Да си кажа, аз обичам фантастичните теми, филмите с извънземни и високотехнологичните джаджи от всякакъв род, които ни пестят време и усилия, макар и някои да ми отнемат доста време, докато ги разуча напълно. Редовно преравям за новости, които да ме шашнат и чакам да дойде денят, дето ще ги пуснат на пазара, току виж доживея да се сдобия с някоя такава дивотия. Имам и склонност да харча пари за тях.

Затова днес, по-скоро като тема за забавление, отколкото като ултра-съдържателно четиво, искам да ти покажа няколко такива джаджи, които ще пренесат твоята кухня в бъдещото… някой ден, когато или ако ги пуснат на пазара въобще.

01 | Роботизирани ръце

 5 неща, които ще пренесат твоята кухня в бъдещето
Проекти по тази тема вече започнаха да се показват на международни дизайнерски изложения, включително и на това в Кьолн през януари 2017г.  Използват се ръцете на топ готвачи, за да се запишат и възпроизведат  в последствие от робот действия като рязане, разбъркване и всякакви готварски техники. И, въпреки че проектът, показан на видеото, може би е доста далечен като реализация в нашите домове, поне ще знаем какви ще са кухните на нашите правнучки. Роботът може да бъде научен да готви, разпознава команди и върши всякакви домакински задачи, накрая си измива чиниите и си почиства всичко. Невероятен е.

Виж видео.

02 | Газирана и пречистена вода директно от чешмата

 5 неща, които ще пренесат твоята кухня в бъдещето
Проектът е на немската фирма Grohe, наречен е „Син Дом” (Blue Home) и претендира да сложи край на пластмасовите бутилки и мъкненето им до дома. Батерията за вода съдържа вграден филтър, охладител и карбонатор. Доставя три вида филтрирана и охладена трапезна вода – пенлива, средно газирана и негазирана. Системата е разработена специално за частни домове и според производителя е лесна за употреба, не изисква сложна инсталация, нито допълнителни тръби и по някое време трябва да я очакваме да се появи на българския сайт на Grohe.

03 | Кафе машина с памет

 5 неща, които ще пренесат твоята кухня в бъдещето
Проектът е наречен „Памет” (Memory) и е кафе машина, която прави правилното кафе за конкретния човек. Уредът запаметява какво кафе обичаш, разпознава отпечатъка на ръка ти и ти поднася твоето любимо кафе само с едно сканиране на дланта ти.  Проектът е на китайския дизайнер WenYao Cai (предполагам, че на български това име се пише ВенИао Кай) и аз лично му стискам палци да получи финансовата подкрепа на някоя голяма корпорация за производството на това бебче, защото, мисля, би се превърнало в любимата кафе машина на много семейства по света.

04 | Прецизно топло

 5 неща, които ще пренесат твоята кухня в бъдещето

Този уред получи няколко награди за периода 2016-2017 година, разработка е на на латвийската дизайнерка Жасмина Гразе (Jasmina Grase) и вече е обявен за предварителна продажба на сайта MIITO. Предствлява индукционна платформа с метална цилиндрична приставка, която затопля течности до избрана температура между 30 и 100°С. Основният довод на дизайнерката е, че може да затоплиш точното количество вода в точния съд, в който ще я ползваш, на точната температура, която искаш. Може да използваш която и да е чаша, поставяш я върху индукционната база, настройваш желаната температура и слагаш металната приставка в чашата. Уредът се използва не само за вода, но и за супи, кафе и други течности. За затопляне и претопляне. Това е нещо, което аз с удоволствие ще имам у дома. Малко търпение само.

Виж видео.

05 | Калкулатор на хранителните стойности

 5 неща, които ще пренесат твоята кухня в бъдещето

Името на проекта е „Нутрима” (Nutrima) и представлява умен кантар, който разчита и освен теглото показва калоричните стойности на храната, процентното съдържание на белтъчини, въглехидрати и мазнини, възможните токсини в нея, както и нейната свежест. Кантарът е вграден в гъвкава поставка, може да бъде сгънат на руло и пренесен навсякъде в чанта. Дизайнер на уреда е финландецът Янне Паловуори (Janne Palovuori). Кога обаче ще я видим тая джаджа по магазините, незнам.

Виж видео.

Това е от мен за днес, благодаря на всички, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимка в началото: Grace Anne VergaraПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК