Все по-малко и по-малко дни остават до Коледа и треската, очакването, трепетът все повече ще се повишават. А аз искам да участвам активно в това гъмжило от емоции, днес с една много красива коледна история – легендата за Свети Николай и коледния чорап на камината.

Като цяло, в общото жужене и коментари покрай различните празници и свързаните с тях ритуали и традиции, все се намира някоя реплика, която отсича „бе, това е католически празник, не е наш”, „това е американска работа”, това или онова все не е по нашему. Но! Нещата с коледния чорап на камината съвсем не стоят така. Той не е никак американски, нито отявлено католически, не и търговскси трик.

Легендата за коледния чорап на камината...

Коледният чорап на камината е част от легендата за Свети Николай. А той, както всички знаем, е всепризнат за светец и от католици и православни, че и двете страни се чудят кой кое кокалче от мощите му да открадне и в коя църква да го изложи като чудодейна реликва, а в миналото не една и две църкви са плащали на разбойници и пирати да му крадат костите от друга  църква, да ги пренасят през морето, че да почнат да ги съхраняват те. Поне така твърдят историците, а аз имам склонност да им вярвам.

Свети Николай е много обичан и почитан човек, а историята с коледния чорап, колкото и невероятна да е тя, е част от многобройните приключения и легенди, които се разказват за него.

Николай е родом от град Патара, древно пристанище на Средиземно море, което днес попада в Турция, а в далечната 270 година, когато е роден, градът е попадал в Римската Империя. Николай е бил наследник на много богато семейство гръцки християни и когато влиза във владение на земите от родителите си, раздава всичкото си богатство на бедните. При това, той не е търсел слава и признание, раздал е цялото си имане анонимно.

Поставял е монети в обувките на бедни хора, които са ги оставяли на прага му – практика, която днес се отбелязва масово в Западна Европа в нощта на Никулден – 5ти срещу 6ти декември, когато в обувките на децата се слагат лакомства, а в Англия монахини оставят кошници с вещи на нуждаещи се семейства.

Освен на бедните, Николай е покровител и на децата – предание, разказвано с тъжната история на три посечени дечица, намерени в чувал, които той върнал към живот с молбите си.

Легендата за коледния чорап на камината...

И въпреки, че историците твърдят, че нищо не знаят за живота на светеца, изписват стотици томове с истории, свързани с него, неговата щедрост към всяко живо същество, неговата благост и приключения. Най-известното, което ние знаем, е неговото пътешествие до Светите земи, когато корабът,  на който пътува е застигнат от тежка буря. По време на бурята се случват две неща – в корпуса зейва огромна дупка, а от върха на мачтата пада един моряк и загива на палубата. Дупката светецът запушил с голям жив шаран, а после коленичил до моряка и с искрени молби измолил Небесата да го съживят. И след като свършил тея двете неща, легендата разказва, той погледнал през борда и смъмрил сърдито морето. Вълните се успокоили, а бурята си отишла. Така той става и покровител на моряците и затова често се прави препратка, че е християнската версия на Посейдон – богът на морето в древногръцката митология. Николай умира на 73 годишна възраст на дата 6 декември 343 г., ние ядем голям шаран тогава.

Особена, но – предвид характера на светеца – никога неоспорвана, е историята за коледния чорап. Докато бил на посещение в Йерусалим, Николай научил за един много благочестив човек, който по зла прищявка на съдбата загубил цялото си имане. За още по-зла участ, човекът имал не една, а три неомъжени дъщери. По онова време, за да омъжиш дъщеря си, е трябвало да си й приготвил зестра, с която да я пратиш в новото семейство. Без зестра не само е било невъзможно да омъжиш момичето, но е било и много вероятно то да бъде принудено да започне да проституира. Николай се натъжил от участта, която очаквала трите млади жени и решил тайно да даде пари на бащата за техните зестри. Така той приготвил три пълни кесии с жълтици и си наумил да ги хвърля три поредни вечери през отворения прозорец на къщата им по вечерно време, докато спят.

Легендата за коледния чорап на камината...

Първата вечер Николай успешно се промъкнал, хвърлил кесията през прозореца и си тръгнал без никой да разбере какво е направил. Същото сторил и втората вечер, но на третата бил изненадан. Докато наближавал къщата, видял че прозорецът свети, а бащата не спи и чака да види кой е тайният му благодетел. Светецът също зачакал в  тъмната градина бащата да се умори и да си легне, но това така и не се случвало. Изгревът щял да се покаже, а бащата все седял до запалената свещ на прозореца и не се отказвал да чака. Тогава на Николай му хрумнало да вземе тайно и тихо да се качи на покрива от задната страна на къщата и да пусне последната кесия жълтици през комина.

Както го помислил, така и го сторил. Метнал се на дувара, покатерил се тихо на покрива, доближил се до комина и пуснал кесията жълтици там. Нея вечер най-голямата дъщеря си била изпрала чорапите и ги била окачила на камината да се сушат. Кесията,  точно тая, дето била предназначена за нея, паднала в единия окачен чорап. Светецът изпълнил каквото си бил наумил, но когато се отдалечавал, бащата все пак го проследил и успял тихо да го застигне, падайки на колене да му благодари за добрината.

Така идва традицията с окачения чорап на камината за Коледа.

А моят логичен въпрос е, ако ядем шаран на Никулден, защо да не окачваме чорапа си на Коледа и да не пълним обувките на децата си с лакомства през нощта на 5-ти срещу 6-ти? Легендите са общо християнски и принадлежат на всички ни. В тях няма нищо американско, нищо търговско, нищо „католическо“. За мен те са красиви коледни истории за добронамерения и благ Свети Николай, когото аз много почитам.

Дали си окачвам чорап на камината? Да, нищо че я нямам.

И за финал, искам да кажа две неща.

Легендата за коледния чорап на камината...

Хубаво, харесва ти легендата за чорапа и момичетата. Искаш, но нямаш камина, също като мен, къде да го окачиш тогава? Импровизирай си някой рафт,  който да украсиш  с красиви накичени коледни зеленини и за всеки член от семейството окачи по един коледен чорап. За тази цел стават също и перваза на прозореца, закачалка на стена, също скрин – ако имаш такъв в хола у дома – дръжките на чекмеджетата му са много удобни за целта. Също, облегалките на столовете в трапезарията са подходящи да се декорират с коледен чорап. А ако нито една от тези идеи не ти допада, може да ги закачиш и на елхата.

Но веднъж окачен, не забравяй да го напълниш и с подаръци, ей! Да не остане празен за Коледа.

Коледният чорап е символ на нашата надежда, че доброто ще дойде и при нас, израз на нашето очакване, че късметът ще бъде и с нас. Всичко е просто символика, но когато празникът е толкова голям, когато вярата и желанията ни са истински, тази символика  после се материализира през годината. Това едно. И сега две…

Коледен подарък от мен за теб

Още от миналия месец ми се въртят разни мисли как да направя някакъв жест към теб и да те зарадвам с коледен подарък и аз. При това с нещо, което идва от моя свят – светът на уелнес и спа, ама не под форма на предложение да ти начертая проект за сауна, а под формата на нещо, което можеш да ползваш и да му се насладиш истински. Нещо, което и аз истински харесвам и бих се радвала да мога да го споделя с теб.

В света на уелнес има много тайни, до които човек стига след  години практика, и една от тях е тайната на истински качествените козметични продукти. Онези, които човек не може да купи в магазина, но от чието използване вижда истински и трайни резултати. С тези мисли стигнах до офиса на моите приятели в българското представителство на любимата ми спа козметика Yon-Ka и къде на шега, къде на игра се договорих с тях за коледни цени върху всичките им продукти. Но не само това. Позволиха ми да направя комплект от три изключителни продукта, които комбинирам на база своя опит и познание за кожата и красотата, такива които използвам ежедневно и самата аз. Йей!

От днес до 6-ти януари включително, за всички читатели на моя блог, е валиден код VRNQ, който можеш да приложиш при покупка на целия YonKa асортимент в онлайн магазин naturalisima.bg, кодът предоставя 5% отстъпка върху всички продукти, дори и върху онези, които са вече намалени или са специално ценообразувани с отстъпки  за Коледа. Същият код е валиден и за всички хранителни добавки в магазина, включително за моя любим колаген и невероятната хиалуронова киселина. Надявам се това да ти хареса.

  • Моята селекция, ако имаш нормална, смесена или мазна кожа може да видиш тук
  • Селекцията ми, ако имаш чувствителна или суха кожа виж тук
  • Останалите продукти на Yon-Ka и техните великолепни коледни комлекти ще видиш тук

Топли прегръдки и най-прекрасни пожелания за Коледа.

С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК