Сега, когато пролетта е тук, всичко разцъфтява за нов живот, всичко жужи, бърза и се радва на прекрасното време. И някак си, в моето клето мозъче, се създават асоциации за пътешествия и приключения по далечни и екзотични земи. Затова днес искам да те заведа до магичния и пълен с вълшебства Мароко, или поне в частта, която касае интериорния дизайн.

Но не ме разбирай погрешно, това съвсем не значи, че ще те агитирам да нашариш дома си като от приказка на Шехерезада. Приеми го като пролетно приключение, като разходка в един вълнуващ свят. А Мароко не е просто вълнуващ свят, той си е направо спиращ дъха свят.

Традиционният марокански стил на декориране на дома е красив, богато украсен и топъл, но освен това е много смел и вълнуващ. Малко европейци ще направят с успех това, което виждаме в мароканските домове.

Сгушена между Европа и Африка, Атлантическия океан и Средиземно море, Мароко е страна на смесени култури, влияли в исторически, културен и религиозен план. Мароканската архитектура, интериорната декорация и декор са неповторимо творческо съчетание от африкански, арабски и средиземноморски стил (mamma mia!). Това е страната , където океанът среща пустинята, а естетиката е едновременно под африканско, персийско и европейско влияние. Ако някой търси аргумент в полза на еклектиката, мисля че имено Мароко е страната, където ще го намери. При това този аргумент е великолепно, елегантно и много екзотично представен.

Има някои много открояващи се елементи на мароканския стил, които искам да ти покажа днес. Всички те са много специфични и показателни за него, затова подредбата им при мен ще бъде просто случайна.

01 | Арките

Мароканската концепция за интериорен дизайн
Арките са характерна и отличителна черта на мароканската архитектура и интериор. Особено популярни са арките с ниши и мавританските – тип ключалка. Освен причудливите им форми, тези арки и ниши са също и много богато декорирани с цветове, но също и с геометрични или флорални орнаменти, понякога и с двете. Арките са част от външната и вътрешната част на мароканския дом, красят входните врати, дворовете и големите вътрешни пространства, прозорците, появяват се пред удобно изградени ниши в стената, зад чешми, над легла…

02 | Пъстрите етнически декорации

Мароканската концепция за интериорен дизайн
Мароканският стил е много пъстър и  цветовете са неговият център. Мароко взима цветовете си от заобикалящите го пейзажи: синьото от Атлантическия океан, зеленото на Средиземно море, блестящото злато и сребро на сахарските пясъци, изобилните червени, оранжеви, розови и лилави на африканските залези.

Всяка част на дома е богато декорирана – меки килими от вълна и памук са заслани навсякъде, рисувани и бродирани възглавнички по пода примамливо те приканват да седнеш на тях, чиниите са също толкова пъстри и изобилстващи от форми и цветове както и тъканите, ярки завеси прикриват светлината на слънцето и всичко това е отрупано с живи и силни цветове и форми.

03 | Осветление и фенери за екзотичен интериор

Мароканската концепция за интериорен дизайн
Колкото и странно да звучи, осветлението е част от мароканската украса и е наистина специално. Не само, че създава много уютно и магично пространство, но е и чудесно допълнение към цялостната интериорна концепция чрез формите и декорациите си.

Метал, месинг и желязо са най-честите материали от които са изработени мароканските фенери и лампи, те са перфорирани и изрязани с разнообразни геометрични и флорални симетрични форми. Днес тези фенери са много популярни и могат да се видят в много магазини – аз самата имам поне 8 от тях и никога не ми омръзват.

Алтернатива на фенерите са лампите от цветно стъкло.

Мароканското осветление е слабо и разпръснато осветление, създадено от множество лампи и висулки, разположени из цялото пространство – висящи от тавана, сложени в ниши на стената или на пода. То създава много приятна, екзотична и пленяваща обстановка.

04 | Богато декорираните мебели

Мароканската концепция за интериорен дизайн
Макар и простички в своите функции мебелите в мароканския стил са много богато декорирани. Изработени от естествени материали, те са прославени с изтънчената работа на дърворезбари и майстори на ковано желязо, украсени със седеф, с високи релефи, висококачествени тапицерии или сложни детайли от мозайка и теракота. Кушетките и масите са привлекателни и ниско разположени. Оледалата са големи с внушителни рамки.

05 | Пъстри плочки

Мароканската концепция за интериорен дизайн
Декорацията в марокански стил не би била същата, ако към цялото това многообразие от форми и цветове не се включваха и популярните теракотени плочки за подове, стени и тавани. Всяка повърхност, която може да бъде богато декорирана или изрисувана ще бъде – подовете и стените не правят изключение в мароканската концепция за дизайн. Керамиката внася хлад в горещия дом, затова е предпочитан материал, но тя е изрисувана най-богато и изящно. Върху нея често застават още по-пъстри килими и възглавници и погледнато от страни цялото това множество изглежда бъбриво, хаотично, забързано, но също и великолепно и привлекателно.

06 | Модерни интериори, вдъхновени от мароканския стил

Мароканската концепция за интериорен дизайн
Сега когато вече познаваш мароканската концепция за интериорен дизайн по-отблизо, няма да ти бъде трудно да разпознаеш отделните й елементи в множество модерни интериори. За нас може би великолепният пъстър свят на Мароко е непостижим като начин на мислене, тази смелост в съчетанието на форми и цветове е непонятна, но ние все пак успяхме да вземем отделни елементи от този стил в нашето съвремие, да ги впишем в нашите семпли и много по-минималистични интериори. Богатството на Мароко е толкова голямо, че дори само един негов елемент превръща модерен интериор в достатъчно интересно и причудливо пространство.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest | Arabian NightsПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК