Днес е първият ден на декември. Ура! Коледното броене започна, а утре е първата неделя на декември, с което в католическия свят започва традицията Адвент  (Advent), пристигането на Исус. Тя слага началото на 4 седмици, в които се подготвяме да Го посрещнем в деня на Коледа. 4 радостни седмици, които са посветени на срещи с приятели и любими хора, срещи със семейството, ходене на кино и кафе заедно, задушевни разговори на топло и приготвяне на най-различни сладкиши, докато зимата вилнее на вън. Най-хубавите 4 седмици в годината започват днес.

И не само най-хубавите, защото ги посвещаваме на приятелствата и семейството си, но и най-магичните, защото са винаги великолепно декорирани с коледни украси по улиците, у дома и въобще навсякъде.

И ето го вечния въпрос, който си задаваме. Кога е най-подходящо да започнем с коледната декорация, кога да украсим коледната елха и до кога, по дяволите, следва да ги държим – декорацията и елхата?

 Кога да украсим коледната елха

Във всички снимки към днешната статия ще видиш дома на Сюзан. Тя е много популярен американски блогър, пише на kindredvintageco.com и също е един от най-любимите ми профили в Инстаграм  (@kindredvintage), който ме интересува преди всичко друго, даже преди снимките на Гордън, Джейми и Дона Хай. Особено когато дойде зимата.

Коледната декорация и коледната елха, кога да ги започнем?

Истината е, че в стари времена коледната елха се е появявала по домовете чак на 24 Декември, Рождество Христово и е седяла така до към 29-30 декември.

В голяма част от християнския свят, от към католическата част, официалното позволение да започне коледната декорация се слага със започването на Адвент – първата неделя на декември. Очакването и подготовката за Рождеството започва тогава, логично е декорацията да е част от подготовката.

 Кога да украсим коледната елхаВ Америка нещата стоят дори още по-така. В Америка, денят след Денят на благодарността, който се отбелязва на четвъртия четвъртък от ноември, се счита за начало на коледните седмици. В голяма част от американските домове, елхата и домът са коледно украсени, още за Деня на благодарността.

Днес, предвид огромните суми, които се харчат за елхи и декорации за тях всяка година, на човек много му се ще да се порадва по-дълго време на похарчените си пари. Това първо.

И сега второ, Коледа не е просто един или три дни от годината.Това би изгубило целия смисъл на този толкова прекрасен празник. Как да се сетиш, че може да подариш кино на приятелките си на 16 декември за Коледа, да излезете заедно и да се насладите на Лешникотрошачката в кината, примерно, като Коледа е на 25-26-27, а тогава не можеш да им подариш  кино, защото те са заети с техните си семейства, накрая им подаряваш сапун и приключвате скучно, безславно и студено. Не, Коледа започна днес. Днес, първи декември, и ще трае 27 дни. Сети се за добрината и благината, прости старите дрязги, сети се за позабравени приятели, срещнете се, идете на кино, в парка, яжте сладкиши и пийте горещ шоколад, честите си празника, защото на връх самия празник вече ще сте заети с друго. Времето е сега. И за да си го припомниш, за да се подсещаш и да не стане така, че да забравяш – коледната декорация ще бъде там да ти напомня за тея дела, дето имат да се вършат и за това, че Коледа всъщност вече е тук. Това е второ.

 Кога да украсим коледната елхаТа, като събера първото и второто, аз горещо гласувам коледната декорация да започне от днес, а за догодина – по американски, с четвъртия четвъртък на ноември. Хем ще се радваме по-дълго време на красивите декорации, които седят заключени на тавана, хем ще си напомняме, че всеки декемврийски ден е коледен ден за приятели и любими.

Колко коледна декорация, сега ще ме попиташ.

Ако се загледаш по-сериозно в дома на Сюзан – тук или в нейния Инстаграм, ще видиш че тя има елха във всяка стая на къщата си, и 2 елхи в хола при камината.

 Кога да украсим коледната елхаКолко декорация, ли? Колкото искаш! Няма ограничение за една елха – сложи си колкото елхи искаш. А ако питаш мен, моят съвет би звучал така:

Аз бих надграждала коледната декорация, започвайки в края на ноември със зимни декорации, снежни къщи, горски животни и зелени клонки, това ще бъде началото да извадя пухкавите кожи и зимните одеяла и да ги преметна тук и там. Ако издигна елха в края на ноември, тя все още би била само със светлините си и белите си пухчета сняг. С идването на декември и напредването на коледните дни, бих увеличила декорацията с коледни неща – червените коледни цветя и още повече зелени клонки, окичени с шипки и боровинки, повече светлини и фенери, елхата ми ще започне да се трупа малко по малко, в коледния ми град от снежни къщурки ще започнат да се появяват празнично облечените ми жители, дядо и баба Коледа ще се появят в хола ми. Ще започна от рано с декорация, показваща зима, ще надграждам по малко с декорация, показваща Коледа. И така, хем ще декорирам по-спокойно и без стрес, хем ще се радвам на всеки ден с нещо ново у дома. Условно казано „ново”, защото съм го купила преди години.

Още ли пиеш кафе, а около теб е пълно с оранжеви тикви и есени листа, или още по-лошо –  вазите с рози и божури? Е, изпий си кафето, предполагам вече разбра, че е време да ги смениш. Коледа започна.

И последно, до кога? До кога е подходящо и удачно да се държи коледната декорация?

Като цяло,  коледната елха днес принадлежи и на новогодишните празници. Някак си по инерция остава там и вече си е традиционна новогодишна украса.

Най-подходящият ден за свалянето на коледната украса е 6 януари. А ако още не можеш да се разделиш със зимата към тази дата, може да махнеш само коледните декорации, а да оставиш зимните до 2 февруари.

Весели коледни дни и много прегръдки от мен.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация ще видиш в Инстаграм профила на Сюзан тук.Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК