Събота наистина е моят любим ден, защото това е денят, в който съм с вас и вашите въпроси. Днес въпросът идва от Мия и ето какво пише тя:

Здравей Вероник,

Щастлива съм, че открих твоя блог! Обожавам статиите ти и начина, по-който правиш нещата да изглеждат толкова лесни. Надявам се, че ще имаш отговор и за мен.

Преди три години си купих апартамент, но все още не мога да реша как да го обзаведа. Обикалям магазини и борси, харесвам различни неща, но не мога да реша нищо конкретно. Избирам един диван, но след това харесвам и друг. Чудя се между две, три и понякога повече врати. Харесвам едновременно десет лампи и все не мога да определя за себе си коя. Опитах да работя с интериорен дизайнер, но не харесах идеите, които тя ми представи и отново съм в началото. Как да разбера кой е моят стил? Как да избера моето обзавеждане между стотиците варианти при условие, че харесвам еднакво поне половината от тях?

Прегръдки,
Мия

Ах, Мия, Мия.. Въпросът ти е страхотен и аз с голямо удоволствие ще направя опит да отговоря на него. Пък и мисля, че ще е подсъдно, ако те оставя да се луташ още три години без любим дом.

Преди да ти споделя някои конкретни техники, които ще ти помогнат да отговориш на въпроса кой точно е твоят интериорен стил, нека ти споделя 3 факта:

Как да разбереш кой е любимият ти интериорен стил?

 1. Проблемът при избор на интериорен стил не идва от многообразието предложения, а от липсата на конкретен отговор на въпроса „Коя съм аз?”. Проблемът не е в многото материали и различни техники, проблемът е в самите нас и нашата невъзможност да определим себе си. Това е причината да не си останала доволна от идеите на твоя дизайнер – те просто не са отразявали теб самата, най-вероятно са отразявали нея. Аз много бързо избирам дали да си купя розов или лилав тефтер – просто отдавна си знам, че Вероник е равно на лилаво и престанах да поставям под съмнение този избор. В края на деня интериорният дизайн се свежда до чиста психология, независимо дали този факт ни харесва или не.
 2. Особено в случаите, когато нашето „Аз” е многостранно, има повече от едно определено лице, проблемът да не можем да изберем конкретен интериорен стил в обзавеждането е особено актуален. Твоето романтично „аз” ще бъде в конфликт с твоето амбициозно „аз” и тези битки за избор, тоест за надмощие, ще се печелят от различно твое „аз” в различни етапи от твоя живот, а в краткосрочен план – според властващото в момента настроение. Тук е валиден примерът с облеклото, което е подвластно на текущите ни емоции, само че интериорите, по финансови и времеви съображения, не може да се възприемат като облекло.
 3. В помощ на твоите избори винаги викай функцията, не психоанализата. Дори и да не можеш да отговориш на въпроса коя си ти и какво точно обичаш, към какво се стремиш и как искаш да се чувстваш в една или друга стая от дома си, ти имаш насреща си неоспоримата госпожица Функция, която много често ще сведе емоционалния избор до рационален. Да се върна на примера с моите тефтери от точка едно. Ако купувам тефтер, който искам да използвам у дома, за себе си, докато уча и си водя записки от различни лекции, то, да – аз без съмнение ще избера лилавия. Ако имам нужда да водя записки по две различни генерални теми, то ще купя и розовия, защото това ще ми позволи бързо да разграничавам кое къде съм записала. Нооо.. ако този тефтер е вещ, която вадя пред очите на клиент – било то да взема размери на обект, да си запиша нещо по нашия разговор или каквото и да е било, то аз никога няма да купя който и да е от тези цветове. Просто ще си купя златния тефтер. Той ще се възприеме еднакво добре от клиент, независимо дали е мъж или жена, ще изглежда еднакво стилно и аз няма да изпадна в положение да приличам на розово барби на строителен обект. Ситуация, която само думата „парадокс” би описала добре. Същото е и с интериорите – може да харесваш две тотални противоположности – романтични стилове и модерен минимал, но когато става въпрос за собствената ти спалня, вероятно ще избереш романтичния стил, а ако обзавеждаш офиса си – е, романтиката няма много място там, освен ако романтиката не е сърцето на твоя бизнес.

Интериорният стил трябва да кореспондира с нашите собствени емоции. Общо взето, домът е израз на твоята същност. И ако тази същност е многостранна, многолика и заредена със стотици противоположни емоции, то нека да е така. Еклектика е новото име на интериорния дизайн, въпреки, че в България пълният смисъл този израз все още остава неразбран.

И сега, аз предлагам да загърбим психологията и психоанализата, техните техники и методи как да разберем себе си, пък и разказвах тук за някои от тях. Също, да оставим на страна тестовете в нета, които определят твоя интериорен стил според това дали обичаш моркови или краставици, коприна или вълна. Да оставим на страна и учебниците, които обвързват интериорния стил с конкретен характер.

Предлагам да се фокусираме върху теб самата и аз имам най-простата техника как да разбереш кой е твоят любим интериорен стил! Толкова е проста, че дори тестът с морковите ще ти изглежда сложен.

Тези три стъпки ще ти помогнат ефективно да определиш своя любим интериорен стил. Веднъж завинаги.

01 | Определи функцията и емоцията

Защо това е първата ми стъпка ли? Защото функцията е определяща за дизайна. Защото функцията определя емоцията. Това конкретно означава да извадиш един лист, да го разграфиш на 4 колони. В колона №1 попълни всички помещения. В колона №2 определи всички функции, които ще имат твоите помещения. Ето пример:

 1. Кухня. Ще готвя дори повече от Джейми Оливър. Но пък и искам най-сетне да почна да готвя здравословно. Е, и сладкишите на Дона Хай не са за пренебрегване.
 2. Трапезарията. Ще се храня там всяка вечер. Понякога с приятели. Ще си чета там блога на Вероник всяка събота сутрин с чаша ароматно кафе. Ще използвам голямата маса за шиене.
 3. Спалнята. Да, ще прекарвам повечето нощи там. Ще се гримирам там. Ще се преобличам там.
 4. Домашен офис. Ще покоря Света от там.
 5. Хола. Е, там ще е пълен екшън. Вероятно.
 6. Банята. Това ще е моят спа център, какво ще правя там, само аз ще си го знам.

Това разбира се е примерен списък с функции. Но те определят емоцията, която искаш да вложиш в едно пространство. А емоцията на свой ред ще определи дизайна.

Ето как да продължиш този списък – попълни емоцията срещу функцията, в колона №3.

 1. Кухня. Никакво място за отчаяние. Екшън до последно. Ножове и марули ще хвърчат докато се науча. (Примерно.)
 2. Трапезария. Искам спокойствие и тишина. Искам усещане за лукс като в петзвезден ресторант.
 3. Спалня. Искам да попадна друг свят. Светът на тайнствените вълшебства от сънищата. Светът на приказките. Светът на мечтите.

… и така до последното квадратно сантиметърче в твоя дом…

Ако гледаме този списък и тези конкретни емоции и функции, вече става ясно че дизайнът в спалнята няма да е този от кухнята. Едното място ще трябва да е приказно спокойно, другото да стимулира екшън героя в теб. Разбира се, това е според този списък.

Това значи ли, че може дизайнът в кухнята да е по-различен от дизайна в спалнята? О, да, значи точно това. Няма правила, които да казват, че целият дом трябва да е подчинен на един единствен стил. Всяка зона трябва да е подчинена на главната си емоция. Различни емоции, различен стил.

При това не говорим за стил, описан в учебниците. Стилът, който ти асоциираш с конкретната искана от теб емоция. Ако по някаква невероятна причина асоциираш романтичния Шаби Шик с екшъна от кухнята на Джейми Оливър, така да бъде. Асоциацията е твоя. Домът е твой.

Просто следвай собствените си асоциации.

Когато имаш това вече ще е лесно да знаеш, че в трапезарията искаш бляскав луксозен полей, а в спалнята ще искаш нещо романтично, излязло сякаш от причудлива рисунка на книжка с детски приказки. Десетте лампи, между които се чудеше станаха ли вече една?

Този дом ще ти позволи да проявиш многото лица, които имаш. Защото ти ще си определила своя собствен уникален стил, който ще отбележиш в колона №4, следвайки упражнението което идва сега.

02 | Тръгни от общото към частното, не обратното

Мисля, че е грешка да скиташ по магазини и борси 3 години. Вървиш от малкото към голямото. А трябва да вървиш в обратната посока. От общото към частното. Как ще знаеш кой е правилният детайл, когато нямаш общата концепция? Прекарай малко време пред компютъра, или със списания в ръка, изгради генералната концепция. Тогава скитосвай.

Аз имам 2 упражнения за теб.

Първото ми упражнение се фокусира върху избор на интериорен стил. И е лесно като да си налееш чаша вода.

Избери 5, 10 или ей богу ти знаеш колко любими снимки с любими интериори. Снимки, които ти смяташ за превъзходни. Ако избираш стил за спалнята, избери само спални с различни обзавеждания и цветове. Ако правиш това упражнение за кухнята – избери снимки на кухни. Не мисли за бюджет, не мисли за нищо, освен за това дали ти харесва или не.

Избери ги и им дай номерация с букви или с числа.

Принтирай ги и ги сложи на бюрото си, залепи ги на вратата на гардероба, или ги сложи в папка на компютъра си. Дай си срок за изпълнение на това упражнение, защото за теб това няма да е лесно. Например 10 дни. Ако имаш нужда от месец, нека бъде месец.

Сега, всеки път когато попаднеш на тези снимки, опитай се това да бъде поне веднъж на ден, избирай една от тях. И си го записвай. Така както аз хващам тефтера с лилавите кожени корици в книжарницата, така и ти си избирай по една картинка. Инстинктивно, първосигнално, без да мислиш, без да си поправяш мнението. Играй честно. Записвай номера на снимката всеки път.

В края на сложения срок просто преброй резултатите. Толкова е лесно. Твоят стил е стилът с най-много посочвания. Това е този стил, който извън всякакво рационално съмнение ти може да наречеш своя любим стил. Упражнението продължава с дни, защото те поставя на избор в различни емоционални състояния и през различни периоди от твоя ден. Ако в различни състояния ти посочваш една и съща спалня от набора с картинки всеки или почти всеки път, то извън всякакво съмнение можеш да си сигурна, че това е твоят стил.

Отбележи си номера на картинката в колона 4 от твоя списък, сравни още веднъж дали емоцията съвпада с асоциацията и направи упражнението за следващите помещения.

Второто ми упражнение е описано тук и по същество представлява ти сама да си съставиш свой собствен дизайнерски борд. Сама да съставиш собствения си стил, помещение по помещение.

Едва когато имаш ясна генерална концепция какво искаш да бъде, едва тогава може да се качиш в колата и да поемеш към изпълнението и конкретен избор на обзавеждане. Да?

Всъщност, изборът вече ще е направен, от теб ще се иска просто да реализираш концепцията си.

03 | Запази спокойствие и постоянство

Да направиш избор, който е обвързан с финансова инвестиция, при това такава, в която да си сигурна следващите 10 години, не е лесно и ти ще поставиш под съмнение горните упражнения. Аз знам това. Поне няколко пъти ще се изкушиш да ги поставиш под съмнение. Или приятелката ти ще направи това вместо теб, или някой друг. Ще се питаш дали тези хиляда лева за диван наистина са това, което си решила преди месеци в теоретично упражнение. Дали все още не избързваш, дали може би другата седмица … Не, не тръгвай по този път.

Но тъй човекът е устроен,

че без беди е неспокоен.

Ако ги няма, то тогава

нарочно сам си ги създава.

Робърт Бърнс

При това нашата природа не се е променила и тези думи са валидни дори 200 години след като са писани. Затова е и моят съвет.

Довери се на себе си, запази спокойствие и бъди последователна. Съхрани доверието си в първоначалния си избор. Той е най-добрият избор. Той е твоят избор. Този, който отразява твоето истинско „аз”, дори и ти да не го познаваш все още.

Спазвай избора си, не се влияй от случайни реплики, съвети и странични хрумвания. Бъди последователна, стъпка по стъпка реализирай избраната концепция. Не променяй в бързината онова, което ти си избрала в момент на откровение със себе си. 3-те години ще станат 30. А ти искаш да живееш истински сега, нали?

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: shopmodmint.com | Fashion Illustrations

Харесва ли ти тази статия?

Помогни ми, така че моето начинание за живот, пълен с красота да докосне и вдъхнови повече хора. Сподели статията с приятелите си или я харесай от бутона долу.

Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК