Толкова много писма получавам с въпроси, че вероятно ще трябва да започна да тегля чоп на кое да отговоря текущо, за да не обидя някой. Всичките писма са страхотни, вие сте страхотни.   С вашите въпроси и моите собствени теми, вероятно ще ми се наложи да водя тоя моя блог следващите 50 години. И така, темата на днешната статия си е баш по моята специалност. Тя идва с писмото на Валентина и ето какво написа тя:

Здравей Вероник,

Предстои ми обзавеждане на голяма баня – 14 кв.м към родителската спалня. Би ли могла да ми помогнеш със съвет и идеи? Има много съвети как да направим банята да изглежда по-голяма, но аз по-скоро имам обратния проблем. Бих искала банята да носи усещане за спокойствие и релакс, а не да бъде просто едно голямо помещение, облечено с плочки! Моля те, помагай!

Поздрави,
Валентина

Привет и на теб, Валентина, благодаря за страхотния въпрос. Темата за големите бани, погледната през моите очи, си е всъщност тема за миниатюрните домашни Спа Центрове, така че ти си на правилното място. Като се замисли човек, с моята професия аз съм си направо специалист по бани. И като такъв вероятно имам повече отговори, отколкото предполагам. Но първо…

Първо много ми се иска да кажа нещо на тема за големите бани. Няма нищо по-хубаво от тях. Дори, в очите на човек, чийто половина живот мина през Спа Центровете, 14 квадрата са нищожно малко пространство за онова, което фантазията може да сътвори на подобно място. И за онова, от което една жена може да осъзнае, че се нуждае.

В очите на човек като мен, банята е не просто място за душ, тоалетна и миене на зъби. О, не. И днес ще ти разкажа моята гледна точка, надявам се, с което, да превърна твоето помещение в нещо повече от просто голямо място, облепено с плочки.

И ето, от мен се очакват кратки статии, като за интернет пространство, затова без повече опявания за моята любов към баните, в стегнат вид – две насоки, които ще превърнат всяка голяма баня в мини Спа Център.

01 | Дизайнът на пространството

По принцип, това, че обзавеждаме баня съвсем не означава, че трябва да я облепим с плочки от горе до долу. Още повече ако тя е голяма или средно голяма, както е в твоя случай. Реално мястото, около което са ни необходими плочки е само това с ваната или душа. Останалите стени, които не са в пряк допир с вода, нямат належащата необходимост да бъдат облечени. И затова аз често недоумявам защо при обзавеждането на бани винаги се тръгва от презумпцията, че всичко трябва да е в плочки. Малката баня – ок, там пускаш душ и всичко е във вода, но голямата? Може би е по-лесно така? Ако това е отговорът – съгласна съм, факт. Лесно се поддържа чисто, лесно се проектира.

И все пак, независимо как ще подходиш, има 2 основни трика, които биха ти помогнали да направиш едно помещение да изглежда по-малко, по-уютно, по-закътано, отколкото е.

Трик #1

Разделяне и начупване на пространството. По всички възможни и елегантни начини.

Какво да правим, когато банята ни е по-голяма от обичайноДа видим изредени някои от тях:

 • Облепяне на пода с малки плочки или плочки с малки шарки. Когато се говори за малки се има предвид шарка, по-малка от ходилото на собственика. Дали те ще бъдат едноцветни или многоцветни е въпрос на чисто лично предпочитание. В случая ролята се играе от формите.
 • Облепяне на една или повече стени, или части от стени със същия тип малки плочки или плочки с малки шарки. Множеството форми и линии начупват пространството и ние автоматично не можем да го възприемем в неговия обем така, както ако всичко беше в една цветова гама без множество фуги.
 • Разделяне на помещението по хоризонтал или вертикал. Чрез фризове, пана, картини, ниши. Пример за това е горната снимка, банята в дясно. До една височина е облепена с правоъгълни бели плочки, те са ограничени с фриз и над него пространството е боядисано. Това, в комбинация с малките шарки на пода, създава усещането за по-малко пространство, отколкто в действителност.
 • Освен чрез плочки и внесените чрез тях форми, пространството може да бъде разделено по зони, така нареченото от нас зониране, като всяка зона може да бъде частично преградена от стена или решетка, или стъкло. Също, всяка зона може да има собствени облицовки, различни подове и различни цветове. Дори и различни нива. Е, по-начупено пространство от това няма да има на къде.
 • Когато се търси намаляване на визуалния обем в една баня може да се използват за преграда на душа непрозрачни стъкла, матови например или такива облепени с шарки и фигури. Отново, те спират погледа да възприеме обема на помещението в неговата цялост.
 • Ако за теб внасянето на множество форми с цел начупване на пространството не е приемливо решение и ти би искала да имаш само чисти цветове в банята си, то все още ще може да намалиш визуалния обем ако вървиш към контрастни цветове. Например, тъмни стени с бяло обзавеждане или обратното.
 • Цветът на тавана също би имал роля към обема на банята ти и той би трябвало да бъде различен от този на стените.
 • Огледалата, които поставяш в банята – особено по-големите също ще вземат отношение към нейния обем. Големи огледала от край до край на стената ще удвояват пространството. По-малки отгледала няма да имат този ефект. Например две огледала в рамки на една и съща стена, поставени над две мивки няма да имат ефекта на едно единствено голямо огледало от край до край над същите две мивки. И това е така, заради допълнителни рамки и ръбовете им, те насичат обема на пространството и то вече не изглежда толкова голямо.
 • В банята може да се работи и със стандартни пана, които идват като предложения от самите производители на плочки, заедно с различни обемни или необемни фризове. Обикновено включваните в каталозите пана са с цветя, фигури или други и се продават в комплект. Това също е вид решение и вид начупване на пространството. Тоест, може да имаш едно помещение с плочки от горе до долу, но то да бъде интересно, вълнуващо и много артистично.

Накратко, когато искаш да намаляш обеми ти трябва „бъбривост” от към форми и цветове. Колкото по-бъбриво е пространството, толкова по-силно се доближаваш до искания ефект.

Трик #2

Различните материали.

Какво да правим, когато банята ни е по-голяма от обичайно
Ето, ти вече хвана логиката на нещата. Монохромните пространства изглеждат по-големи. Колкото повече еднакви цветове, колкото повече еднакви материали, толкова повече визуален обем. И обратното. Колкото повече различни бъбриви форми, колкото повече линии, цветове и материали – толкова повече усещане за намален обем.

Ако решиш да подходиш с трик номер две – повече и различни материали, тогава може да изключиш съветите на трик номер едно. Избираш си един подход, но не и двата заедно.

Работа с материалите, когато те са естествени и качествени, може да бъде много удовлетворяваща от към краен резултат. В банята, и особено с оглед на усещането за релакс и красота, са подходящи камъните, красивите дървесини, мраморите. Самите материали са толкова живи, че създават невероятни настроения, ако са подходящо комбинирани.

02 | Функционалността на банята

Какво да правим, когато банята ни е по-голяма от обичайно
Ето тук е моят момент за малка лекцийка на тема Спа. Да, банята е място за хигиена и като такова не би трябвало да изключваме от нея душа, ваната, тоалетната и мивката.

Но моят въпрос е защо да се спираме само до тук, още повече когато разполагаме с повече квадратни метри?

Да видим, какво още напрактика може да правим в големите си бани и какво обзавеждане ще ни е необходимо, за да обслужим тези нови функции.

Красота, всичко в този живот е красота. Тя е едно от петте условия да живеем щастливо според Юнг. В това число не само красотата, която ни обгражда, а и нашата собствена красота. Пък аз винаги съм поддържала мнението, че красотата не е толкова въпрос на черти, колкото въпрос на поддръжка. Красивата кожа, красивата коса, гъвкавото и добре поддържано тяло. Реално това са факторите, които първо се забелязват у нас. Това са трите фактора,  на базата на които околните преценят дали сме здрави и достойни за тяхното доверие. Чертите на лицето ни никога не играят роля в тези преценки.

Накратко, естествената  красота е като скъп парфюм – скоро преставаш да усещаш аромата му. Занемареността обаче е като неприятната миризма – винаги я отбелязваш.

Красотата всъщност е въпрос на грижа и постоянство, никога не е била въпрос на ген.  Сещаш ли се за някоя красавица с чорлави коси, занемарена кожа и старческа походка? Еми, не се сещаш. Дори и да има красиви черти, ти няма да ги забележиш, преди тя да си оправи вида. Ти ще си красавицата, дори и с малко по-кривичък нос или малко по-закръгленки бедра, ако си добре поддържана.

Ето тук идва мястото на твоята баня. На твоята голяма баня. Тя има много повече функции от място, където да се изкъпеш. Тя е мястото, където ти може да поддържаш красотата си в безупречен вид. Тя е твоят мини Спа Център, който е отворен 24/7 за теб. Погледни на това място с други очи и ще видиш, че ти всъщност нямаш голяма баня.

Красота, добре, какво значи сега това в условията на средно голямата домашна баня?

 • Място за гримиране и разгримиране, което би вървяло с мивка, тоалетка, столче/табуретка и голямо добре осветено огледало, разбира се и скрин за гримове и аксесоари.
 • Място за фризури, което означава и място за сешоар, четки и гребени, лакове и масла за коса. Е, и контакт за сешоара.
 • Място за маски и грижа за лице. На свой ред това означава и малко по-голям и удобен стол, тип ратаново кресло, на което може да седнеш за 15-те минути, докато чакаш маската да изсъхне с таблет или списание в ръка, а пък ако маската се слага и на очите – може би и с подходящо озвучаване в банята, за релакс. Към това кътче вероятно ще искаш да имаш и кош с одеяло – да се завиваш, допълнително столче за крака, масичка за кафе, капучино или чай. Мястото за всички купички, четки, гъби и кутийки се подразбира.
 • Място за маникюр и педикюр. А това значи и място за съхранение на вана за крака и четките за почистването й, принадлежности за маникюр и педикюр, хавлии, както и маски за кожата на краката и ръцете. Столът за релакс ще си е същият. Музиката, одеялото, масичката за кафе – и те.
 • Място за кола-маска или твоя избран алтернативен метод, барабар с всичките му принадлежности.
 • Място за маски за тяло – пилинги, кал, парафини, масла.
 • Сауна или алтернативната й парна баня. Едно помещение с доказан здравословен и разкрасителен ефект извън всякакво съмнение. При това лесно за ежедневна употреба в удобствата на собствената ти баня. Не ти е нужно дори голямо пространство, за да разположиш сауна за себе си. Те могат да бъдат заменени (условно) от съвременните масажни кабини с частичен ефект на парна баня, ако се търси алтернатива на сауната.

Ето, банята ти вече не е никак голяма. Вече е повече от място, облепено с плочки, нали? При това аз съм отново в огромен преразход на думи, а пък още нищо не съм казала. По дяволите.

Банята е стая за разкрасяване и като такава може да бъде повече от прелестна. Може да си има собствен килим на местата извън душа или ваната. Може да си има прозорец – истински с гледка каквато ти се падне или фалшив с гледка каквато ти искаш, и дори красиво перде. Да има и кристален полилей и гардероб за хавлии, сапуни и други принадлежности. Всъщност може да стане най-любимото ти помещение в цялата къща.

Е, това е от мен по повод на големите бани, Валентина. Малко в стегнат вид, но с искреното намерение да съм ти от помощ.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:

# stacystyle.wordpress.com

01 | etsy.com | archiproducts.com | thefoxandshe.com

02 | bp.blogspot.com | roomdecorideas.eu | bloglovin.com

03 | decorpad.com | hemnet.se | vivreshabbychic.com | housebeautiful.com | oraclefox.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК