Аз ужким писах една статия за пердетата, при това от онези много дългите мои статии, чак да ти досади от толкоз думи, точки и неща, които да съобразиш. Обаче тя се оказва недостатъчна явно, защото въпросите за завесите продължават да си валят в моя дневник. Като се замисля, и на мен са ми любими, така че ще ги дъвчем още, започваме от сега. Начините на окачване на завесите за мен са един от най-важните моменти при избора на пердета, защото те не просто са ориентир и база за изчислението на плата, респ. на бюджета, но и защото те са ключови за това как ще изглежда помещението.

Вероятно има над сто варианта за окачване на пердета. А ако се вземат предвид и комбинациите, които произхождат като резултат от различните материали, десени и набори, то ще станат хиляди. Което, ясно, че аз не мога да обхвана с една единствена статия, но ще се опитам да дам 4 генерални насоки и основните моменти, които да съобразим за дома си. Свеждам ги до 4, защото искам да гледам с погледа на модерния човек. От миналото има още двеста натруфени варианта, но те си остават в миналото. Днес никой не живее така – нито в обемите на домовете от миналото, нито с обемите прислуга от миналото, нито със скоростта на действие от миналото, която явно се оказва фактор за дизайн.

01 | Право окачване

Красиви и модерни начини за окачване на пердета
Абсолютната класика. Изглежда елегантно и ефирно. Лесно за изпълнение, най-малко плат, най-лесно за поддръжка. Подходящо както за високи, така и за ниски помещения. Хубавото на това изпълнение са две неща.

Първо, много подходящо окачване, когато искаш да имаш пъстри пердета с различни десени, цветя и много много цветове. Наборите тук са малки и това позволява на плата да застане почти право, без да се нагъва и с това да се разгърне красотата на пъстрия десен. От тук произхожда и предимството да превърнеш пердето си в акцент на своята стая – няма да имаш нужда от картина, нито от уникален тапет, ти имаш това невероятно перде и готово, край на тревогите „кое сега да ми бъде акцент”. Единственото за съобразяване тук е големината на шарките – по-големи и по-високи домове ще търпят едри шарки, по-малки и по-ниски помещения ще изискват по-малки шарки.

Второ, това окачване може да се приложи за всеки интериорен стил, който се сетиш, имено поради факта, че е най-семпло и непретенциозно. Пердета, окачени по този начин, ще изглеждат великолепно и в модерен дом с лъскави бели мебели и златни декорации, но и в рустик дом със състарено дърво и елементи от ковано желязо.

02 | Къдри, моля, искам къдри

Красиви и модерни начини за окачване на пердета
Ето, тук разхищенията вече започват. Повече плат, по-трудна поддръжка, пране, трудно гладене. Да, красиво е, но е и претенциозно. Подходящо е особено за детски стаи, за стаи на момичета и романтично настроени мадами, но ако имаш съпруг и две момчета у дома, мисля, че животът на тези къдри в хола при телевизора ще бъде много кратък – докато ги видят мъжете и после ще трябва да ги сваляш.

Подобно изпълнение не би позволило завеси на цветя или други десени, иска плътни и монохромни цветове. Не принадлежи на всеки стил, само на романтичните. И също, ако помещението е ниско, къдрите трябва да се оставят само в долната част на пердето.

03 | Симетрични надипляния

Красиви и модерни начини за окачване на пердета
Ето тук каталозите на производители на завеси изобилстват от варианти, варианти, варианти. Ужас, нямат край. Горни надипляния, странични, по-къси, по-дълги, по-високо прихванати, по-ниско прихванати, разминаващи се прихващания, двойни, тройни, десеторни, дълбоки басти, плитки басти, тройни басти, стърчащи басти, премятания всякакви… Но! Това не е важно. За мен те всички попадат в една и съща категория – симетрични. Каквото е от ляво, това е и от дясно.

Относно тези стилове в окачването на завеси. Да, всички са красиви и да, по-се възприемат от мъжките ни половинки, но изискват повече плат, повече внимание в поддръжката и гладенето, повече време в окачването и пасването. Прозорецът ти стои като някаква картина от известен художник – не можеш ей така да дръпнеш рязко пердето на страни и да излезеш на балкона да си запалиш цигарка. Тяхната красота иска известна грижа и внимание.

В зависимост от материала и степента си на надипляне може да се впишат и в по-модерен дом. Ако гониш мега изчистен и футуристичен дом, вероятно няма и да ги погледнеш – те не са за там. Може да се комбинират и с шарени дамаски, но генерално са си за монохромни цветове. И най-вече са си за големи и високи стаи. Подобни завеси биха били немислими в помещение с височина 270 см, камо ли 240 и по-ниско.

04 | Асиметрични надипляния

Красиви и модерни начини за окачване на пердета
Ето тук може би ще намериш подходящия начин да изявиш себе си, защото приложенията на този тип окачвания са много и за всякакви ситуации, стилове и домове – ниски и високи помещения, модерни или класически, детски или дневни, кухни или трапезарии, по-високо или по-ниско бюджетни. Всичко.

Асиметрията тук ще означава, че двете страни на прозореца ти са различни, но не само като разлика в окачването ляво и дясно, но дори и като разлика в цветовете ляво и дясно. А в зависимост от избора ти на плат и надипляне, може да го докараш от буржоазен лукс до тийнеджърски пънк, да го оставиш леко и ефирно или да му позволиш да превзема погледа. Това окачване напрактика ти позволява всичко, което си поискаш.

И в заключение, както всяко нещо в интериорния дизайн на личните ни домове, завесите и тяхното окачване са въпрос на индивидуален вкус. За мен те са като роклите. Не можеш да ме накараш на нося официална черна рокля, аз си харесвам роклите на цветя, ако ще и на междугалактическа вечеря да ме пратиш и да ме сложиш да седя до президента на Млечния път, аз пак ще ида с рокля на цветя (е, ще бъдат ултра-футуристични извънземни цветя, но цветя!). И със завесите ще бъде така, защото те, повече от всеки друг интериорен детайл, може да се сравнят с роклите – имат форма и дизайн, могат да придадат елегантен, официален или ежедневен вид, може да се сменят със смяна на сезона, да останат незабелязани или да привличат погледи, да променят настроения и да създават настроения. Те са много повече от просто завеси и тези техни функции зависят не само от платовете и десените им, но и от начина, по който сме ги окачили.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Снимки: Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest CurtainsПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК