Да се върна днес на вечната тема за обзавеждането на дома. Всички я знаем до болка, и все пак – като че ли винаги си остава необходимостта да го има някъде черно на бяло, пълния списък с необходимо обзавеждане. В моя блог вече има такава статия за спалнята, също и за гардеробната стая. Затова днес да прегледаме какво точно ти трябва да обзаведеш перфектната всекидневна стая, или хол.

Преди това обаче. На нашия си български език казваме всекидневна стая или хол. На английски и немски същото това помещение е наречено стая за живеене, в най-груб и директен превод от двата езика. На руски помещението е наречено стая за гости. Други езици, освен тези четирите, не знам, затова да се огранича с тълкуването до тук.

Какво излиза от това езиково сравнение ли? Ето какво. Холът е мястото, където прекарваме най-голяма част от времето си у дома. Това е стаята, която практически населяваме най-дълго време, живеем в нея, така да се каже. Но също, това е стаята където посрещаме своите гости.

И като такава стая, холът е помещение с много ясна функция, тоест две функции. Място за живот, място за гости. Цялото мебелиране и обзавеждане на това помещение произхожда от тези две функции. Трябват ти такива мебели в него, че да посрещнеш напълно необходимостта това помещения да изпълни двете си функции.

01 | Диван


Диван и/или дневно легло, зависи кое предпочиташ и с колко място разполагаш. Това е първата мебел за хола, най-важната. Дали ти ще седиш да си четеш на него, да гледаш телевизия или да пиете с приятелки кафе докато сте потънали в меките възглавници на дивана, няма значение, той винаги си е необходим. Ако нямаш стая за гости, той ще изиграе и ролята и на легло за някой гост.

Важните неща при избор на диван са материалите му и големината му. Цветът и дизайнът идват след това. Материалите му трябва да са такива, че да се почистват лесно и да са устойчиви във времето на износване. Големината му не трябва да е прекомерна за стаята, трябва да е хармонична в общото пространство.

Ако имаш малък хол това автоматично ще означава и по-малък диван.

Ако пък холът ти е голям, тогава диваните може да са два, еднакви или различни, и дори с прилежащи табуретки към тях. Когато имаш достатъчно място, тогава обособяваш повече места за сядане като зонираш големия хол в по-малки зони, така че всяка от тях  да събере комфортно 5-6 човека.

Дивана винаги разполагаш в хола си така, че да е лесно да стигнеш до него, обикновено успоредно на телевизора, макар че у дома е перпендикулярно на него, защото по традиция не седя докато гледам екрана, а лежа.

02 | Фотьойл или люлеещ се стол


Фотьойл, люлеещ се или голям удобен стол, който може да придърпаш близо до прозореца и да си почетеш книжка. Да използваш ти, ако диванът ти е зает от гости, или просто да се завиеш с одеяло докато мечтаеш със съботното кафе, докато плетеш или просто си говориш по телефона.

Фотьойлът обикновено е добре да върви с по-малка или по-голяма табуретка, на която да ти е удобно да си изпънеш краката докато четеш, или да си сложиш книгата, когато ставаш за малко. Същата тази табуретка може да съхраняваш и под масата в хола, ако нямаш къде другаде и да е допълнително място за сядане,когато се съберете много приятели у дома.

03 | Холна и странични масички


Това си е необходимост във всяка дневна стая. Ниска маса пред дивана и няколко малки масички страни от него, до прозореца, при фотьойла. Те са малки, леки, лесно преносими и ги използваш за каквото ти хрумне – да разполагаш вази, свещи, фенери и други декорации върху тях, да си държиш списанията или да си сложите чашите за кафе и чинийките с десерт, когато дойдат приятелки на гости. Може дори да ги събереш всичките в средата, ако ти трябва по разчупено централно място за сервиране по време на гости.

Често срещано е вместо по-голяма холна маса да се използва по-голяма табуретка. Две в едно – хем имаш място за сядане при необходимост, ако изнесеш настрани, хем в ежедневието разполагаш по-големи табли върху нея и я ползваш за маса, пък и можеш да си вдигнеш краката на нея за удобство.

04 | Лампи


В един хол трябва да се обособят много и различни места с различни функции, така че да се създаде удобство за различните дейности. Най-лошото решение за осветяването на подобно помещение ще бъде да монтираш на тавана един централен полилей. Дори да имаш такъв, той не трябва да е единственият ти източник на светлина.

Трябват ти различни лампи и лампиони, които да палиш за различните си дейности – за телевизия, за четене на книга, за работа на компютър, за приятно настроение.

Затова винаги имай наум поне две три-лампи в хола си. Един лампион над фотьойла, малка лампа под телевизора, една на страничната масичка. Дори и запалени заедно, те ще са източник на светлина от различни краища на стаята и с това ще бъдат източник на много добра атмосфера.

05 | Телевизор


Освен ако нямаш домашно кино в самостоятелна стая, телевизорът в хола си е необходимост. Дори и да не гледаш новините, винаги има великолепни филми, които заслужават твоето внимание.

Ако седиш докато гледаш телевизор, тогава го разполагаш ниско, на нивото на очите си. Ако лежиш, докато гледаш – тогава го разполагаш високо. Правилото е да не кривиш главата си докато гледаш, затова първо определяш мястото, от което ще гледаш, после проследяваш къде попада центърът на твоя поглед от тази позиция и там слагаш центъра на своя екран. Търсиш максимално удобство.

Разбира се, ако не гледаш телевизия въобще, никога и по никакъв повод, може да си сложиш картина на неговото място. За красота и разкош. Ако някой ден си промениш мнението, ще имаш запазено петно на стената.

06 | Малък офис или неговата алтернатива


Бюро с компютър ще ти е необходимо в хола, ако работиш от вкъщи или следиш борсовите индекси от лаптопа си ежеминутно. Дори и просто за видео разговори, чат или музика, място за компютър винаги се налага да има и доколко голямо ще бъде то ще зависи от твоята необходимост: у дома бюрото е с дължина два метра, със стационарен компютър и три монитора, но имам приятели, на които това хич не им е необходимо, те имат тъничък лаптоп на малка странична масичка до фотьойла на прозореца и това им е повече от достатъчно. Мястото за работа и неговата големина ще се определя винаги от твоята необходимост и според това какво и колко време прекарваш на това място.

Отново, ако ти не ползваш компютър никога и по никакъв повод и нямаш малко шивашко ателие у дома, твоят малък офис може би ще бъде шевна машина с място за кроене, или може би малка маса за шах с два стола, защото играеш често, място за рисуване или каквото е друго твоето домашно занимание.

07 | Скрин, отворен шкаф или и двете


Малките мебели с частично или напълно открити рафтове са добре дошли във всеки хол. На тях удобно застават актуалните книги, които четем, красиви декорации, вази, кутии и всякакви други вещи, които ползваме в ежедневието си.

Когато тези мебели са открити, те създават усещането за повече простор, липсват масивните врати, които тежат в пространството и постигат една веселост и дозирана доза хаос във всекидневната – хем е подредено, хем не чак до там.

Когато у дома имаш много книги, вероятно тези мебели ще бъдат заместени от библиотека на цяла стена, и ако това е твоят случай – то опитай между книгите си да наредиш и някои декоративни предмети, да създадеш малко празно пространство с някоя ваза или красива кутия.

Така, това е формулата на перфектната всекидневна. Покрий я сега с една чудесна доза килими на пода, красиви завеси, шарени възглавници и някоя и друга ваза с цветя и ще получиш едно прекрасно, живо и динамично пространство, в което ще обичаш да живееш и в което гостите ти ще се чувстват като у дома.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моите галерии в Pinterest Design 101 & Home OfficeПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК