бяла стая.

Възможностите тук са безкрайни.

Може да внасяш цветове чрез стените. Или чрез мебелите. Тогава самите мебели стават акцент.

Разбира се, не е задължително акцентният цвят да бъде контрастиращ, или смел. Може да се различава с няколко тона от основните цветове. Просто е начин да създадеш отправна точка в пространството.

05 | Текстура

Когато не знаеш от къде да започнеш интериора на своя дом ...

Ето тук може би ще отговоря на една камара въпроси относно тапетите и за това как да ги използваме.

План А. Взимаш повърхнина от стаята си, която искаш да бъде центърът на твоето пространство – стена или таван и я декорираш с тапет. Разбира се, може да бъде рисунка, ако имаш тази възможност.

План Б. Използваш тапет за всички стени. Тогава мебелите, килимите и таванът ти ще бъде добре да бъдат семпли, едноцветни и по този начин да ти позволят да се чувстваш спокойна на това място.

06 | Някакъв артистичен арт

Когато не знаеш от къде да започнеш интериора на своя дом ...

Защо ми се струва, че съм го казвала вече някъде това? Хм? Но нищо, повторението е майка на знанието.

Когато наистина, ама наистина не може да се възползваш от предишните варианти и артистичната аранжировка в стаята е твоето единствено решение, давай смело. Това би било удачно във всички случаи, когато декорираш и създаваш пространства с ниски бюджети, или когато създаваш по-маловажни пространства например, като супер фенси таван, на който просто искаш да си държиш прочетените книги, но пък искаш и да ти е готино, когато влизаш в него.

07 | И последно

Когато не знаеш от къде да започнеш интериора на своя дом ...

Какво ще стане, когато в едно и също пространство с повече от една функция създадеш повече от един артистичен център?

Мне. Колкото и да ти се иска да постъпиш така. Не. Един фокус – балансиран дизайн. Сто фокуса – хаотичен дизайн. Не че не може. Може. В големи офисни пространства, хотели, ресторанти. Там и без това никой не се задържа достатъчно дълго, за да отчете негативните ефекти. Но не у дома. У дома дизайнът трябва да е лесен за окото, само тогава ще се чувстваш добре в един продължителен период от време.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: # priceypads.com

01 | stylisheve.com | thecuriousbumblebee.com

02 | notes.analogdialog.com | strangerthanvintage.com

03 | houzz.com | instagram.com

04 |  architectureartdesigns.com

05 | houzz.com | tripadvisor.com | maisonsdumonde.com

06 | ethanallen.com | desiretoinspire.net

07 | desiretoinspire.netПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК