Когато миналия път седнах да пиша за топлите и студените цветове, хич ама хич нямах представа за филма, в който ще се вкарам. Дадох си сметка колко много има да се говори за цветовете и тяхното комбиниране, и ако съм си мислела, че двете кратки статийки по темата, дето съм написала ще ми стигнат – еми не, лъгала съм се жестоко. На никого не стигат, даже по-лошо – пораждат още въпроси. Обаче, понеже вече се хванах да участвам в тоя филм, ще го карам до край. Разбира се, няма да превърна блога в стосезонен сериал на тема цветове, но от време на време ще зачеквам темата.

Днес като едно малко продължение от миналата събота искам да хвана неутралните цветове, поне да приключа с основните понятия и да влезем в теорията на комбинирането на цветовете, което също от миналата статия ми стана ясно, че няма да стане с простички описания от типа на – тук толкова процента, там незнам си колко процента. Нито ще е лесно, нито ще е бързо…хех, но ще стане.

Та сега, неутрални цветове. Тук няма да показвам диаграмата на цветовете в цялост, но ето пак линк към нея, защото пак ще я ползваме. Въобще, в интериорния дизайн диаграмата на цветовете се ползва постоянно. Непрестанно. Ежемилисекундно.

Аз все си повтарям колко добри са неутралните цветове за дома, поне на сто места съм го казала. Ма днес по-подробно.

Какво са неутрални цветове и как да постигнеш изумителни резултати у дома с тях

Неутралните цветове са черно и бяло и всички комбинации между черно и бяло, тоест сиво.

Това според теорията на цветове. Но! В интериорния дизайн нещата не са точно като в теорията и за неутрални цветове се приемат всички с много високо участие на бяло, черно и сиво (което и да е сиво) в тях.

Бялото и черното не присъстват като цветове в диаграмата на цветовете, създадена от сър Исак Нютон. Те се разглеждат отделно от нея и е обичайно да се обясняват по следния начин:

Бяло

Бялото се получава когато осветим един цвят, който и да е цвят, с много ярка и/или много близка светлина. Тогава този цвят толкова много ще се изсветли, че ще изглежда бял.

От гледна точка на физиката белите обекти дори не са бели, те просто отразяват цялата бяла светлина обратно и респективно изглеждат бели. От тази гледна точка, твърдението на някои автори, че бялото е липса на цвят не е много акуратно – все пак бялата светлина е съставена от всички цветове.

Художник не може да забърка бял цвят от всички цветове в палитрата си, в каквато и комбинация да ги пробва, той трябва да си купи бяла боичка.

В действителност Нютон така построява цветовете в диаграмата, че ако те бъдат нарисувани в правилната последователност върху джанта на кола и тази кола потегли с едно 200 км в час, тогава джантата при високоскоростното си въртене ще изглежда бяла. Тя няма да изглежда бяла при това въртене, ако цветовете не са подредени по начина, указан от него. Разбира се, никой в научните среди не говори за джанти, а за скоростно въртящи се плоски дискове, но аз го пресъздавам така, че да е весело.

Бялото е студен цвят.

Черно

Черното се разглежда като цвят, който се получава, когато върху даден цвят изключим светлината. Когато върху този цвят не попада никаква светлина той толкова много потъмнява, че изглежда черен.

От гледна точка на физиката черните обекти всъщност не са черни, те просто поглъщат цялата бяла светлина и не отразяват нищо обратно.

Художник може да забърка черен цвят, използвайки чистите цветове синьо, червено и жълто в точно определени пропорции 4:2:1.

Черното е  топъл цвят.

Сиво и сиво с различни цветни бази

Смесването на черното и бялото в произволна пропорция дава сивите цветове. Броят се за неутрални, понеже са съставени от неутрални.

Повече бяло в сместа – светло сивите цветове, респективно по-студени неутрални цветове.

Повече черно в сместа – тъмно сивите цветове и съответно по-топли неутрални цветове.

В интериорния дизайн ни е по-лесно да приемаме, че освен черно, бяло и сиво в различните си комбинации, неутрални цветове са всички, в които тези три участват в големи количества.

Например, ако вземеш един чисто зелен цвят, добавиш към него сиво, след това още бяло, накрая той ще остане неразпознаваем и ще е станал някакво сиво със зелена база. Е, за нас, този толкова измит цвят ще е неутрален. Студен неутрален по-конкретно, защото базата му е зелено (студено), в него участва сиво (студено) и бяло (студено) – просто така ми хрумна за пример. Тази зелена база в този новополучен сив цвят ще се прояви в интериора като оттенък и това ще има значение, когато си съставяш цветовата схема.

01 | Накратко

Какво са неутрални цветове и как да постигнеш изумителни резултати у дома с тях

  1. Черното и бялото никак не са проста работа. Трябва гений от ранга на Нютон да ни ги обясни.
  2. В интериорния дизайн освен черно, бяло и сиво за неутрални се приемат огромен набор от цветове – това са дървесни цветове, сиви с различни цветни бази и пастелните цветове с голямо добавяне на бяло съм чистия цвят.
  3. Неутралните цветове може да бъдат топли или студени. Също по-топли и по-студени и с тези си качества те участват в съставянето на цветова схема в интериора. Както знаеш от предната статия, топлото и студеното в интериора не се тълкуват като прилагателните, които сме свикнали да лепим на хората – топъл човек, студен човек – не. Топлите цветове активират емоциите и желанието за социализация, студените цветове релаксират съзнанието и активират ума.
  4. Неутралите не участват в диаграмата на цветовете и съответно са позволени към всяка цветова схема, която теорията на цветовете преподава като хармонична. Тоест, неутралните цветове не се броят като допълнителен цвят, когато са приложени в цветова схема (въпреки че са допълнителен цвят), не нарушават хармонията и може да се използват винаги и навсякъде. О, йе! Това е по теория. В практиката дава чудесни резултати, само трябва да се внимава за температурите.

Сега да видим приложенията на неутралните цветове.

02 | Неутралните цветове позволяват на материалите и на текстурите да изпъкнат

Какво са неутрални цветове и как да постигнеш изумителни резултати у дома с тях
Много често ние не виждаме красивите дамаски, с които е обзаведен един дом, когато за са използвани смели и активни цветове на стените. Добрите текстури и красивите материи, красотата на материалите в мебелите – всичко това остава незабелязано заради уау-ефекта от смелите цветове на стените/подовете/таваните.

Неутралните цветове създават прекрасна основа, върху която да изпъкнат всякакви детайли – било то красиви дамаски, вази пълни с цветя, лъскави плочки или грубо обработени дървени мебели.

За това у  дома, те са чудесен избор за цвят на стени, подове и врати. Така те ще създадат идеалната база, върху която може да твориш истински смело.

03 | Неутралните цветове могат да намалят стреса от ежедневието

Какво са неутрални цветове и как да постигнеш изумителни резултати у дома с тях
Стресът, на който се подлагаме ежедневно е причина за много от нашите проблеми – здравословни и психични. Съвременната наука вече обясни тази връзка, използвайки постиженията в биохимията и аз, като съвременен човек, който чете и по тази тема – знам вече, че горното твърдение не е просто новата гръмка фраза, а жестока реалност на ниво клетки в моето тяло. Геронтолозите от друга страна отдавна си наблюдават тенденцията, че обществата, с най-голяма концентрация на столетници, макар и разположени в различни географски райони на света, винаги споделят три общи фактора – редовно гладуване, засилена физическа активност и … спокойна житейска среда. На фона на тези наблюдения в научните среди, ние имаме нужда от дом, където да си починем, истински да се отпуснем и да намерим покой от стреса.

И въпреки, че неутралните цветове може да бъдат топли и студени, те реално не са прекалено активни в нито една от двете посоки. Те не са нито прекалено топли, нито прекалено студени. Те и затова са си и неутрални. Поради тези си качества те са добър избор у дома. Когато са правилно комбинирани с други, умерени в температурите си цветове, те всъщност могат да създадат една едновременно релаксираща и вдъхновяваща среда, където стресът никога няма да ни открие.

04 | Неутралните цветове никога не уморяват

Какво са неутрални цветове и как да постигнеш изумителни резултати у дома с тях
Мой приятел имаше нужда от промяна, искаше тя до е толкова драстична, че да съответства на настроението му. Така той боядиса всичките врати на дома си в оранжево. Остана много доволен. Месец по-късно той вече не можеше да ги понася и ги боядиса в ярко зелено. Пак беше доволен, докато отново месец по-късно не ги пребоядиса в бяло. Успокои се. Вратите и до ден днешен са бели.

Ярките цветове създават ярки и бушуващи настроения и те не са удачни за дома. Дори и да ти се струват добро решение сега, в дългосрочен план ще се окажат неправилната инвестиция от време и усилия.

Най-голямата сила на неутралните цветове е фактът, че на нас всъщност те никога не ни омръзват.

05 | Неутралните цветове са вечна класика

Какво са неутрални цветове и как да постигнеш изумителни резултати у дома с тях
Те никога не остаряват и никога не стават демоде. Може да бъдат съчетани във всяка цветова схема, без да нарушат нейния баланс. Може да участват във всеки стил, от която и историческа епоха да си избереш. И ако вземат тея  извънземни най-сетне да кацнат, та да им откраднем напредничавите технологии и да им надникнем вътре в корабите – вероятно ще видим напредничави футуристични интериори с неутрални цветове.

06 | Неутралните цветове създават цветни възможности без ограничение

Какво са неутрални цветове и как да постигнеш изумителни резултати у дома с тях
Това е отговорът на всяко възклицание, че неутралните са скучни. Не са скучни, ако на тях гледаш като на база. Те наистина създават прекрасната основа, на която може да създадеш чудеса от цветове.

Не само, че можеш да ги създадеш, но после и да ги смениш без ремонт и без много много харчове. Напрактика само смяната на чаршафите на леглото в спалнята ти от сини с червени, когато стаята е с неутрални цветове, може да и ще промени цялото настроение в помещението. Лесно.

Неутралните цветове отлично се комбинират със смели ярки тонове, с топли и студени цветове. Те не само ще ти позволят много лесно да сътвориш многоцветни интериори, но също ще позволят на акцентните цветове истински да изпъкнат. Ако имаш нужда от ярки цветови решения – няма проблем! Стига основните цветове на стените, таваните и подовете да са неутрални, възможностите за пъстри акценти са безкрайни. Тюркоазени завеси с розови райски птици? Добреее… с някоя и друга розова и/или тюркоазена възглавница на дивана и готово.

Когато работим с цветни интериорни акценти, подмяната им е лесна и безпроблемна, не е свързана с голяма инвестиция от време и пари. Омръзнаха ти розовите райски птици и възглавници? Е хубаво, дай за Коледа да ги сменим с нещо в традиционните зелено и червено.

Ще променяш само едни завеси и възглавници, но всъщност ще променяш целия интериор на дома.

Голямото предимство тук е, че по този начин се премахва бариерата, която страхът, че можем да се провалим с ярки цветове създава. С тази стратегия реално провалът ни ще се сведе до стойността на едни чаршафи. Чудо голямо. Не е като да трябва да пребоядисаш стените, да смениш пода и да си дадеш отговор най-сетне на въпроса защо таваните на повечето дизайнерски проектирани домове всъщност са бели.

07 | И една тайна

Какво са неутрални цветове и как да постигнеш изумителни резултати у дома с тях
Неутралните цветове може да са по много. Дори желателно. Интересно звучене в едно пространство може да постигнеш не само чрез ярки акценти, както в предната точка, но и чрез множество – различни тонове, нюанси и аналогични неутрални цветове. Когато се страхуваш или просто нямаш нужда от цветни решения, интересният дизайн  се постига с повече различни неутрални цветове. Може да бъдат топли и студени в комбинация, само топли или само студени – по твой избор.

И не само, дори след време да погледнеш на  цветните акценти с други очи и да си кажеш „Е, вече искам много цветове!”, това че си създала базата с много неутрални тонове и нюанси пак няма да ти попречи. Неутралите не се броят за цвят, нали помниш? И от тази гледна точка, колкото повече – толкова по-интересно.

Ето, някой друг път може да напиша по-подробно конкретно по това.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

P.S. Тук бих искала да коментирам две от снимките, които напрактика показват еднакви мебели, но в различни обстановки. Снимките към точки с номера 04 и 05 . Те са отлична демонстрация на казаното в статията за топлите и студените цветове, че топлите цветове ни изглеждат сякаш се приближават, а студените – сякаш се отдалечават. Така, снимка 04 показва розов, топъл като цвят диван пред студена сива неутрална стена и двата плана са много видими – студената стена се отдалечава, топлият диван се  приближава, разстоянието между тях е видимо достатъчно. На снимка 05 е използван същият 3д рендер, но стената зад дивана е топла. Разстоянието между тях вече не изглежда достатъчно, въпреки че е еднакво. Изглежда значително намалено.

Снимки: # bhg.com | tollbrothers.com

01 | benjaminmoore.com

02 | etsy.com

03| styleathome.com

04 | horchow.com

05 | horchow.com

06 | interiordesignpro.org | housebeautiful.co.uk

07 | happymodern.ruПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК